perjantai 28. lokakuuta 2016

Merenneitopuku

Ajattelin että esikouluvuosi tuo tullessaan myös naamiaisia, joten päätin aloittaa pukuompelun hyvissä ajoin. Viime viikolla tulikin jo lappu kotiin, että lapsen oikeuksien päivänä (20.11.) pidetään esikoulussa naamiaiset. Meillä on leikitty paljon merenneitoa, ja nyt on merenneidolla aito pyrstökin. Asun tekemiseen sai lapsi osallistua itse maalamalla kankaan ja kutomalla laukun hihnan.

ompele merenneitopuku naamiaisiin

Kaikki tarvikkeet asuun löytyivät valmiina kaapista. Merenneidon hame on tehty vanhasta lakanasta, joka on maalattu ruiskuemulsiolla ja väripigmenteillä sinisen ja violetin sävyillä. Tyttö sai maalata kankaan itse. Piparkakkureunat piirsin muovikuppien avulla. Käytin kolmea eri kokoa: alhaalla ovat pienet puoliympyrät ja ylhäällä suuret puoliympyrät. Aluksi meinasin tehdä kaikki piparkakkureunat samankokoisiksi, mutta kun nukuin yön yli, niin keksin paremman tavan.

suomujen ompelu merenneidon hameeseen

Merenneidon pyrstön sisällä on kovikehuopaa tukena. Ompelin pyrstöön muutaman koristehelmenkin.
Tässä sämpyläkori -postauksessa kerroin kovikehuovasta tarkemmin.

ompele merenneitoasu


Merenneidon toppiin sopi tämä pitsikuosi täydellisesti. Poimutin olkaimet kiinnityskohdistaan. Tein kuminauhalla poimutuksen myös keskelle eteen.

merenneidon toppi

Merenneidolla on laukku, johon voi kerätä simpukoita ja muita aarteita. Tyttö kutoi laukun hihnan itse käsityöpajassa pienellä neuleharpulla. Laukun muoto ja koristeompeleet jäljittelevät simpukkaa.

simpukan muotoinen laukku

Sovituskuvista tuli ihania. Merenneito halusi itse takapihan kivelle istumaan, eikä valittanut yhtään kylmyyttä, vaikka ei siellä lämmin pääse tulemaan tähän vuodenaikaan. Hameessa on halkio vasemmalla sivulla, jotta kävely on mahdollista. Merenneito valitsi asuaan täydentämään kukkaseppeleen. Ompelin kukkaseppeleen ja muita päähineitä lasten roolileikkeihin viime kesänä.

merenneito valmiina naamiaisiin

naamiaiset merenneitoasu


Barbielle vielä samisteluasu, niin leikki voi alkaa.
Lisää vaihekuvia ompelusta löytyy Kangaskorjaamon Facebook-sivuilta.

merenneidon hame


Lisää ompelemiani naamiaisasuja:

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Hedelmä-pähkinäleipä, mustikkaleipä ja puolukkaleipä

Meillä on säilötty syksyn satoa talven varalle. Olemme varautuneet omenahillolla, puolukoilla ja mustikoilla. Lasten mielestä omenahillo on aivan parasta puuron päälle. Minun herkkuani on hedelmä-pähkinäleipä, johon taikinaan tarvitaan omenahilloa.

hillopurkin kansien koristelu
 Askartelin muutaman hillotölkin päälle kangaskannet.


Lapsille oli mieluista puuhaa rakentaa omenarobotteja hammastikkujen avulla. Lopuksi robotit joutuivat hirviön kitaan pala palalta.

välipalaksi omenarobotteja


Tässä postauksessa ei sitten enempää käsitöitä olekaan, vaan ajattelin jakaa meidän perheen suosikkileivät, joissa hyödynnetään syksyn satoa. Ne ovat hedelmä-pähkinäleipä, mustikkaleipä ja puolukkaleipä. Leivän leipominen on helppoa, aineet vain sekoitetaan, vaivataan ja kohotetaan. Aluksi kannattaa satsata pariin leipävuokaan, niin taikinan saa kaataa vain vuokaan, eikä tarvitse muotoilla siitä pitkoa.

Hedelmä-pähkinäleipä, nam. Näin hyvää leipäreseptiä saa kyllä hakea, eikä sitä Google ainakaan löytänyt. Pidämme kovasti leivän sisältä löytyvistä sattumista, joten laitamme pähkinöitä ja hedelmiä runsaalla kädellä, jopa 3 dl kumpaakin, vaikka reseptissä on pienempi määrä. Kuivahedelmät leikkaan saksilla pieniksi paloiksi. Omenahillo saa olla huoneenlämmintä, muuten se kylmettää taikinan. Yleensä lämmitän omenahillon samassa astiassa yhtä aikaa veden kanssa.

Hedelmä-pähkinäleipä

2 dl pilkottuja pähkinöitä (esim. hasselpähkinärouhetta, mantelilastuja, pellavansiemeniä)
2 dl pilkottuja kuivattuja hedelmiä (aprikooseja, karpaloita, luumuja, rusinoita, taateleita, viikunoita)
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 dl omenasosetta
2 tl suolaa
½ - 1 dl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
3 dl ruissihtijauhoja
n. 1 l hiivaleipävehnäjauhoja

Lämmitä vesi 42 asteeseen. Sekoita kulhossa vesi ja jauhotilkkaan sekoitettu hiiva. Lisää kaikki muut aineet paitsi hiivaleipävehnäjauhot. Vaivaa lopuksi taikinaan hiivaleipävehnäjauhot. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. Kohota peitettynä 1 tunti. Sekoita ja kaada taikina kolmeen leipävuokaan. Kohota 1 tunti. Paista 200 asteessa 30 - 60 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leivät irtoavat vuoan reunoista. Meidän uunissa paistoaika on ollut n. 40 minuuttia.


Nyt syksyllä on ollut tullut syötyä kyllästymiseen asti mustikkapuuroa, mustikkapiirakkaa ja mustikkakiisseliä. Myös puolukasta olemme saaneet yliannostuksen. Kokeilin ihan mielenkiinnosta kirjoittaa Googleen hakusanat mustikkaleipä ja puolukkaleipä. Se oli täysosuma. Eli Suvi sur le vif -blogista löysin mustikkaleivän ohjeen. Tein ohjeesta oman näköisen ja suoristin mutkia.

Mustikkaleipä

4 dl pakastemustikoita soseutettuna
1 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 dl siirappia
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Soseuta mustikat haarukalla, survimella tai tehosekoittimella. Lisää mustikoihin vesi, jolloin nestettä on 5 dl. Lämmitä neste 42 asteiseksi. Lisää lämpimään nesteeseen kuivahiiva, siirappi ja suola. Alusta taikinaan jauhot ja öljy. Vaivaa taikinaa käsin 6 -8 minuuttia sitkon aikaansaamiseksi. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja. Taikina saa jäädä hieman tahmaiseksi, mutta ei saisi olla liian vetistä. Voit myös öljytä kädet ja vaivaaminen luistaa paremmin. Kokeile erilaisia jauhoja esim. grahamjauhoja, jolloin saat taikinaan makua. Minä laitan yleensä koko jauhomäärän hiivaleipävehnäjauhoja.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa 1,5 tuntia tai kunnes taikina on tuplaantunut kooltaan. Sekoita taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Nostata leipiä lämpimässä paikassa 45 minuuttia. Paista leipiä 185 asteessa 35 - 45 minuuttia. Tarjoile lämpimänä marmeladin, hilloin tai voin kanssa.


Puolukkaleipä löytyy Pinjafin -blogista. Tämä resepti on tyypillinen teeleipä, se kohotetaan soodalla, eikä hiivalla. Tässä reseptissä on montaa eri jauhoa, ja niistä tuleekin leipään hyvin makua. Tapani mukaan lisäsin puolukan määrää meidän leipään, laitoin 2,5 dl, eikä leipä maistu vieläkään liian puolukkaiselle.

Puolukkaleipä

Puolukkaleipä

3dl täysjyvävehnäjauhoja
2dl grahamjauhoja
1,5dl ruisjauhoja
0,5dl vehnäjauhoja
2dl kaurahiutaleita
3dl kermaviiliä
2dl maitoa
1tl suolaa
1rkl soodaa
2rkl siirappia
n. 1,5dl puolukkasurvosta

Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin, lisää lopuksi puolukkasurvos, sekoita hyvin ja paista 180 asteessa noin tunti, tai kunnes leipä on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Vuoka kannattaa voidella ennen paistamista, ettei leipä tarttuisi kiinni.


Lopuksi vielä kuva leipomastamme Gravity cake -kakusta. Sain kyllä apua tämän tekemiseen, itsellä ei olisi kärsivällisyys riittänyt noiden karkkien liimaamiseen. Illuusio siitä, että karkkipussista kaadetaan karkkeja kakun päälle ei ehkä ole vielä täydellinen. Parempia kuvia löytyy Googlesta ja ohjeita saa You Tubesta hakusanalla gravity cake. En tiedä  onko olemassa suomenkieleistä vastinetta, painovoima-kakku kuulostaa ainakin hassulta.

Gravity cake