perjantai 30. kesäkuuta 2017

Trikoopaidan ompeluohje

Tällä ompeluohjeella valmistuu niin paita, t-paita kuin tunikakin. Niksit kaavojen piirtämiseen ja kankaan leikkaamiseen löytyvät aiemmista postauksista. Nyt on aika aloittaa paidan ompelu.

paidan ompelu ohje


Saumat ommellaan saumurilla tai ompelukoneen joustavalla ompeleella

Miksi on tärkeää ommella joustavalla ompeleella? Trikookangas joustaa, joten ompeleiden pitäisi joustaa mukana. Jos ompeleet eivät jousta, ne katkeavat ja saumaan tulee reikä. Lapsi ehkä harjoittelee pukemista itse ja venyttää pukiessaan kangasta ja ompeleita.

Tässä on erilaisia vaihtoehtoja ompelukoneen joustavaksi ompeleeksi, katso kuva alla.
A Kapea siksak on erinomainen vaihtoehto, tikin pituus 1,5 - 2 mm ja piston leveys 1 mm. Huolitellumman ilmeen saumoihin saa ompelemalla vielä huolittelusiksakin aivan kankaan reunaan. Käytä tikin pituutta 3 mm ja piston leveyttä 4 mm. Kapea siksak on myös nopein purkaa näistä jousto-ommelvaihtoehdoista.

Ompelukoneissa on myös monia joustavia ompeleita. Kuvassa alapuolella  on esimerkkejä:
B laakaommel 
C yliluotteluommel

Ompelukoneen ohjekirjasta jousto-ommel voi löytyä myös nimellä overlock-ommel. Jotkut jousto-ompeleet voivat olla hitaita ommella, kun kangas liikkuu eteen ja taakse. Ompele ompelukoneella paininjalan päästä reunasta. Leikkaa ompelun jälkeen ylimääräiset saumanvarat ompeleen vierestä pois. Ihmettelet varmaan, miksi et heti voisi ommella jousto-ommelta kankaan reunaan. Kangas kulkee paininjalan alla tasaisemmin, kun paininjalka on kokonaan kankaan päällä. Varsinkin joustavat kankaat voivat venyä ees ja taas, joten on helpointa ommella paininjalan päästä reunasta.

Vinkki: Testaa ommelta kaksinkertaiselle tilkulle. Venytä kangasta, joustaako ommel mukana vai katkeaako se? Kurkista tilkkujen väliin, irvistääkö kapea siksak saumasta liikaa. Kavenna tällöin piston leveyttä.

Ompeleet D hunajakenno, F kolmiaskelsiksak ja G kaksoisneulaommel ovat sopivia hihan ja helman käänteiden ompeluun.

ompelukoneen joustavat ompeleet
Ompelukoneen joustavat ompeleet


Paidan ompelu:

1. Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Neulaa kappaleet yhteen, jos haluat. Ompele olka- ja sivusaumat.

2. Taita hiha kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele hihan saumat.

Kuvasta huomaat, että kankaani on loppunut kesken. Etukappaleesta tuli lyhyempi kuin takakappaleesta. Pelastin tilanteen kaartamalla etukappaleen helmaa ylöspäin ja pyöristämällä takakappaleen helmaa. Postauksen viimeisestä kuvasta näet tarkemmin, miten helma kaartuu valmiina.

paidan ompelujärjestys
Ompele olka- ja sivusaumat. Ompele hihasaumat.

Hihojen poimuttaminen:
Ohje poimutetun hihan leikkaamiseen
Kankaani ei myöskään riittänyt hihoihin, joten leikkasin hihat harmaasta trikoosta ja vaaleanpunaisesta pitsistä. Hihaan tulee siis kaksi kangasta päällekkäin. Pitsikankaaseen sopi mielestäni poimutus, joten tässä on ohje poimutettuun hihaan. Ompele poimutusompeleet hihan pyöriölle suoralla ompeleella piston pituudella 5. Tee kaksi ommelta vierekkäin saumanvaraan. Aloita poimutusommel 5 cm ennen keskikohdan hakki-merkkiä ja lopeta poimutusommel 5 cm merkin jälkeen. Jätä langanpäät pitkäksi, älä peruuta ompeleen alussa tai lopussa. Vedä yhtä aikaa oikean puolen langanpäistä, niin kangas poimuttuu. Asettele poimut tasaisesti.

hihan poimuttaminen
Hihan poimutusompeleet

3. Ompele hihat paitaan. Käännä paita nurinpäin ja hiha oikein päin. Laita hiha paidan sisälle. Kohdista kainalossa paidan sivusauma ja hihan sauma. Kohdista olkasauma ja hihan pyöriön hakkimerkki. Kohdista vielä kainalon etupuolella etukappaleen ja hihan hakit. Kuvassa on kolme punaista nuppineulaa näissä kohdin. Jos kainalon etupuolen hakit eivät mene kohdakkain, sinulla on vasen hiha oikeassa kädentiessä. Vaihda toinen hiha. Ompele hiha kiinni miehustaan.

Vinkki: Voit "harsia" hihan ensin kädentielle ompelukoneen suoralla ompeleella piston pituudella 5. Sovita paitaa, asettuuko hiha kauniisti. Harva harsinommel on helppo ratkoa pois, jos jäi jotain ruttuja. Jos hiha on hyvä, ompele joustava ommel harsinompeleen päälle.

hihan ompelu paitaan
Ompele hiha kiinni miehustaan

Sovitusmuutokset:
Ompelen paidan tässä järjestyksessä, että voin sovittaa paitaa ja tehdä tarvittaessa sovitusmuutoksia. Ompelujärjestyksiä on muitakin, eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Katson sovituksessa mahtuuko pää hyvin läpi pääntiestä vai tarvitseeko pääntietä suurentaa. Paljonko helmassa ja hihoissa on kääntövaraa, pitääkö kääntää enemmän kuin 3 cm. Paitaa ja hihaa voi vielä kaventaakin.

4. Käännä helmasta ja hihansuusta 3 cm käänne nurjalle. Ompele käänne kaksoisneulalla tai ompelukoneen muulla joustavalla ompeleella. (Katso kuva ylempänä ompelukoneen jousto-ompeleista.) Kapea käänne rullautuu helposti paidan helmassa, joten 1-2 cm käännettä ei kannata tehdä. Jos paitasi tarvitsee lisää pituutta, ompele helmaan kaksinkertainen kaitale samasta kankaasta tai jostain tehosteväristä.

Kaksoisneulalla saat aikaan joustavan, teollisen valmisvaatteen näköisen ompeleen. Aloittelevana ompelijana et ehkä halua sijoittaa kaksoisneulaan, koska et tiedä onko sille käyttöä jatkossa. Joten ompelukoneen siksak, kolmiaskelsiksak ja muut joustavat ompeleet käyvät myös käänteen ompeluun.

Kaksoisneulalla ommellaan työn oikealta puolelta. Piston pituus on 3 ja ylälangankireys on suurempi kuin normaalisti. Testaa tilkkuun, että kankaan nurjalle puolen muodostuu siksakommel. Jos siksak jää vajaaksi, niin kiristä ylälankaa lisää.

Vinkki: Jos käännevara on 3 cm, niin ohjaan ompeleen 2,5 cm päähän reunasta. Tällöin en vahingossa ompele huti käänteen päältä. Lopuksi leikkaan ylimääräisen saumanvaran pois.

käänteen ompelu kaksoisneulalla
Helman ja hihansuiden ompelu


Käytännönläheisiä ohjeita miten kaksoisneulalla ommellaan Belle Époque Wedding Diary -blogissa
Näin langoitat kaksoisneulan ompelukoneeseen Kodin Kuvalehden ohjeet.

5. Pääntien huolittelu

Aloittelevana ompelijana käytin tapaa yksi. Se oli selkeä. Huolittelukaitale venyi joka kohdassa tasaisesti. Siirryin tapaan 2, koska kankaat joustavat eri tavalla. Nyt pystyn arvioimaan näppituntumalla sopivan venytyksen kankaaseen. Pääntien ompelua kannattaa harjoitella ensin tilkulle ja vasta sitten varsinaiseen paitaan.

Pääntien huolittelukaitaleen olen leikannut 3,5 cm:n levyiseksi ja riittävän pitkäksi.

Tapa 1 mittaamalla:
- Mittaa pääntien ympärys paidasta.
- Lyhennä pääntien huolittelukaitale 3/4 pituuteen pääntien ympärysmitasta + 2 cm saumanvaroiksi. Esim. Jos pääntien ympärys on 36 cm, niin kaitaleen pituus on 36/4 * 3 = 27+2 cm.
Vinkki: Voit varmuuden varalta sovittaa mahtuuko kaitale renkaana pään läpi.
- Ompele kaitale renkaaksi. Avaa saumanvarat.
- Merkitse pääntielle keskietu- ja keskitakakohdat. Merkitse näiden kohtien väliin puoliväli eli 1/4 merkit. Merkitse vastaavasti kaitaleeseen puoliväli ja 1/4 merkit.

pääntien ompelu
Merkitse pääntielle ja kaitaleeseen kohdistumerkit.

- Neulaa kaitale pääntielle oikeat puolet vastakkain. Aloita niskasta. Aseta kaitaleen ja paidan oikeat puolet vastakkain. Kaitaleen ja paidan yläreunat ovat tasan. Kohdista samoin keskiedun merkit ja 1/4 merkit. Venytä kaitaletta ja lisää neuloja merkkien väliin. Ompele renkaana päätienkaitale kiinni. Venytä kaitaletta ommellessasi. Varo ettet venytä pääntietä. (Ohje jatkuu tapa 2 jälkeen.)

Sama tapa pääntien huolitteluun on selitetty myös Hennan käsityöt -blogissa runsaammin kuvituksin.

Tapa 2 näppituntumalla:
- Aseta pääntiekaitale pääntielle oikeat puolet vastakkain. Kaitaleen reuna tasan paidan reunan kanssa. Aloita pääntiekaitaleen ompelu niskasta 2 cm päästä kaitaleen reunasta. Venytä kaitaletta (melkein) niin paljon kuin kangas venyy. Venytä sitä mukaan kun ompelet. Älä venytä pääntietä. Keskietukohdassa on jyrkin mutka, siinä kannattaa venyttää eniten ja harteilla on suora pätkä missä ei tarvitse venyttää niin paljon.
- Lopeta ompelu 2 cm ennen ompelun aloituskohtaa. Yhdistä kaitale renkaaksi. Sauman ompelu on helppoa, kun muistit alussa jättää pätkän kaitaletta ompelematta. Huomioi, että kaitaleen pitää venyä kun ompelet viimeiset 4 cm.
- Ompele puuttuvat 4 cm. Ommel kiertää nyt pääntien kokonaan ympäri.


Tässä on tarkemmat ohjeet ja video pääntien kanttaukseen näppituntumalla.

pääntien huolittelu kaitaleella
Pääntienkaitaleen ompelu

Älä säikähdä, jos pääntie on vähän rutussa tämän ensimmäisen ompeleen jälkeen. Sovita että meneekö pää vielä läpi, jos epäilet venyttäneesi kaitaletta liikaa.

Pääntien kanttaaminen:
(Tapa 1 ja Tapa 2 molemmat jatkuvat samoin)
- Taita kaitale nurjalle siten, että 1 cm jää näkyviin oikealle puolelle. Neulaa tiheästi.
- Ompele kaitaleen reunasta kaksoisneulalla tai muulla joustavalla ompeleella. Varo ettet venytä enää kangasta.
- Leikkaa nurjalta ompeleen vierestä ylimääräinen saumanvara pois.

pääntien kanttaaminen
Pääntiekaitaleen viimeistely

Jos pääntie jäi vielä ruttuun, niin kokeile silittää loput rypyt pois. Jos pääntie on liian ahdas tai epäonnistui jostain muusta syystä, niin pelasta pääntie leikkaamalla koko huolittelukaitale pois ja ompele tilalle resori. Ota tästä ohjeesta malliksi ensimmäinen vaihtoehto. Leikkaa resori 4,5 cm leveäksi.

Lisäsin helmaan laskostetun pitsikangassuikaleen, näin sain jatkettua helmaa peräti 6 cm pidemmäksi. Leikkasin pitsikankaasta 130 cm pitkän suikaleen, jonka leveys oli 7,5 cm. Taitoin ja silitin suikaleen kaksinkertaiseksi. Ompelin suikaleen avoimeen reunaan suoran ompeleen ja samalla asettelin pinseteillä laskokset paikoilleen ompeleen alle. Tässä videossa on sama tekniikka, mutta laskokset on tehty haarukalla. Pinseteillä sain pienemmät laskokset. Seuraavaksi tarkistin helman ympärysmitan ja yhdistin pitsin päät samankokoiseksi ympyräksi. Ompelin pitsin helmaan suoralla ompeleella. Lopuksi tikkasin saumanvarat ylöspäin trikookankaan puolelle.

Edit: Vuoden käytön jälkeen voin raportoida, että pitsikangas on säilynyt hyvänä toistuvissa 60 asteen pesuissa. Pitsikangas on nypytön ja ehjä. Aluksi saatoin epäillä pitsikankaan kestävyyttä, koska se oli verhokangasta, jota ei ollut tarkoitettu toistuviin pesuihin.

paidan jatkaminen pitsillä
Laskostettu pitsi tunikan helmasssa


Poimutetun hihan käännevaraan pujotetaan kuminauha, jolla saadaan poimutettua ylimääräinen väljyys hihansuussa. Toivottavasti muistit jättää hakaneulan kokoisen aukon ompelematta hihansuun käänteessä, että saat pujotettua kuminauhan. Mittaa kuminauhan sopiva pituus käyttäjän käsivarresta.

paita on valmis


Kerropa jos onnistut näillä ohjeilla paidan ompelussa. Tai kysy tarkennusta epäselviin kohtiin. Tykkään kysymyksistä ja auttamisesta. Palautetta ohjeesta otetaan ilomielen vastaan.

Aikaisemmin ilmestyneet ohjeet paidan ompeluun:
Näin piirrät kaavat paitaan
Näin leikkaat kankaat paitaan

Yksisarviset-kangas taipuu myös aikuisen paitaan. Ompelin itselleni t-paidan letitetyllä pääntiellä.

20 kommenttia:

 1. Mielestäni selkeä ohjepaketti kuvineen kaikkineen! Uskoisin, että tästä on apua jollekin aloittelevalle ompelijalle, ja kauniin paidan tyttösi sai. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentista Maarit ja kiitos kehuista. Se on tuo oma ompelu niin automaattista, että ei aina huomaa pukea sanoiksi kaikkea tekijän tietoa. Tänään vielä lisäilin vinkkejä tuonne väliin.

   Poista
 2. Kiitos selkeistä ohjeista! Vuosia sitten jonkin verran ommelleena tuo pääntien kanttaus tuotti aina ongelmia. Näillä ohjeilla sekin varmasti onnistuisi nyt!

  VastaaPoista
 3. Tämä on taatusti tarpeellinen postaus vasta-alkajalle, hienoa työtä :) Ja kaunis tunika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Hanna :) Sinä olet varmasti jo niin etevä ompelija, että sujuu jo rutiinilla paitojen teko.

   Poista
 4. Vau! Olipa selkeät ohjeet ja niin kiva kangas! Tuo hihanrypytys menee vielä testiin! Kiitos paljon kun linkkasit! Kävin muuten tätä postausta jo kurkkaamassa. ♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilo oli minun puolellani :) Joo, meni vähän pitkäksi viestin laitto sinulle, kun olimme reissun päällä.

   Poista
 5. Hei! Kiitos tosi yksityiskohtaisista ja selkeistä ohjeista! Minä olen juurikin sellainen todellinen vasta-alkaja ja haluan oppia ompelemaan lastenvaatteita. Nyt varmaankin paidan ompelu alkaa onnistua (lukuisten virheiden jälkeen:))kun löysin tämän blogin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta. Tämän innoittamana tarkistelin muutamia kohtia ohjeesta, ja lisäilin vähän selityksiä. Kivoja ompeluhetkiä ja harjoittelemalla kehittyy :)

   Poista
 6. Ommellaanko tuo hunajakenno tmv kaksoisneulalla? Sain omani poikki kun kokeilin paksumpaan kohtaan.. Mutta taas yhdellä neulalla ei tule tuollaista ommelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hunajakenno ommellaan tavallisella "yksöisneulalla". Koneissa voi olla mallikohtaisia eroja millaista ja miten leveää hunajakennoa syntyy. Hunakenno-ompeleessa koneen syöttäjän pitäisi liikuttaa kangasta edes-takaisin, voiko olla mahdollista, että kangas syöttyy epätasaisesti ja kennot jäävät auki, eivätkä sen takia näytä täydellisiltä kennoilta. Esimerkiksi oikein jouostava kangas on ompelukoneelle hankala syötettävä.

   Voit kokeilla lisätä paininjalan puristusta, näin kangas syöttyy tasaisemmin. Toinen asia mitä voisi kokeilla on tikin pituuden säätäminen. Kokeile ensin lyhemmällä tikin pituudella ja sitten pidemmällä, vaikuttaako lopputulokseen?

   Poista
 7. Kiitos ohjeesta! Näin selkeällä ohjeella sai tällainen tumpelokin paidan aikaiseksi, eikä edes mennyt kauaa eikä ompelukonekaan lentänyt ikkunasta pihalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta. Mukava, että ohjeesta oli hyötyä :) Ehkäpä joku muukin uskaltautuu kokeilemaan paidan ompelua palautteesi rohkaisemana.

   Poista
 8. Olen kaikenlaisia lörppöjä kauluksentekeleitä vääntänyt vuosien mittaan mutta nyt tuli ensimmäistä kertaa ammattimaista jälkeä kun löysin nämä ohjeet. En esim. tiennyt että huolittelukaitale on vain 3/4 aukon pituudesta vaikkei ole tarkoitus tehdä mitään pussihihaa. Suurkiitos sinulle rautalankaohjeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista. Mahtavaa, että paitojen pääntiet onnistuvat nyt sujuvasti. Toivotan paljon iloa ompeluun :)

   Poista
 9. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta. Aloittelevana ompelijana sain tehtyä ensimmäisen paitani (oikeastaan ensimmäisen vaatteen ylipäätään) näppärästi yhdistelemällä tätä ohjetta haluamani mallisen paidan ompeluohjeeseen ja kaavoihin. Toimii siis vähän sovellettuna myös aikuisille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Onnittelut ensimmäisestä itse tehdystä vaatteesta. Tästä se ompeluharrastus lähtee aivan uusiin ulottuvuuksiin. Myötätuulia ompeluihin :)

   Poista
 10. Kiitos ohjeista. Minulla on kohta lähdössä trikookangas tilaukseen, muutamalla eri kuviolla. Tahdon myös yrittää tehdä jonkinlaisen paidan tai mekon meidän nuorimmalle lapselle kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilo olla avuksi. Sinnykkyydellä ja harjoittelemalla pääsee alkuun ja sitten paitojen ompeluun alkaakin tulla jo rutiini. Opin tässä hiljattain sanonnan, että epämukavuusalueella on mahdollisuus kehittyä eniten. Eli taidon harjoittelun alkumetreillä otetaan isoimmat harppaukset.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.