maanantai 20. marraskuuta 2017

Aineeton joulukalenteri, ideoita luukkuihin

Osallistun tänä vuonna Facebookin ompeluryhmässä joulukalenterivaihtoon. Erityistä tässä on se, että joulukalenteri on aineeton. Aineettomalla joulukalenterilla voi ilahduttaa ystävää ja lieventää joulun odottamisen jännitystä, eikä mitään turhia tavaroita kerry pyörimään nurkkiin.

joulukalenteri


Tämä julkaisemani aineeton joulukalenteri on varjoiluversio alkuperäisestä. Koska kalenterin kasaaminen on ollut niin kivaa puuhaa, haluan jakaa sinullekin vinkkejä ystävän ilahduttamiseen. Tämän joulukalenterin voi antaa työkavereille, ystävälle tai naapurille. Minä taidan laittaa tämän toisen versioni aineettomasta joulukalenteristani ystävälliselle ja auttavaiselle kirjaston henkilökunnalle.

HOX: Tämä postaus on päivitetty ja joulukalenteri on muokattu vanhan kirjan sivuille. Löydät sen täältä, klik.

Viime vuonna tein lapsille erilaisen joulukalenterin, joka sisältää tehtäviä ja puuhaa 24 päivälle. Yhdistämällä nämä kaksi kalenteria saat tehtyä kivan joulukalenterin lapsiperheelle.

Keräsin joulukalenterin luukkuihin paljon vaihtoehtoja. Lista jatkuu vielä 24. päivän ylikin. Muokkaa kalenterista omannäköisesi tai vastaanottajan näköinen. Etsin esimerkkilinkit jokaiselle päivälle valmiiksi, niin saat kasattua oman joulukalenterisi helposti ja nopeasti.

Nyt siihen tärkeimpään eli mitä voi laittaa aineettoman joulukalenterin luukkuihin. Luukut voivat sisältää hyvin erilaisia asioita: runoja, ohjeita, ideoita, perinteitä, uuden oppimista, kirjavinkkausta.... Joulukalenterin voi myös tehdä tietyllä teemalla: kerää luukkuihin 24 niksiä, reseptiä, taikatemppua tai joululaulua.

Aineettoman joulukalenterin luukut voi toteuttaa paperisena tai sähköisenä. Luukut voivat avautua myös puoliksi paperilla ja puoliksi virtuaalisesti. Nykyaikana tekniikkaa on moneen lähtöön: videot, whats uppit sun muut.

Aineeton joulukalenteri

1. Minä olen niksien suurkuluttaja. Mitä arjessa helpottavia niksejä sinä käytät? Tässä on yksi Kangaskorjaamon niksi: Tee itse pieni kylmälaukku kahdesta kahvipussista laittamalla ne sisäkkäin. Eväsleivät ja jogurtit pysyvät kylminä.

2. Askartelu- tai käsityöohjeita
* Taidatko tehdä näin hienoja lumihiutaleita, tässä on lumihiutaleiden kaaviokuvia Pinterestistä.
* Yli 20 jouluista askartelu- ja käsityöideaa Kototeko-blogista
* Vanhasta kirjasta pidike joulukorteille/ Lumisiivet-blogi

Tässä on yksi jouluinen askarteluidea. Poro on ommeltu kierrätysmateriaalista eli vanhasta nahkatakista. Ohjeet poron ompeluun löytyvät Kototeko -blogista. Piirsin poron siluetin itse, sain suorat jalat, jotka on helppo ommella. Sarvet puolestaan piirsin koristeellisimmiksi. Tästä voit tulostaa poron omiin ompeluksiisi.

joulukoriste kierrätysmateriaalista


3. Peliohjeet korttipeliin 

4. Ohjeet näyttävään jääkranssiin, jonka voi ripustaa puunoksalle.  Laita tarjottimelle/ sangon pohjalle vähän vettä, lehtiä, oksia, foliosta leikattu lumihiutale, mitä vain keksit ja ripustusnaru. Sitten odotellaan pakkasta. Kauankohan tänä vuonna saa odottaa.
Tässä on minun tekemäni jääkranssit.

5. Anna hetki aikaa rentoutumiselle ja venyttelylle. Tässä on hartioiden venyttelyohjeita. Vaihtoehtoisesti liikkumisvinkkejä, äänenhuoltojumppaa tai lupaudu lenkkikaveriksi.

6. Ohjeet taikatempun harjoitteluun, niin pääset nauttimaan esityksestä.


8. Erilaisia tapoja taitella joulutorttu
* Dronningholm haastaa kaikki mukaan ideoimaan uusia muotoja, katso kilpailun ohjeet ja inspiroivat ideat
* Joulutortun uudet muodot/ K-ruoka
* Helppo joulutorttu, johon mahtuu paljon luumuhilloa ja kermavaahtoa

9. Hetki rentoutumiseen tarkkojen värityskuvien parissa...

10. ...vaiko visaisempi pulmatehtävä tai pähkinä purtavaksi tälle päivälle: tulitikkutehtäviä.

11. Aivojumpppaa sanaristikon tai sudokun parissa.

12. Joululauluja YouTube versiona tai paperisena nuotteineen.

13. Ideoita itse tehtyihin joulukortteihin
* joulukortit vanhan kirjan sivuista
* joulukortit kierrätyspaperista

14. Elämänohjeita, viisauksia, aforismeja, mietelauseita, sananlaskuja, rakkaalla lapsella on monta nimeä.
* Tunturisuden mietelauseet
* Positiivareiden värssypankista löytyvät jouluisetkin riimit

15. Vanhan kansan sääennustuksia ja perinnetietoa koko seuraavaksi vuodeksi.

Joulukuun 15. päivä vieteään Annan päivää, silloin on juuri sopiva aikaa aloittaa joululeipomiset. Lähde: Taivaannaula. Näiltä sivuilla löytyy lisää vuodenkiertoon liittyviä perinteitä ja sanontoja.

16. Vinkkaa joulun suosikkireseptisi ystävälle.
* Suklaakakku kokonaisilla päärynöillä
* After Eight -juustokakku
* Persimonhillo

17. Runoja tai haikuja joulusta tai jouluttomuudesta
* Birgit-mummon joulurunot
* Kokeile haiku-runorobottia 

18. Menovinkki johonkin paikkakunnan joulunalustapahtumaan. Lähde itse mukaan.

19. Pohjoisen illat ovat sopivan pimeitä tähtien tarkkailuun, miltä tähtikuviot näyttävät
* Ursan tähtikartta, vinkkejä tähtien tarkkailuun
* Tähtikartat, jokaiselle kuukaudelle omansa

20. Kirjavinkkausta
* Kirja jokaiselta Suomen itsenäiseltä vuodelta

21. Testaa sorminäppäryytesi origamitaittelun avulla

22. Lähes aineeton joulukoriste puhelinluettelon sivusta tai muusta paperista

23. Ideoita erilaisiin joulukuusiin pinterestissä:
* Joulukuusen voi laittaa ikkunaan, seinälle, pöydälle...
* Joulukuusen muodon voi hahmotella valokuvista, joulupalloista, joulukuusennauhasta, paperisista lumihiutaleista
* Minijoulukuusi syntyy kuusen oksista isoon maljakkoon
* Joulukuusi koristenauhasta seinälle

24. Viimeistele kattaus taittelemalla lautasliina kauniisti, lautasliinan taitteluvinkit
* joulukuusi
* taitteluohjeita Kotiliedestä


Vaihtoehtoja joulukalenterin luukkuihin:

25. Arvoituksia pähkäiltäväksi

26. Onkos jotain kivoja virtuaali-/ mobiilipelejä vinkata. Itse en näistä niin innostu, joten tämä kohta jää sinun täytettäväksesi.

27. Joulutarina
 * esim. Kelkka, joka lähti tiehensä

28. Joulubingo. Tämä sopii hyvin joulukalenterin ekoille päiville. Tee ruudukkoon lista jouluisista asioista. Rastin saa laittaa, kun asia on tehty tai nähty. Kuka saa bingon ensimmäisenä. Tässä on malliksi yksi joulubingo, mutta se on helppo itsekin tehdä.

29.  Erilaiset listat: esim. lähialueen luontopolut, 5 tapaa jouluvalojen ripustamiseen, 10 tapaa käyttää tähteeksi jääneet joululaatikot jne.

30. Pinterestin loputon aarreaitta. Laita hakusanaksi Christmas (diy) ja katso mitä löydät. Me täällä teemme seuraavaksi piparkakkumuoteilla lohkoja vesimelonista ja persimonista välipalaksi.

31. Tässä on nopea ja helppo askarteluidea joulukalenterin mukaan laitettavaksi. Ikkunaan voi leikata kartongista poron kurkistelemaan. Nenä liimataan paikoilleen punaisesta huovasta. Voit tulostaa poron siluetin tästä linkistä.


aineeton joulukalenteri


Joulukalentereita muualla


HOX:Tämä postaus on päivitetty ja uudistettu löydät sen täältä, klik. Aineeton joulukalenteri avautuu vanhan kirjan sivujen välistä.

Tulossa: Instagramiin Blogisiskojen yhteinen joulutorttukalenteri. Luvassa on hassuttelua, fiilistelyä ja kunnon joulutorttuhurmosta. Jokaiselle löytyy oma torttunsa, olit sitten perinteisen tai vapaan tyylin ystävä. Joulutorttukalenteri löytyy Instagramista hastageilla #joulutorttukalenteri17 ja #blogisiskot.


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

torstai 9. marraskuuta 2017

Kosmetiikkalaukku ja helppo tapa ommella vetoketju

Sain ystävältäni palan kangasta, mitat ja pyynnön tehdä yksinkertainen kosmetiikkalaukku. Kysellessäni tarkempia toiveita, täsmennys kuului näin: "Tee sellainen ettei v-tuta ommella."

kosmetiikkalaukun ompelu


Ompelu on minulle mukava harrastus. Voin rehellisesti sanoa että, tätä kosmetiikkalaukkuakin oli mukava ommella. Tykkään suunnitella yksityiskohtia ompeluksiini. Ompelun parissa rentoutuu ja unohtaa kaiken muun. Unohdan myös ajankulun.

Kankaat leikkasimme yhdessä ystävän kanssa jo heinäkuussa äkäisten paarmojen piirittäessä meitä terassilla. Marraskuussa kuuran peittäessä maata kosmetiikkalaukku on vihdoin valmis. Toivottavasti ystävääni ei ole odottelu haitannut. Aikomus olisi tehdä oravannahkakauppoja tämän ompelutyön tiimoilta. Me saamme vaihdossa lastenhoitoapua. Tästäkin syystä ompelu oli erityisen mukavaa.

ompele kosmetiikkkalaukku

 

Tällaiset osat leikkasin yksinkertaiseen kosmetiikkalaukkuun:

 • suorakulmiot sivukappaleiksi 21 cm x 15 cm, 2 kpl, pyöristin kulmat
 • pitkä suikale kiertämään kosmetiikkalaukun reunat ympäri n. 50 cm x 7 cm, 1 kpl
 • vuorit edellä mainittuihin osiin
 • vetoketjun viereen 25 cm x 7 cm kokoiset suorakaiteet, 2 kpl
Huom: kannattaa laittaa vähän pidempi vetoketju kuin minulla on. Näin laukun pohjalta on helpompi etsiä tavaraa. Eli pidennä vetoketjun viereen tulevia suorakaiteita esim. 30 cm:iin ja lyhennä pitkää suikaletta vastaavasti 5 cm.

Vuorin ja päällisen kiinnitin yhteen kaksipuoleisella liimakankaalla. Vetoketjun viereen tulevat palaset taitoin kaksinkerroin pituussuunnassa ja silitin väliin kaksipuoleisen liimakankaan.

ompele helppo kosmetiikkalaukku


Lokakuun tullessa leikatut kankaat olivat siis vielä pinossa ompelupöydälläni. Suunnittelin taskuja ja jotain piristystä kosmetiikkalaukkuun. Minulla on ollut tämän vuoden aikana käsitöissäni Suomi-aiheisia teemoja. Lokakuun teemana oli suomen kieli ja kirjallisuus. Näin tulin ommelleeksi taskuun pienen tervehdyksen  selvällä suomen kielellä ompelukoneen kirjaimia hyödyntäen. Ei sitä arjen kiireessä tule tarpeeksi annettua tunnustusta hyvälle ystävälle.

kosmetiikkalaukun tasku


Kosmetiikkalaukun tasku on tehty myös yksinkertaisella tekniikalla. Tasku on leikattu kaksinkertaisesta kankaasta. Taskun yläreunaan tulee taite. Taskun muut reunat jäävät sivu- ja pohjasaumojen alle. Taskuun ei tarvita muita ompeleita kuin lokeroiden jakamiseen kaksi pystyommelta. Käytin ompelukoneen koristeompeleita tähän tarkoitukseen.

Tässä on helpoin tapa ommella vetoketju mihin tahansa pussukkaan:

Taita, silitä ja ompele. Ei muuta. Niksi piilee siis siinä, että vetoketju ommellaan kankaan taitteelle. Tarvitset vain yhden ompeleen kiinnittämään vetoketjun. Kaksinkertaiseen kankaaseen vetoketju on tukevampi ommella. Vielä helpompaa vetoketjun ompelu on, jos kankaiden väliin laittaa tukikankaan. Minä käytin kaksipuoleista liimakangasta, sekin on hyvä vaihtoehto.

miten ompelen vetoketjun


Ompelin kosmetiikkalaukun toisen sivukappaleen pitkään reunasuikaleeseen. Katkaisin reunasuikaleen sopivan mittaiseksi ja yhdistin renkaaksi vasta, kun olin ommellut ensimmäisen sivukappaleen melkein kokonaan kiinni. Näin pystyin varmistamaan, että reunasuikale on sopivan pituinen. Lopuksi ompelin toisen sivukappaleen kiinni reunasuikaleeseen.

Aluksi ajattelin, ettei kosmetiikkalaukun sisäsaumoja tarvitse huolitella vinonauhalla. Innostuinkin silittämään itse kaiken värisiä ja kuviollisia vinonauhoja. Joten ompelin yhden kauniin vinonauhan kosmetiikkalaukun sisällekin. Tässä postauksessa jaan ohjeet helppoon niksiin, miten vinonauhoja voi silittää itse silmäneulan avulla.


Jämätilkuista tein ympyränmuotoisia pussukoita

Ystäväni antamasta kankaasta jäi yli pieniä tilkkuja. Tilkuista leikkasin ympyröitä, ympyröistä ompelin pieniä pussukoita. Yhteen ympyrän muotoiseen pussukkaan tarvitaan 4 kappaletta ympyröitä, joiden halkaisija on 10 cm. Silitin lisää vinonauhaa samasta kankaasta. 

pyöreät pussukat


Kaksi ympyrää taitetaan ja silitetään puoliksi. Taas hyödynnän tätä helppoa tapaa vetoketjun ompeluun kahden puoliympyrän väliin. Ompelin kaikkiin kolmeen ympyrään metriketjun samalla yhtenäisellä ompeleella.

Kaksi muuta ympyrää silitin yhteen kaksipuoleisen liimakankaan avulla. Näistä kokonaisista ympyröistä tulee pohja. Kaikki kappaleet ja ripustuslenkki kiinnittyivät yhteen, kun ompelin vinonauhan ympäri. 

helppo tapa ommella vetoketju

Näihin ympyräpussukoihin laitan matkalääkkeet ja -laastarit, muistitikut sekä autossa on yksi parkkimittarin kolikoille. Lapset laittavat näihin omat tärkeät tavaransa: tarrat ja Little Pet Shoppien välipalaa.

Pieni Lintu -blogissa haettiin tällä viikolla kuvahaasteeseen ympyröitä. Olipa kiva osallistua tähänkin haasteeseen samalla. Mitähän ympyränmuotoista muut ovat keksineet kuvattavaksi, se selviää Pieni Lintu -blogissa.

Villa ja Villa -blogista löytyvät ohjeet vuoritettuun meikkipussiin, jossa saumat jäävät piiloon päällisen ja vuorin väliin.


Kaivoin arkistoista esille muutaman muunkin pussukan, jos inspiraatio iskee. Näihin on hyvä harjoitella vetoketjun ompelua.

Näppäriä pussukoita:

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Marraskuun Suomi100-teemakäsityön aiheena on: Mistä Suomi tunnetaan

Toiseksi viimeinen Suomi100-teemakäsityö starttaa nyt. Me suomalaset olemme joskus vähän jöröjä. Mietimme, mitä muut mahtavat meistä ajatella. Usein tämä on kuitenkin turhaa, koska muutkin ovat kiireisiä miettiessän juuri tätä samaa asiaa. Jokainen uskaltakoon olla oma ainutlaatuinen itsensä. 

Marraskuun teemakäsityössä voisimme kertoa mistä olemme ylpeitä. Mistä Suomi tunnetaan? Mistä suomalaiset tunnetaan? Ideoi ja valmista teemakäsityö aiheesta, tekniikka on vapaa.

marraskuun teemakäsityö


Tämä #Suomi100-teemakäsityö alkoi tammikuussa ja jatkuu vielä joulukuuhun saakka. Vuoden aikana olemme valmistaneet yhdessä idearikkaiden ompelijoiden kanssa suomalaisuuteen liittyviä käsitöitä. Kuukausittain vaihtuvat teemat ovat hyvin väljiä ja jokainen voi valita itselleen sopivan työtavan. Aina on tilaa vielä yhdelle, joten lähde sinäkin mukaan teemailemaan meidän kanssamme.

Marraskuun Suomi100-teemakäsityö osallistumisohjeet

 1.  Ideoi ja valmista Suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
 2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
  •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
  •  Kuvan voit julkaista myös Instagramissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
  •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
 3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri marraskuussa, niin esittele se myöhemmin. Aikaisempiin teemoihin voi myös palata koko vuoden ajan ja tehdä niihin sopivan käsityön.

Miettiessäni mistä Suomi tunnetaan, ensimmäiseksi tuli mieleeni sauna. Suomalaiset rakastavat saunomista. Jokaisesta kodista löytyy sauna ja saunatakit, eikö vain. Ompelin Kalevala-teemaisen saunatakin lapselleni helmikuussa. Saunatakin helmassa on Kalevalan taruhahmo Iku-Turso.

iku-turso saunatakki


Meillä Suomessa on sääntöä vaikka mihin ja olemme tarkkoja siitä, että sääntöjä noudatetaan. Etsin Googlesta jotain hyvää esimerkkiä tähän ja arvaa mitä löysin: Sääntö-Suomi televisiosarja alkaa 22.11. Mtv3:lla. Onpa eriskummallinen sattuma, että olen päätynyt samaan sääntö-Suomi näkökulmaan jo tammikuussa 2017, kun olen valmistellut marraskuun teemaa ja miettinyt mistä Suomi tunnetaan. Näin ollen Suomi ja säännöt ovat yhtä erottamaton sanapari kuin Suomi ja sauna.


Joskus kuulemme tositarinoita New Yorkista. Siellä luullaan, että Suomessa on aina kylmä ja täällä asuu jääkarhuja. Pitäisikö tuota myyttiä kumota? Joskus tarkenee ihan hyvin pelkillä korvaläpillä. Ompelin vanhaan korvaläppien kehikkoon uuden päällisen. Näitä on ollut tosi ihana käyttää nollan keleillä.

uudista korvaläpät


Suomen kieli tunnetaan maailman vaikeimpana kielenä. Linkitän tähän Ismo Leikolan stand up-esityksen, mikä on suomen kielen tärkein sana. Tämän opettelemalla pärjää jo aika pitkälle. Minun mielestäni suomalaiset ovat tunnettuja myös erikoisesta huumorintajusta.

Yksi suomalainen, josta voimme voimme olla ylpeitä, on Jari Litmanen. Hän pelasi Hollannin liigassa jalkapalloa niin menestyksekkäästi, että poikavauvoja alettiin nimeämään hänen mukaansa. Niin siellä Hollannissa nimettiin, eihän siinä olisi mitään kummallista, jos Suomessa saa nimen Jari. Ompelin miehelleni Jari Litmasen kuvalla varustetun t-paidan. Kuvio on tehty kloriittivärjäyksellä.

kuvio kloriitillaMarraskuun bonustehtävä:

Tammikuussa teimme teemakäsityön, jonka aiheena oli kansallissymbolit. Vuoden aikana on valittu ainakin kaksi uutta kansallissymbolia Suomelle. Kansallisruokamme on ruisleipä ja kansallisperhosemme on paatsamasinisiipi. Bonustehtävänä on miettiä mikä kansallissymboli meiltä vielä puuttuu? Kerro se käsityön keinoin. Bonustehtävän voi tehdä ennen tai jälkeen varsinaisen tehtävän, eikä kukaan laske vaikka tekisit pelkästään bonustehtävän.

Minä voisin tässä kohdassa äänestää kansallisurheilulajiksi pesäpalloa. Meillä vitsaillaan puolison kanssa, että onneksi tuli nuorena pelattua pesäpalloa, kun ei saakaan kopiksi autonavaimia tai jotain muuta lentopostia.

Mitä minulta unohtui? Ainakin peruna. Mistä sinun mielestäsi Suomi ja suomalaiset tunnetaan?

Yhteenveto Marraskuun teemakäsitöistä:
- Neuvolakortin kannet karkkipapereista/ Kangaskorjaamolla
- Metsäretki-sukat/ Craft Candidate
- Räsymatosta mekoksi/ Pikku Akan Tilkkuvakka

Joulukuussa suomi100- teemakäsityön aiheena on siniristilippumme ja kultainen leikkaus.