perjantai 10. tammikuuta 2020

Paperimassa-askartelua munakennoista

Mitä on paperimassa-askartelu, se on sotkua munakennoista. Ei kun taidetta munakennoista mun piti sanomani. Keräsin viime pääsiäisenä violetit munakennot talteen pääsiäismunista. Nyt oli aika tarttua sauvasekoittimeen ja huristaa ne munakennot mössöksi. Lasten mielestä litsuva paperimassamössö oli aika ihanaa. Tässä on ohjeet paperimassan tekemiseen ja vinkkejä mitä paperimassasta voi askarrella.

onnittelukortti paperimassasta


Yllä olevassa kuvassa on paperimassasta tehtyjä onnittelukortteja. Seepran kuva on leikattu servietistä. Kortit voi tuunata myös yllätyskorteiksi, kun servetin alle piilottaa kukan siemeniä. Päivänsankari voi peitellä kortin kukkapenkkiin ja seurata millainen kukkayllätys sieltä kasvaa.Lapset tykkäävät sotkea kätensä paperimassaan ja muovailla sitä. Massaa voi litistää kämmenten väliin tai muovailla palloksi. Meille tämä askartelu oli kuin hauska matka. Pääasia oli yhdessä tekeminen ja hassuttelu. Lopputulos ja määränpää oli sivuseikka. No, kyllähän näitä piparkakkumuoteilla tehtyjä taideteoksia voi laittaa kortteihin tai nukkekotiin tauluksi.

Tanssiva muumi liimattiin tammikuun kalenterin kansikuvatyypiksi. Seinäkalenterin pohjan tulostimme 7calender-sivuilta.

Askarteluideoita paperimassasta


Minulla oli neljä tai viisi pikkuista munakennoa, sellaisia joihin mahtui neljä suklaamunaa. Massasta riitti 16 taideteokseen. Meidän paperimassatuotteista tuli aika paksuja. Yritin sanoa lapsille, että puolen sentin kerros riittää, mutta taisivat innoissaan laittaa enemmän.

Paperimassa

Tarvikkeet paperimassan tekemiseen


 • Sanko
 • Kananmunakennoja tai sanomalehteä
 • Sauvasekoitin, minulla on eri sauvasekoitin askarteluun kuin ruoan valmistukseen
 • Vanhaa lakanaa alustaksi ja sanomalehtiä lattian suojaksi
 • Piparkakkumuotteja

Paras työskentelypaikka on suihkun lattia, jossa on lattialämmitys, näin paperimassatyöt kuivuvat nopeasti päivässä. Ergonomisemman työskentelyasennon saa kuitenkin keittiön pöydällä. 

Paperimasssan valmistusTee näin paperimassaa

 1. Revi kananmunakennot postimerkin kokoiseksi silpuksi sankoon.
 2. Laita sankoon vettä ja liota noin pari tuntia, jotta kananmunakenno pehmenee.
 3. Soseuta kennot sileäksi massaksi sauvasekoittimella. Voi olla että vettä tarvitsee lisätä tasaisen massan aikaansaamiseksi.
 4. Purista massasta mahdollisimman hyvin vesi pois. Aluksi vettä voi kaataa sangosta kattilan kannen alta liruttamalla. Viimeiset vedet voi puristaa nyrkissä pois.
 5. Muovaile massasta taideteoksia lakanan päälle kuivumaan. Voit käyttää piparkakkumuotteja apuna. Täytä piparkakkumuotteihin noin 5 - 10 mm kerros massaa ja taputtele sormella tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi. Voit nostaa muotin pois heti ja tehdä samalla muotilla lisää.
 6. Anna paperimassatöiden kuivua. Kuivumisaika riippuu massan paksuudesta ja huoneilmasta. Meillä työt kuivuivat lattialämmityksen päällä päivässä. Kuivat työt irtoavat helposti lakanasta. 
Paperimassa-askartelu


Mitä paperimassasta voi tehdä


Paperimassan päällipuoli kuivuu rosoiseksi, lakanaa vasten oleva puoli kuivuu sileäksi. Molempia puolia voi käyttää oikeina puolina. Kokosin tähän askarteluvinkkejä paperimassasta. Keksi itse lisää, mahdollisuudet ovat moninaiset.
 

Onnittelukortteja, joista päivänsankari voi kasvattaa kukkapenkissä kukkayllätyksen

Taputtele lakanakankaan päälle n. 4 mm kerros paperimassaa. Taita lakanakangas kaksinkerroin, jolloin korttiaihio jää kankaan väliin. Prässää korttiaihiosta ylimääräiset vedet pois rätin tai sienen avulla. Laita kortin päälle kukan siemeniä. Aseta siementen päälle servetistä  leikattu kuva. Kuivuessaan servetti kiinnittyy pysyvästi. Huom. irrota servetistä ylimääräiset kerrokset, käytä vain kuvakerrosta. Tärkeintä on kortin nopea kuivatus, etteivät siemenet ala itämään vielä. Voit käyttää saunan jälkilämpöä, uunin matalaa lämpötilaa tai patterin edustaa apua.
 
Muita ideoita paperimassasta
 • Kortteja ilman siemeniä. Kuva korteista on postauksen ensimmäisenä kuvana.
 • Joulukuusen koristeet 
 • Leikkiruokaa, piparkakut, muffinssit
 • Nukkekodin kalusteita. Muovaile vessapaperihylsyn, munakennon tai muun pahvin päälle sohvatuoleja, pönttöuuni...
 • Muovaile rautalangan tai kanaverkon päälle patsaita, kransseja, pikkulintuja, kukkia...
 • Käytä pahvia pohjana ja tee taulun kehykset, kranssi...
 • Kulho, peitä kulhon ulkopuoli kelmulla, laita kulho pöydälle nurin päin ja asettele paperimassa kulhon päälle.  
 • Avaimenperä tai kaulakoru


Joskus opiskeluvuosinani olen tehnyt paperimassasta kulhon. Sen sisäpuoli on koristeltu serveteillä.
paperimassa kulho


Paperimassakoristeiden alapinta (lakanaa vasten oleva puoli) on tasaisen sileä, se on helppo liimata korttiin tai muuhun askarteluun. Koristeiden yläpuoli on rosoinen ja eläväpintainen.

paperimassa sydän

Mitä tehdä ylijääneelle paperimassalle


Massa säilyy jääkaapissa/ viileässä muutaman päivän ja askarteluja voi jatkaa myöhemmin. Meillä paperimassa säilyi huoneenlämmössä neljä päivää, jonka jälkeen se alkoi käymään ja haisemaan. Ylijääneen massan voi kuivattaa lakanan päällä ja laittaa kartonkikeräykseen. Massan voi myös säästää kuivattuna ja liottaa seuraavalla kerralla mukaan uuteen satsiin.

Varoitus: älä kaada massaa viemäriin. Vuoraa siivilä lakanakankaalla ja pese siivilän päällä kaikki työvälineet ja kädet. Paperimassa saattaa tukkia viemärin. Älä myöskään laita paperimassaan tahriintuneita vaatteita tai kuivausalustana ollutta lakanaa pesukoneeseen, jotta pesukone ei tukkeudu. Vaatteista paperimassa irtoaa parhaiten kuivana nyppimällä.

Tähän siivilään kertyneestä paperimassasta sai hyvin tehtyä ohuet korttipohjat.

Paperimassan teko

Vinkit paperimassa-askarteluunPaperimassaa voi tehdä myös sanomalehtisilpusta. Kananmunakennoissa ei ole niin paljon painomustetta kuin sanomalehdessä, joten massa on puhtaampaa, eivätkä kädet tai työvälineet harmaudu painomusteesta.

Harmaita kananmunakennoja voi värjätä peitevärillä. Meidän violetit kananmunakennot tulivat viime pääsiäisenä suklaisten pääsiäismunien mukana. Ja onhan kananmunakennoja liiloina ja keltaisinakin.

Veteen liukenevista vessapaperihylsyistä saa myös paperimassaa ilman sauvasekoitinta.

Paperimassaan voi lisätä koristeeksi kimalletta. Revitty paperisilppu tai rei'ittimellä tehdyt paperiympyrät sopivat myös väriläiskiksi.

Paperimassasydämen sisään voi kätkeä siemeniä, joista kasvaa kauniita kukkia. Tämä on hauska lahjaidea esim. äitienpäiväksi.


Papermassa-askarteluista innostuttiin myös Instagramissa. Tähän postaukseen on kerätty vinkkejä myös blogini lukijoilta. Kiitos kaikille vinkeistänne, niistä on iloa meille kaikille.

Innostu myös näistä kierrätyshenkisistä askarteluideoista 


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

 1. Onpas kivan väristä paperimassaa! Paperimassa-askartelu on kyllä hauskaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Raisa. Kyllä näitä munakennoja kannatti säästää melkein vuosi! Ja onneksi on pian pääsiäinen, ei tiedä vaikka kauppaan tulisi jotain erivärisiä pirteitä munakennoja.

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta. Nyt alkaa meilläkin munakennojen talteen laittaminen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja askartelun iloa Sinulle Sude :) Tämä paperimassa-askartelu vetää vertoja nykylasten hittituotteelle eli limalle. Lopputulos on vain pysyvää ja konkreettista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.