torstai 16. helmikuuta 2017

Saunatakki Kalevala-teemalla

Helmikuun käsityöteema, Kalevala, oli onnistunut valinta. Olen sivistänyt itseäni lukemalla Lasten Kalevalan ja ommellut tarpeeseen tulevan käyttövaatteen muistoksi tästä vuodesta, jona Suomi täytti 100 vuotta. Saunatakkia komistaa Kalevalainen taruhahmo, Iku-Turso. Tursaan lonkeroiden applikoimiseen tiheällä siksakilla olisi mennyt ikuisuus, joten keksin käyttää puuvillalankaa ja tavallista siksakkia, niin applikointi sujui joutuisasti.

ompele kylpytakki


Violetti kuviokangas on trikoota, mutta tukikankaalla tuettuna sillä sai hyvin kantattua saunatakin etureunat ja hupun reunan. Applikoinnissa trikoon reunat eivät liesty niin helposti kuin puuvillakankaan reunat, joten tykkään käyttää applikoinneissa trikookankaita. Nyt tuo kanttaus ja Iku-Turso sopivat hyvin yhteen.

applikointi ohje

Näin onnistuu puuvillalangalla/ nyörillä applikointi:
 1. Käytä nyöripaininjalkaa ompelukoneessasi, jos sinulla on sellainen. Tavallisellakin paininjalalla/ avoimella applikaatiopaininjalalla tämä onnistuu, mutta silloin pitää itse ohjata nyöriä neulan eteen.
 2. Valitse puuvillalanka ja ylälanka sävy sävyyn.
 3. Valitse siksakommel, säädä piston leveys nyörin mukaaan. Minulla oli piston leveys 3 mm ja piston pituus 1 mm.
 4. Kiinnitin applikoitavan kuvion kaksipuoleisella liimaharsolla froteekankaaseen. Froteekankaan nurjalle puolelle kiinnitin irti revittävän tukikankaan sprayliimalla.  Sitten huristelin kuvion reunoja pitkin. 
nyöripaininjalka


Tämän puuvillalangalla/ nyörillä applikoinnin etu verrattuna tavalliseen siksakilla applikointiin on se että pääset nopeampaa eteenpäin. Nyöri tuo kuviolle myös kivan reunuksen. Tämä tekniikka soveltuu erityisen hyvin isoihin ja selkeälinjaisiin kuvioihin.

Iku-Turso


Nyt meillä onkin ihana trio, kaikki kolme lasta äidin ompelemissa saunatakeissa. Vihreään saunatakkiin olen applikoinut sammakon raparperin lehden alle istumaan, niin kuin siinä laulussa. Siniseen saunatakkiin olen applikoinut merihevosen, jolla on virkatut siivet.

kylpytakit

Pikku Akan tilkkuvakka blogissa on myös ommeltu Kalevala teemaan Sotka, sorea lintu, tässä linkki

Vielä ehdit hyvin mukaan Helmikuun käsityöteemaan, löydät tarkemmat tiedot edellisestä postauksesta.

Loppukevennys: pikkuhousujen ompelua. Tyttö sanoi, että nämä ovat ihanimmat pikkuhousut, mitä hänellä on koskaan ollut. Kaava Ottobre 6/2016 Ms. Girly. Avarsin jalantietä etureiden kohdasta reilusti, sivusauma alkaa nyt 4 cm ylempää. Nostin vyötäröä 1,5 cm.

ompele pikkuhousut

Tein kaikki osat yksinkertaisesta trikoosta, enkä laittanut haarapalaan vuoria. Ei kai sitä tarvitse?

kaava Ottobre Ms Girly


Lisää inspiraatiota saunatakin ompeluun

 • Miina ja Manu -saunatakki. Postaus sisältää vinkkejä miten voit muokata saunatakin kaavan jostain toisesta kaavasta.
 • Merihevonen antaa saunatakille siivet. Tämän saunatakin ompeluun on käytetty pyyhkeitä.

Kangaskorjaamon arkistoihin on kertynyt aikamoinen kasa ohjeita, vinkkejä, ideoita. Jotta nämä ohjeet ja ideat löytyisivät paremmin, loin uudet välilehdet: Ohjeita ja kaavoja sekä kankaankuviointia. Välilehdet löytyvät ylempää otsikon alta. Uskon näistä ohjeista ja ideoista olevan sinullekin iloa ja hyötyä, tervetuloa tutkimaan arkistoja.

6 kommenttia:

 1. Wow, minkälainen Iku-Turso!
  Mulla on helmikuun työ pahasti kesken ja toinen vielä aloittamatta, mutta valmistuvat ajallaan. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon :) Aikaa on vaikka loppuelämä, kiva kun olet teemakäsitöissä mukana :)

  VastaaPoista
 3. Hienot saunatakit, tuota applikointia pitäisi kokeilla, näyttää niin kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tilkkureppu :) Kyllä tämän trion kylvettäminen on nyt astetta hauskempaa, kun jokaiselle saa pukea itte tehdyn saunatakin.

   Poista
 4. Hurjan hieno ja kekseliäs toteutus teemaan sopien! Paininjalkoja löytyy monta testaamatta vielä, olisikohan tuollainenkin laatikossa odottamassa 🤔?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna ilahduttavasta kommentistasi :) Toivottavasti löytyy sopiva paininjalka sinultakin

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.