perjantai 2. helmikuuta 2018

Kirjontaa ompelukoneella helmilanka alalankana

Helmilangan käyttö ompelukoneen alalankana on minun suosikkikirjontatekniikkani ja haluan esitellä tämän työtavan sinullekin. Kirjonta ompelukoneella on nopeaa ja helppoa, eikä tähän tekniikkaan tarvita mitään kalliita lisälaitteita, vain kerä helmilankaa riittää. Koostin tähän postaukseen kuvia erilaisista kirjonnoista, jotka on toteutettu ompelukoneella ja helmilangalla.

konekirjontaa tavallisella ompelukoneella


Helmilankaa käytetään yleensä käsinkirjonnassa, mutta sen voi puolata myös ompelukoneen alalangaksi. Tämä on helppo ja nopea tapa kirjoa ompelukoneella. Kirjontajälki on aina tasaista ja kaunista, toisin kuin käsinkirjonta, joka vaatii hieman harjoittelua. Helmilangalla ommeltu kuvio säilyy hyvänä kankaassa pesusta toiseen.

Helmilankaa voi käyttää alalankana ihan missä tahansa ompelukoneessa, eikä siihen tarvitse mitään lisävarusteita. Tällä ompelutekniikalla voi tehdä muotoja,  kirjoittaa tekstejä tai mitä ikinä keksitkin.

Tämän postauksen alkupään kuvissa näet kangaslabyrinttejä. Niiden sisällä voi pujotella marmorikuulaa ja samalla harjoitella sorminäppäryyttä. Ompelin labyrintin seinät helmilangalla, jotta ne erottuvat ja nousevat kankaasta esille.


Ohjeet kangaslabyrintteihin löytyvät edellisestä postauksestani.


Taitoliitto on valinnut vuoden 2018 tekniikaksi kirjonnan. Kirjomalla saakin vaatteisiin ja sisustukseen persoonallista ilmettä. Jos omat kirjontataidot epäilyttävät, niin kokeile yhdistää perinteisiin käsinpistoihin konekirjontaa. Käsinkirjonnan ja konekirjonnan yhdistämällä pääsee myös kauniiseen ja omaperäiseen lopputulokseen.

Kirjo ompelukoneella


Tarvikkeet:

Helmilanka nro 8 tai ohutta virkkauslankaa
Paksua kangasta esim. farkkua tai ohut kangas tukikankaalla vahvistettuna

Valmistelut:

1. Puolaa helmilankaa ompelukoneesi puolaan.
puolaa helmilanka

2. Jos sinulla on irrotettava puolakotelo, niin löysää langankireyttä kiertämällä puolakotelon kiristysruuvista n. puoli kierrosta. Helmilangan pitäisi tulla puolakotelosta vaivattomasti.

Jos ompelukoneessasi on vaakapuola, eikä alalangankireyttä voi säätää ilman että irrottaisi koko sukkulapesän, niin kokeile ommella helmilankaa samalla langankireydellä kuin tavallisesti ompelet. Ainakin minun kokeiluissani helmilanka on juossut vaakapuolasta ilman erillistä säätämistä.
alalangan kireyden säätäminen


3. Joustavalle kankaalle kannattaa kiinnittää tukikangas ennen ompelua.

4. Jäljennä kuvio kankaalle. Kuvio ommellaan kankaan nurjalta puolelta, jotta helmilanka tulee näkyviin kankaan oikealle puolelle. Kuvio pitää jäljentää kankaan nurjalle puolelle peilikuvana. Minä piirrän kuvion kaavapaperille peilikuvana. Kaavapaperi jämäköittää kangasta ja sen läpi on hyvä ommella. Kangasliidulla tai haihtuvajälkisellä tussilla voi myös hahmotella kuvion suoraan kankaalle.

kirjo ompelukoneella

Kirjonnan ompelu:

 • Käytä ylälankana helmilangan väristä ompelulankaa.
 • Voit ommella kirjontakuvion suoralla tai siksakilla. Kaarevissa kuvioissa tikin pituus kannattaa säätää vähän lyhyemmäksi (2 mm) ja selkeissä kuvioissa tikin pituus voi olla vähän pidempi (3 mm).
 • Avoin applikaatiopaininjalka helpottaa kuvion seuraamista ommellen.
 • Jätä langanpäät pitkiksi ja pujota nurjalle. Solmi langanpäät nurjalle yhteen, jotta kuvio ei ala purkautua.

Huom. Muista lopuksi säätää alalangankireys takaisin normaaliksi. Langankireys on silloin hyvä, kun lanka juoksee puolakotelosta, kun langanpäästä vähän hyppyyttää.

Tällä kirjontatekniikalla voit ommella tikkauksia, erilaisia kuvioita ja tekstejä. Suoraa ja siksakkia vaihtelemalla saa kuvioon elävyyttä. Langan väriä vaihtamalla tulee taas värikkyyttä. 
 

Tässä näytteitä mihin olen kirjontaa käyttänyt

Linkeistä pääset katsomaan alkuperäisen postauksen ja lisää kuvia tuotteesta.


konekirjontaa helmilangalla

kirjontaa ompelukoneella

kirjonta takataskuun

kirjontakokeiluja

kangasssokkelo
  

Vetoketjun tuunaus ja kirjonta

 
 
Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

14 kommenttia:

 1. Ihan mahtava idea ja hienot toteutukset! Nuo taskut ja delffiinit on ihan huikean upeita!! Täytyy ehdottomasti joskus kokeilla :) Kiitos hyvistä ohjeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämelliset kiitokset Seija :) Tarkkoja koukuroitakin, kuten delfiineissä, saa tosiaan tehtyä konekirjonnalla, kun ompelee hitaasti. Kokeilemaan vaan!

   Poista
 2. Video instassa tuosta labyrintistia oli jotenkin tosi koukuttava! Hauska idea ja hieno teteutus!
  Nuo potkareiden takataskut ovat myös aivan super suloisia!
  Iloista helmikuuta Kangaskorjaamolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina kivasta kommentista :) Kangaslabyrintin rullaaminen läpi on yhtä koukuttavaa myös todellisuudessa kuin videolla. Varsinkin, kun ei ole umpikujia mihin voisi juuttua, vaan kuula rullaa melkein silmät kiinni eteenpäin.

   Poista
 3. Upeita kirjontatöitä! Ei arvaisi, että tavallisella ompelukoneella saa noin upeaa jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Laura :) Tätä konekirjontatapaa näkee aika vähän täällä netissä, joten siksi ryhdyinkin kirjoittamaan tätä postausta. Niin kirjonnan helppous ompelukoneella tavoittaisi muutkin käsityöintoilijat.

   Poista
 4. Upeaa ja todella kiva idea, pitääpä kokeilla omalla koneella. Kiitos ohjeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Tilkkurepppu :) Luulenpa, että helmilanka ompelukoneessa -kirjonta sopii myös sinun tilkkutöihisi yhdistettäväksi. Kannattaa kokeilla :)

   Poista
 5. Nyt kun verestit muistiani kuvilla, muistankin aidosti ala-asteelta vinkit ompelukoneella kirjontaan kun käytettiin juuri voipaperia/leivinpaperia apuna. Olin jo ehtinyt jotenkin unohtamaan koko kikan ja kummasti sitä vain ihmettelee ommellessa kun meinaa mennä kangas alla ruttuun :D Ehkä olisi hyvä joskus miettiä vähän näitä hyviä apukeinoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näppärästä vinkistä. Ehkäpä pitäisi tehdä toinen postaus aiheesta: luovia ideoita kankaan tukemiseksi kirjonnassa ja applikoinnissa. Siihen voisi kerätä ainakin leivinpaperin, talouspaperin/ servetin, kertakäyttölakanan/-pöytäliinan.

   Poista
 6. Nää on hienoja! Linkitin omasta blogistani tänne, kun samaa asiaa sivusin, onhan ok? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplakiitokset ja anteeksi viivästynyt reagointi asiaan, tottakai linkitys sopii :)

   Poista
 7. Wautsi, tuota en oo vielä kokeillutkaan! Tosi kauniin näköisiä kirjontoja, tarkkaa työtä oot tehny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Innostupa sinäkin kokeilemaan, tämä on helppoa kuin heinänteko :D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.