keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Myyrän raketti

Minä olen ihastunut pieneen pyöreähköön kaveriin eli Myyrään. Niinpä väsäsin Myyrä-paidan tai itseasiassa tein kaksi kerralla. Tytöntylleröllä paitoja on jo tarpeeksi, joten valikoin sopivan paidan kaapista (tuo raidallinen), leikkasin sivusaumat auki, applikoin kuvan ja saumuroin saumat uudelleen yhteen. Turkoosi paita menee lahjaksi. Myyrän raketteineen kopioin satukirjan kannesta.Kun olin kiinnittänyt osaset liimaharsolla paikoilleen ja kaikki oli valmista applikoitavaksi, säikähdin että eihän näin pieniä mutkia pysty ommella ollenkaan. Päätin kuitenkin yrittää, eikä se ollutkaan vaikeaa, kunhan vain säätää siksakin tarpeeksi kapeaksi. Muutenkin uusi ompelukoneeni tuntuu soveltuvan hyvin applikointiin. Tikin pituuden ja leveyden voi säätää sopivaksi millimetrin kymmenesosan tarkkuudella! Ompelukoneeni työvalo on myös tehokkaan loistava!

Näin minä onnistun applikaatiossa:
- Kiinnitän kankaat kaksipuoleisella liimaharsolla.
- Kankaan nurjalle laitan poisrevittävän tukikankaan.
- Käytän edestä avointa applikointipaininjalkaa -> helppo seurata kankaan kaarevia reunoja.
- Käytän kirjontalankaa -> siinä on kierrettä vähemmän, joten se avautuu ja peittää paremmin.
- Säädän piston leveyden yksityiskohdan mukaan, mitä pienempi kuvio, sitä kapeampi siksak.
- Mietin ompelujärjestyksen siten, että mahdollisimman moni ompeleen aloitus- ja lopetuskohta jää seuraavan ompeleen alle piiloon, ei tarvitse päätellä ompeleita.
-  Jos kuitenkin tarvitsee päätellä ompeleita, niin elektoronisessa ompelukoneessa voi säätää koneen muistiin suoran ompeleen piston pituudeksi 0,1 ja vaihtaa yhdellä napinpainalluksella siksakilta suoralle ja ommella muutaman piston verran paikoillaan.
- Alalankaa en katkaise ollenkaan, vasta lopuksi leikkelen nurjalta lankajuoksut pois.
- Säädän paininjalan puristusta pienemmälle, kangas kulkee paremmin, ja osan loivista käännöksistä voi tehdä vain kangasta kääntämällä, ei tarvitse nostaa paininjalkaa.

Raitapaidasta ratkoin logon pois kirjonnan edestä. Purkukohta jäi ikävästi näkyviin, joten applikoin pilven päälle. Eli applikoinnilla voisi kätevästi peittää vaatteen tahroja tai reikiäkin. En ole tullut hankkineeksi kirjontalankoja kaikissa sateenkaaren väreissä, joten välillä on käytettävä tavallisia ompelulankoja. Tavallisista ompelulangoista puuttuu kaunis kiilto ja se vähän latistaa lopputulosta.

perjantai 23. marraskuuta 2012

Kangaskorjaamon ytimessä

Kangaskorjaamo = käsityöhuoneeni on nyt siistitty, joten pääsette kurkkaamaan sisälle. Kattolamppu on "tosi hieno". Joku lamppu piti saada äkkiä, että täällä näkee iltaisinkin työskennellä. Kunhan ehdin niin tuunaan siihen itse jotain. Työtuolilla odottaa hevosen pään raato täyttämistä. Muut keskeneräiset työt ovat piilossa kaapissa. Yleensä minulla ei ole viimeisen päälle harkittu tuo sisustuspuoli. Huonekalut on peritty tai saatu käytettynä. Pääasia on, että säilytystilaa riittää. Olen järjestyksen ihminen ja on mukavampi työskennellä, kun kaikilla tavaroilla on oma paikkansa ja omalta paikaltaan tavarat löytyvät helpoiten. Lipastoon ja kaappeihin mahtuvat lehdet ja ompelutarvikkeet, niin ne eivät kerää pölyä.Lankarullat ja napit järjestyksessä.
Osa lankarullista ja napeista on "vitriineissä" säilytyksessä. Nappien päällä istuu vartioimassa neiti Marianne, napeista tehty tyttö.

Puikkomaljakko ja pehmoeläimiä
Puikkomaljakon virkaa toimittaa lasipurkki, jonka ympärille on huovutettu. Pehmoisen pupun valkoinen turkki on huovutettua kangasta. Kankaasta on leikattu pupun osaset ja kasattu ommellen.

p.s. Korjaamolla on koko ajan käynnissä myös aktiivinen suunnittelutyö. Lisäsin Pinterest-linkin tuonne sivun oikeaan laitaan, niin sieltä voi käydä vakoilemassa suunnitelmia. Olen kerännyt sähköiseen muistitauluuni kaikenlaista askartelua ja käsityötä.

tiistai 20. marraskuuta 2012

Arkistojen aarteita osa I

Johdannoksi kerrottakoon, että olen kuvannut tekemiäni käsitöitä koko digikamera-ajan eli vuodesta 2004. Olen kuvannut käsityöt itselleni muistoksi, ennen kuin ne ovat lähteneet maailmalle. Ajattelin joskus laittaa tänne blogiin näitä vanhoja käsitöitä esille, ainakin jos löytyy sopiva aasinsilta.

Edellinen valmistunut käsityöni oli siis Bambi, nyt on sopiva aika esitellä lisää eläimiä. Ja kuukausi sitten valitut vuoden 2012 parhaat luontokuvat innoittivat myös minua julkistamaan tämän arkiston aarteen. Ovat taitavia kuvaajia nämä luontokuvaajat. Niinpä minäkin olen yksityiskäytössä hyödyntänyt näitä lumoavia luontokuvia eli saanko esitellä: vuodelta 2007, kannettavan tietokoneen laukun.
Laukun sisälle tein taskuja virtajohdolle, cd-levyille ja hiirelle. Tylsää kantokoteloa kuvitin veikeillä eläinkuvilla, oravalla ja supilla. Orava varastoi talvivarastoonsa käpyjä niin kuin cd-levylle varastoidaan tietoja. Eläinkuvat tulostin siirtokuvapaperille ja silitin ne kankaaseen.


Niin ne ajat vaan muuttuvat. Nyt ei tarvitsisi enää noin valtavia taskuja oheislaitteille, cd-levyt ovat vaihtuneet muistitikuiksi, erillisen hiiren korvaa tämä joystick (jota en osaa kyllä käyttää, vielä) Ja ennen vanhaan hain kirjastosta näitä luontokuvakirjoja selailtavaksi, nyt näitä kuvia voi kätevästi selailla kotikoneelta.

lauantai 17. marraskuuta 2012

Ei menny niinku Strömsössä.

Sivusilmäilyä blogin Silmäilijä, joka on ahkera kirjoittaja, lähetti minulle tunnustushaasteen. 
Tehtävänä on kertoa itsestään kahdeksan asiaa. 

1. En pidä ketju tai -kiertokirjeistä, en huomioi "jaa tämä eteenpäin" -päivityksiä, en lähetä tarroja postissa 10 kaverille tai jaa ystävyyskakkutaikinaa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen blogihaaste, jonka saan ja siksi lähden innolla mukaan. Kiitos Silmäilijälle tuesta blogini aloittamisessa ja tästä haasteesta. Kirjoittelen tässä tunnustuksia, jotka pääosin ovat sattuneet Kangaskorjaamolla. Aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä.

2. Yläasteella tein kässäntunnilla villapaidan, josta tuli aivan liian tiukka, sitä ei pystynyt käyttämään. Seuraavaksi kokeilin lukioikäisenä villapaidan kutomista ja siitä tuli aivan liian suuri, en käyttänyt sitäkään. Sitten pidinkin pitkän tauon, enkä kutonut mitään pipoa suurempaa.

3. Virkattu laukku... mitähän minä ajettelin kun tämän tein. Päällimmäinen vika on ryhdittömyys. No, puretaan pois ja virkataan jotain muuta.


4. Hääpuvun helmaan ostin 4 metriä luonnonvalkoista morsiussatiinia, joka jäi käyttämättä. Kaupassa satiini näytti sointuvan hyvin yhteen yläosan kankaan kanssa, kävin kankaiden kanssa ulkonakin katsomassa päivänvalossa. Kotona ne eivät sopineet enää ollenkaan yhteen ja ostin uuden hamekankaan. Minulla on vieläkin kaapissa 4 metriä morsiussatiinia, haluaako joku?

5. Viimeksi purin tällä viikolla, kun virkkasin korttitaloa. Unohdin leikata päätykortteihin kolmiot, virkkailin vaan menemään koko kortin ympäri. (Kuvan korttitalo ei liity tapaukseen, se on vanhempaa tuotantoa.)
 

 6. Nyplätyn tiaaran tärkkäys ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Tiaaran tukena ollut rautalanka ruostui : (

7. Käsintehdyt lahjat (tai muistamiset yleensä) lähtevät myöhässä saajalleen, pahoittelen. Esimerkiksi kummitytölle tehty ristipistotaulu kastepäiväksi valmistui 1-vuotislahjaksi.

8. Olen säästeliäs. Kaupassa tai myyjäisisää katson tuotteita sillä silmällä, että tämänkin voisin tehdä itse halvemmalla. Silloin en kyllä laske omalle työlleni hintaa. Toisaalta ymmärrän kyllä käsityöyrittäjien hinnoittelun.

En tunne henkilökohatisesti kovinkaan montaa bloggaajaa, kenellehän minä voisin lähettää haasteen eteenpäin... Käynpä etsimässä samoilla ompelulaneilla olleiden ihmisten blogeja.

and The Winners are

tiistai 13. marraskuuta 2012

Bambi

Ompelin pikakäsityönä tälläisen bambi tsi-pakkauksen. Aikaa kyllä meni pari tuntia, kun yritin huolella tehdä kohdistukset. Bambin pitkien ja kapeiden jalkojen täyttäminen oli myös hiukan aikaavievää. Yritin täyttää pehmoeläimen todella täyteen vanulla, että se jaksaa seisoa tukevasti hoikilla jaloillaan.  Nyt jalat hieman harittavat, kun ne ovat paksut. (Bambin mallikuvauksia varten nuppineulasin jalat nätisti yhteen)


Bambi kurkistelee ikkunalaudalla maisemia.
Kaava-arkki: osat sai leikata suoraan irti puuvillakankaasta.

Bambi alias valkohäntäpeura, tunnetaan myös nimellä Laukon peura, koska Amerikasta Suomeen tuodut viisi ensimmäistä lajin edustajaa sijoitettiin asumaan Vesilahdelle Laukon kartanoon. Valkohäntäpeura nostaa häntänsä ylös säikähtäessään jotakin. Valkoinen hännänalus toimii varoitusmerkkinä. Mutta hei, missä tämän bambin häntä on?


Täältä näitä saa:  https://shop.paapiidesign.com/

perjantai 9. marraskuuta 2012

Origamia opettelemassa

Käväisin neulekahvilassa opettelemassa japanilaista paperintaittelua. Pari onnenkurkea maltoin taitella, sitten piti jo siirtyä sukan kudontaan. Eivät nämä kurjet vaikeita olleet, mutta tosi tarkkaa työtä vaan saa tehdä, että taitokset kohdistuvat millilleen ja lopputuloksesta tulee kaunis. Kotona harjoittelin lisää tapetin palalla.Jos innostuit origameista niin Origami club auttaa alkuun http://en.origami-club.com  
Tämä on kattava sivusto helpoista vaativiin taittelumalleihin. Minun mallini löytyy eläimistä ja Crane-otsikon alta.

Lahjapaperista varmasti saisi sopivaa paperia taitteluun. Mahtaisiko onnistua lautasliinasta taittelu?


keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Suunnitteilla

Kun katselen näitä keskeneräisiä käsitöitä, tuntuu että elän vielä viime vuosituhannella. Ovatko nämä tosiaan olleet niin kauan kesken. Osaltaan asia selittynee sillä, että materiaalit ovat vanhoja ja ne vain odottavat uusiokäyttöä.

Ensimmäinen kuvasarja pitää sisällään sisustukseen liittyviä käsitöitä ja askarteluja.
- Virkatuista isoäidinneliöistä on tulossa valaisin ompelusoppeeni. Pitkä jono on jo virkattuna, mutta vielä vähän puuttuu.
- Puuhenkarit + retrolakanat + liimaa =  persoonalliset henkarit eteisen naulakkoon.
- Naarmuinen keittiöjakkara ja vanha laskujensäilytysteline odottavat puupinnoilleen tapettia ja lakkaa.Leikkeihin:
- Vanhat nukenrattaani vuodelta 1980 odottavat uutta kangasta, ovat jo odottaneet pari kesää...
- Vanhasta ulsterista olen suunnitellut keppihevosta.
Ompelujuttuja (+virkkaus):
- Vanhoista kirjotuista liinoista tulee ruokalappuja lapselle ja sämpyläkori äidille, kunhan vain pääsevät ompelukoneen käsittelyyn.
- Videonauhasta olen kutonut kangaspuilla 10 metriä kangasta, tarkoitus olisi ommella kasseja, pussukoita, meikkilaukkuja....
- Puikolla varrasvirkkausta, tavoitteena saada kesäkäsilaukku valmiiksi. (Puikon virkaa toimittaa katuharjan varren pätkä:)
Kaulakorun nypläystä. Tätä käsityötä en varmaankaan tule esittelemään koskaan valmiina. Tai ehkä sitten eläkepäivillä löytyy taas uudestaan aikaa tähänkin harrastukseen. Mutta nyt Metsätähti-kaulakorusta valmiina puolet.
Vielä jäi esittelemättä yksi kaapillinen kankaita. Kankaasta on ostohetkellä ollut vahva mielikuva, mitä olen halunnut siitä ommella, mutta syystä tai toisesta mielikuva on muuttuvat tai haihtunut arjen keskellä. Eikä nämä suunnitelmat ja keskeneräiset käsityöt vielä tähän loppuneet, mutta pidän ne yllätyksenä. 
P.s. Tänään postimies toi täyden pahvilaatikollisen ihania kuviollisia kankaita Saksanmaalta asti.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Virkatut kaulakorut

Näitä kaulakoruja olen haudutellut pari vuotta ja nyt ne valmistuivat. Mieli on ehtinyt muuttua moneen kertaan ja olen ostanut jos jonkin väristä ja pituista satiininauhaa. Virkatut pallot on täytetty vanhan rikkoutuneen helmitaulun helmillä. Vihreiden pallojen lankana on Novitan Kotiväki ja koukku nro 1,75. Vaaleanpunainen lanka on jotain paksumpaa kaapin perukoilta. Ehdottomasti siistimpi lopputulos tulee ohkaisemmalla langalla. Vaaleanpunainen nauha jäi aivan liian lyhyeksi, joten virkkasin siihen renkaita ja kukan jatkoksi. Virkkasin avaimenperän myös samaan sarjaan, kun kerran alkuun pääsin.

Kaulakorut ovat suurinpiirtein samanmittaisia, joten ne voi kieputella toistensa ympäri ja käyttää yhdessä. Kaapista löytyi muitakin esineitä, joita voisi päällystää virkaten mm. metalliprikkoja, puunappeja, muoviympyröitä ja solkia. Kävipä mielessä virkata myös ohuen rannerenkaan ympärille, siitä voisi saada taulun kehykset tai onnittelukortin. Entä jos virkkaisi rautalangan ympärille, niin sen voisi taivutella haluamaansa muotoon mobileen tai kehyksiksi.