keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Ideoita paikkaamiseen

Lapsi tuli näyttämään, että hänen housuihinsa oli ilmestynyt reikä. Samaan hengenvetoon hän jatkoi: "Älä paikkaa sitä, mä tahdon uudet housut:" Onhan se housujen paikkaaminen tylsää ja samalla vaivalla ompelisi uudet housut. Lapsenkaan mielestä polvipaikka ei taida näyttää kivalta. Entäpä, jos tekisin tylsästä ja yksitoikkoisesta hommasta hauskempaa. Entäpä, jos polvipaikka olisikin tosi hieno, parasta koko housuissa! Lähdin etsimään inspiraatiota paikkaamiseen Suomi100-käsitöistä, kesäkuun teemana ovat runot ja laulut. Kaikille avoin Suomi100-käsityöhaaste jatkuu blogissani koko tämän juhlavuoden ajan.

paikkaa housut


Samalla kun paikkaan housuja, kerron sinulle käyttämästäni metodista, miten löydän ompeluidean persoonalliseen tuotteeseen. Tällä kertaa ongelma on siis polvien paikkaus. Teemaksi valitsin runot ja laulut, erityisesti lapsen omat lempilaulut. Punon ongelman ja teeman yhteen. Ensimmäiseksi tuli mieleeni lastenlaulu Hämä-hämähäkki. Hämähäkillähän on helppo paikata reikä, kun se on valmiiksi ympyrän muotoinen. Seuraavaksi mietin, ompelenko pelkistetyn hämähäkin vai hyvin koristeellisen hämähäkin. Millä tekniikalla ompelen, mitä materiaaleja ja värejä käytän. Pengon tilkkupussia ja piirtelen lasten kanssa. Hauduttelen ideaa rauhassa. Hauduttelun seurauksena tulikin mukaan muurahainen, jossa on kolme ympyrää. Ympyröitä voisi heitellä sinne tänne, riviksi tai jonoksi. Tällä kertaa päädyin kuitenkin koristeellisiin ja esittäviin ötököihin, ne ilahduttavat lasta eniten. Tekniikaksi valitsin nyörillä applikoinnin. Siitä olen kirjoittanut ohjeet, kun applikoin Kalevalan taruhahmon Iku-Turson kylpytakin helmaan.

Hämä-hämähäkki kiipes langalle,
tuli sade rankka, hämähäkin vei.
Aurinko armas kuivas satehen,
hämä-hämähäkki kiipes uudelleen.

polvipaikka

Hämähäkin vartaloon käytin valmiiksi raidallista kangasta. Hämähäkin silmät kirjoin käsin. Seitin piirsin kangastussilla. Kun katsot kuvaa tarkasti, niin näet seitin alla edestakaisin ommelta, joka vahvistaa polven kohtaa. Nurjalla puolella on farkkutilkku ompeleiden alla.


Muura-muurahainen kortta kuljettaa,
ahkerasti työssään aina ahertaa.
Valmis on kohta keko komea,
muura-muurahainen kortta kuljettaa.

ompele polvipaikka

Tästä muurahaisesta tulikin oikein iloisen ja ahkeran näköinen. Erityisesti olen tyytyväinen jalkojen juoksuasentoon. Ennen paikkaamista vahvistin polven ompelemalla ruohon vihreällä langalla edestakaisin. Korsi on vihreää trikookangasta, joka saa rullautua vapaasti.


Toinen ongelma on juhlahousujen polven paikkaus. Voiko juhlahousut paikata niin, että ne kelpaavat vielä juhliin. Teemaksi valitsin toisen lastenlaulun, Ihahaa. Ryhdyin punomaan ongelmaa ja teemaa yhteen. Oivalsin, että hevosen harjassa voisin käyttää edestakaisin ommelta, ja samalla reikä tulisi paikatuksi. Kirjoin siis reiän päälle vapaalla koneparsinnalla hevosen pään. Piirsin ensin hevosen pään kaavapaperille ja kirjoin ompelukoneella ääriviivat. Revin paperin pois ja jatkoin ommelten vahvistamista.

Jos vapaakonekirjonta on sinulle uutta, kerron täällä siitä lisää.

Ihahaa, ihahaa hepo hirnahtaa,
ihanaa, ihanaa onhan ratsastaa.

polvipaikka juhlahousuihin


Kyllä näillä housuilla kelpaa vielä juhliin mennä, vai mitä olet mieltä? Näissä lähikuvissa erottuvat selkeästi kankaan värisellä langalla tehdyt parsinnat. Koko reikä ei aivan mahtunut hevosen harjan alle. Käytössä ja liikkeessä parsinta ei erotu ollenkaan.

paikkaa reikä housuissa


Vinkkejä housujen paikkaamiseen:

Ratko sivusaumat auki, niin saat tilaa ommella paikan polven kohdalle. Väljissä housuissa voit leikata saumat pois sisälahkeen puolelta ja ommella saumat uudelleen kiinni kapeilla saumanvaroilla. Sisälahkeesta ei juurikaan huomaa, että ommel tekee pienoisen mutkan.

Lisää pituutta lahkeeseen samalla, kun paikkaat polvet. Näin housuille tulee lisää käyttöikää. Leikkaa reiän kokoinen pala kokonaan pois lahkeesta. Leikkaa paikkakankaasta suikale, jonka ompelet lieriöksi. Lieriön ympärysmitta on sama kuin lahkeen ympärysmitta leikatussa kohdassa. Lieriön korkeuteen lisätään kasvunvaraa sopivasti, joten irti leikatun palan tilalle ommellaan korkeampi pala. Näin menetellen sinun ei tarvitse ratkoa sivusaumoja auki paikataksesi polvet. Saat ommeltua uudet polvet ympyränä lahkeisiin kiinni.

helppo polvipaikka


Näin ommellaan ympyränä kokonaan uusi polven kohta housuihin.

pidennä housuja


Pääset vähemmällä paikkaamisella, kun ryhdyt korjauspuuhiin heti, kun reikä on pieni tai kangas on melkein kulunut puhki. Näissä housuissa kangas on ohentunut. Arvaan että viikon käytön jälkeen polvissa olisi reikä. Laitoin housujen sisälle farkkutilkun. Tikkasin suoralla ompeleella edestakaisin tilkun kiinni housuihin. Edestakaiset ompeleet eivät edes erotu, jos käytät juuri samansävyistä lankaa kankaan kanssa. Lopuksi ompelin punaisella langalla koristeompeleita paikkauksen päälle. Housujen taskuissa oli myös punaisia koristetikkauksia, niin valitsin saman värin.

huomaamaton polvipaikka

Samalla pidensin housuja ratkomalla lahkeensuun kuminauhan pois. Tilalle ompelin resorin. Lahkeensuuhun jää kiva efekti, ikäänkuin kuminauha olisi vielä paikoillaan, kun kangas on haalentunut raidoittaen.
polvien paikkaus koristeompeleella


Korosta sitä mitä et voi piilottaa. Tällaiset kurkistavat silmät sopisivat hyvin myös paikkaamiseen. Tässä silmät kurkistavat tuubihuivin kankaiden sauman välistä tuubihuivissa. Silmät ja sormet ovat applikoitu suoralla ompeleella.

paikka alikeompeluna


Hääräämö -blogissa on hyvä esimerkki miten korostaa paikkausta. Tunnustan, että ensimmäisen kerran nähdessäni tämän paikatun taskun, en oikein ihastunut ideaan. Nyt olen tutustunut termiin visible mending eli näkyvä parsinta. Ikää ja rentouttakin käsitöiden tekemiseen on tullut lisää. Nyt tämä näkyvä parsinta tuntuu kivalta idealta. Jopa niin kivalta, että haluan jakaa idean eteenpäin.

paikattu tasku


Hääräämö -blogissa löytyy myös pirteät pyöreät polvipaikat ja linkin kautta pääset tutkimaan lisää vaatteiden korjausvinkkejä.

pirteät polvipaikat


Huomasitko muuten, että kuvissani oli teemana sormilaulu? Taisipa mukaan eksyä parit varpaatkin. Toivottavasti sait inspiraatiota paikkaamiseen ja uusia ajatuksia vaatteiden korjaamiseen. Paras palaute tuli paikattujen housujen omistajalta. Housut kuulemma näyttävät ihan hyvältä. Sen enempää en voi toivoakaan meidän pieneltä herralta, jonka suosikkisana on "EI"

13 kommenttia:

 1. Loistavia paikkoja :) Nyt intouduin itsekkin korjaamaan omaa korjauskasaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli :) Onpa kivaa, jos olin innoittajana. Niin monesti olen saanut sinultakin inspiraatiota.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset Raisa, kiva kun kävit pitkästä aikaa. Hyvää Juhannusta teillepäin :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Pikku Akka! Yritin kovasti, että paikat olisivat parasta koko housuissa.

   Poista
 4. Taitava olet! Hyvää juhannusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset Maarit :) Hyvää Juhannusta myös sinulle.

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä ja linkeistä Hääräämöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura, ilo oli minun puolellani. Sinun blogisi on kuvalllisesti niin taitava. Ilo oli lainata kuviasi.

   Poista
 6. Nyt vasta muistin käydä lukemassa! Huippua, sellainen paikkaus menetelmä jolla minäkin saatan onnistua. Kiitos. Vinkeistä 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilahduttavasta kommentista Laura :) Varmasti onnistut ja jos jokin kohta tökkii niin neuvon kädestä pitäen Skypen tai muun teknisen laitteen kautta.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.