sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Ompele Baby Born nukelle paita sis. kaavat

Nyt on luvassa Baby Bornin vaatekaapin täydennystä, kauan odotettu ompeluohje Baby Bornin paitaan on vihdoin valmis. Postauksesta löytyy tulostettava kaava, niin pääset heti aloittamaan paidan ompelun. Ompelin Baby Bornin paidat pieneksi jääneistä vauvanvaatteista, niistä saa kivoja printtejä ja kuvioita. Lisäksi kerron miten paitakaavasta voi muokata nukelle liivin tai takin. 

Baby Born nukelle kaavat


Postauksen lopusta löydät lisää linkkejä tulostettaviin kaavoihin nukelle ja Barbille.

Baby Bornin tulostettavat vaatekaavat ovat blogini suosituin postaus, mutta kaavojen ompeluohjeet ovat puuttuneet. Nyt sain kaavoista palautetta, joka antoi intoa ryhtyä hommiin. Kiitos sinulle, joka toit esiin kaavojen puutteet. Pahoitteluni jos kaavat ovat aiheuttaneet ompelumielipahaa, toivottavasti näillä parannelluilla kaavoilla ja ompeluohjeilla onnistuu.

Olipa kaava mikä vaan, niin se kaipaa vierelleen ompeluohjetta. Jos ajatellaan vaikka paidan pääntietä, niin olisihan se hyvä tietää millaiset saumanvarat ja viimeistely siihen tulee. Jos minä käännän nuken paidan pääntieltä kapean käänteen nurjalle ja joku toinen huolittelee pääntien resorilla, niin näissä kahdessa paidassa on hyvin erikokoiset pääntiet.

Ompele Baby Bornille


Ompelin Baby Bornin paidat pieneksi jääneistä vauvan vaatteista. Samalla kun testasin ompeluohjetta ja kaavaa, säilöin muistorikkaimmat vauvan vaatteet lasten leikkeihin. Nukkeleikit piristyivät, kun Baby Bornin vaatelaatikkoon tuli pari paitaa lisää. Lapset pukevat nukelle vaatteita ja kyselevät onko tämä paita ollut minulla pienenä. Myös pienet tilkut on hyvä hyödyntää nuken vaatteisiin.

ompele Baby Born nukelle


Tulosta Baby Bornin paidan kaava tästä


Paitakaava on vartalon myötäistä mitoitusta. Paidan pääntie asettuu aivan kaulan juureen. Halutessasi voit leventää paitaa tai suurentaa pääntietä. Kaavassa on kaksi erilaista vaihtoehtoa helman piirtämiseen. Malli A on peruspaita, suora ja vartalon myötäinen. Malli B on alaspäin levenevä tunika. Kuvissa oleva aniliininpunainen paita raidallisilla hihoilla on tehty paitakaavan A mukaan. Paitakaavan B mukaan on tehty vihreillä kuvioilla ja koiran kuvalla olevat tunikat.

Etu- ja takakappaleen kaavat ovat päällekkäin, joten riittää leikata yksi kaava hihan lisäksi. Kaavoissa on mitat, joista voit tarkistaa, että ne ovat tulostuneet oikean kokoisina. Jos sinulla ei ole tulostinta käytettävissä, niin kaavat voi piirtää suoraan näytöltä kynällä hyvin hellästi painaen.

Baby Born nuken mitat:

Nuken koko pituus: 43 cm
Nuken pituus olalta varpaisiin: 31 cm
Vyötärön ympärys: 30 cm (paksuin kohta)


Kankaiden leikkaaminen paitaan


Lisää kaavaan 1 cm saumanvarat.
Lisää paidan hihaan ja helmaan 2 cm käännevaraa.
Etukappale leikataan kankaan taitteelta.
Takakappale leikataan kahdessa osassa, selkään ommellaan halkio pukemista helpottamaan.
Leikkaa lisäksi 3,0 cm leveää resorikaitaletta pääntien ympäryksen verran, noin 22 - 24 cm pituinen resorikaitale riittää.

kaavat Baby Born nukelle


 Ompeluohje Baby Born nuken paitaan


1. Ompele olkasaumat.
2. Ompele hihat kädenteille. Kohdista hihan keskimerkki olkasaumaan. Hiha on samanmuotoinen etu- ja takakappaleen puolelta.
3. Ompele resori pääntielle. Minä käytin samaa trikoota resorina, koska trikoo oli erittäin joustavaa. Kavenna resorin alku- ja loppupää. Aloita ja lopeta resorin ompelu kt-merkistä.

Baby Born nuken paita ompeluohje

Vinkki: Taita takakappaleen alavara resorin päälle, kun ompelet resorin kiinni pääntielle, näin saat siistin käänteen.

Ompeluohje Baby Born nuken paitaan


4. Ompele hihojen käänteet. Minä leikkasin hihat vauvan vanhasta bodysta ja hyödynsin hihojen valmiita käänteitä.
5. Ompele hiha- ja sivusaumat. 
6. Ompele helmakäänne.
7. Taita ja ompele takakappaleen alavara. 
8. Leikkaa tarranauhasta 1,3 cm levyisiä tarran paloja. Ompele ne tasaisin välimatkoin paidan selkään.
Kun paidan sulkee niin kt-merkkien on tarkoitus osua kohdakkain. Minä silitin halkion alavaraan tukikankaan, koska kangas oli niin joustavaa.

Ompele Baby Bornin vaatteet


Muokkaa paidan kaavasta liivi nukelle


Laitoin alla olevaan kuvaan kaavan vaatteen päälle, jotta siitä näkyy miten vaatetta muokataan. Levennä kaavaa sivulta ja laske kainaloa. Liivi saa olla väljempi, jotta sen voi pukea paidan päälle. Minun tilkkuni ei riittänyt yhtään leveämpään liiviin, mutta ohuen trikoopaidan päälle se sopii hyvin.

Suorista kädentien kaarta, jotta se on helppo ommella. Suurenna ja kaarra pääntie v:n muotoiseksi. Kuvassa on violeteilla viivoilla merkitty kaavan muokkaukset.


Baby Born nukelle takki

Minä käytin liiviin talvicollegen nurjaa puolta eli liiviin tuli "turkismainen" pörröinen pinta. Liiviin ei tarvitse välttämättä ommella mitään kiinnittimiä. Liivin kädenteille, pääntielle ja etureunaan ompelin noin senttimetrin levyisen kapean käänteen.

Harjoittelin kirjontapistoja liivin etureunaan. Minulla on työn alla lapsen neuletakki, johon suunnittelen kirjontaa. Tämä liivi oli oiva harjoitustilkku kirjontapistoille.


Muokkaa paidan kaavasta takki nukelle


Levennä kaavaa sivuilta ja laske kainaloa yksi sentti samoin kuin liivissäkin, jotta sen voi pukea paidan päälle. Levennä hihan kaavaa niin että se yltää kädentielle. Takin hihat saavat olla noin 0,5 - 1 cm leveämmät kuin paidan hihat. Lisää etukappaleen keskelle napitusvara tai vetoketjuvara. Takakappaleesta saa vastaavasti poistaa alavaran. Pidennä kaavaa haluamaasi mittaan.

Minun tilkkuni ei riittänyt napitusvaraan, mutta takki mahtuu silti nukelle kiinni.

ompeluohje Baby Born nukenvaatteisiin


Takin ompelujärjestys vastaa paidan ompelujärjestystä. Päätielle voi ommella resorin sijaan muotokaitaleen, vinonauhan tai hupun.

Baby Born nukelle takki


Kaikki palaute Baby Bornin kaavoista ja ompeluohjeista on edelleen tervetullutta. Jos jaat kuvan somessa, niin voit tagata @Kangaskorjaamolla. Kuvista on meille kaikille iloa ja inspiraatiota. Myös Kangaskorjaamon fb-sivuille voit lähettää kuvia tekemistäsi Baby Bornin vaatteista. Toivottavasti kaavoista on iloa ja hyötyä Sinulle.


Lisää ohjeita nuken vaatteiden ompeluunHyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

9 kommenttia:

 1. KIITOS! Hienoa että saadaan lisää suomalaisia ohjeita ja kaavoja, niille tuntuu olevan tarvetta! Paidan kaava heti kokeiluun, etsinytkin muttei mieluista vielä löytynyt, Nimim. kankaat pöydällä jo! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi Sinttu :) Nuken vaatteiden kaavoja on suomeksi netissä tosi vähän ja taitavat olla suurimmaksi osaksi harrastelijoiden laatimia, niin kuin tämäkin. Millainen paitamalli Sinulla mahtaa olla etsinnässä? Paitakaavaa on myös helppo muokata peruskaavan ympärille, jos ei aivan sitä mieleistä mallia löydä.

   Poista
  2. Tuo sinun mallisi näyttää juuri sellaiselta jota ajattelin, ei liian iso eikä nafti, leikattuna 4 kpl, (saumuriin pitäis vaan vaihtaa langat...:-( ). Nyt näkyy sukkisten mallikin, pitääpä käydä katsomassa...kiitoksia sinulle näistä ihanista malleista!

   Poista
  3. Tykkään itsekin vartalonmyötäisestä mitoituksesta, koska vartalonmyötäisen paidan päälle on nukelle helpompi pukea takki tai liivi. Toivotan ompelun iloa sinne!

   Poista
 2. Nuken vaatteita pitäisi minunkin viitsiä joskus ommella.. miten voikin olla joku homma sellainen, ettei millään pääse alkuun... Jospa näillä kaavoilla kokeilisin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tämä oli noin neljäs nukenvaatetehtailu. Nyt vasta voin sanoa innostuneeni pienestä näpräilystä. Tarranauhatkin menevät jo sujuvasti paikoilleen. Mielestäni kaikista parasta olisi teipata nuken vaatekaavat ompelupöytään kiinni. Kun leikkaa jonkun vaatteen lapselle, niin samalla ottaa sen nuken vaatekaavan,(joka on näkyvillä ja helposti saatavilla) ja leikkaa tilkuista yhden nukenvaatteen. Kun tätä toimenpidettä toistaa muutaman kerran, niin sitten onkin nukenvaatekaappi hyvällä mallilla. Ompelun iloa Sinulle, toivon että kaavojen mukava välittyy myös ompeluinto :)

   Poista
 3. Moikka, ja kiitos kaavoista. Postauksesta ei känyt ilmi, minkä kokoiselle nukelle nämä ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvästä huomiosta Anne, lisäsin nyt nuken mitat. Näin onkin helpompi verrata ovatko nämä kaavat sopivia omalle nukelle.

   Poista
 4. Tämähän osui. Kirjastosta lainasin yhden virkkaus-kutomis kirjan ja kaksi ompeluohjeita sisältävää kirjaa - totaalisen hyödyttömiä - ohjeet olivat niin ympäripyöreitä että ihmettelin miksi joku on viitsinyt edes tehdä kyseiset kirjat. Kiitos. Voisit ehkä harkita kirjan tekoa näistä

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.