sunnuntai 25. elokuuta 2013

Nukenrattaiden uusi elämä

Olen saanut nämä nukenrattaat 3-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Olen lykkinyt nukkejani näillä sekä sisällä, että ulkona ja se kyllä näkyy. Rungossa on ruostetäpliä ja punaiset kankaat ovat haalistuneet auringossa. Renkaat ovat pysyneet yllättävän hyvinä ja sileinä. Nyt oli aika kunnostaa rattaat tyttöni 3-vuotissyntymäpäivälahjaksi.

Hioin ruosteet pois, mutta en jaksanut sentään maalata runkoa. Istuinosan tein ruskeasta vakosametista. Istuinosa kiinnittyy runkoon sivuilta ja takaa vetoketjuilla, edestä nepparilla. Arvatkaas mistä löysin tarpeeksi lyhyet, 15 ja 20 cm avovetoketjut. Huuto.netistä! 

Bambi-applikaation tein vaaleanpunaisesta vakosametista. Tein vapaalla konekirjonnalla bambiin "täpliä", lankana käytin vaihtuvanväristä kirjontalankaa.

Rattaiden kunnostukseen kului aikaa. Tyttö istui vieressä ja kyseli, miksi se ei ole vielä valmis, miksi et ompele nopeampaa, miksi sillä pupun korvat, miksi... Mutta lopulta tuli valmista. Sitten tytölle sama mekko päälle kuin minulla on ollut ja 3-vuotiskuvia räpsimään.

P.s. Pienenä annoin nukelleni nimeksi Jonna. Se oli ihanin nimi mitä tiesin. Johtunee varmaan Jonna Tervomaasta ja Minttu sekä Ville kappaleesta. Mummi sanoi, ettei Jonna ole mikään nimi, annetaan sille nimeksi vaikka Jonna-Kaisa. Se kelpasi nimeksi meille molemmille.

lauantai 17. elokuuta 2013

Sinistä ja punaista

Kesä on kuluttanut kaikki t-paitani, joten piti vielä elokuussa alkaa ompelemaan lyhythihaisia. Tein imetyspaidan samalla mallilla kuin aikaisemmin. Nyt istuvuus on parempi, kun  tein imetysluukkujen reunoista kaarevat.
Näissä kuvissa keikun vanhojen tervattujen hirsien päällä, jotka satuin saamaan siltatyömaalta. Näillä parruilla olisi tarkoitus reunustaa kukkapenkkejä tai tehdä pengerryksiä puutarhaan, sitten joskus.
 
Ompelin miehelle sinisen raitapaidan Suuren Käsityölehden 9/2010 kaavoilla. Tämä on suora t-paitakaava, jota aion käyttää jatkossakin. Helmaa ja hihoja piti vähän pidentää.

P.s. Raitakankaalle tuli hintaa suunnilleen 3 €/ metri. Tällainen edullinen kangaskauppa löytyy vain 5 km päästä Power Park -huvipuistosta Alahärmästä. Kangashalli Sutinen myy edullisesti II-laatuisia Orneuleen trikoita kilohinnalla. Trikoissa voi olla silmukkapakoja tai ne ovat kieroon kudottuja. Tämä raitatrikoo oli kieroon kudottu, mutta sain leikattua siitä ihan sujuvasti suoran paidan.

tiistai 13. elokuuta 2013

Trikoopipot à la Kangaskorjaamo

Nämä ovat ensimmäiset trikoopipot ja ensimmäiset "samisteluvaatteet", mitä olen meidän porukalle ommellut. Lähdin kehittelemään ilman mallia tai kaavoja omia sovelluksia pipon päälaen ompeluun. Tarkoituksena oli saada vähän kulmikasta, ei niin päänmyötäistä muotoa pipoihin.

Aloitin värkkäämisen omasta pipostani ja lopputuloksena oli korinpohjaa muistuttava päälaki. Ompelin päälaelle nurjalle ensin tuollaisen 4-sakaraisen tähden. Sitten viimeistelin pipon oikealta puolelta päällitikkaamalla tähden sakarat 45 asteen kulmaan. Bambikangasta jäi juuri sen verran yli, että tyttö sai perinteisen neliöpipon. Vauvan lakki on jo ommeltu aikaisemmin.

Vauhtiin päästyäni kehittelin pipomalleja lisää. Pallokuvioisessa pipossa on kirjekuorta muistuttava päälaki. Ompelin pipon yksinkertaisesta kankaasta. Kirjekuoren/ päälaen muotoa on helppo muuttaa, kun ei laskostakaan kangasta keskikohtaan asti.

Ruttupipo à la Kangaskorjaamo: Korvien päällä on n. 9 cm leveä panta kaksinkertaisena ja suippeneva päälaki on yksinkertainen. (Kangasta ei riittänyt enempään.) Kuminauha ommellaan kahdessa osassa, ensin pantaan ja sitten yläosan sivusaumaan.

Prinsessalle ompelin vielä kruunupipon. Pipon päänympärys oli tasan 48 cm, joten nopealla laskutoimutuksella sain 6 kappaletta 3 cm pituisia sakaroita ommeltavaksi.

Varmaan joku jossain on jo ommellutkin tälläisia pipoja, mutta minulle nämä mallit olivat uusia, enkä ole muualla nähnyt.

tiistai 6. elokuuta 2013

Kynäpenaalit ja vetoketjun korjaus

Tein koulutaipaleen aloittavalle kummitytölle pari kynäpenaalia lahjaksi. Toiseen käytin chenilletekniikkaa ja toisen ompelin pallotrikoosta.

kynäpenaali ohje


Minkä värisen  vetoketjun sitä laittaisi... nyt mä keksin! Askartelin kaksivärisen vetoketjun.
  1.  Varmista, että vetoketjussa on samankokoiset hampaat ja pura ketjut osiin.
  2.  Kiskaise haarukan avulla vetimet takaisin vetoketjuihin. Työnnä haarukan piikit vetimen alle. Haarukan piikkien avulla saat nostettua ylös pienen piikin vetoketjun vetimen sisällä. Näin vedin luistaa paremmin paikoilleen.
  3. Varmista uudelleen, että hampaat ovat samankokoiset, muuten vetoketju menee kippuralle.
  4.  Ompele vetoketjujen päihin stopparit käsin tai ompelukoneen siksakilla, piston pituus on nolla.
Avovetoketjun tuunaaminen kaksiväriseksi olisi vielä helpompaa, kun siinä tarvitsee vaihtaa vain vetoketjun toinen puoli. Pitääpä kokeilla....

Vetoketjun korjaus

Irronneen vetimen pujottaminen vetoketjuun takaisin paikoilleen onnistuu myös tällä samalla haarukkaniksillä. Pujottamalla haarukan piikit vetimen alle, saa nostettua sen pikkuriikkisen piikin ylös vetimen sisällä, silloin vedin luistaa takaisin paikoilleen.


Helppo  niksi vetoketjun ompeluun kynäpenaaliin

Ohuesta kankaasta kynäpenaalin ompelu on helppoa ja nopeaa, kun leikkaan kappaleet kaksinkertaisena taitteelta. Sitten ompelen taitteelle vetoketjun ja lopuksi hurautan penaalin pohjan ja sivut yhteen.
helppo tapa ommella vetoketju

Chenilletekniikka lyhyt oppimäärä

  1.  Asettele puuvillakankaita n. 4-5 kerrosta päällekkäin. Pohjakangas voi olla vähän paksumpaa.
  2.  Piirrä viiva täysvinoon nurkasta nurkkaan.
  3. Ompele viivaa pitkin suoralla ompeleella lyhyellä pistonpituudella. Ompele seuraavat ompeleet paininjalan päästä.
  4.  Leikkaa kangaskerrokset auki ompeleiden välistä. Älä leikkaa pohjakangasta!
  5.  Pese tilkku muun pyykin seassa ja harjaaa juuresharjalla, näin työn pinta muuttuu nukkamaisen pehmeäksi.

chenille-tekniikka


Chenilletekniikkaan voi hyötykäyttää mummin vanhat lakanat. Tästä chenilleturkista tuli vähän vaisu väritykseltään. Pitänee seuraavalla kerralla laittaa kirkkaita perusvärejä. Nyt käytin turkoosia, vaaleansinistä, vaaleanviolettia ja keltaista.

tilkkutyö kynäpenaali


Suosittelen tutustumaan myös Kangaskorjaamon muihin pussukoihin