maanantai 29. kesäkuuta 2015

Silmukointia

En ole ihan varma onko tämä paita väriltään minulle sopiva. Annoin paidalle kuitenkin pientä tekohengitystä, josko sitä tulisi käytettyä enemmän näin tummanruskeilla palmikoiduilla yksityiskohdilla.

silmukoitu pääntie

Idean silmukoimiseen sain Mumintalon silmukkalegginsseistä.

Aloitin työskentelyn leikkaamalla viillot irtonaiseen trikoosuikaleeseen. Valmiissa työssä silmukointi kääntyy paremmin näkyville, kun viillot tehdään lähemmäs etureunaa. Kuvassa näkyvät tarkemmat mitat. Valkoinen palkki kuvastaa kangassuikaletta ja mustat viivat saksilla leikattuja viiltoja.


pääntien huolittelu silmukoiden


Leikkasin paidan alkuperäisen pääntien suuremmaksi. Taitoin suikaleen kaksinkerroin ja ompelin pääntielle. Kaitale saa jäädä todella löysäksi, sillä virkkaus kiristää.

pääntien huolittelu letittämällä


Lopuksi virkkasin trikoolenkit paksulla virkkuukoukulla. Viimeisen silmukan kiinnitin käsin ommellen.

letitetty pääntie


Innostuin kokeilemaan silmukointia myös huolittelemattomaan reunaan ja kaksivärisenä. Lyhensin tytön trikoohousut shortseiksi. Ensin ompelin lahkeen sisälle vihreän trikoosuikaleen, leveys 4 cm. Leikkasin viillot lomittain ylä- ja alapuolen kankaaseen. Sitten virkkasin vuorotellen vihreän ja violetin lenkin.


silmukoitu lahkeensuu

letitetty lahkeensuu

Huomioita silmukointi-tekniikasta:

  • Trikookankaat joustavat eri tavalla, joten jos mahdollista, niin virkkausta kannattaa kokeilla ensin testipalaan ja arvioida siitä miten pitkiä ja miten lähekkäin viillot olisi hyvä leikellä.
  • Jos silmukointi alkaa kiristämään liikaa, niin virkatut lenkit on helppo purkaa ja viiltoja voi tehdä tiheämpään osalle matkaa. Esim. purin housujen lahkeiden silmukoinnin ja tein uusia viiltoja vanhojen väliin saumanvarojen kohdalla. Muuten saumanvaran kohta olisi jäänyt paksuksi.
  • Silmukointi lyhentää/ kaventaa kangasta, varaa riittävästi pelivaraa. Esim. housujen lahkeeseen jätin 3 cm ylimääräistä pituutta, sillä silmukat vetävät kankaan kasaan.

Tässä vaatteet ennen muutosta

YouTubesta löytyy lisää vinkkejä ja käyttötapoja, kokeile hakusanoja: T-shirt cutting, weawing/ laddering, chain weave

Lisää inspiraatiota silmukointiin ja letittämiseen:

Paidan pääntien huolittelu palmikoiduilla trikoosuikaleilla.
Seuraavana kesänä ompelin lettileggingssit, joissa on irrallinen suikale silmukoituna lahkeessa.
Baby Born nukelle silmukkalegginssit ja tulostettavia kaavojatiistai 23. kesäkuuta 2015

Kesämekko ja poimutusvinkki

Ostin ihanaa Paratiisi-Maijat puuvillakangasta, tosi paljon ja tosi edullisesti Verson puodin kevätpenkojaisista. Mekko-ompeluksiahan tämä kankaan osto ennusti. Hyvin maltillisesti olenkin mekkoja ommellut meidän tytölle, ehkä pari, kolme korkeintaan. Toisen samanlaisen mekon tein lahjaksi.Olen arastellut valkoista väriä lastenvaatteissa, mutta toisaalta valkoiset vaatteet voi pestä 60 asteessa. Valkoiselle kankaalle voi käyttää myös tahranpoistoaineita ilman pelkoa värin haalistumisesta. Kyllä tästä mekosta käyttövaate tulee valkoisuudestaan huolimatta. Kaava on Mekkotehdas -kirjasta, Orelma nimeltään. Ompelin mekon koossa 122/128 cm. Kavensin mekon ympärysmittaa 12 cm.

Pääntien poimuttaminen siksakilla ja puuvillalangalla


Pääntien poimutuksen tein "laiskan ompelijan" menetelmällä. Eli ompelin ohuen puuvillalangan siksakilla pääntien ympäri. Siksak ei saa osua puuvillalankaan. Ompeleen alkuun ja loppuun jätetään puuvillalangasta hännänpäät, joista kangas vedetään rypyille. Jätin puuvillalangan kanttauksen sisään, mutta halutessaan koko langan voi nyppäistä poiskin. Jos siksak sattuu osumaan puuvillalankaan, niin muutama tikki on helppo purkaa ja ommella pätkä uutta siksakkia tilalle. Toisin on poimutuslangoilla poimuttaessa, jos ompelulanka katkeaa, niin joudut ompelemaan koko matkan uudelleen.


Tästä linkistä näkee tarkemman kuvan, miten puuvillalanka ommellaan, kts. kohta 9. Linkistä löytyy myös 18 muuta kätevää vinkkiä ompeluun. http://www.buzzfeed.com/thetraintocrazy/19-sewing-hacks-you-should-know-1cun4

Takakappaleen nappihalkion viimeistelin kangaspäällysteisellä napilla. Käytin ylioppilaspukuni ompelusta ylijääneitä nappiaihioita. Toisessa mekossa on tavallinen valkoinen kaupasta ostettu kangaspäällysteinen nappi.


Samalla poimutustekniikalla ompelin myös rimpsuhameen lapselle.


P.s. Kangasta tuli ostettua viisi metriä.


keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kesähatut lapsille

Ompelin tälle kesälle uudet hatut lapsille, kasvunvaraa tuli aika reilusti, taitavat hatut sopia paremmin ensi kesänä. Onneksi tai valitettavasti viime kesänä ommelluissa lippalakeissa oli myös reilusti kasvunvaraa, ne sopivat puolestaan paremmin tänä kesänä. Kuulostaa katkeamattomalta kierteeltä.

ompele lierihatut lapsille

Kaavat ovat kirjasta Kesähattuja lapsille, Gill Stratton. Kirjassa on kaavat noin kymmenelle erilaiselle mallille, lippalakista lierihattuun. Kirjan kaavoihin olisin kaivannut kohdistusmerkkejä. Langansuunnatkin puuttuivat, mutta niitä ilman pärjää.

ompele kesähattu

Tykästyin tähän tyttöjen lierihatun kaavaan, koska lieri ommellaan avonaisena. Lierin päät asetellaan hatun taakse päällekkäin. Näin ommellessa ei ole niin tarkkaa, että päälakikappale ja lierikappale ovat tarkalleen yhtä suuret. Lierin suuruutta voi sitten ompelun aikana justeerata.

Koristeeksi tein perhosen. Liimasin kaksi kerrosta keltaista puuvillakangasta yhteen kaksipuoleisella liimakankaalla. Ompelin ympyräharpin avulla muutaman koristeommelympyrän. Leikkasin perhosen muodon ympyröitä mukaillen. Siksakkasin villalankaa perhosen keskivartaloon ja ompelin napit siipiin koristeeksi. Lopuksi vähän rypytin perhosta kasaan, niin siivet näyttävät elävämmiltä. Idean tähän perhoseen sain lasinalusista, jotka on Kvilttaaja on tehnyt ympyräharpilla.

lierin tikkaus

Pojalle tein myös lierihatun. Sopivaa puuvillakangasta ei ollut saatavilla, joten silitin kuitutukikankaan saapasjalkakissatrikooseen. Molemmat hatut on vuoritettu puuvillakankaalla.
 
Lieriin halusin jotain erilaista, muutakin kuin pelkkää ympyränä tikkausta. Tartuin astelevyyn ja tein kulmia. Lisää kuvia lieristä edellisessä postauksessa: Koristeompeleita suoralla ja siksakilla. 


Kaavat ovat kirjasta Gill Stratton, Kesähattuja lapsille

Tässä lisää hattuja, joita olen ommellut kirjan kaavoilla. Tällä kertaa käytin lierin tikkauksissa metallilankaa koristeena.


p.s. Kangaskorjaamolla on nyt vihdoin Facebook-sivut, tervetuloa seuraamaan.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Koristeompeleita suoralla ja siksakilla

Jos ompelukoneessa ei ole laajaa koristeommelvalikoimaa, niin tässä on vinkkejä, mitä voi saada aikaan tavallisilla siksak- ja suoraompeleilla. Itse tykkään kuvioida ompeluksiani ja tehdä niistä persoonallisia.

koristeompeleet kukan muodossa


Kuvion keksiminen taitaa olla se vaikein urakka. Sitten kun kuvio on hahmoteltu, niin tässä pari niksiä miten toteutuskin onnistuu.
- Kuvion hahmottelemiseen kankaalle voi käyttää taikatussia eli haihtuvajälkistä tussia.
- Alkuun pääsee tavallisella ompelulangalla. Lopputulos on asteen verran näyttävämpi, jos käyttää kiiltävää konekirjontalankaa tai paksumpaa tikkauslankaa. Vaihtuvan väriset konekirjontalangat tuovat työhön myös lisää vivahteita.
- Paksu farkkukangas on hyvä materiaali kirjontaan, sillä se ei tarvitse erillistä tukikangasta. Muuten tekniikasta riippumatta kannattaa käyttää tukikangasta. Näin valmis kirjonta ei vedä kangasta kupruille. Itse käytän silitettävää kuitutukikangasta tai irti revittävää tukikangasta tilanteen mukaan.

Suoralla ja siksakilla kuviointi

Tässä on hatun lierin tikkaukset tehty perinteisten ympyröiden sijaan säteittäin. Piirtelin astelevyn kanssa kolmion nurkat tasan 57 asteen kulmaan. Valmis hattu löytyy täältä.

lierin tikkaus


- Tiheällä siksakilla voi kirjoittaa vaikka kiinalaisia kirjoitusmerkkejä
- Harvalla siksakilla voi ommella ääriviivoja, esim. käden siluetti
- Testailin farkkutilkulle vaihtuvan väristä konekirjontalankaa ja siksakin eri tiheyksiä.

koristeompeleita siksakilla


Kirjontakurssilla vieruskaveri teki tällaisia kesäkukkasia suoralla ompeleella.

koristeompeleita suoralla ompeleella


Esimerkkitöitä konekirjonnasta:

- Viikonloppulaukun päätytaskuun ompelin suoralla ompeleella edes takaisin sydänkuvion.
Punomossa on lisää ohjeita ja kuvia, mitä suoralla ja siksakilla saa aikaan.
Dinosaurus kaupungissa, toteutettuna siksakilla. Siksakkia ja suoraa ommelta vuorottelemalla voisi myös saada aikaan hienoja taideteoksia
- 2-vuotiaskin osaa ommella suoraa ja siksakkia paikkataskuun koristeeksi.
- Ilmeikäs kettu ihan pelkällä suoralla ompeleella edestakaisin ommellen.
- Nimikirjaimista voisi poimia kuvion aiheen.
- merenneidon laukkuun hopealangalla kirjailtu simpukan kuva

koristekuvio suoralla ompeleella


 - Maihariin koristetikkaukset

hupun koristeompeleet


Helmilanka ompelukoneen alalankana

Tarvitset kerän käsinkirjontaan tarkoitettua helmilankaa. Helmilanka puolataan alalangaksi. Kuvio ommellaan suoralla tai siksakilla kankaan nurjalta käsin.
- Aikaisemmin olen kirjoittanut yksityiskohtaisen opastuksen tähän tekniikkaan. Samassa postauksessa on kangaslabyrinttipeli lapsille.
- Velourhousujen lahkeeseen tein kirahvin
- Collegehousujen takataskuihin on kirjottu delfiinit helmilangalla.
- housunlahkeeseen teksti

ompele kirjaimia tavallisella ompelukoneella


Muutamia harjoittelutilkkuja, joissa on helmilanka alalankana

kirjontaa ompelukoneella helmilanka alalankana

 

 

Langoilla, nauhoilla ja nyöreillä koristelu

Nyt voi antaa tilaisuuden kaikille nauhoille, virkkauslangoille ja kengännauhoillekin. Langat voi siksakata työhön samanvärisellä ompelulangalla tai jollain tehostevärillä.

Ompelin pätkävärjättyä virkkauslankaa siksakilla sydänköynnökseksi. Minulla oli apuna punospaininjalka, lanka kulkee paininjalan kolosta suoraan neulan alle. Ilman erikoispaininjalkaakin onnistuu, kunhan vain ohjaa lankaa/ nyöriä tarkasti neulan alle.

nyörillä kuvioiminen


Ompelin vaaleanpunaisen nyörin ristikoksi kolminkertaisella siksakilla. Siksakki korostuu, kun valitsin ompelulangan väriksi kirkkaan pinkin. Laitoin vielä nappejakin mukaan, niin peli voi alkaa :)

ompele nyörikoristeita

 

 

Esimerkkejä nyörillä ja nauhoilla kirjonnasta

- Collegehousuihin kirjoitin tekstin puuvillalangalla punospaininjalan avulla.
- Rusettilaukussa on käytetty sekä tiheää siksakkia kukkien varsissa, että nauhanpätkiä kukinnoissa
- Housujen lahkeen jatkopalan voi peittää ja litistää koristeompeleella, joka on puoliympyröillä tehty
 - Ompelukoneeseen voi liittää kotitekoisen ympyräharpin. Silloin voit taivutella siksakit, suorat ja nauhat täydellisen pyöreiksi ympyröiksi.

P.s. Kangaskorjaamolla on nyt omat facebook-sivut, nähdään sielläkin :)

torstai 4. kesäkuuta 2015

Gather drape blouse

Vierailtuani Mandariinimanian blogissa, minä myös ryntäsin kirjastoon lainaamaan kirjan nimeltä Drape drape, tekijä Hisako Sato. Nimensä mukaan kirja on täynnä laskostettuja vaatteita. Mukaan mahtuvat parit housut, pari paitaa ja monta mekkoa. Kaavat koostuvat yleensä yhdestä tai kahdesta palasta, ja vaatteen muoto syntyy poimuttamalla ja laskostamalla. 

Kirjan vaatteet on toteutettu pääosin joustavista, laskeutuvista kankaista, paria sifonki- ja pitsiunelmaa lukuun ottamatta. Kirjan kokotaulukko kattaa koot S- XL. (Rinnanympärys 78 - 90 cm, lantion ympärys 84 - 96 cm) Osa malleista on kuitenkin niin väljiä, että näyttää tippuvan mallin päältä. Eli kirjaa kannattaa tutkia, vaikka ei juuri noissa mitoissa olisikaan.
gather drape blouse

Valitsin ensimmäiseksi toteutettavaksi malliksi numeron 7: Gather drape blouse. Sifonkia tähän malliin meni 1,6 m. Kirjassa kankaan menekiksi oli laskettu 3,4 m, kankaan leveyden ollessa 112 cm. Suosittelen tarkistamaan kankaan menekin ja leveyden ennen ostamista.

Sifongin ompeluun käytin pussisaumoja eli ranskalaista saumaa. Kavensin kaavaa kainalon alta ja sivusaumasta. Lyhensin hihojakin. Uusi pusero tarvitsi alleen valkoisen hihattoman topin. Ompelin topinkin. Eikä minulla ollut sopivia housujakaan tähän yläosaan, kavensin valkoiset boot cut -farkut, niin ei tarvinnut ommella alusta asti housuja.

Puseron kaava oli tämännäköinen. Saumat tulevat keskelle eteen, keskelle taakse ja sivuihin.

Seuraavaksi haluaisin ommella tuon samaisen mekon mikä Mandariinimanian blogissa on; Drop-waist gather drape dress tai sitten tämän V-neck drape drape dress mallin (kuva alla).

Jos tämäntyyliset vaatteet kiinnostavat sinua, niin etsi Googlen kuvahaulla kirjan nimellä ja tekijän nimellä, Drape drape, Hisako Sato, niin löydät paljon malleja katseltavaksi. Kirjasta on ilmestynyt myös jatko-osat Drape drape 2 ja 3. Tästä linkistä pääset tutustumaan kaikkiin kirjan malleihin.

Tein vielä sifongista asuun täsmäävän ruusukkeen hiuksiin ja tytölle samanlaisen. Ompelin pitkän sifonkikaitaleen kaksinkertaiseksi, käänsin putkilon saumat sisälle. Sitten taittelin ja ompelin, taittelin ja ompelin, Kodinkuvalehden räsyruusun ohjeen mukaan. Liiman sijasta siis ompelin ruusun kasaan. Lopuksi kiinnitin valmiin hiuslenkin ruusun taakse.