tiistai 17. syyskuuta 2019

Kettuvillasukat - neuleen koristelu kirjomalla

Oletkos ajatellut että raitojen ja kirjoneuleiden lisäksi neuleita voisi kuvioida kirjomalla. Minä kirjoin villasukkiin varsipistoin viekkaan ketun katseenvangitsijaksi. Villasukkien koristelu oli kivaa ja kirjotut ketut valmistuivat yhdellä istumalla. Toisin kuin villasukat, joita kudoin kaksi vuotta.

kirjotut villasukat


Valmiiksi raidoitettu Nalle-lankakerä on periytynyt lanka-arkkuuni. Erikseen nämä lankakerän värit voisivat olla kivoja, mutta yhdessä ne ovat värioksennus. Erityisesti punainen yhdistettynä sammaleenvihreään valkoisilla laikuilla saa inhonväreet kulkemaan sukkapuikkoihin asti.

Yritin lisätä värien yhtenäisyyttä neulomalla sekaan keltaisia raitoja. Keltaisia raitoja tupsahteli sinne tänne epäsäännöllisesti. Jokainen keltainen raita on neulottu viiden kerroksen paksuiseksi. Aika erilaiseksi sukan värit muuttuivatkin keltaisen lankakerän kanssa.

villasukkien kirjonta


Raitoja neulomalla saa pidettyä yllä myös neulomismotivaatiota. 


"Vielä viisi kerrosta niin tulee värinvaihtokohta" -ajattelutapa on parempi kuin vielä viisi senttiä sitten kärkikavennukset. Eli laske raitoja, tai jotain muita pieniä osatavoitteita pitääkseni neulepuikot heilumassa.

Tavoitteenani oli kuluttaa "ei niin mieluinen" villalanka loppuun. No eihän se kulunut ja aikaa näiden villasukkien kutomiseen meni kaksi vuotta. Onneksi arvasin tämän ja tein heti alusta alkaen isompaa kokoa. Opin tästä projektista, että jos aikoo pitää neulomismotivaatiota yllä, niin kannattaa valita mieluinen lanka. Inhokkivärin neulominen on kamalaa.


Näistä blogiteksteistä löydät lisää kannustavia sanoa neuletyön loppuunsaattamiseen.

 • Kolme eritasoista keskeneräistä neuleprojektia olisi ideaalitilanne/ LeenaHDesign
 • Keppiä ja porkkanaa lupaa Kototeko, jos neule jäi keskeneräiseksi.

varsipistoja neuleen päälleHalusin koristella sukat, jotta huomio kiinnittyisi värisekamelskan sijaan kauniiseen kuvioon. Alun perin aioin kuvioida sukan terät mustilla tassunjäljillä silmukoita jäljitellen. Villasukan värit toivat mieleen kuitenkin ketun. Joten kirjoin käsin varsipistoilla sukan terän päälle ketun naaman. Melkein kirjoin toiseen villasukkaan ketun hännän, mutta lapsi halusi villasukista samanlaiset.

Kirjontaa neuleen pintaan


Varsipistot ovat hyvä keino piristää neuleen pintaa. Kirjontapistot joustavat neuleen mukana, kunhan muistaa olla kiristämättä lankaa liiaksi. Varsipistot ovat nopeampi tapa kuvioida neuleen pintaa kuin silmukoiden jäljittely. Silmukoita jäljitellen neulepinnasta tulee paksumpi, koska onhan siinä kaksi lankaa päällekkäin, mutta kirjonnalla toteutetussa kuviossa ei tätä ongelmaa ole.

Neuleen pintaan on hankala piirtää kuvion ääriviivoja. Ratkaisin ongelman kiskaisemalla neulan kärjellä silmukoita pitkälle. Näiden lankalenkkien avulla hahmottelin kuvion reunat. Silmukoita ei tarvinnut kiskoa lankalenkeiksi kuvion koko matkalle, vaan kääntymisen kohtiin ja muihin tärkeisiin paikkoihin, kuten korvien kohdalle. Alla olevassa kuvassa neulan kärki osoittaa juuri korvan kärkeen merkiksi kiskaistua lankalenkkiä.

kirjo neuleeseen


Vinkki 1: Modernin käsitöiden tekijän parsintasieni on käytöstä poistettu tietokoneen hiiri. Sieltä sukan varresta pilkistävät johdotkin. Kun sukan sisällä on tukeva mötikkä, niin neula on helpompi kääntää takaisin neuleen pinnalla, eikä tule vahingossa parsineeksi sukkaa umpeen.

Vinkki 2: Kirjonta sopii myös sukkien parsintaan. Jos sukkiin on tullut pieni reikä tai silmäpako, niin kirjo se piiloon jonkun kauniin kuvan alle.


Sukkien lanka on Novita Nalle. Sukkapuikot nro 2. Puikolla oli 14 s. eli 56 silmukkaa yhteensä. Sukan koko vastaa noin 37 kengännumeroa.

neuleen kirjonta


Lumisiivet ja Craft Candidate -blogeissa on käynnissä kässähamsterihaaste. Haasteen nimen mukaisesti tarkoitus on tehdä käsitöitä niistä hamstratuista materiaaleista. Minun saldoni tähän haasteeseen on tällä kertaa melkein kokonainen lankakerä.

Edellisen kerran kun neuloin villasukkia lanka loppui kesken. Eipä minulla ollut hätäpäivää, kun tein tarkoituksella kissavillasukat. Niissä sukissa langan loppumiskohdan voi piilottaa näkyville.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

8 kommenttia:

 1. Ihanat kettukarkit nuo sukat! Pitkään jumittaneet projektit ovat varmasti yleisiä neulojien keskuudessa. Kiitos lisäideoista miten jumin voi selättää! Kiva kun pidit blogijutustani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos LeenaH :) Nyt kun sanoit, niin onhan ne villasukat ihan kettukarkkien väriset. Ilmankos se kettu tulikin mun mieleen kun suunnittelin kirjontaa :D Nyt on helppo huokaista ja aloittaa uusi neuletyö, illalla onkin sopivasti neulekahvilan kokoontuminen.

   Poista
 2. Olisi paljon tylsemmät ilman tuota keltaista lankaa! Nyt ne on minusta kivat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset Raisa :) Kyllä se keltainen piristää huomattavasti. Sukkien kantapäihin en laittanut keltaista raitaa (kun raitalanka oli helpompi kuljettaa mukana työssä vain sileällä osuudella) niin kantapäistä huomaa miten erilainen sukasta olisi tullut ilman keltaista.

   Poista
 3. Olipas kiva idea kirjoa tuo kettukuva! Kyllä neulomisessa pitää olla mieluinen lanka ja malli, muuten siitä ei tule mitään. Kiva, kun osallistuit haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Teresa Sinullekin :) Pitää vielä ottaa ajan kanssa ja käydä linkittämässä tämä postaus sinne teidän koosteeseen. Seuraavaksi minulla onkin puikoilla vaaleanvihreää ja violettia. Väriyhdistelmä kuulostaa aika pahalta, mutta uskon että siitä tulee juuri hyvä. Ja toivon olevani valmis ennen pakkasia :D

   Poista
 4. Kivat ketut piristämässä, varmaan nopeampaa kuin silmukoiden jäljentäminen. Kuviota voisi hahmottaa harsintalangalla? Ikävä lanka saa piristystä iloisella värillä, ja erilaisia raitoja neuloo vauhdilla vielä tämä väri - houkuttimena. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Irmeli :) Onhan kirjonta nopeampaa kuin silmukoiden jäljentäminen. Harsiminen on hyvä vaihtoehto kuvion jäljentämiseen, mutta minä halusin tähänkin jonkun nopean ratkaisun. Seuraavassa työssä sitten harsin, kun merkitsen reppuun taskun paikan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.