keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Näin piirrät kaavat paitaan

Puraisiko ompelukärpänen tauon jälkeen. Haluaisitko oppia ompelemaan kädestä pitäen. Tämä postaus on sinulle, joka haluat aloittaa ompeluharrastuksen.

Kaavojen piirtäminen

Opetan sinulle alkeista lähtien miten ompelet paidan trikookankaasta. Näillä samoilla ohjeilla voit ommella myös tunikan tai t-paidan, jatkossa käytän kuitenkin paita-sanaa. Perustelen miksi mitäkin tehdään, jotta ymmärrät työvaiheen tarkoituksen. Sen jälkeen voit itse päättää haluatko oikaista jossain työvaiheessa tai tehdä jotain toisin. Tässä postauksessa käydään läpi kaavan piirtäminen ja kankaan esipesu. Seuraavissa postauksissa on ohjeet kankaan leikkaamiseen ja paidan ompeluun.

Idea tämän ohjeen kirjoittamiseen syntyi, kun Nyt Heti -blogin Maria kaipasi helppoja kaavavinkkejä. Teemme Marian kanssa yhteistyötä, minä selitän ja Maria ompelee. Valitsin vasta-alkajalle sopivaksi työksi paidan. Paidassa vain pääntien ompelu vaatii tarkkuutta, venyttämistä ja ylimääräisiä kaitaleita. Hihojen ja helman käänteet ovat suoria ja helppoja ommeltavia. Liivimekossa olisi lisäksi kaarevat kädentiet huoliteltavana, siksi en suosittele aloittelijan työksi liivimekkoa, vaikka se saattaa houkuttaa hihattomuutensa vuoksi.

paidan ompeluohjeKaavakoon valitseminen:
Lasten kaavakoko valitaan pituuden mukaan. Aikuisten kaavakoko valitaan rinnanympärysmitan mukaan. Vertaa mittoja kaavalehden mittataulukkoon, jotta löydät sopivan koon. Tässä on Suuren Käsityölehden mittataulukot aikuisille ja ohjeet vartalon mittaamiseen.

Kaavojen piirto:
Kaavapaperin asemasta kaavojen piirtämiseen voi käyttää leivinpaperia, voipaperia tai jotain muuta ohutta paperia, josta kaava-arkin viivat kuultavat läpi. Tutki lehden pienoiskaavoja, miltä kaavat näyttävät ja mitä kaavamerkkejä sinun pitää muistaa piirtää ääriviivojen lisäksi.

Vinkki miten löydät kaavat kaava-arkilta: Kaava-arkin alareunassa on kaavojen numerot, oikea kaava löytyy numeron yläpuolelta. Voit vahvistaa kaavan ääriviivat ensin tussilla, niin ne kuultavat hyvin kaava-paperin läpi. (Katso postauksen ylin kuva)

Piirsin Marialle Toffee -tunikan kaavan Ottobre 6/2013 lehdestä. Kaavan koko on 86 cm. Piirsin samaan kaavaan myös paidan helman (=violetti viiva), edestä lyhyemmän tunikan (=oranssi viiva) ja hihaan piirsin lisäksi lyhyen hihan (=vihreä viiva).

paidan kaavat
Kaavan osat: takakappale, etukappale ja hiha


Tärkeimmät kaavamerkit:
ls = langansuunta. Ls- merkintä löytyy hihan kaavan keskeltä (kuvassa sininen nuoli) ja etu- ja takakappaleen kaavan suorasta reunasta. Langansuunta tulisi olla valmiin vaatteen etu- ja takakappaleessa selkärangan suuntaisesti ja hihassa käsivarren keskellä. Näin kangas laskeutuu kauniisti, kuvio asettuu suoraan, eivätkä saumat kierrä valmiissa vaatteessa.

hakki = lyhyt poikkiviiva kaavan reunassa. Merkitsin hakit punaisella tussilla kaavoihin. Yleisimmin hakki löytyy hihan pyöriöstä ja etukappaleen kainalosta. Hakit ovat kohdistusmerkkejä, niiden avulla yhdistetään esim. hiha etukappaleen kainaloon.

Suosittelen merkitsemään kaavoihin kaavamerkkien lisäksi kaavan nimen (etukappale, takakappale ja hiha), kokonumeron, lehden nimi ja numero. Näin kaavasi pysyvät järjestyksessä ja voit käyttää niitä helposti uudestaan. Selkeiden ja toimivien kaavojen kanssa pääsee nopeasti aloittamaan ompelun.

Kaavojen sovitus:
Kaavat on piirretty keskivertovartalolle ja hyvin harvalla on matemaattisten tilastojen mukainen keskivertovartalo. Kaavojen piirtämisen jälkeen vertaan kaavaa sopivaan vaatteeseen tai vartalon mittoihin. Lapsilla kaavakoko valitaan pituuden mukaan, joten kaavan leveyden tarkistamiseen kannattaa panostaa.

Kaavan alle taitoin kaksinkertaisena lapsen paidan, joka on samaa kokoa kuin kaava, 86 cm. Kuvasta näet, että kaava on keskeltä edestä 1 cm leveämpi kuin paita. Käytän tätä tietoa hyödykseni, kun leikkaan kankaita. Jätän saman verran kaavaa kankaan ulkopuolelle.Vinkit kaavojen piirtoon:
Piirrän samalla kertaa kaksi kaavakokoa vierekkäin/ sisäkkäin kaavapaperille. Teen näin siksi, että minulla on seuraava koko jo valmiina kasvavalle lapselle. Minullakaan ei ole keskivertovartaloa, asetun kaavakokojen väliin. Piirretystä kaavasta voin vertailla leikkaanko vyötärön kohdalta isomman vai pienemmän koon mukaan.

Mietitkö mistä saisit kaavat. Tutki kaupan lehtihylly, lähikirjasto tai ompelevan ystävän kirjahylly. Netistäkin löytyy tulostettavia kaavoja.

Kankaan ostaminen:
- Kangasta tarvitaan lapselle paidan pituuden verran +5 cm saumanvaraksi + 5-10% kutistumisvaraksi. 
- Nuoren ja aikuisen paitaan tarvitaan kangasta paidan pituus + hihan pituus + saumanvarat + kutistumisvara.

Karkeasti luokitellen sanoisin, että 134 cm kokoiseen trikoopaitaan saat leikattua kaikki osat vierekkäin, mutta sitä isompiin kokoihin sinun pitää ostaa kangasta paidan pituuden + hihan pituuden verran. Tunikassa tämä raja tule vastaan aikaisemmin, koska levenevä helma tarvitsee tilaa enemmän. Kaavojen piirtämisen jälkeen voit mitata itse paljonko kaavat tarvitsevat leveyttä. Kankaan leveys on yleensä 150 cm, eli etukappale, takakappale ja kaksi hihaa tulisi mahtua tuohon leveyteen saumanvaroineen.

Muut tarvikkeet:
Tarvitset jerseyneulan eli pallokärkisen neulan, koko 70. Tavallinen teräväkärkinen neula voi katkaista trikookankaan langat, jolloin syntyy silmukkapako ja saumaan tulee reikä ensimmäisten pesujen aikana. Pallokärkinen neula etsii reitin kankaan sidoksen välistä ja säilyttää kankaan ommellessa ehjänä. Itse suosin Schmetz merkkiä. Ompelukoneeni huoltaja kertoi kyseisen neulan taipuvan, muttei katkeavan niin helposti. Huonolla tuurilla katkennut neula voi lentää  silmään.
Lisää tietoa neulan valinnasta Suvin käsityöt -blogissa.

Voit ostaa myös kaksoisneulan. Huomioi, että sekin on pallokärkinen. Hihansuun ja helman käänteen voi ommella kaksoisneulalla, jolloin vaatteesta saa teollisen, valmisvaatteen näköisen. Kaksoisneula ompelee siis kaksi vierekkäistä suoraommelta ja nurjalle puolen muodostuu siksak. Kaksoisneulan sijasta käänteen voi ommella tavallisella jerseyneulalla siksakkia, kolmiaskelsiksakkia tai jotain muuta joustavaa ommelta käyttäen.


Kankaan valmistelu esipesuun:
Trikookankaan reunat rullautuvat pesussa tiiviiksi rullaksi, ja jos haluat käyttää kankaan reunaan asti, niin se on hankalaa, kun reunat ovat rullalla. Estääksesi reunoja rullaantumasta pesussa, taita kangas puoliksi pituussuunnassa. Ompele ylä- ja alareuna yhteen. Ne reunat, joista kangas on leikattu pakalta. Saat aikaan säkin, jossa on yksi reuna avoin. Pesun jälkeen leikkaat tai purat tämän ompeleen pois. Jos haluat purkaa ompeleen, niin ompele suoralla ompeleella piston pituudella 5. Harvaan ommellun tikin purkaminen onnistuu langasta vetämällä.

Esipesu:
Pese kangas samoin kuin pesisit valmiin vaatteen. Jos käytät kuivausrumpua, niin laita kangas pesun jälkeen kuivausrumpuun. Näin kangas kutistuu jo valmiiksi. Kangas saattaa kutistua 5-10 % pituudestaan, joten tämä on hyvä huomioida myös ostohetkellä. Käytännössä siis 50 cm korkea paita voi olla ensimmäisen pesun jälkeen 45 cm korkea, jos et ole tehnyt esipesua. Leveydestä trikookangas ei kutistu niin paljon. Esipesu poistaa kankaan kutomisessa tulleet jännitykset ja viimeistelyaineet. Ilman esipesua valmiin vaatteen saumat voivat kiertää, tämä on varsin tuttu ilmiö valmisvaatteissa.


Jatkoa paidan ompeluohjeisiin:

Näin leikkaat kankaat paitaan
Trikoopaidan ompeluohje
Näin piirrät nopeasti paidan kaavat, jäljennä etu- ja takakappale päällekkäin


Odotellessa voit harjoitella ompelua, tässä ovat Kangaskorjaamon pienet ja helpot ompelutyöt:

Baby Born nuken vaatteet ja kaavat
Rusettipompulat
Sämpyläkorit

4 kommenttia:

 1. Tulevaa innolla odottaessa. :) Toivotaan, että ompelukonevanhukseni kestää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostunein mielin täälläkin. On mukava haastaa itsensä, onnistuuko kädestä pitäen opettaminen virtuaalisesti. Pidän peukkuja, että ompelukonesi jaksaa maaliin ja siitä vielä ylikin :)

   Poista
 2. Tämähän on hyvää kertausta vaikka olen ommellut paljon, uusia materiaaleja ja työvälineitä. Noita rullaantuvia reunoja olen yrittänyt silittää, täytyy kokeilla yhteen ompelua,. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi ja kommentistasi :) Kiva kun löysit sinulle uusia asioita tästä postauksesta. Juuri niitä ideoita ja iloa käsitöihin pyrin jakamaan täällä blogissani.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.