lauantai 6. tammikuuta 2018

Suomi100-teemalla syntyneet käsityöt

Suomi100 -juhlavuosi innoitti minua tekemään oman "käsityömallistoni" Suomi-teemalla. Uusi käsityövuosi onkin hyvä aloittaa esittelemällä kaikki nämä Suomi-aiheiset käsityöni. Jokaiselle kuukaudelle keksin Suomea/ suomalaisuutta ilmentävän teeman, jonka sisällytin käsityöhöni. Viime vuoden saldona oli 20 erilaista Suomi-teemalla tehtyä käsityötä. Tästä voit poimia ideoita omien käsityöprojektien kuviointiin tai yksityiskohtiin.

Tämä kaikille avoin käsityöhaaste oli nimeltään #suomi100_käsityö. Suomi100-käsityö välilehdeltä pääset tutustumaan muiden käsityöbloggaajien tuotoksiin. Olen kirjoittanut sinne koonnin blogiteksteistä.

Ompele polvisuojat
Syyskuun luonto-teemaan ompelin polvisuojat marjastajalle.

Keksin Suomi-aiheiset teemakäsityöt sen takia, että tykkään lisätä käsitöihini jonkun jujun. Teemojen avulla jujun löytäminen on helpompaa. Ideoin mieluummin käsitöihini kuvioita tai yksityiskohtia kuin värejä. Teemalla saan lisättyä käsityöhöni piristystä, persoonallisuutta, hauskuutta... Teeman avulla tehtyjä käsitöitä on hauska käyttää, koska vaatteella tai tuotteella on oma tarinansa kerrottavanaan ja tuotteet erottuvat edukseen. Suomalaisuudesta onkin riittänyt ideoita mitä erilaisimpiin käsitöihin.


Tammikuussa teemana oli kansallissymbolimme


Aloitin virkkaamalla marakassit karhun, kielon ja joutsenen kuvalla. Marakassin sisällä on pääsiäismunan muovimuna ja riisiä, makaronia tai herneitä. Näin kaikista kuuluu omanlaisensa ääni. Marakasseista on riittänyt iloa ja helinää koko vuodelle, varsinkin 2-vuotias on ollut innokas marakassien soittaja.

Vinkit ja niksit marakassien virkkaamiseen löytyvät tästä postauksesta.

virkatut marakassit


Tiesitkö, että kansallishyönteisemme on seitsenpistepirkko. Minä opin sen tämän teemakäsityön innoittamana. Otin uudenveroiset, mutta reikäiset samettihousut mukaan kirpputorin ilmaislaatikosta ja paikkasin ne leppäkertun muotoisella paikalla. Nämä olivat lapsen ensimmäiset farkut/ samettihousut, hänen mielestään ne olivat liian kankeat käyttöön. Housut jäivät pitämättä, vaikka paikasta tuli tosi hieno.

leppäkerttupaikka


Testailin uusia kangasvahaliituja ja piirtelin vaaleanvihertävälle farkkukankaalle kansalliskalamme. Ompelin tilkut ovaalinmuotoisiksi pussukoiksi. Nämä pussukat toimivat kankaisina kirjekuorina, kun tarvitsen jonkun pienen lahjan. Sisälle voi laittaa esim. ässäarvan. Yksi ahven on lähtenyt ylioppilaslahjaksi, muut uivat vielä kotivesissä.

Leppäkerttu-paikasta ja ahven-pussukoista  voit lukea lisää täältä

kankainen kirjekuori


Ompelin pari helppoa kansallissymbolikäsityötä valmiiksi kuvioiduista kankaista. Merinovillaisesta lapsen kypärälakista löytyy karhun kuva. Ensimmäisistä itse tehdyistä boxereista (104 cm) löytyy joutsenaiheinen kangas.


Helmikuussa teemana oli kansalliseepoksemme Kalevala


Lainasin kirjastosta lasten Kalevalan ja luimme sitä yhdessä lasten kanssa. Viimeisiltä sivuilta löytyi Iku-Turso, jonka applikoin lapsen saunatakkiin.

Tässä on lisää kuvia saunatakista ja ohjeet nopeaan tapaan applikoida iso kuvio nyörin tai puuvillalangan avulla. Siksakilla lonkeroiden kiertämiseen olisi mennyt Iku-Tursosti aikaa.

applikointiohje


Maaliskuussa teemana olivat mahtimiehet ja -naiset


"Pelle Hermannin hätäaputoimistosta halojata halloo. Onko millainen hätä?" Varauduin eskarilaisen vappunaamiaisiin ompelemalla pellen housut. Loppujen lopuksi tulikin hätä, sillä vaatteet piti olla valmiiksi jo ystävänpäivän naamiaisiin.

Housuihin tuli 12 erilaista hauskaa ja hassua taskua. Katso tästä kuvat kaikista taskuista. Voit hyödyntää näitä erilaisia taskuja yksi kerrallaan yksityiskohdaksi lapsen vaatteeseen. Meidän lapset ainakin tykkäävät taskuista. Niitä saisi ommella vaatteisiin paljon useammin.

ompele pellen housut


Huhtikuussa teemana oli oma maakunta


Tikkasin farkkucaprien takataskuun osan syntymäkuntani vaakunasta. Näistä tulikin kesän pidetyimmät housut.

Tässä on tarinaa takataskusta, juurista ja blogiystävän merkityksestä.

takataskun koristetikkaus


Ompelin myös etelä-pohjalaisen kansansävelmän innoittamana vaatteita lapsille. Kaksipa poikaa Kurikasta sävelmän pohjalta syntyi vaatteita, joissa punaiset oli resorit, sekä punahilkkakankaasta ommeltu tunika.

Lisäksi ompelin nykyisen kotimaakuntani maamerkin karkkipaperipussukkaan. Tästä tulikin oiva lahja ystävälleni.

Toukokuussa teemana oli sininen ja valkoinen, bonustehtävänä oli raha


Tallensin säästämäni pennit ja markat haikynäpenaalin silmiksi. 

Kolikoista kirjotut silmät


Kesäkuussa teemana oli Suomi runoin ja lauluin


Suomalainen kansansävelmä Minun kultani kaunis on innoitti ompelemaan tuubihuivit ja pipon. Nämä ompelukset ovat päässet tosi usein käyttöön. Tuo kurkkiva silmäpari tuubihuivissa on hauska yksityiskohta ja se sopii muuhunkin vaatteeseen.

Tässä on kuvia tuubihuiveista ja ohje pipoon. Tässä ohjeessa pipoon ei tarvitse ommella ollenkaan päälaelle muotolaskoksia.

pipo ja tuubihuivi


Virkkasin myös lasten lorun innoittamana sääennustaja etanan lasten leikkeihin.

Kuvaamaani videota etanan kotilon tekemisestä onkin katsottu monta kertaa.

Virkattu etana


Lasten housujen polvet kaipasivat paikkaamista. Paikkaaminen oli aivan mahtavaa ja mukaansa tempaavaa, kun mietin millä lastenlaululla ne paikkaan. Täältä löytyy vielä lisää inspiraatiota paikkaamiseen, esim. Ihahaa-sävelellä parsitut juhlahousut.

housujen paikkaus


Heinäkuussa teemana oli Suomi kartalla, bonustehtävänä oli Suomi-neito


Minulla on heinäkuun t-paidat leikattuina edelleen ompelupöydällä odottamassa ompelua. Olen ommellut omaan tahtiini muun elämän ohella. Valmista tulee sitten kun tulee. Tämä olikin rento, hyvän mielen haaste. Valmiin käsityön saa julkaista sitten kun ehtii, ei ole pakko olla valmista juuri tietyssä kuukaudessa. 

Jos sinullakin on roikkumassa jokin Suomi-aiheinen käsityö, niin laita rohkeasti linkki tai kuva tulemaan. Kyllä sen voi vieläkin esitellä, et ole ollenkaan myöhässä.

Päivitys: Nyt on valmista. Nestori ja norppa Saimaan rannalla tulivat applikoiduksi t-paitaan. Tähän meni viimeiset tilkut Nestori ja norppa -kangasta, onneksi olin säästänyt viimeisetkin rippeet, tämä oli täydellinen kuvioiden kohdistus.

applikointi idea

Elokuussa teemana oli luonnetta peliin


Elokuun teemakäsityössä on sama juttu, kesken on. Piirrän kloriitilla ja siveltimellä hymynaamoja paitaan.


Syyskuussa teemana oli luonto, bonustehtävänä oli sää


Elokuussa kokeilin kloriittipainantaa t-paitaan. Saniaisen lehdestä tulikin näyttävä kuvio.

Tässä on vinkkejä kloriittipainantaan. Samasta postauksesta pääset myös katsomaan videon, jossa suihkin saniaisenlehteä kloriitilla.

kloriittivärjäys


Syyskuussa syntyi toinenkin luontoaiheinen käsityö, polvisuojat marjastajalle. Linkistä voit tulostaa kaavat polvisuojiin ensi kevään kasvimaahommia varten. Kuva polvisuojista olikin tämän koonnin alussa.


Lokakuussa teemana oli suomen kieli ja kirjallisuus


Yllätin ystäväni ompelemalla hänelle meikkipussin, jonka sisäpuolelle kirjoitin terveiset selvällä suomen kielellä. Kaupoista saa tavaraa vaan englanninkielellä koristeltuna. Arjessa ei tule aina sanottua tarpeeksi kauniita sanoja ystävälle, mutta ommellessa se onnistuu helpommin.

Samalla kun ompelin meikkipussin, niin esittelin helpon tavan ommella vetoketjun niin pussukkaan kuin penaaliinkin. Vetoketju ommellaan kankaan taitteelle.

meikkipussin ompelu ja helppo ohje vetoketjuun


Marraskuussa teemana oli mistä Suomi tunnetaan, bonustehtävänä oli mikä kansallissymboli meiltä puuttuu

 

Ompelin ystävän vauvalle neuvolakortin kannet karkkipapereista. Geishan käärepaperi on juuri sopivan hempeää tyttövauvalle. 

Neuvolakortin kansien vinonauhan silitin itse ja kuvasin ohjevideon. Itse silittämällä saa juuri sellaista vinonauhaa kuin tarvitsee. Vinonauhan silittämiseen riittää apuvälineeksi silmäneula.

ompele neuvolakortin kannet karkkipapereista


Joulukuussa teemana oli siniristilippumme, bonustehtävänä kultainen leikkaus


Innostuin lämmittelemään uudelleen perinteistä tekniikkaa, punoin sydänkoreja kuusenoksille. Ideoin Suomen lipun värisen sydänkorin vaihtoehdoksi perinteiselle lippunauhalle.

Tulostettavan sapluunan Suomen lipun muotoiseen sydänkoriin löydät tästä postauksesta. Lisäksi tarjolla on 4 erilaista sapluunaa punottuihin sydämiin.

Punottu sydänkori joulukuuseenHauskin Suomi-aiheinen käsityö on haipenaali, jolla on kolikkosilmät. Olen todella tyytyväinen, että keksin tavan ommella kolikon kiinni kankaalle. Myöhemmin löysin netistä samantapaisia ohjeita kolikkokirjontaan, kun sain apua oikean hakusanan käyttämiseen. Iku-Turso saunatakki ja pellen housut ovat jaetulla kakkossijalla.


Instagramissa voi ihastella lisää muiden tekijöiden Suomi-aiheisia käsitöitä #suomi100_käsityö hashtagin alta. Jotta näkee ne oikeat haasteeseen osallistuneet käsityöt, niin pitää selailla vähän alaspäin. Liityin vain kuukausi ennen käsityöhaasteen aloitusta Instagramiin, eikä minulla ollut tietotaitoa valita tarpeeksi erottuvaa hashtagia. Tämä #suomi100_käsityö tulikin kaapatuksi loppuvuodesta käsityöliikkeen käyttöön. 

Ajattelen, että jos asialle voi tehdä jotain niin kannattaa yrittää, muuten jatketaan elämää eteenpäin. Kirjoitinkin pari ystävällistä pyyntöä käsityöliikkeelle, ja sainkin pari kohteliasta vastausta. Mutta jostain syystä viestini ei tullut ymmärretyksi. Nyt olisin viisaampi valitessani haasteelle sopivaa hashtagia. Joten jos tarvitset Instagramiin erottuvan hashtagin, niin laita siihen erisnimi tai numerosarja mukaan. Varmuuden varalta kannattaa laittaa kaksi eri hashtagia, jos toisen menettää, niin jäljelle jää toinen. Esim. Suomi100vuottajuhlitaankangaskorjaamollakäsitöidenmerkeissä
 ja toinen Kangaskorjaamonhätävarahashtag2018


Suosittelen lukemaan myös Pikku Akan Tilkkuvakka -blogista koosteen Suomi100-käsitöistä. Niitä syntyi täysi tusina. Minun suosikkejani ovat Suomen muotoinen tyyny ja seinävaate maakuntalaulun sävelen mukaan.


Tästä tulevasta käsityövuodesta onkin tulossa jännittävä. Suunnitelmissa  on näyttely käsitöistäni. Näyttelytila on varattu heinäkuulle. Jos vain voin levittää iloa ja harrastuneisuutta käsitöideni avulla, niin mikäpä sen mukavampaa. Näyttelyyn tulee mukaan tietenkin näitä Suomi100-käsitöitäni ja lisäksi jotain muuta.

Kiitokset kaikille suomi100_käsityö haasteeseen osallistuneille.
Käsityörikasta Uutta vuotta 2018!


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

6 kommenttia:

 1. Vitsit sä olet kyllä luova! Tosi ihania ja myöskin ihanan erilaisia juttuja olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Marjo-Riitta. Luovuus kehittyy tehdessä :) Inspiroidun persoonallisuudesta ja uudesta, katsotaan mitä tälle vuodelle syntyy.

   Poista
 2. Paljon saitkin aikaiseksi Suomi-aiheisia käsitöitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja muutama onkin vielä tulossa lisää tähän joukon jatkoksi.

   Poista
 3. Mun ehtottomat lempparit on kyllä tuo hai penaali sekä neuvolakortin kannet! Mulla on kans Urhon kummitädin tekemät neuvolakortin kannet, apinalle apinaa merkeissä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla Lauraidak. Ompelinkin itselleni toisen haipenaalin, että saan laittaa sinne virkkuukoukkuja tai kyniä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.