tiistai 26. maaliskuuta 2013

Pääasia

Päähine, myssy ja pipo poikineen, täällä on käynnistynyt oikein lakkitehdas. Olen neulonut pikkuveljelle ja ommellut naapurin kakaroille, joten sääliksi kävi isosiskoa, kun hänelle ei ollut omaa päähinettä. Kangaskaapista löytyi kivaa karvakangasta ja siihen sopivaa fleeceä vuoriksi. Käytin samaa Ottobren 6/2012 kaavaa kuin aiemmin. Ompelin lakin etureunaan resorin, etteivät karvat tule silmiin asti. Tästä ompeluksesta tuli vähän pienehkö. Olisi pitänyt valita yhden koon suurempi kaava ja leikata vuori ilman saumanvaroja. Nyt vuori on rytyssä lakin sisällä. Harmittaa...


Kuusi tuntia autossa istumista + lankaa ja puikot = perinteinen siksakkimyssy neulottuna. 
Ohje löytyy Novitan sivuilta
Tässä ohjeessa on neuvottu näppärä tekniikka nyörin neulomiseen. 
Myssystä tuli liian iso, kun ei autossa voinut mittailla kunnolla. Taas harmittaa...


Lahjaksi lähti trikoisia peruspipoja varustettuna taskulla kuulokojetta varten. Toivottavasti nämä edes ovat sopivia käyttäjälleen...sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Ompelun apuvälineet osa II: Bsr-tikkausjalka

Tutustuin ja ihastuin bsr-tikkausjalkaan nelisen vuotta sitten. Viime syksynä oli aika päivittää ompelukoneeni ja vaihdoin Bernina 550:n, jossa on siis vakiona bsr-tikkausjalka. Tällä tikkausjalalla voin tehdä käsivaraista kirjontaa tai tikkausta. Optinen silmä tarkkailee, että tikin pituus pysyy automaattisesti samana. Jalkapoljinta ei tarvitse painaa työskentelyn aikana, koska kone pitää huolen, että neula tikkaa samassa tahdissa kuin liikutan kangasta paininjalan alla.

bsr tikkausjalka
Leikkasin vanhasta muumipaidasta kuvan ja liitin sen uuteen paitaan. Muumien puuhia elävöitin kirjomalla lisää yksityiskohtia.

Tikkaustoiminnon käyttöönotto on helppoa: Syöttäjä ala-asentoon, paininjalan puristusta pienemmälle, vaihdetaan paininjalka ja kytketään paininjalan kaapeli koneeseen. Jos jaksaa pingottaa työn ompelukehykseen, niin kangas ei ala kupruilemaaan ja työn liikuttelu on helpompaa. Mutta hyvin ovat kirjontani valmistuneet ilman ompelukehystäkin. Napin painalluksella aloitetaan ja neula tikkaa niin kauan kuin kangasta liikutetaan. Piston pituuden voi säätää. Kaareville muodoille suositellaan pienempää pistonpituutta, että kaarista ei tule kulmikkaita. Itse käytän melkein joka paikkaan piston pituutta 2. Kirjontaan voi käyttää suoraa tai siksakkiommelta.

Käytän tätä bsr-tikkausjalkaa erityisesti onnittelukorttien kirjontaan. Leikkelen taustakankaan päälle tilkkuja, laitan tilkkujen päälle tyllin ja korostan tilkkujen muotoja erivärisillä kirjontalangoilla "maalaten". Lisää kirjottuja kortteja on korttigalleriassa.

ompele kortti


Vapaalla konekirjonnalla ja bsr-tikkausjalalla saa kirjottua juuri sellaisen kuvan kuin haluaa = kuin taidot riittävät. Täällä on kirjottu tähti talvifarkkujen lahkeessa.

bsr tikkausjalka


Tähän huppariin tein "kissanhäntiä" olkakaarrokkeeseen. Trikoo oli kaksinkerroin, joten samalla syntyi tikkitrikoota.Meikkipussukkaan ja kameralaukkuun olen kirjonut tällaisia kiemuroita. Molemmissa pussukoissa on vuorin ja päällikankaan välissä ohut vanulevy. Tilkkutöiden tikkaaminen voisi olla myös hauskempaa tällä apuvälineellä.Muita käsitöitä, joissa on käytetty bsr-tikkausjalkaa


Tämä blogipostaus on päivitetty. Vapaata konekirjontaa voi tehdä kokonaan ilman paininjalkaa. Tutkipa saatko omasta ommpelukoneestasi syöttäjän alas, silloin sinäkin onnistut vapaassa konekirjonnassa.Tässä on yksityiskohtaiset ohjeet tekniikkaan.