sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Hupparin suurentaminen farkkutilkuilla

Vaatteiden suurentaminen on oma taiteenlajinsa.  Kun punainen lanka löytyy, niin sitä seuraamalla saa suurentamisenkin näyttämään ehjältä kokonaisuudelta, eikä irtonaiselta jatkopalalta. Tässä hupparissa punaisena lankana oli merenranta ja aallot, joista syntyi yhtenäinen kokonaisuus. Taioin huppariin lisää leveyttä 10 cm ja pituutta 8 cm. Apuna käytin farkkutilkkuja, ne ovat tuunausompelijan luottovalinta.

 

Hupparin leventäminen

Sain työpaikaltani hupparin. En päässyt itse valitsemaan hupparin kokoa, koska olin ollut hoitovapaalla. Kun palasin töihin, sain sen ainoan hupparin, joka oli jäänyt pahvilaatikon pohjalle. Ilomielin otin hupparin vastaan, ja ajattelin tuunata siitä jotain. 

Kaksi vuotta meni tuunausidean syntymiseen ja kypsyttelyyn. Joskus ideat antavat odottaa itseään, mutta tupsahtavat kyllä esiin kun oikea hetki koittaa.

 

Hupparin suurentaminen

Hyvä teema antaa tuunaukselle siivet. Koska asumme merenrantapitäjässä, niin teemaksi valikoitui aallot. Farkkukangas sopii mihin vaan, jopa collegekankaan pariksi. Suurennos kaipasi vielä jotain jujua, joten farkun ja collegekankaan rajakohta on leikattu vinoon. Ompeluprojektin aikana tuli vielä yllätysmuuttuja eli majakka mukaan.

 

farkkutilkuista

 

 

Nyt minulla on samanlainen, mutta kuitenkin erilainen, huppari kollegoiden kanssa. Uskallan jopa kehua, että hupparini erottuu edukseen. Huppari on minun mitoilleni tehty, muutoksessa sain10 cm lisää leveyttä ja 8 cm lisää pituutta. 

 

Hupparin suurentaminen


 

Hupparin suurentaminen eteni näin:

 

Ratkomista

 

Aluksi ratkoin kaiken kainaloiden alapuolelta pois. Vetoketju pois, helmaresori pois, taskut pois ja sivusaumat auki. Erityisen ylpeä olen siitä, että onnistuin ratkomaan taskut irti ilman kankaan reikiintymistä. Taskunsuissa oli vieläpä tiheääkin tiheämmät tikkaukset. 

Yllätyksiä löytyi matkan varrelta, taskun alta paljastui napinläpi (=reikä!), joka oli tarkoitettu kuulokejohdolle. Ompelin vähän korkeammat aallot, niin reikä peittyi.


hupparin suurennos

 

Hupparin levennys

Leikkasin irti ratkotuista taskuista kiilamaiset levennyspalat. Näin levennyspala on samaa kangasta muun hupparin kanssa. Kiilat levenevät tasaisesti, kapein kohta on 2 cm levein kohta on 6 cm. Ompelin kiilat sivusaumoihin kainalon alle.  

Oikeaan sivusaumaan leikkasin ja ompelin vielä toisen 6 cm tasaleveän palan, jotta levennys jatkuu helmaan asti. Eli tässä vaiheessa hupparin leveys oli saavutettu toivotuksi. 


Hupparin pidennys

Leikkasin hupparin miehustan vinosti poikki. Irti leikatun palasen käänsin 180 astetta ympäri ja siirsin sen toiselle puolelle. Tässä vaiheessa hupparin alareuna oli siis vino.

 

jatkopala huppariin

 

Aaltojen applikointi

Piirsin sanomalehdelle apukaavan, millaisen jatkopalan tarvitsen, että saan hupparin reunasta taas suoran. 

Leikkasin farkuista suikaleita. Järjestelin suikaleet tummimmasta vaaleimpaan, tummin alareunaan ja vaalein yläreunaan. Leikkasin suikaleiden yläreunat vapaalla kädellä aaltomaisiksi. Asettelin suikaleet sanomalehtikaavan päälle ja nuppineulasin tiheästi kiinni.

 

jatkopala farkkutilkuista


Ompelin farkkusuikaleet kiinni toisiinsa oikealta puolelta tiheällä siksakilla. Ompelin siksakit erivärisillä sinisillä langoilla.

applikointisiksak:
piston pituus 0,6 
piston leveys 3,6 mm.

Farkkuapplikointi

 

Kun allot olivat valmiit, ompelin ne siksakilla hupparin helmaan. 

Koristelin vielä farkkupintaa leikkaamalla kapeita aaltomaisia suikaleita. Sain peitettyä oikean puolen jatkopalan sauman aallokon alle.


paidan leventäminen

 

Majakan applikointi

 

Leikkasin majakan valkoisesta farkusta. Tein ensin pesutestin eli pesin hupparista ylijääneen resorin ja taskun samassa pesupussissa valkoisen farkkukankaan kanssa. Koska valkoinen farkkukangas ei värjäytynyt, niin uskalsin käyttää sitä majakkaan. 

Majakan valo on ommeltu hopeanvärisellä metallilangalla. Ompelin suoraa ommelta edestakaisin.

 

Farkkutilkkutyö

 

Nurjan puolen huolittelu ja helmaresori

Lopuksi leikkasin farkkutilkkujen alareunasta ylimääräisiä saumanvaroja pois, ettei farkkuosuudesta tule liian paksu. Huolittelin farkkusuikaleiden alareunan vielä siksakilla.

Ompelin alkuperäiseen helmaresoriin 10 cm jatkopalan toisesta tummansinisestä resorista. Ompelin helmaresorin paikoilleen. Ja lopuksi ompelin uuden pidemmän vetoketjun.


paidan suurentaminen


Teemoja ompeluun

Innostun ompeluteemoista, niin kuin Nalle Puh hunajasta. Teemojen avulla saa ompelun iloa, vaatteeseen hauskuutta, persoonallisuutta ja jotain jujua. Persoonallinen vaate erottuu edukseen ja lähettää samalla viestin katsojalleen. 

Niinpä mainostan vuoden 2017 ompeluhaastetta nimeltä #suomi100_käsityö. (<- löytyy Instagramista)


hupparin pidentäminen
 
 
 
 
 Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

4 kommenttia:

 1. Siis todella upea tuunaus! Kerrassaan mahtava! :)
  Voi että, mää tykkään, että jotkut ihmiset vielä pitävät blogia. Sitä on niin paljon mukavampi lukea kuin instaa tai fb:a. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen iloinen, että sain vihdoin tämän työpaikan yhteisen hupparin käyttöön, nyt kuulun minäkin porukkaan.

   Mulla on kilometrin pituinen blogipostausjono, kun ei ehdi julkaista. Mutta bloggaamista en lopeta! Eihän IG:n mahdu paljon mitään tekstiä ja ohjetta miten joku asia tehdään. Ja blogeista ohjeiden hakeminen onnistuu Googlella. IG on hetken kuvavirtaa.

   Poista
 2. Aivan huikea projekti! Huppari on nyt paljon alkuperäistä hienompi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Aluksi kun ratkoin kaiken hupparin kainaloista alaspäin, niin mietin, että onko tässä mitään järkeä. Varsinkin siinä kohdassa oli usko lujilla, kun ratkoin taskunsuiden tiheitä tikkauksia. Mutta niin vaan yksi vaihe kerrallaan päästiin maaliin. Mitä enemmän sinnikkyyttä ompeluprojektiin on laittanut, sitä enemmän vaate tuntuu itselle tärkeältä :D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.