torstai 11. toukokuuta 2017

Pipo ja tuubihuivi kevääksi

Ompelin kevätpipon ja tuubihuivit Minun kultani kaunis on -kansansävelmän inspiroimana. Tämä kuuluu sarjaan #suomi100_käsityö. Kesäkuussa #suomi100_käsityön teemana ovat runot ja laulut, tulipahan jo etukäteen virittäydyttyä teemaan.

Pipoon tein kivan yksityiskohdan lisäämällä kuminauhapoimutuksen. Kuminauhapoimutuksen ansiosta pipoon ei tarvitse ommella päälaelle muotolaskosta. Pelkkä puoliympyrän muotoinen ommel riittää. Helppoa ja nopeaa!

Tuubihuivin ompelin kahdesta erivärisestä kankaasta ja saumakohtaan tein yksityiskohdan applikoiden. Kankaiden välistä kurkistaa hassu hahmo, jolla on kierot silmät. Olen ommellut samanlaisen hahmon myös miehen t-paidan hihaan yksityiskohdaksi. Tätä applikaatioideaa voisi soveltaa myös housun polveen paikaksi, sekä kaksiväriseen pipoon tai vaatteeseen yksityiskohdaksi.

Minun kultani kaunis on

1. Minun kultani kaunis on, vaikk' on kaitaluinen.
Minun kultani kaunis on, vaikk' on kaitaluinen.
Hei luulia illalla, vaikk' on kaitaluinen.
Hei luulia illalla, vaikk' on kaitaluinen.

2. Silmät sill' on siniset, vaikk on kieronlaiset.
Hei luulia illalla, vaikk' on kieronlaiset.

pipo ja tuubihuivi

3. Suu on sillä supukka, vaikk' on toista syltä.
Hei luulia illalla, vaikk' on toista syltä.

4. Kun minä vien sen markkinoille, niin hevosetkin nauraa.
Hei luulia hah hah haa, hevosetkin nauraa.

applikaatio idea


Valmiin tuubihuivin ympärysmitta  on 52 cm ja korkeus 23 cm. Sama koko sopii 4- 6 vuotiaalle. Ilman silmälaseja tuubin ympärysmitta voisi olla muutaman senttimetrin pienempi, mutta silmälasien kanssa tuubin pukeminen on helpompaa, kun on tarpeeksi väljyyttä.

Tyttö pukee pipon päälle pyöräilykypärän, joten en voi ommella mitään isoa frillaruusuketta tai rusettia  pipoon. Poimutuksella sain pipoon lisää ilmettä ja pipo mahtuu hyvin pyöräilykypärän alle.

poimutettu pipo

Ohjeet poimutetun pipon ompeluun 

koko 6-vuotias, päänympärys 54 cm
  1. Leikkaa kankaat: pipokangas 56 cm x 24 cm ja vuorikangas 56 cm x 22 cm sis. saumanvarat.
  2. Ompele kappaleet yhteen pitkältä sivulta.
  3. Taita kappale kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain, piirrä lautasen avulla päälaelle puoliympyrä, piirrä vuorikappaleeseen myös.
  4. Ompele päälaki, sivusauma ja vuorin päälaki. Jätä sivusaumaan vuorin puolelle kääntöaukko.
  5. Ompele kuminauha saumanvaraan, venytä kuminauhaa ommellessasi. Aloita ompelu päälaelta ja lopeta 2 cm ennen saumaa. Käytin tavallista 8 mm leveää kuminauhaa, jonka päälle ompelin siksak-ompeleen. Venytin kuminauhaa niin paljon kuin pystyin, jolloin poimutuksesta tuli hyvä.
  6. Käännä pipo oikein päin kääntöaukon kautta. Lopuksi voit ommella kääntöaukon umpeen, mutta tämä ei ole pakollista.
Tässä on kuva piposta ennen kääntämistä oikein päin. Kuvassa näkyy kuminauhan ja kääntöaukon paikka.

pipon ompelu ohje



Koska toukokuu on ollut poikkeuksellisen kylmä, niin tein vielä yhden huivin. Kokeilin ommella huiviin nirkkoreunan paksulla puuvillalangalla koristeeksi. Novita Lollipop on langan merkki. Puuvillalanka ommellaan huivin reunaan piilo-ompeleella. Joka neljäs tikki menee puuvillalangan yli, ja samalla puuvillalanka muodostaa kauniin pitsimäisen nirkkokuvion.

Epäilin puuvillalangan takertuvan kiinni esim. vetoketjuun ja lenkkien venyvän eripituisiksi. Ommel kuitenkin pitää tosi hyvin puuvillalangan paikoillaan, eikä se pääse luistamaan tikin alta, vaikka yritin kiskoa kynsillä. Tätä ommeltua nirkkoreunaa voisi käyttää myös hihansuihin tai pääntielle.

Tässä on ohjeet nirkkoreunan ompeluun piilo-ompeleella.



ompelepitsireuna


Vinkkaan vielä, että Kototeko -blogissa on suuri pipopostaus: millaista materiaalia kannattaa valita pipoon, miten piirrät kaavat sekä ompeluohjeet pipoon, jossa on muotolaskos päälaella.

Toivottavasti ilmat lämpenevät pian. Olisi kiva lähteä pyörälenkille ilman, että nenä jäätyy. Huomasitkos muuten tästä viimeisestä kuvasta minun kulkupelini? Tuli näköjään sekin samalla kuvaan :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.