perjantai 28. kesäkuuta 2013

Mansikkahuivi

Valmis huivi


Ompelin lapsellle huivin hellepäiville. Huivin pukeminen onnistuu itsenäisesti, kun pujotin huivin taakse kujaan kuminauhan. Viimeaikoina mikään käsityö ei ole valmistunut ongelmitta, eikä tämäkään ollut poikkeus.Ensimmäinen versio huivista
Summissa saksin sellaisen huivin kuin kankaasta sattui riittämään. Ja riittihän siitä, ensimmäinen versio oli sopiva omaan päähäni. Tein laskokset korvan yläpuolelle, että huivi muotoutuisi pään ympärille paremmin. Mutta laskokset saivat huivin vain pönköttämään.
Sovituskuva toisesta, paremmasta versiosta
Leikkasin ompeleet pois ja tein huivin uudelleen. Alunperin huivi oli kolmionmuotoinen, mutta kun leikkasin ne laskokset pois niin kulmista tuli kaarevat. Tämä oli ihan onnekas sattuma ja huivi istuu nyt hyvin.  Tässä toisessa versiossa en enää jaksanut viimeistellä niskan saumuriompeleita piiloon.
Huivin mittoja
Tässä huivin tärkeimmät mitat, sis. saumanvarat, koko 2-3 vuotiaalle:
Kolmion korkeus 29 cm
Kolmion sivun pituus 27 cm
Pannan ympärysmitta 57 cm
Pannan leveys 4,5


maanantai 17. kesäkuuta 2013

Hellehaalari vauvalle

En ole aikaisemmin ommellut vauvanvaatetta, koska nuo ihmisentaimet kasvavat niin nopeasti. Ensin äiti ompelisi yökaudet ja sitten kuuluisi vain humps, kun taapero olisi kasvanut taas yhden vaatekoon isommaksi ja äiti aloittaisi ompelun alusta. Nyt ryhdyin ompelemaan haalaria, koska kaupan valmisvaatteissa oli nepparit  väärässä paikassa, joko selässä niskan takana tai pitkä rivi mahan päällä. Vaipat vaan nyt sattuvat olemaan meidän vauvoilla jalkojen välissä ja sinne se nepparilistakin kannattaa sijoittaa. Muokkasin kaavat sopimaan meidän muksulle ja kyllä se vaan on mukavaa saada kerrankin sopivan kokoinen vauvanvaate. Meillä yleensä joudutaan käyttämään yhtä kokoa reilumpaa, että kestovaipat sopivat alle paremmin.

Hihattoman haalarin kaava Ottobre 3/2013  Star-star. Hihat lainattu Ottobre 1/2013 Soma-bodysta.
Muokkasin kaavaan lisätilaa kestovaipalle. Leikkasin haarakaaresta kaksi viiltoa alaspäin: ensimäisen lahkeen ja sivusauman nurkkaan ja toisen lahkeensuuhun keskelle. Levitin kaavaa haarakaaresta 1,5 cm x 2 =3 cm. Sitten suoristin vinoutuneen lahkeensuun. Suoristamisesta leikattava pala nostetaan kaarakaaren päälle (= vihreä nuoli kuvassa). Lopuksi piirretään uusi kauniisti kaartuva haarakaari. Vielä ennen kankaan leikkaamista halkaisin kaavat vyötärön kohdalta ja lisäsin sekä etu- ja takakappaleeseen 2 cm pituutta.

Takakappaleen haarakaareen lisätään 3 cm kestovaippavaraa.
Kuvassa kaavan alla apupaperi, joka leikataan muokkauksen jälkeen pois.
Haalari takaa
Etukappale leikattu taitteelta, niin kuvio jää yhtenäiseksi.
En omista kunnollisia nepparipihtejä, joten matkasin maakuntaan ompelulaneille lainaamaan pihtejä. Kiitokset ystävällisille kanssaompelijoille, haalari sai kunnolliset nepparit. Seuraavista linkeistä näkyy muiden laneille osallistuneiden ompeluksia.
http://nauravanappi.blogspot.fi/2013/06/ompelulaneilla-valmistuneita.html
http://jenninominblogi.blogspot.fi/2013/06/siiria-ja-myyrya-match-made-in-heaven.html
http://langanpatkia.blogspot.fi/2013/06/yhdessa-tehden-on-paljon-hauskempaa.html 
Hellekausi yllätti ja tarvittiin nopeasti muutakin lyhythihaista vaatetta. Isosiskon body vaaleanpunaisella pupukuvalla muuttui pikkuveljelle sopivaksi liikennemerkkikankaan palalla.


keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Muumipaidat

Löysin vintiltä muumipaitoja, jotka ovat viime vuosituhannelta. Paidat olivat reikäisiä ja malliltaan vanhentuneita. Pelastin paidoista muumikuvat uusien paitojen raaka-aineeksi. Kerran nuo kuvat ovat kestäneet pesussa hyvinä jo yhden käyttöiän, niin kyllä ne vielä seuraavankin kestävät. Näille uusille paidoille meillä ei vielä ole käyttäjiä, kun ompelin reilusti suurempaa kokoa.


Tämä sininen paita oli kovatöisin rypytyksineen.

Kuva vaaleansinisellä taustalla oli melko pahasti tahraantunut, eikä kloriittikaan auttanut. Koristelin kuvaa vapaalla konekirjonnalla, jos näin tahrat jäisivät kirjonnan varjoon.

Vihreä paita oli säilynyt niin hyvänä, että siitä saattoi käyttää kangastakin.

Oranssiin paitaan vaihdoin vain uudet resorit.

p.s. Täältä se ajatus lähti http://omatekele.blogspot.fi/2013/04/kikseja-kierratyksesta.html