maanantai 2. huhtikuuta 2018

Pystykauluksen muokkaaminen huppariin

Onnea on sopivat kaavat, niin pääsee heti saksilla kankaan kimppuun ja nopeasti ompelemaan. Olen muokannut miehen hupparin kaavaan hupun tilalle pystykauluksen. Kaulus vie vähemmän kangastakin kuin huppu. Huppu on sisävaatteessa aika turha, se painaa takin alla hartioita.

Kaavat miehen huppariin ovat Suuri Käsityölehdestä nro 8/2008. Eli tasan kymmenen vuotta vanhat kaavat. Aiemmin olen jo tehnyt neljä hupparia samoilla kaavoilla.  Ne ovat olleet tykättyjä ja aivan loppuun pidettyjä. Nyt oli aika ommella uusia huppareita ja entistä ehompia. Jotain pientä piristystäkin lisäilin ommellessani.


hupparin ompeleminen

Tämä jalkopalloaiheinen huppari on näkynyt useimmin käytössä. Yritin ehdottaa vihreän raidan asettelua myös pystysuuntaan tai jalkapallon muotoiseksi, mutta kuulemma perinteinen vaakaraita oli sopivin. Jokaisessa hupparissa on vetoketjun takana alavara. Kaikissa huppareissa on sivusaumassa vetoketjulliset taskut, siellä puhelin kulkee kätevästi mukana.


ommeltu huppari

Toinen huppari on ommeltu Selian Chalk Stars -joustocollegesta. Olen aikaisemmin ommellut ihan samasta kankaasta samanlaisen hupparin. Kangas oli niin hyvälaatuista, että päätimme tehdä toisenkin hupparin. Toista hupparia voi pitää arkena kotona ja toista sitten kun lähtee jonnekin.ompele huppari

Kolmas huppari on myös Selian joustocollegea, Metsänkuningas kuosi on suunniteltu Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Karhuhupparista tuli ryhdikkäämpi/ selkeämpi, kun hihat ja takakappale ovat yksiväriset. Kaulus piti ommella kasaan tilkuista, harmaa joustocollege riitti vain takakappaleeseen ja hihoihin. Karhukangasta jäi kyllä yli, mutta halusin säästää neliön muotoisen palan myöhempää käyttöä varten. Jos olisin leikannut kauluspalat siitä, niin jämäkankaasta olisi tullut hankalan muotoinen käytettäväksi. 
Pystykauluksen kaavan piirtäminen


 • Aloita piirtämällä suorakaide. Korkeus =  kauluksen korkeus esim. 7 cm. Leveys = puolet pääntien ympärysmitasta. Huom. Ole tarkkana, kun mittaat pääntien ympärystä, että pääntie ei suurene.
 • Nosta suorakulmion etureunaa. Mitä enemmän nostat etureunaa, sitä kaulan myötäisemmän kauluksen saat. Minä nostin 2 cm.
 • Huomioi, että kaavassa säilyvät suorakulmat, muuten valmis kaulus saattaa näyttää vinonurkkaiselta.
 • Viimeistele kauluksen muoto piirtämällä ala- ja yläreuna kauniisti kaareviksi.

Pienensin etu- ja takakappaleen kaavasta pääntietä, muuten kaulus asettuisi liian kauaksi kaulasta. Jatkoin olkapään viivaa sekä etu- ja takakappaleessa 2 cm pidemmäksi kaulaa kohti.

Minun kaavoitustietämykseni kattaa alkeet, nämä pystykauluksen kaavoitusohjeet ovat rautalankamallia, eivätkä oppikirjatasoiset.

pystykauluksen kaava


ompele pystykaulus huppariinTässä kaikki hupparit yhtä aikaa päällä. Mitä sitä turhaa käyttämään aikaa ja sovittamaan jokaista erikseen :D Näillä huppareilla osallistun (vähän myöhässä) Mehukekkerit-blogin kässävuoteen ja paitamaaliskuuhun. Vaikka nyt on huhtikuun alku, niin lunta riittää hyvin.

huppareita miehelleMiehen vaatekaappi on hyvää vauhtia täyttymässä minun ompelemillani vaatteilla. Itse ommellen saa juuri sellaisen kuin haluaa. Seuraavaksi onkin tulossa t-paitoja miehelle, eiköhän nämä lumetkin jo pian sula.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

6 kommenttia:

 1. Pystykaulus onkin monesti takin alla huppua parempi.. Kivan näköisiä "huppareita"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa. Nyt kun aloin miettimään, niin koskapa sitä huppua oikein tarvitsisi hupparissa...hmm... Sain vinkin ompeluystävältä, että nämä huputtomat hupparit olisivat svetareita, mutta kun aina puhuu itse huppareista, niin ei osaa kirjoittaakaan svetaria.

   Poista
 2. Voi itku, pitäisi opetella ompelemaan vetskari.. Kyllä mies (ja lapset) tykkäisi just tämmöisistä pystykaulustakeista - se huppu tosiaan harvoin on päässä ja vaan takin alla mytyssä tai muuten epäkäytännöllinen. Pitääpä muistaa tämä hyvä ohje, jos hommaan uskaltaudun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä ja seuraavaksi rohkeasti vetoketjun kimppuun. Sääkin ompelet vaikka ja mitä kaunista, kyllä sä osaat yhden vetoketjun ommella :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Melissa ja aurinkoista kevään odotusta sinulle :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.