perjantai 8. toukokuuta 2020

Neuletakin ompelu - miten ommella neuleen saumat ompelukoneella

Tein hittilöydön kirpputorilta, valkoisen neulepaidan. Annoin sille uuden ja uljaan elämän neuletakkina, jonka koristelin kirjoen. Neuleen saumojen ompelu pelotti aluksi, koska pelkäsin neuleen purkautuvan. Nyt tiedän, että neuleen saumojen ompeleminen ompelukoneella on yhtä helppoa kuin muidenkin joustavien materiaalien.

neuleen ompeleminen yhteenTämä neuletakki oli lapsen toive, hän halusi neuletakin, koska parhaimmalla ystävällä oli sellainen. Lapsi oli huomannut, että neuletakki olisi kätevä pukea t-paidan päälle ja riisua lämpötilavaihteluiden mukaan. Kävimme yhdessä etsimässä kirpputorilta sopivan neulevaatteen, josta saisimme materiaalia ompeluun.  Miten sattuikaan, että olin juuri lukenut Rinna Saramäen kirjasta millainen on hittilöytö kirpputorilla.
"Jos jokin vaate on kirpputorille päätyessään siistissä kunnossa, se tulee luultavasti pysymään sellaisena pitkään. Hittilöytö on vaate, joka on aivan siistin näköinen, mutta pesulappu on niin kulunut, ettei tekstistä saa enää selvää. Sitä on selvästi pesty monta kertaa, ja se tulee säilymään siistin näköisenä siihen päivään asti, jolloin se vihdoin kuluu puhki."

Rinna Saramäki, Hyvän mielen vaatekaappi.

Neuleen ompelu


Neuletakki on malliltaan yksinkertainen, mutta koristelin neuletakin kirjonnalla. Kirjonta on tarkoituksella epäsymmetrinen etukappaleiden eri puolilla.

Neuletakki ompelu


Aloitin pesemällä neulepaidan 60 asteessa. Näin varmistin, etten myöhemmin pilaa paitaa pesuissa, vaan heti kättelyssä altistin paidan korkeille lämpötiloille.

Hyödynsin alkuperäisen neulepaidan helman ja hiharesorit. Hihojen leveys oli sopiva, joten jätin hihojen saumat paikoilleen. Koska paita oli raglanhihainen, niin hyödynsin myös hihojen alkuperäiset huolittelut pääntiellä. Tämän jälkeen ei jäänytkään paljoa ommeltavaa.

Alkuperäisestä neuleesta ei jäänyt jäljelle edes nukenvaatteen kokoisia tilkkuja. Lähtökoko oli M ja lapsen neuletakin koko on 140 cm. Pienet kangasriekaleet säästin paikkaamista, applikointia ja tilkkutöitä varten tilkkupussiin. Neuletilkut ovat mukavan erilaisia tekstuuriltaan, sellaisia ei ole tilkkupussissani ennestään.

Yleensä kankaan leikkaamisessa on mukana pelko, mitä jos leikkaankin väärin. Nyt oli rentoa ja vapauttavaa leikata kangasta, koska se oli edullinen kierrätyslöytö. Parasta kierrätysompelussa onkin se, että materiaali on edullista. Edullisen materiaalin kanssa uskaltaa peremmin testata ja kokeilla eri ratkaisuja. Tämä hankinta maksoi 3 euroa.

Neuleen ompeleminen


Miten ommella neuleen saumat ompelukoneella


Mietin miten ommella neuleen saumat niin, etteivät ne purkaannu. Testasin tilkulle erilaisia vaihtoehtoja, venytin ja nypin tilkkujen saumoja. Suosittelen siis kokeilemaan tilkulle miten ommel kestää venyttämistä, ennen kuin ompelee kaikki neulevaatteen saumat.

Vaikka neule on helposti purkautuvaa, niin saumojen ompeluun riitti tavallinen suora ommel. Saumanvarat huolittelin saumurilla.

Saumurin diffin säädin isommalle (1,5) sekä ompelukoneen paininjalan puristuksen minimiin, jotta saumat eivät alkaneet aaltoilla. Ompelukoneessa käytin nro 80 pallokärkistä neulaa.

Pääntien ja etukappaleen reunan käänsin yksinkerroin. Huolittelin ensin reunat saumurilla ja samalla kiinnitin trikoosuikaleen ikään kuin tukikankaaksi. Näin pyrin estämään sen ettei etureuna veny käytössä. Käänteen ompelin tavallisella suoralla ompeleella, jolloin trikoosuikale jäi käänteen sisään piiloon. Minulla on sellainen nyrkkisääntö, että käytän joustavalle kankaalle joustavaa tukikangasta, joten siksi valitsin trikoon käänteen sisään. Luulen että puuvillainen joustamaton tukinauha olisi toiminut.

Neuleen saumoille on ehdottoman tärkeää silitys tai paremminkin höyrytys. Silitin siis kaikki saumat märän harsokankaan läpi, jotta niistä tuli nättejä. Neulatakki oli tosi nopea ommella kasaan, koska niin moni sauma ja käänne tuli valmiina vanhasta neuleesta.


neuletakki ompeluohje


Neuletakin kiinnitys

Halusin huomaamattoman kiinnityksen, joten tilasin läpikuultavia muovisia neppareita (Nappitalosta). Nepparit ompelin käsin paikoilleen.

neuletakin ompeleminen koneella
 

Tässä on kuva alkuperäisestä paidasta. Sen hinta oli 3 euroa.

neuletakin ompelu


Neuletakin koristeeksi kirjoin köynnöksen ja ruusuja. Niin kutsutut hämähäkkiruusut on helppo tehdä pujottelemalla tukilankojen varaan ja jokaisesta ruususta tulee automaattisesti kaunis. Hämähäkkiruusuja voi käyttää myös paikkaamiseen tai tahrojen piilottamiseen.

Ohje hämähäkkiruusuun ja ideoita soveltamiseen.Instagramin LIVE-lähetykset alkavat


Haluan harjoitella videoiden tekemistä, joten otin haasteeksi Live-lähetysten teon. Siinä sivussa opin keinoja hallita esiintymisjännitystäni. Valehtelisin, jos väittäisin olevani luonteva kameran edessä. Samalla tarjoan Sinulle mahdollisuuden oppia ompelukoneen luovaa käyttöä. Näytän kaikki Kangaskorjaamon timantinkovat kankaankuviointivat. Nähdään Instagramissa lauantaisin klo 10. Live-lähetystä voit katsella näpäyttämällä pyöreää profiilikuvaani tuolla kellonlyömällä.

Hyppää Kangaskorjaamon matkaan, niin saat uudet ompeluniksit käyttöösi heti tuoreeltaan.


10 kommenttia:

 1. Hieno tuunaus! Olisipa kiva tulla sun live-kanavalle, mutta en ole luonut itselleni tiliä instaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tälle tuunaukselle odotamme paljon käyttöä. Kerrankin tein jotain neutraalin väristä, niin menee arkeen ja juhlaan. En kovin usein ompele valkoista.

   Äkkiäkös sinä luot tilin Instagramiin :D Laita tili vaikka suljetuksi alkuun. Ilahtuisin, jos näkisin tuttuja nimiä.

   Poista
 2. Sulla on kyllä ihania ideoita! Minäkin mieluummin käytän vanhoja vaatteita ja muita tarvikkeita materiaalina. Siinä ei tarvitse pelätä epäonnistumista ja onnistuneesta tuunauksesta tulee parempi mieli kuin uudesta tehdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset kehuista Lezzie :) Aivan totta, kierrätysompelut vanhoista vaatteista voivat vain onnistua. Joko niin, että vaate saa uuden elämän. Tai sitten ompeluprojekti kasvattaa ompelijan taitoja, eikä seuraavalla kerrallakaan tarvitse pelätä epäonnistumista, kun tuli harjoiteltua vanhalla vaatteella :)

   Poista
 3. Kierrätysmateriaalista on kiva tehdä kokeiluja. Tämä on kyllä oikein onnistunut neuletakki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset Raisa :) Odotankin innolla, että pääsee taas kirpputorille materiaalia metsästämään.

   Poista
 4. Tuosta tuli kyllä hieno. Hienosti uudistettu ja näyttää ihan uudelta! Itse en ole vielä blogin kautta enkä omalla nimelläni instassa. Harkinnassa on kyllä ollut. Videot on kyllä kivoja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peikkovilla :) Oletko mahdollisesti facebookissa, sielläkin minulla on videomateriaalia. Tykkään harjoitella videoiden kuvaamista.

   Poista
  2. Omalla nimelläni olen facessa. Tarviikin käydä kurkkaamassa videoita!!!

   Poista
  3. Kiitos muuten kommenteistasi, näistä innostuneena opettelin lisäämään Instagramiin ladatun videon blogitekstin jatkoksi. Kaikilla ei tosiaan ole Instagramia, joten nyt suurempi joukko pääsee osalliseksi videoista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.