maanantai 26. tammikuuta 2015

Lisää Dinosauruksia

Tyttö toivoi dinosaurushousuja itselleen, kun kerran pikkuveljelläkin on. 


Kuvaa lähempää. Dinosauruksen selän harjanteet taittelin tilkuista ja ompelin vain alareunoistaan selän ompeleen alle.


Viime vuoden puolella ompelin siis jo yhdet dinohousut pikkuveljelle ja toiset lahjaksi (kuvasssa nuo ruskeat).


Nyt pitäisi keksiä joku uusi ja yhtä näppärä kuvio tehtäväksi.

Ompelin myös meidän kaksikolle essut askarteluun. Kangas on vahapintaista, se tuli joulukalenterivaihdossa lahjaksi.


tiistai 20. tammikuuta 2015

Nipsu -lapaset

Viimeiset puoli vuotta olen kutonut näitä Nipsu -lapasia. Lankana on Novitan Nalle ja puikkokoko on 2,5. Ohjeen sain Kardemumman talosta. Ohje oli aikuiselle, mutta lankaa ja puikkokokoa pienentämällä nämä lapaset päätyvät tytön, 4 v. käyttöön. Kasvunvaraa jäi todella reilusti, kun ajattelin näiden kutomisen kestävän vähintään vuoden (tai kaksi).


Vuoritin lapaset ompelemalla merinovillaiset sisälapaset. Piirsin itse lapaskaavan, jossa on mahdollisimman vähän saumoja. Olen tyytyväinen myös siihen, että sisälapanen seuraa muodoiltaan päällilapasen peukalokiilaa. Kuvan mitoilla tulee siis lapsen käteen sopiva lapanen.

Sisälapanen loppuu ranteeseen, joustinneuleen kohtaan ei tullut vuoria. Kiinnitin vuorin käsin ommellen, niin valmiissa lapasessa ei näy mitään ompeleita päällepäin.

Länttään lopuksi vielä kuvan lahjaksi ommelluista vauvanlapasista. Pari ekaa on ommeltu pelkästä resorista ja kolmansissa käsiosa on trikoota.

maanantai 12. tammikuuta 2015

Elvis ja Madonna meikkipussukat

Kaikilla "oikeilla" tilkkutöillä pitää olla nimi, joten saanko esitellä: Elvis ja Madonna. Meikkipussukat, jotka voi ripustaa naulakkoon. Vihreässä pussukassa on samanlainen hopeanauha kuin Elviksen housujen sivusaumassa. Punainen pussukka on saanut nimensä Madonnan huulipunan sävyjen mukaan.


meikkipussukat tilkuista


Pyöreät patalaput ompelin vanhoista farkuista. Sisään laitoin eristeeksi froteepyyhkeen. Leikkasin ja silitin kuviollisesta puuvillakankaasta vinonauhan reunoille. Näiden "Levisten" ompelussa on näköjään tullut pieni moka, kun takataskut olivat samanlaiset, eivätkä toistensa peilikuvat.

Tästä löydät ohjeen ja videon miten voit silittää itse vinonauhaa silmäneuan avulla mistä tahansa puuvillakankaasta.


patalaput farkusta



Seuraavilla ohjeilla syntyy ruusun tai muffinssin muotoinen neulatyyny. Muffinssineulatyynyyn valitaan ruskeansävyjä ja uloimmaisen renkaan voi tehdä paperivuoan väriseksi. Ruusuneulatyynyyn valitaan punertavia sävyjä.


Ruusun muotoinen neulatyyny


Ruusun muotoinen neulatyyny


Leikkaa kangassuikaleet:
1. 12 cm x10 cm (sisin ympyrä)
2. 12 cm x 14 cm
3. 12 cm x 20 cm
4. 12 cm x 27 cm (uloin ympyrä)

Leikkasin suikaleet kaksinkertaisesta kankaasta; päällimmäinen oli läpinäkyvää pitsiä ja alimmainen violettia collegea.

Ompele jokaisen palan 12 cm pitkät sivut yhteen oikeat puolet vastakkain. Taita pala kaksinkerroin. Sauma jää sisäpuolelle. Täytä ura vanulla.

Laita renkaat sisäkkäin. Pistele käsin muutamalla pistolla renkaat pysyvästi paikoilleen.


ohje ruusunmuotoiseen neulatyynyyn


Leikkaa pahvista/ muovista tukipala pohjaan ja päällystä se kankaalla. Eli ompele kankaan ympäri poimutuslangat. Kun vedät poimutuslangoista niin kankaan reuna käääntyy tukimuovin päälle kuin itsestään. Ompele pohja kiinni käsin neulatyynyn alle.

Itse käytin neulatyynyn pohjaan kanafileepakkauksen keltaista muovia.

Neulatyynyn pohjasta ei tule neulat läpi




Ompelin nämä käsityöt Facebookin ompeluryhmässä järjestettyyn joulukalenterivaihtoon. Joten vinkkaankin, että näissä on myös lahjaideaa.