tiistai 22. heinäkuuta 2014

Yksi kangas - Kolme mallia

Tarvitsin tavallisia kesäisiä paitoja. Helpoiten ja nopeiten niitä saisi tietenkin Halpa-Hallista, niin kuin mieheni ehdotti. Nämä paidat ovatkin mittojen mukaan juuri minulle ommeltuja. Ja uskallanko kehua, etteivät näiden paitojen saumat kierrä pesun jälkeen.
 

Tunikan kaava on Moda 6/2005 lehdestä. Malli on alunperin hihaton, joustamattomasta kankaasta ommeltu juhlamekko. Lisäsin hihat saman lehden toisesta kaavasta.

Tämän minimekon kaava on Moda 3/2008 lehdestä. Kaavasssa oli liikaa väljyyttä, joten sitä sai kaventaa reilulla kädellä.

T-paidan kaava on Ottobre 5/2012 lehdestä (Patchwork). Mitoitus oli tässä mallissa puolestaan tiukka, joten tein yhden koon tavallista suurempana.

Tein t-paitaan rintamuotolaskokset lisäämään istuvuutta. Katkaisin etukappaleen kaavan 4,5 cm kainalon alapuolelta.  Rintamuotolaskoksen syvyys on 2,5 cm ja pituus 7 cm. Muotolaskoksen kärki kannattaa suunnata rinnan korkeimpaan kohtaan. Muotolaskoksen kärjessä ompeleen pitää lähestyä kankaan reunaa tosi loivasti, ettei muotolaskoksen kärkeen tule kuprua. Nyt ei enää paidan etuhelma nouse takahelmaa ylemmäs. Kainalon rypytkin oikenivat samalla. Hihan suuhun lisäsin hiukan poimutusvaraa. Sen takia hihan kaava on leikattu halki.

Muotolaskoksen saumanvara silitetään ylöspäin, niin se on huomaamattomampi.

Rintamuotolaskoksen lisäämisestä kaavaan voi lukea tarkemmin täältä http://www.mesewcrazy.com/2014/02/how-to-add-a-side-dart-for-proper-fit.html

Nyt tämä aurinkoinen metsäkangas on ommeltu loppuun. Täältä voit käydä kurkkaamassa minkälaisen paidan tein samasta kankaasta viime kesänä http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/07/metsainen-imetyspaita.html

4 kommenttia:

  1. Siis vau! Todella, todella hienoja paitoja/tunikoita. Kannatti tehdä. :) Tykkään kovasti!

    VastaaPoista
  2. Nää on kyllä niin pirtsakoita! Ei tälläsiä ostamalla saa mistään! Ja tosiaankin ärsyttää aina pyykkejä viikatessa jos saumat kiertää. Itsellekin tein yhden tyynyliinan (siitä jo vähän aikaa) mun erikoiskokoiseen tyynyyn. Kyllä itsetehty on vaan niin paljo kestävemmän oloinen ja ihana viikata, kun saumat suorassa. Yhden tyynyliinan sain tyynyn mukana ja se kiertää ihan kummallisesti...

    VastaaPoista
  3. Kiitos teille kaikille. Näitä onkin jo pidetty ahkerasti. Minusta tuntuu, että juurikin tyynyliinojen viikkaaminen on viheliäisintä kieroilla saumoilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.