perjantai 19. helmikuuta 2021

Legoteippi - Rakenna suoraan seinään

Pidän toiminnallisesta sisustuksesta, sellaisesta jossa voi leikkiä. Pystysuoraan seinään liimatut "Lego-teipit" todella kutsuvat leikkimään. Samalla ne ovat lasten huoneen väriläiskä. Nyt lähdetään sisustamaan ja leikkimään Legoilla, tule mukaan.

Mayka rakennuspalikkateippi
 
 
Löysimme alennuksesta Mayka toy block tape rullia. En edes tiennyt tällaisia joustavia ja taipuvia rakenteluteippejä olevan olemassakaan. Ihastuin heti, näitä meidän lastenhuone onkin kaivannut. Lego-palikat voi jättää paikoilleen teippien päälle ja jatkaa leikkejä myöhemmin.

Yritin etsiä netistä inspiraatiota, mitä näistä legoteipeistä voisi rakentaa. Löysin maailmanpyörää, kukkia, teitä ja kukkuloita. En kuitenkaan halunnut pelkästään kaunista, vaan jotain rakennettavaakin. Jotain linnamaista, rakettimaista tai leikkikenttämaista. Siksipä nyt esittelen mitä teimme yhdessä lasten kanssa legoteipeistä. Tai oikeastaan tämä oli sellainen annapa kun äiti tekee -askarteluhetki. 

 
Mayka rakennuspalikka teippi

 

Millaista Lego-teippi on?

 
Oikeasti tämä ei ole virallista LEGO-teippiä, vaan valmistaja on Mayka. Nuppiteipille luvataan yhteensopivuus muiden rakennuspalikoiden kanssa kuten Lego-palikat. Jotenkin tuntuu hassulta käyttää sanaa rakennuspalikkateippi tai maykateippi, joten sen takia mennään legoteippi termillä. Legoteippiä löytyy useassa värissä ja kahdessa eri leveydessä, 2 nuppia ja 4 nuppia vierekkäin
 
Legoteipin leikkaaminen onnistuu helposti saksilla. Teipin päät voi leikata suoraksi, viistoksi tai kaareviksi, jos haluaa esim. hienosäätää linnan ikkunat kaareviksi. Teipin suojapaperi istuu todella tiukassa. Aikuisen sormia tarvitaan, jotta suojapaperiin saa otteen. Vaihdoimmekin työskentelytavan hyvin nopeasti sellaiseksi, että irrotetaan suojapaperia pitkästi ja vasta sitten leikataan teipit pätkiksi.
 
Legoteipin voi liimata uudestaan ja uudestaan. Tietenkin pysyvyys kärsii, jos sitä loputtomasti liimailee. Vinoon liimatun teipin saa kuitenkin kätevästi suoristettua. Teipistä ei jää liimaa tai muutakaan jälkeä huonekalun pintaan. Teippi irtoaa huonekaluista melko helposti. 2-vuotiaamme saa teipit irti halutessaan. Me muut puolestamme haluaisimme, että ne pysyisivät nyt näillä liimatuilla paikoillaan.

Legoteippi todella toimii ja palikat pysyvät hyvin teipissä kiinni, vaikka teippi on pystysuunnassa. Ukkelit tai rekennelmat eivät tippuile itsestään lattialle. 

.
Lego teippi

 

Ideoita legoteippien käyttöön

 
Erilaiset ideat lentelivät, mutta kaikki eivät kuitenkaan päässeet toteutukseen asti. Tässä siis ylijäämäideoita legoteipeille.
  • Erilaisten tavaroiden koristelu, pöytälamppu, tarjotin, rasia, leluarkku
  • Lapsen nimen kirjoittaminen teipein oveen, säilytysrasiaan
  • Säilytysrasian tai purkin kannen alapuoleen teippi ja siihen tärkeät pikkuosat kiinni esim. Lego-rahat
  • Kerrossängyn alapedin kattoon
  • Huonekalut, lipasto, hyllynreunat, alapinnat
  • Jos teipit loppuvat kesken, miksipä ei voisi liimata tavallisiakin Lego-alustoja tai rakennuspalikoita esineisiin tai huonekaluihin.
 
Mayka block tape

 

Minne me liimasimme legoteipit

 
Halusin leikillisyyttä ja toiminnallisuutta lastenhuoneen sisustukseen, joten liimasimme teipit koulupöydän alla oleviin laatikostoihin. Laatikostossa on pyörät alla, joten Lego-leikit voi kuljettaa huoneen keskelle tai toiseen huoneeseen.

Muotoilimme teipeistä talon ja linnan laatikostojen pystyseinään. Näihin voi laittaa Lego-ukkelit suoraan kiipeilemään tai rakentaa pätkän lattiaa jossa tallustella. Talon alakerrasta voi rakentaa tikapuut ullakolle, koska teipit ovat linjassa keskenään. Samoin linnan osasta toiseen voi rakentaa oikopolkuja.
 

Legoteippi

 
Laatikoston päälle teimme puiston kukkapenkkeineen ja keskusaukioineen. Keskusaukiolle mahtuu rakentamaan patsaan tai suihkulähteen. Toiseen laatikostoon teimme torin ja labyrintin. Halusimme sijoitella legoteipit väljästi, jotta niiden väliin voi sijoittaa jäätelökioskeja tai muita valmiita rakennussarjoja. Teippien lomaan mahtuu rakentamaan omia luomuksia vapaasti lisää.


Legoteippi

 
Rakensimme teipeistä myös pienen asetelman kirjahyllyn päätyyn. Melko alas, jotta leikkijät voivat istua lattialla. Nämä teipit muodostavat talon, portaat ja liukumäen.


Sisusta Legoilla


Miten saimme teipit suoraan, vinkit legoteippien liimaukseen

 
Aloitimme kaatamalla laatikostot lattialle kyljelleen. Työskentely on paljon helpompaa, kun pinta on vaakatasossa. Maalarinteipillä voi hahmotella paikat, mihin legoteipit haluaa liimata. Pitkät legoteipit teippasimme paikoilleen viivaimen avulla. Legoteippi on niin pehmeää, että se mutkittelee helposti. 
 
Rakentaminen legoteippien päälle on helpompaa, kun kulmat ovat suorassa kulmassa. Joten käytimme astelevyä nurkissa apuna. Kannattaa kiinnittää huomiota, että legoteipin nupit jatkuvat tasaisesti palasta toiseen. Jos haluaa rakentaa sillan, niin silloin erillään olevat legoteipitkin pitää asemoida. Me käytimme tässä apuna erikokoisia Lego-palikoita. 
 
Tapa 1: Laitoimme Lego-palikan kahden legoteipin väliin. Näin saimme välit tasaisiksi esim. linnan muurissa. Myös linnan tornissa ikkunan ja seinän välit on tasattu Lego-palikalla. Alla olevassa kuvassa musta Lego-palikka varmistaa tasaisen välin ikkunasta seinään. Sininen Lego-palikka varmistaa, että ikkuna tulee suoraan. Ja oranssi Lego-palikka on leimasin, jolla liimaan kaksi teippiä yhtä aikaa.

 
Legoteipin liimaus
 
 
Tapa 2: Laitoimme liimattavat legoteipit Lego-palikan pohjaan. Sitten ikään kuin leimasimme legoteipit alustaan kiinni. Näin saimme esim. labyrintissä nupit jatkumaan. Blogini seuraajalta sain vinkin, jotta Legoista voi ensin rakentaa ison alustan, jonka alapintaan asettaa legoteipit. Näin saa ison määrän legoteippejä liimattua kerralla suoraan ja tasaisin välimatkoin. 


Legoteippi


 Säilytysratkaisuja Legoille

 
Samalla kaikki Lego-sarjat saivat lisää säilytystilaa, kun laitoimme ne hyllyille esille. Kaksi päällekkäistä hyllyä tulivat melko ylös, sellaiselle korkeudelle, että lapset mahtuvat kävelemään hyllyjen alta. Näin saimme tyhjää seinätilaa hyötykäyttöön. Hyllyillä Lego-sarjat säilyvät kokonaisia, ja ne voi nostaa suoraan leikkiin mukaan.

Tähän loppuun vielä säilytysvinkki erilaisille pikkuosille. Kalastusosastolla Halpa-Hallista löytyy viehelaatikoita. Näissä on näppärä säilyttää Lego-ukkelit, kädessä pidettävät pikkutavarat, ritilät ym. erikoisosat erillään normaali Legoista.


Legojen säilytys


 
Tiesitkö muuten, että Legot ja Duplot sopivat yhteen? Minä huomasin sen vasta nyt.

Jos Legot ovat teidänkin perheen suosikkijuttu, niin tässä on vinkkejä Lego-synttäreihin.


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon matkaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.