lauantai 19. syyskuuta 2015

Paikoillenne, valmiit, HEP

Arvaatteko mikä on 2-vuotiaan suosikkileikki? Mennään käytävän päähän, paikoillenne. Sitten mennään kyykkyyn, valmiit. Läpsäytetään kädet yhteen, HEP.  Juostaan kovaa ja toistetaan uudelleen alkaen käytävän toisesta päästä. Ulkona tämä leikki onnistuu parhaiten vesipyssyn kanssa.

Mies oli jo aikaisemmin keväällä valinnut collegehousuihinsa sinisen kankaan. Sininen väri toi mieleen suomiverkkarit, vain valkoinen raita puuttui sivusaumasta, että urheilukisojen tunnelmaan pääsisi täysillä mukaan. Siitä syntyi ajatus tallentaa lapsen leikkihetki ompelun keinoin. Kirjoitin tekstin valkoisella Tennesee -puuvillalangalla, jonka siksakkasin kiinni punospaininjalan avulla. Täällä on lisää kuvia, miten voi koristella ompeluksia nauhalla tai langalla. 


Kankaan leveydestä jäi hyvin vielä pojan housuihin kangasta, tein niin pitkät lahkeet kuin kangasta riitti. Nyt housuissa on ainakin kahden koon verran kasvunvaraa.  Pojan housuihin tein tekstin puolaamalla ohuemman virkkauslangan alalangaksi, ja ompelin kiemurrellen suoralla ompeleella. Ohjeen olen julkaissut täällä


Tulee mieleen ala-asteen kaunokirjoitusharjoitukset, kun käsiala oli haparoivaa, mutta parhaani yritin. Aivan niin kuin nytkin. 

Nämä housut sopisivat hyvin yhteen aikaisemmin ompelemani juoksurata-paidan kanssa,  ja samalla isi voisi leikkiä lasten kanssa smurffeja :D

maanantai 7. syyskuuta 2015

Maissipainantaa

Facebookin ompeluryhmässä tuli vastaan hauska ja omaperäinen haaste, johon oli aivan pakko tarttua. Tehtävänä oli kuvioida kangasta maissilla. Kypsyttelin ideaa reilun kuukauden ja sillä välin tuli maissia syötyä kilokaupalla. Ostin jääkaappiin maissintähkät valmiiksi odottamaan kankaanpainantahetkeä, sitten laitoinkin maissit grilliin, ostin uudet maissit odottamaan....

Maissipainannan lopputuloksena on eteläpohjalaista lakeutta latoineen.


Sekoitin kangasvärin itse pigmenteistä ja peittopastasta, yritin hakea samaa vihreän sävyä kuin hihoissa. Leikkasin maissintähkän puoliksi, lyhyemmällä maissilla oli helpompi rullata väri kankaalle. Latoja varten leikkasin sapluunan kalvosta ja töpöttelin ne kankaalle hopealla kangasvärillä. Latojen ääriviivat vahvistin ruskealla kangastussilla. Musta kangastusssi oli päässyt kuivumaan. Oikeastaan ruskea väri sopikin rajaamiseen paremmin. Traktorin kuvan tein applikoiden.


Paidat ovat takaa yksivärisiä vihreitä. Sovituskuvassa hihat ja helma ovat osin vielä kääntämättä, kun mittailin sopivaa pituutta. Paitoihin tuli tarkoituksella hyvin kasvunvaraakin.

Pienempi paita on kokoa 98 cm, kaava David -trikoopaita Ottobre 4/2013. Suurempi paita on kokoa 122 cm, kaava Metal Button Ottobre 4/2013.


keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Nuken kengät virkaten

Tyttö tahtoi kauppareissulla nukelleen kenkiä, miten hän voikin huomata kaikki pienet asiat ja vielä ylähyllyltä. Hinta kauhistutti, ne olivat kympin pari. Vastasin, että tehdään itse. 

Seuraavalla viikolla syksyn ensimmäisessä neulekahvilassa otin härkää sarvista ja virkkuukoukun käteen. Koukun numero oli 2,5 ja lankana Novita Tennesee. Ketjusilmukoita 11, käännös ja työn pyörittelyä spiraalimaisesti samalla lisäten silmukoita kantapään ja varpaiden kohdalla. Virkkasin pari kerrosta, kokeilin kengänaihiota nuken jalkaan ja jatkoin. Kaikkiaan viisi kerrosta pohjaan, sitten pari kerrosta ilman lisäyksiä ja päällisosa muotoillaan ja kavennetaan parhaan osaamisen mukaan.

Purkamiselta ei voinut välttyä, jokainen silmukka on tehty ainakin kahdesti, jos ei kolmesti. Kaikesta huolimatta ensimmäisenä valmistuivat oranssit crocsit. Siitähän tyttö innostui ja toivoi lisää kenkiä: sellaiset missä on nilkkaremmi, sitten varvastossut ja nauhakengät pitää myös olla... (Äiti pökertyi, eikä muista enää listan loppupäätä)

Seuraavana otin vihreän langan koukulle. Miten ne pohjan silmukat menivätkään, kunpa olisin kirjoittanut paperille muistiin. Vielä keltainen lanka koukulle. Tämähän alkaa sujua jo melkein automaattisesti. Eikä tarvitse purkaakaan! Haaste selätetty!
Lanka Novita Tennesee ja koukku nro 2
Tässä on linkki suuren nukenvaatepostaukseen. Baby Born nukelle löytyy todella monta käyttökelpoista kaavaa.
 
Neulekahvilassa viimeistelin myös nämä puuvillaiset kesävillasukat. Lankana on Katia Bombay vaihtuvanvärinen puuvillalanka ja puikon koko on 2,5. Nyt näitä sukkia on yhteensä kolme samanlaista paria. Kaksi 100 gramman kerää riitti kolmiin sukkiin, näihin viimeisiin laitoin vähän toista lankaa jatkoksi. Ihan viimeisiä kavennuskerroksia terässä kutoessa hoksasin jatkaa lankaa siten, että joka toinen kerros on violettia jatkolankaa ja joka toinen kerros alkuperäistä lankaa. Näin jatkolanka yhdistyy huomaamattomasti alkuperäiseen lankaan. Harmi, kun en hoksannut tuota jekkua tehdä jo varressa, vaan se tuli kokonaan vaaleanvihreästä kerästä.

Täältä löytyy aikaisemmin kudottu sukkapari ja neuleohje, miten vanhat kengät voi uudistaa neulomalla uudet varret päälle.