perjantai 25. toukokuuta 2018

Mosaiikkilisko ja muita mosaiikkitöitä puutarhaan

Teimme lasten kanssa käsityöpajassa mosaiikkitöitä. Innostuin tekniikasta ja pyysin kaakeliliiman vielä kotilainaan. Seuraavalla viikolla kellon ollessa viittä vaille käsityöpajan alkamisajan minä liimailin vielä mosaiikkipaloja kiviin kiinni. Kun on hauskaa tekemistä, niin aika lentää siivillä.

mosaiikkityö
Mosaiikkietana matelee kiveyksen reunustalla.


Mosaiikkiaskartelu on tosi hauskaa ja luovuuden voi päästää valloilleen. Sommittelin mosaiikkipaloista hauskoja puutarhaan sopivia lemmikkejä. Testailin mitä muita materiaaleja voisi hyödyntää mosaiikkiaskartelussa. Esimerkiksi vetoketjun vetimistä tulikin aika hauska mosaiikkikukka. 

Tekisin mosaiikkitöitä varmaan useamminkin, mutta tarvittavien erikoisliimojen ja muiden materiaalien hankkiminen tuntuu työläältä. Käsityöpajaan tämä onkin juuri sopiva tekniikka, kun yhden kaakeliliimasangon voi käyttää kimpassa. Samoin erivärisiä mosaiikkilaattoja voi hankkia yhdessä.

mosaiikkilintu
Mosaiikkilinnun siipi on tehty rikkinäisestä kaulakorusta.


Mosaiikkiaskartelun materiaalit

Mosaiikkipalat
Ostin askartelukaupasta valmiita mosaiikkipaloja. Lisäksi käytin laattoja, joita vasaroin pienemmiksi sirpaleiksi. Mitä enemmän innostuin, sitä enemmän löysin kaapeista erilaisia materiaaleja kokeiltavaksi: helmiä, rikkinäisiä ranne- ja kaulakoruja, nappeja, vetoketjuja ja vetoketjun vetimiä. Pienistä kivistä saisi myös varmasti erikoista ja elävää pintaa.

Pohjamateriaali
Pohjamateriaalina käytin kiviä, koska halusin tehdä puutarhaan koristeita. Lapset tekivät mosaiikkinsa laattojen päälle tauluiksi. Muita hyviä pohjamateriaaleja ovat esimerkiksi vanhat lautaset, taulut ja vanerin palat.

Kaakeliliima
Mosaiikkipalojen liimaamiseen käytimme Kerafix kaakeliliimaa. Liima oli valmista käytettäväksi sellaisenaan. Tuoksu oli mieto, mikä oli lasten kanssa työskennellessä hyvä asia. Valmiin mosaiikkityön voisi halutessaan saumata saumalaastilla, mutta minusta nämä työt näyttivät paremmilta ilman.

mosaiikkilisko
Mikä otus se siellä suunnittelee kiipeämistä puuhun.


Istutan näitä mosaiikkikiviä ympäri pihamaatamme: polun varteen, puun juurelle, kiveyksiin ja kiveysten reunustoille. Pari mosaiikkityötä säästän terassillekin. Ihan joka paikkaan eivät taida nämä kivet vielä riittää. Onneksi ideoita jäi vielä yli. Seuraavaksi voisin kokeilla menninkäisen ovea ja linnunpönttöä mosaiikkipaloista.

Mosaiikkikivien säänkesto on vielä arvoitus. Kaakeliliiman kyljessä sanotaan, että liima sopii sisäkäyttöön. Kaakeliliimaa ei suositella jatkuvasti veden kanssa tekemisiin, mutta Suomen kesähän on tunnetusti aurinkoinen, eikö.

Päivitys: Vuoden kuluttua voin ilokseni kertoa, että kaikki mosaiikkityöt ovat selvinneet hyvin talvesta. Osa töistä oli portailla ulkolämpötilassa, mutta säältä suojassa. Yksi mosaiikkikivi oli puutarhassa lumikinosten alla ja edelleeen limaukset ovat pitäneet.

mosaiikki
Mosaiikkikivet polun varrella.


Tämä vetoketjuista tehty mosaiikkikukka on minun suosikkini. Näitä voisi tehdä lisää. Olen perinyt mummiltani pienen hedelmäpussin verran vetoketjun vetimiä. Kyllä, luit oikein, pelkkiä vetimiä siis. Tällä menolla minunkin lapsenlapseni saavat perinnöksi samoja vetimiä. Tuon liikkuvan osan vetimessä liimasin superlujalla liimalla kukan keskustaan päin, etteivät pääse keikkumaan.

mosaiikkiaskartelu

Tällä kuvalla osallistun Pieni Lintu -blogin valokuvahaasteeseen, jonka teemana on tällä viikolla kukka.


Olen somistanut puutarhaamme enemmän ympäristötaideteoksilla kuin kukkasilla. Tässäpä on vinkit pariin kaunistukseen kesäpihaan tai terassille.

Seuraavaksi on tulossa postaus lasten tekemistä mosaiikkitöistä, kunhan saan ne ripustettua kollaasiksi seinälle.

Kangaskorjaamon persoonalliset ja idearikkaat käsityöt löytyvät myös

22 kommenttia:

 1. Hauskoja pihataideteoksia! :) Näitähän olisi kiva värkätä lastenkin kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka :) Nämä mosaiikkityöt onnistuvat tosiaan hyvin lastenkin kanssa.

   Poista
 2. Onpa ihania oivalluksia. Olen tehnyt pieniä mosaikkitöitä yhdellä kurssilla, mutta pitäisi saada hommaan uusi inspiraatio.
  Aurinkoista viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Piipe A :) Mää tarvitsisin sangon kaakeliliimaa, inspiraatiota olisi vielä paljonkin jäljellä :D Aurinkoista toukokuuta myös Sinulle!

   Poista
 3. Ihania �� Etenkin tuo sisilisko tai krokotiilin poikanen ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi Seija :) Sisilisko sopii hyvin kuuman kiven päälle lekottelemaan :D Se oli ensimmäinen mosaiikkieläin minkä tein ja siihen tuli testattua kaikki kommerverkit, esim. paljonko liimaa tarvitaan yhden mosaiikkipalan kiinnittämiseen. Mutta ihan tyytyväinen olen myös liskoon.

   Poista
 4. Kivan kesäisiä töitä, suosikkini nuo värikäs etana. Toivottavasti kestävät sateitakin. Uusia ideoita jo monipuoliseen listaani. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmeli. Etanan sarvet ainakin näyttävät toistaiseksi poutaa :D Raportoin sitten loppukesästä miten kävi sateenkeston kanssa.

   Poista
 5. Hauskoja vetoketjukukkia. Sisisliskokin oisi kyllä oivallinen kaveri kukkapenkkiin juoksemaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset kiitokset Maarit :) Kukkapenkkiin nämä mosaiikkiystävät ovat oivallisia koristeita myös.

   Poista
 6. Ihania ideoita! Ja kiitos taas linkityksestä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati ja ole hyvä :) Toivotan sinulle oikein hyvää käsityökesää, niin päästään jatkossakin tekemään yhteistyötä ja linkkaamaan puolin ja toisin :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Pieni Lintu, olipa mukava että valokuvahaasteen teemaan mahtui minunkin kukkaset :D

   Poista
 8. Oi, onpas hauskoja ja persoonallisia taideteoksia:) Mosaiikkiaskartelu on varmasti mukavaa ja rentouttavaa puuhaa! Mosaiikinpaloillahan vois koristella myös kesäkukkien saviruukut..Täytyy kyllä joskus kokeilla lasten kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa pipo :) Näistä saa vaikka millaisia taideteoksia, justiin näin yhden lettupannun, johon oli valkoisista ja keltaisista mosaiikkipaloista tehty munakas :D

   Poista
 9. Oispa kiva tehdä vastaavia! :) Sitten kun vain on se oma pikkupiha, jota koristella mosaiikkikivin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynnistä ja kommentista. Josta tuli mieleen, että mää pitkään haaveilin maustehyllystä. Nyt mulla on vihdoin tarpeeksi suuri keittiö, jossa voi olla mausteitakin enemmän kuin suola ja pippuri. Toivottavasti sinäkin saat joskus sopivan kokoisen pihan. Sitä ennen voi antaa mosaiikkikiviä vaikka sukulaisille lahjaksi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.