perjantai 11. joulukuuta 2020

Ompele Joulupukille asu

Korvatunturilta otettiin yhteyttä ja toivottiin joulupukille uutta työasua. Ompelin joulupukille uuden asun collegekankaasta, koska se oli helposti saatavilla, edullinen ja käytön jälkeen sen voisi ommella uudestaan tavalliseksi collegehousuiksi ja huppariksi. 
 
Ompele joulupukin asu


Edellisenä jouluna olimme hätäpäissämme hankkineet kaikista edullisimman joulupukin nutun marketista. Se on täysin kertakäyttötavaraa. No jos jotain hyvää siitä keksin, niin ainakin saimme paljon punaista huopaa askarteluun. Nyt seuraavina jouluina pukki saa sonnustautua hoviompelijan mittojen mukaan tekemään vaatekertaan.


Joulupukin asun ompelu


 

Kankaan hankinta joulupukin asuun

 
Olisin halunnut ommella joulupukin asun sametista, mutta oikeaa joulunpunaisen sävyä ei löytynyt. Toisaalta joulupukille tuppaa tulemaan sisätiloissa kuuma kaikkine varusteineen, joten ohuempi kangas olisi parempi. Collegekangas olisi helposti saatavilla ja se olisi helppo materiaali ommella. Jos emme tarvitse enää pukin asua, niin siitä voi ommella uudestaan tavallisen collegeasun.
 
Ostin Kangaskapinasta joulunpunaista talvicollegea, se on hieman ryhdikkäämpää ja paksumpaa kuin tavallinen college. Talvicollegen toinen puoli on nukattu pörheäksi ja muistuttaa fleeceä. Takin valkoiset osat ovat samaa talvicollegea, käytin sen nurjaa fleecemäistä puolta oikeana puolena. (Talvicollegea ei enää näytä olevan Kangaskapinalla myynnissä, sen tilalle on tullut harjattu college.)

Esipesin kankaan ennen ompelua, jotta irtonainen nukka ei tarraudu vaatteisiin. Kankaan nurja puoli muuttui pesussa erilaiseksi, pörröisyyden tilalle tuli nukkapinta. Pesty nukkapinta on kuitenkin aivan sopiva karvareunukseen.


Joulupukin asun kustannukset

Punaista collegekangasta 2,7 m * 12,90 €/ m = 34,90 €
Valkoista collegekangasta 0,65 m * 12,90 €/ m =8,40 €
Yhteensä 43,30 euroa


Ompele Joulupukin asuJoulupukin asun ompelu 

 
Leikkasin joulupukin vanhan, marketista ostetun, asun kaavoiksi. Myös collegetakin ja housujen kaava voisi olla pohjana.


Takin rinnan ympärys 130 cm
Takin etukappaleet menevät päällekkäin 15 cm
Valkoiset karvareunukset ovat 10 cm leveät, niskassa 6 cm leveä
Housujen vyötärön ympärys 130 cm
Housujen reiden ympärys 74 cm

Taskut ovat ehdottoman tärkeät joulupukin työasussa. Niihin saa työpuhelimen, nenäliinan ja joulukarkit. Mitä isommat taskut ovat, sen parempi. Taskujen sijoittelussa kannattaa huomioida,
ettei tasku jää etukappaleen reunan alle, vaan taskut tulevat lähemmäksi sivusaumaa.

Housujen vyötärölle ompelin tuplakuminauhakujan. Käytin  kahta erillistä napinläpikuminauhaa, niin vyötärön saa helposti säädettyä kohdilleen. Kaksi kuminauhakujaa on tukee pehmeää mahaa paremmin kuin yksi.


 

Pysyykö valkoinen karvareunus valkoisena?


En edes unissani kuvittele, että valkoinen karvareunus pysyisi valkoisena, jos sen pyykkäisi punaisen takin kanssa. Kun takki on aika viedä Korvatunturin pesulaan, niin ratkon valkoiset karvareunukset irti ja pesetän ne erillään. Huomioin tämän jo ommellessa ja ompelin valkoiset osat kiinni takkiin suoralla ompeleella, piston pituudella 3,5.

Housujen lahkeisiin ei karvareunusta tarvinnut, kun ne jäävät huopikkaiden sisälle piiloon. Taskun suuhun en ommellut karvareunusta ollenkaan.

Karvareunan saumanvarat jäävät iloisesti näkyviin takin sisäpuolella. Reunat saa irti takista ratkomalla vain yhden ompeleen. Katso kuva alla.


Joulupukin asu ompelu


Joulupukin asusteet


Vyö kirpparilta

Kirpparilta löytyi vyö, jossa on juuri sopivan kokoinen pyöreä solki. Pidensin vyötä ompelemalla keskelle taakse jatkopalan paksusta kankaasta. Vyö itsessään on kangasta, joten ompelukone pystyi sitä helposti ompelemaan.

 
Ompele Joulupukille asu

 
 

Piippalakki

Lakki on ohutta trikoota, jotta se ei olisi niin kuuma käyttää. Ompelin teddykankaasta valkoisen reunan. Tämänkin teddyreunan voi ratkoa helposti irti pesua varten. Teddykankaan taustapuolella on resori, joten lakki joustaa hyvin ja muotoutuu päähän.
 

Huopikkaat

Joulupukki saa lainata allekirjoittaneelta huopikkaita. Nämä ovat kaikista lämpimimmät omistamani talvikengät, ne on tilattu Töysän kenkätehtaalta. Lapset eivät ole vielä huomanneet, että Joulupukilla on samanlaiset kengät kuin äidillä.

Keppi

Keppi on metsästä, siinä on sopiva mutkakin valmiina kädensijaksi.  Kepin pinnasta vuoltiin kaarna pois. Keppiin sai jäädä muhkuroita, eikä sitä enää hiottu.


Joulupukin asun ompelu

 

Vatsa

Jotta joulupukki olisi täydellisen raamikas, pehmeä ja pyöreä, niin tarvitaan vatsakin. Yhdistin kaksi kulahtanutta t-paitaa ja ompelin kaksinkertaisen etukappaleen kainaloiden alapuolelle. Välin täytin vanulla. Ei tarvitse mytätä tyynyä takin alle, eikä tarvitse jännittää pysyykö vatsa paikoillaan.
 

Lahjasäkit

Mitä rumempi pöytäliina, sitä komeampi joulupukin säkki. Tämä on vanha joulupukin muorin sanonta.

Lue tästä lisää miten ompelin lahjasäkit vanhoista pöytäliinoista.

Älä paljasta salaisuuttamme!


Ompelin kiireellä koneet sauhuten, koska ainut ompeluaika oli tiistaisin klo 10-12. Silloin kaikki lapset olivat kerhosta tai koulussa. Kotona oli vain taapero, joka ei vielä paljasta salaisuuttamme. Suotavaa olisi etteivät muutkaan lapset tiedä, että meillä ommellaan salaa pukin pukineita, joten etten sinäkään kerro heille.

Kiire saa aikaan myös purkamista. Valkoisen kankaan pörröpuoli piti jäädä näkyviin oikealle ja punaisen kankaan pörröpuoli piti tulla piiloon nurjalle, niin eihän sitä siinä vauhdissa muistanut miten päin se meni. Ompelin kaksi kertaa kankaat yhteen siten, että sauma tuli puvun oikealle puolelle.

Kerran tökkäsin neulalla sormeen, että sain kunnon leppäkertun sormenpäähän. Joulupukkikin oli vähän hermona ja kyseli että valmistuuko puku varmasti jouluksi. Sanoin, että kyllä se valmistuu, jos muu ei auta niin ompelen sen aattoa edeltävä yönä.

Vanhan joulupukin asun kierrätän askarteluun. Siitä onkin jo tullut leikattua jo muutama taustahuopa joulukortteihin.


Joulupukille asu ommellen


Hyvää Joulun odotusta kaikille. Toivottavasti pukin paketista löytyy ompeluaikaa.Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

 1. Siisti työasu! Takuulla laadukkaampi kuin ne markettien kertakäyttöiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluiset kiitokset Raisa :) En edes tajunnut ostavani kertakäyttöisen joulupukin asun, kun niistä ei ole aiempaa kokemusta. Mutta nyt olen viisaampi. Muistelen vieläkin miten lapsuuden kodissa käytettiin mielikuvitusta joulupukin asustamiseen: moottorikelkkahaalari ja karvalakki, nurinpäin käännety takki, karvaliivi. Mielikuvituksellakin pärjää pitkälle.

   Poista
 2. Ihana ompeluohje! Ja mahtava lopputulos, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja iloista joulun odotusta. Kun luopuu ennakkoluulosta, että joulupukin asun pitäisi olla tiettyä kangasta, niin kuin samettia, niin voi saada tilalle jotain sopivampaa :) Harjatun collegen nurjapuoli oli juuri sopivan pörröinen karvareunukseen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.