torstai 23. helmikuuta 2017

Työkaluvyö ja Lego-synttärit

Vietimme helmikuussa lapsen 4-vuotissynttäreitä Lego-teemalla. Päivänsankarille ompelin  työkaluvyön. Kun kerran ryhdyin hommaan, niin ompelin samalla koko vyön ympärysmitan täyteen taskuja ja lenkkejä työkaluille. Työkaluvyö syntyi tilkkulaatikkoon kertyneistä farkkutilkuista.

työkaluvyö ommellen

Kaikki lapsen tärkeimmät työkalut mahtuvat hyvin mukaan työkaluvyöhön ja vielä jäi vähän tilaa uusillekin työkaluille. Vyö kiinnitetään tarranauhalla vyötäisille.

ompele työkaluvyö


 Saha kiinnitetään lenkillä ja painonapilla vyöhön. Varasahallekin on paikka valmiina :)

leikkityökalut


Isoimpaan taskuun ompelin vasaran kuvan. Kuva on ommeltu ompelukoneella helmilanka alalankana. (ohje tekniikkaan)

kuvioi farkkua


Synttärikakun koristelimme Lego-ukoilla ja kaakaolla värjätyllä kermavaahdolla.

kakku 4-vuotiaalle


Rakensimme legopalikoista pöytäkoristeen ja laitoimme siihen neljä Lego-ukkoa pitelemään kakkukynttilöitä.

lego teemasynttärit


Legopalikoista syntyi myös näyttävä jalallinen kakkulautanen. Lego-lautanen oli tukeva, mutta varmuuden varalta en kuitenkaan laittanut siihen kermakakkua. Leivoin kyytiin kuivakakun, jonka leikkasin valmiiksi annospaloiksi. (Resepti viikunakakkuun)

rakenna legoista lautanen


Teimme vielä jälkikäteen tälläisen mustaherukkajuustokakun, johon Lego-ukkelit tuovat kottikärryillä laattoja.

Legoukkeli kakunkoristeena

Terveiset Needles and Roses -blogin Annille, sieltäpä sain tämän työkaluvyön ompeluidean. Samassa postauksessa on vinkkejä myös muihin itsetehtäviin pikkulasten lahjoihin.

Ideoita lasten teemasynttäreille löytyy lisää täältä:
Leikkikenttäsynttärit, tarjouluvaunu nukenvaunuista.
Punatukka ja kaksi karhua -blogissa: Ryhmä Hau -synttärit


torstai 16. helmikuuta 2017

Saunatakki Kalevala-teemalla

Helmikuun käsityöteema, Kalevala, oli onnistunut valinta. Olen sivistänyt itseäni lukemalla Lasten Kalevalan ja ommellut tarpeeseen tulevan käyttövaatteen muistoksi tästä vuodesta, jona Suomi täytti 100 vuotta. Saunatakkia komistaa Kalevalainen taruhahmo, Iku-Turso. Tursaan lonkeroiden applikoimiseen tiheällä siksakilla olisi mennyt ikuisuus, joten keksin käyttää puuvillalankaa ja tavallista siksakkia, niin applikointi sujui joutuisasti.

ompele kylpytakki


Violetti kuviokangas on trikoota, mutta tukikankaalla tuettuna sillä sai hyvin kantattua saunatakin etureunat ja hupun reunan. Applikoinnissa trikoon reunat eivät liesty niin helposti kuin puuvillakankaan reunat, joten tykkään käyttää applikoinneissa trikookankaita. Nyt tuo kanttaus ja Iku-Turso sopivat hyvin yhteen.

applikointi ohje

Näin onnistuu puuvillalangalla/ nyörillä applikointi:
 1. Käytä nyöripaininjalkaa ompelukoneessasi, jos sinulla on sellainen. Tavallisellakin paininjalalla/ avoimella applikaatiopaininjalalla tämä onnistuu, mutta silloin pitää itse ohjata nyöriä neulan eteen.
 2. Valitse puuvillalanka ja ylälanka sävy sävyyn.
 3. Valitse siksakommel, säädä piston leveys nyörin mukaaan. Minulla oli piston leveys 3 mm ja piston pituus 1 mm.
 4. Kiinnitin applikoitavan kuvion kaksipuoleisella liimaharsolla froteekankaaseen. Froteekankaan nurjalle puolelle kiinnitin irti revittävän tukikankaan sprayliimalla.  Sitten huristelin kuvion reunoja pitkin. 
nyöripaininjalka


Tämän puuvillalangalla/ nyörillä applikoinnin etu verrattuna tavalliseen siksakilla applikointiin on se että pääset nopeampaa eteenpäin. Nyöri tuo kuviolle myös kivan reunuksen. Tämä tekniikka soveltuu erityisen hyvin isoihin ja selkeälinjaisiin kuvioihin.

Iku-Turso


Nyt meillä onkin ihana trio, kaikki kolme lasta äidin ompelemissa saunatakeissa. Vihreään saunatakkiin olen applikoinut sammakon raparperin lehden alle istumaan, niin kuin siinä laulussa. Siniseen saunatakkiin olen applikoinut merihevosen, jolla on virkatut siivet.

kylpytakit

Pikku Akan tilkkuvakka blogissa on myös ommeltu Kalevala teemaan Sotka, sorea lintu, tässä linkki

Vielä ehdit hyvin mukaan Helmikuun käsityöteemaan, löydät tarkemmat tiedot edellisestä postauksesta.

Loppukevennys: pikkuhousujen ompelua. Tyttö sanoi, että nämä ovat ihanimmat pikkuhousut, mitä hänellä on koskaan ollut. Kaava Ottobre 6/2016 Ms. Girly. Avarsin jalantietä etureiden kohdasta reilusti, sivusauma alkaa nyt 4 cm ylempää. Nostin vyötäröä 1,5 cm.

ompele pikkuhousut

Tein kaikki osat yksinkertaisesta trikoosta, enkä laittanut haarapalaan vuoria. Ei kai sitä tarvitse?

kaava Ottobre Ms Girly


Lisää inspiraatiota saunatakin ompeluun

 • Miina ja Manu -saunatakki. Postaus sisältää vinkkejä miten voit muokata saunatakin kaavan jostain toisesta kaavasta.
 • Merihevonen antaa saunatakille siivet. Tämän saunatakin ompeluun on käytetty pyyhkeitä.

Kangaskorjaamon arkistoihin on kertynyt aikamoinen kasa ohjeita, vinkkejä, ideoita. Jotta nämä ohjeet ja ideat löytyisivät paremmin, loin uudet välilehdet: Ohjeita ja kaavoja sekä kankaankuviointia. Välilehdet löytyvät ylempää otsikon alta. Uskon näistä ohjeista ja ideoista olevan sinullekin iloa ja hyötyä, tervetuloa tutkimaan arkistoja.

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Helmikuun Suomi100-teemakäsityön aiheena on Kalevala

Helmikuun teemakäsitöiden aihe on kansalliseepoksemme Kalevala. Mitä sinulle tulee mieleen Kalevalasta? Minulle tulee ensimmäisenä mieleen Sammon taonta. Mikä se oli laatuaan tuo rikkauksia taikova kone, voisiko sitä kuvata ehkä tilkkutyönä. Toiseksi muistan kalevalaisen sanonnan: "Moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä." Koskaan ei kannata arvioida asioita pelkän kuoren perusteella, vaan sisin ratkaisee. Kakun ompelu, se ainakin onnistuisi minulta.

Jos haluat päivittää Kalevala tietämystäsi, niin keräsin tähän avuksi sopivia linkkejä:
Ajattelin lukea helmikuun aikana myös lapsille kansalliseepoksemme, kirjastosta lainatun lasten version. Tai edes ne kohdat missä ei sodita tai kuolla niin kovasti. Ensi vilkaisulta eepos vaikutti kertovan monista surkeista kohtaloista. Toisaalta siellä oli mielenkiintoisia taruhahmoja: tuonelan joutsen, pohjolan kokko, hiiden hirvi...

Helmikuun käsityöteema


Toimi näin, jos Kalevala inspiroi sinua:

 1.  Ideoi ja valmista suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
 2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
  •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
  •  Kuvan voit julkaista myös Instagrammissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
  •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
 3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri helmikuussa, niin esittele se myöhemmin. Aikaisempiin teemoihin voi myös palata koko vuoden ajan ja tehdä niihin sopivan käsityön.
Tammikuun ensimmäisessä postauksessa on luettavissa jokaisen kuukauden teemat.

Postauksen lopussa on yhteenveto tammikuun ja helmikuun teemakäsitöistä.

Seuraavaksi kelausta taakse päin. Tässä on tammikuun teemakäsityöni, kansalliskala, ahven. Ompelin vanhojen farkkujen lahkeesta ahvenen näköisiä pussukoita. Testailin samalla ensimmäistä kertaa kangasvahaliituja (Pentel fabric crayons). Kankaan pohjaväri oli sopivasti vihertävänharmaa, joten se sopi ahvenen pohjaväriksi. Parhaan lopputuloksen sain, kun väritin kahdella tai kolmella sävyllä vierekkäin ja sekoitin värit toisiinsa hankaamalla kankaanpalalla. Ensimmäisessä pesussa kuviot haalenevat, joten kuvio saa olla aika tumma.

kirjekuori kankaasta

Tämä ahven on kankainen kirjekuori, sitten kun suvussa on juhlia, laitan sisälle kilon kolikoita, lahjakortin tai ässäarvan tilanteen mukaan ja ojennan kuoren päivänsankarille.

kankainen kirjekuori


Tämä on seitsenpistepirkko, kansallishyönteisemme, ja se toimittaa polvipaikan virkaa samettihousuissa. Ilman teemoja olisin ommellut polvipaikaksi tylsän ympyrän tai ehkä kukan, mutta nyt kun lähdin ajattelemaan kansallissymbolien kautta, löysin paljon mielenkiintoisemman paikkausmahdollisuuden. Samalla opin uusia asioita, ennen en edes tiennyt, että meillä on kansallishyönteinen. Tammikuun aikana Suomelle valittiin uusi kansallissymboli: kansallisruoka, se on arvatenkin ruisleipä.

polvipaikka
paikka polvessaTammikuussa teemana olivat kansallissymbolit:
Virkkasin marakassit, joissa oli karhu, kielo ja laulujoutsen.
Ompelin joutsen-boxerit ja ja karhu-kypärälakin.
Pikku Akan tilkkuvakasta löydät hurmaavan paitaparin ahven ja karhu.

Helmikuun Kalevala -teemakäsityöt:
Ikuturso applikoituna saunatakkiin sis. ohjeen nyöriapplikointiin
Sotka - sorea lintu applikoituna pipoon/ Pikku Akan tilkkuvakka

Kangaskorjaamon Facebook-sivuilta löydät pari työtä kohdasta "vierailijoiden julkaisut".
Instagrammista teemakäsityöt löytyvät hastagilla #suomi100_käsityö

Kiitän kaikkia mukaan lähteneitä, on ilo seurata mitä kaikkea hienoa syntyy Suomen juhlavuoden merkeissä. Ja vieläkin ehtii hyvin mukaan :)

Maaliskuussa teemme mahtavia suomi100-teemakäsitöitä mahtimiesten ja mahtinaisten innoittamina.