torstai 9. marraskuuta 2017

Kosmetiikkalaukku ja helppo tapa ommella vetoketju

Sain ystävältäni palan kangasta, mitat ja pyynnön tehdä yksinkertainen kosmetiikkalaukku. Kysellessäni tarkempia toiveita, täsmennys kuului näin: "Tee sellainen ettei v-tuta ommella."

kosmetiikkalaukun ompelu


Ompelu on minulle mukava harrastus. Voin rehellisesti sanoa että, tätä kosmetiikkalaukkuakin oli mukava ommella. Tykkään suunnitella yksityiskohtia ompeluksiini. Ompelun parissa rentoutuu ja unohtaa kaiken muun. Unohdan myös ajankulun.

Kankaat leikkasimme yhdessä ystävän kanssa jo heinäkuussa äkäisten paarmojen piirittäessä meitä terassilla. Marraskuussa kuuran peittäessä maata kosmetiikkalaukku on vihdoin valmis. Toivottavasti ystävääni ei ole odottelu haitannut. Aikomus olisi tehdä oravannahkakauppoja tämän ompelutyön tiimoilta. Me saamme vaihdossa lastenhoitoapua. Tästäkin syystä ompelu oli erityisen mukavaa.

ompele kosmetiikkkalaukku

 

Tällaiset osat leikkasin yksinkertaiseen kosmetiikkalaukkuun:

 • suorakulmiot sivukappaleiksi 21 cm x 15 cm, 2 kpl, pyöristin kulmat
 • pitkä suikale kiertämään kosmetiikkalaukun reunat ympäri n. 50 cm x 7 cm, 1 kpl
 • vuorit edellä mainittuihin osiin
 • vetoketjun viereen 25 cm x 7 cm kokoiset suorakaiteet, 2 kpl
Huom: kannattaa laittaa vähän pidempi vetoketju kuin minulla on. Näin laukun pohjalta on helpompi etsiä tavaraa. Eli pidennä vetoketjun viereen tulevia suorakaiteita esim. 30 cm:iin ja lyhennä pitkää suikaletta vastaavasti 5 cm.

Vuorin ja päällisen kiinnitin yhteen kaksipuoleisella liimakankaalla. Vetoketjun viereen tulevat palaset taitoin kaksinkerroin pituussuunnassa ja silitin väliin kaksipuoleisen liimakankaan.

ompele helppo kosmetiikkalaukku


Lokakuun tullessa leikatut kankaat olivat siis vielä pinossa ompelupöydälläni. Suunnittelin taskuja ja jotain piristystä kosmetiikkalaukkuun. Minulla on ollut tämän vuoden aikana käsitöissäni Suomi-aiheisia teemoja. Lokakuun teemana oli suomen kieli ja kirjallisuus. Näin tulin ommelleeksi taskuun pienen tervehdyksen  selvällä suomen kielellä ompelukoneen kirjaimia hyödyntäen. Ei sitä arjen kiireessä tule tarpeeksi annettua tunnustusta hyvälle ystävälle.

kosmetiikkalaukun tasku


Kosmetiikkalaukun tasku on tehty myös yksinkertaisella tekniikalla. Tasku on leikattu kaksinkertaisesta kankaasta. Taskun yläreunaan tulee taite. Taskun muut reunat jäävät sivu- ja pohjasaumojen alle. Taskuun ei tarvita muita ompeleita kuin lokeroiden jakamiseen kaksi pystyommelta. Käytin ompelukoneen koristeompeleita tähän tarkoitukseen.

Tässä on helpoin tapa ommella vetoketju mihin tahansa pussukkaan:

Taita, silitä ja ompele. Ei muuta. Niksi piilee siis siinä, että vetoketju ommellaan kankaan taitteelle. Tarvitset vain yhden ompeleen kiinnittämään vetoketjun. Kaksinkertaiseen kankaaseen vetoketju on tukevampi ommella. Vielä helpompaa vetoketjun ompelu on, jos kankaiden väliin laittaa tukikankaan. Minä käytin kaksipuoleista liimakangasta, sekin on hyvä vaihtoehto.

miten ompelen vetoketjun


Ompelin kosmetiikkalaukun toisen sivukappaleen pitkään reunasuikaleeseen. Katkaisin reunasuikaleen sopivan mittaiseksi ja yhdistin renkaaksi vasta, kun olin ommellut ensimmäisen sivukappaleen melkein kokonaan kiinni. Näin pystyin varmistamaan, että reunasuikale on sopivan pituinen. Lopuksi ompelin toisen sivukappaleen kiinni reunasuikaleeseen.

Aluksi ajattelin, ettei kosmetiikkalaukun sisäsaumoja tarvitse huolitella vinonauhalla. Innostuinkin silittämään itse kaiken värisiä ja kuviollisia vinonauhoja. Joten ompelin yhden kauniin vinonauhan kosmetiikkalaukun sisällekin. Tässä postauksessa jaan ohjeet helppoon niksiin, miten vinonauhoja voi silittää itse silmäneulan avulla.


Jämätilkuista tein ympyränmuotoisia pussukoita

Ystäväni antamasta kankaasta jäi yli pieniä tilkkuja. Tilkuista leikkasin ympyröitä, ympyröistä ompelin pieniä pussukoita. Yhteen ympyrän muotoiseen pussukkaan tarvitaan 4 kappaletta ympyröitä, joiden halkaisija on 10 cm. Silitin lisää vinonauhaa samasta kankaasta. 

pyöreät pussukat


Kaksi ympyrää taitetaan ja silitetään puoliksi. Taas hyödynnän tätä helppoa tapaa vetoketjun ompeluun kahden puoliympyrän väliin. Ompelin kaikkiin kolmeen ympyrään metriketjun samalla yhtenäisellä ompeleella.

Kaksi muuta ympyrää silitin yhteen kaksipuoleisen liimakankaan avulla. Näistä kokonaisista ympyröistä tulee pohja. Kaikki kappaleet ja ripustuslenkki kiinnittyivät yhteen, kun ompelin vinonauhan ympäri. 

helppo tapa ommella vetoketju

Näihin ympyräpussukoihin laitan matkalääkkeet ja -laastarit, muistitikut sekä autossa on yksi parkkimittarin kolikoille. Lapset laittavat näihin omat tärkeät tavaransa: tarrat ja Little Pet Shoppien välipalaa.

Pieni Lintu -blogissa haettiin tällä viikolla kuvahaasteeseen ympyröitä. Olipa kiva osallistua tähänkin haasteeseen samalla. Mitähän ympyränmuotoista muut ovat keksineet kuvattavaksi, se selviää Pieni Lintu -blogissa.

Villa ja Villa -blogista löytyvät ohjeet vuoritettuun meikkipussiin, jossa saumat jäävät piiloon päällisen ja vuorin väliin.


Kaivoin arkistoista esille muutaman muunkin pussukan, jos inspiraatio iskee. Näihin on hyvä harjoitella vetoketjun ompelua.

Näppäriä pussukoita:

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

36 kommenttia:

 1. Aivan ihana kosmetiikkalaukku! Niin hyvän kokoinen ja tuo teksti sisällä... <3 Voisit alkaa tehdä jotain opetusvideoita tuosta ompelusta. Minä olen ihan tumpelo ompelija, vaikka siitä alun perin koko käsityöharrastukseni aloitin. Arastelen esimerkiksi vetoketjujen ompelua, ei vaan uskalla, ei. Ostin juuri piilovetoketjupaininjalan. Pitäisi kuulemma olla helpompaa sillä muutenkin vetoketjun ompelu. No, en ole vieläkään uskaltautunut kokeilemaan. Pitäisi selättää tuo vetoketjukammo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentista. Sovitaan insta-liveen sopiva aika, ota vetoketju ja ompelukone mukaan, niin ommellaan yhtämatkaa vetoketjut :) Toinen mikä auttaa on sisuuntuminen, tämä suomalaisten hyve: kyllä sinäkin varmasti osaat kerran minäkin osaan.

   Poista
 2. Noita erilaisia pussukoita ei koskaan ole liikaa, punainen piristää talven pimeyttä. Oletko kokeillut noihin pyöreisiin pusseihin ranskalaista saumaa? Ensin yhteen nurjalta kapealla saumalla, käännä, prässää ja ympäri toinen ommel, joka jättää piiloon ensimmäisen sauman. Tulee siistiä, ilman vinokaitalettakin. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja hyvästä niksistä. Olen käyttänyt ranskalaista saumaa tyynyliinoihin, mutta näihin pussukoihin se tosiaan sopisi myös. Hyvä kun kuvasit tuon työtavan, olen tähän asti nimittänyt tuota ranskalaista saumaa pussisaumaksi. Nyt tiedän toisenkin nimen.

   Poista
 3. Upea kokonaisuus ja aivan ihastuttava teksti! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista. Mietin pitkään tuota tekstiä, kun lyhyeen tilaan pitäisi saada jotain viisasta mahtumaan.

   Poista
 4. Onpas näppärä laukku! Vaikuttaa myös tukevalta kaikkine ompeleineen. Mun kosmetiikkalaukut on tyyliä kaks pussia sisäkkäin ja ommellaan vetoketjulla yhteen, se onkin sellaien erityisen pikaversio, joka häviää sitten tukevuudellaan, mutta täyttää toki tarkoituksensa.

  Pienet viestit on aina mukavia ja saa hyvän mielen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset :) Nyt kun mainitsit, niin tosiaan kosmetiikkalaukku pysyi pystyssä näissä kuvissa ihan ilman tukea, joten se taitaa olla aika tukeva ja muotonsa pitävä myös käytössäkin. Kosmetiikkalaukkuja mahtuu tähän maailmaan monenlaisia ja varmasti kaiken mallisille on sijaa ja käyttötarkoitus.

   Huomasitko muuten, että olen inspiroitunut ruokakuvistasi. Etsin sopivaa kuvausalustaa, ettei laukku likaannu, niin käteen osui pitsiliina :D

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, tällainen kommentti kyllä lämmittää mieltä :)

   Poista
 6. Kiitos vierailusta ja kommentista! Hyvä idea yhdistää kaks aihetta samaan - ja monta ympyrää tuosta tosiaan löytyikin. Luonnollinen tausta tekee kuvista mukavammat kuin tyhjä valkoinen pöytä, jota itse tulee laiskuuttaan harrastettua. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva yllätys kun tulit vastavierailulle :) Tykkään haastaa itseni yhdistämään erilaisia asioita, jopa sellaisia mitkä ensin näyttävät mahdottomilta. Helppo ratkaisu olisi kuvata jokin pyöreä ompelukonetarvike. Teeman pyörittelyn jälkeen sainkin ommeltua jotain joka on samalla sekä pyöreää, että jotain jolla on käyttötarkoitus.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Sydämelliset kiitokset Laura. Melkein teki mieli säästää nuo pienet tilkut kaappiin ja ihailla niitä hyllyssä, mutta onneksi järki voitti, ja ompelin koko kankaan kerralla käyttöön.

   Poista
 8. Hauskat ideat, varsinkin nuo pyöreät pussukat. Ja kiva tapa osallistua valokuvahaasteeseen.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos vierailustasi ja kommentistasi. Olen yrittänyt kuvata omaperäisiä kädentöitä tähän Pikku Lintu blogin valokuvahaasteeseen :) Tämä oli kolmas kerta kun osallistuin.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä. Tosi kiva, jos meikkipussin ohjeista on hyötyä.

   Poista
 10. Ihan huikea kangas, retrous vetoaa minuun :)
  Tuo piilotettu teksti on loistava idea. Rakastin pienenä viisikoita ja isona pottereita ja kaikki salainen, jemmattu kiehtoo.

  Aivan kamalaa, mitä enemmän vierailen blogissasi, sen enemmän haluan alkaa ommella ja nyt ei olisi aikaa moiselle, etenkään kun en ole koskaan ollut lahjakas ompelija :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista :) Minäkin olen retrokankaiden suuri ystävä. Kaikkkia ei ole raaskinut ommellakaan. Tervetuloa vierailemaan vastakin. Ompelu ei ole yhtään hassumpi harrastus. Sitä voi tehdä kotona pienissä pätkissä oman aikataulun mukaan.

   Poista
 11. Kiva pussukka ja erityisen ihana teksti! Itse en tykkään ommella vetiketjua, kun teen sen aina jotenkin hankalasti. Tämä idea täytyy laittaa käytäntöön. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilahduttavasta kommentista. Tällä konstilla vetoketjun ompelu on ollut helppoa myös lasten ja nuorten kanssa. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 12. Todella nätti laukku, tykkään erityisesti tuosta kankaasta todella paljon! Kauniin viestin olet sisälle piilottanut, varmasti tuo hymyn huulille moneen otteeseen. :) Nyt oli niin selkeät ohjeet, että pistän postauksen ylös ja kun saan vetoketjun haettua taidan kokeilla itsekin uuden meikkipussin tekoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset :) Huomasin itse jälkikäteen, että laukun vetoketjua voisi vähän pidentää, niin tavaroiden penkominen pohjalta on helpompaa. Lisäsin tuonne tekstiinkin 5 cm pidemmän vetoketjun.

   Poista
 13. Ihania ompeluksia ja niin kaunista kangasta! Voi kun ompelukärpänen purisi taas minuakin vuosien tauon jälkeen...osaisikohan sitä edes enää? Ainakin seuraisin tarkkaan ohjeita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset :) Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, eikö se niin mennyt. Iän tuoma viisaus varmasti näkyy ommellessakin ja osaa soveltaa, vaikka ei ohjeen mukaan tekisikään. Rohkeasti kokeilemaan.

   Poista
 14. Olipa hyvät ohjeeet pussukoiden tekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ompeluohjeet ovat toimivat. Kiitos kommentista Pappilanmummo :)

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Kiitos Pieni Lintu :) Ommellessa en vielä tiennyt mihin ne päätyvät, mutta nille löytyikin heti uusi koti.

   Poista
 16. Tosi ihana toilettilaukku ja söpöjä pikkupussukoita! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pipo-otus, kommenttisi lämmittää mieltä. Ystäväni oli myös ihastunut uuteen meikkipussukkaansa.

   Poista
 17. ihana tuo täsmennys :D Saatoin naurahtaa sille kunnolla! Pussi varmasti piristää ystävää aina kun ottaa sen esille. Varsinkin kun on tuo suoraa sydämestä tuleva teksti tuolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura :) Marketin tavaroissa teksti on usein englanninkielistä. Siksipä haluan laittaa omiin käsitöihini suomenkielisiä lausahduksia. Ehkä ne eivät kuulosta yhtä kivalta kuin englanti, mutta suosin silti kotimaista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.