keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Haarniska kahvipusseista

Idea haarniskan ompeluun syntyi Asterix ja Obelix sarjakuvista. Roomalaiset sotilaat hyökkäävät Asterixin ja Obelixin kotikylään aina silloin tällöin. Tarinoiden innoittamana lapsi kietoutui kaulahuiviini niin kuin haarniskaan ja karjui hyökkäyshuutojaan pahvikeihäällään huiskien. Tämä leikki toistui niin usein, että päätin ommella lapselle oman haarniskan.

naamiasasu kahvipusseistaKahvipussi sopii haarniskan ompeluun


Kahvipussi on sopivan jämäkkää ja kiiltävää, joten se näyttää ja tuntuukin haarniskalta. Toteutin haarniskasta rintapanssarin ja kilven. Kypärääkin toivottiin, mutta vielä en ole keksinyt siihen sopivaa kaavaa ja ompelujärjestystä. Säärisuojat ja kyynärsuojat olisi helppo toteuttaa kuminauhakiinnityksellä. Lapsi suunnitteli itse varusteisiin tulevat kuviot, pallot ja salamat.


haarniska kahvipusseista


Laitoin lapsen lattialle makaamaan sanomalehden päälle ja piirsin hänen vartalonsa ääriviivat paperille. Näin syntyivät kaavat rintapanssariin. Muotoilin kilven ja rintapanssarin nurkat pyöreiksi, jotta vinonauhahuolittelu on helppo ommella varusteiden ympäri. Tein itse vanhasta tyynyliinasta vinonauhaa.

Ohje vinonauhan silittämiseen silmäneulan avulla.Rintapanssarin pukemista helpottavat olalla 10 cm:n pituiset kangassuikaleet ja vyötäröllä olevat tarrakiinnitteiset nauhat. Näiden tarranauhojen avulla rintapanssari sopii isommallekin sisarukselle.

kahvipussista naamiasasu


Aloitin ompelun yhdistämällä kahvipusseja isommaksi pinnaksi. Löysin onneksi varastoistani yhden kahvipussin, josta sain kultaiset kuviot. Enää ei taida olla kaupoissa näitä kullanvärisiä kahvipusseja, vai onko? Kuviot ompelin yksinkertaisen kahvipussin läpi.

Rintapanssarin etu- ja takakappale ovat symmetriset. Rintapanssari on tehty kaksinkertaisesta kahvipussista. Kilvestä halusin jämäkämmän ja siihen laitoin kolminkertaisen kahvipussin. Kilven taakse ompelin kaksi remmiä, josta kilpeä kannatellaan.

naamiassasu kierrätysmateriaalista


Käytössä kilpi osoittautui liian löysäksi, joten tein hätäapukorjauksen muovisella einesrasialla. (Sellaisella, jossa kaupassa myydään salaattia tai lihapullia, koko noin 20 x 30 cm.) Teippasin muovin ilmastointiteipillä remmien taakse ja nyt kilpi toimii niin kuin pitääkin. Jos olisin osannut ennustaa tämän, niin olisin pujottanut einesrasiasta leikatun muovin kahvipussien väliin ja tikannut sen sinne paikoilleen.

ompele kahvipussista naamiasasu


Lopuksi tein hajutestin kahvipussihaarniskalle. Olin pessyt kahvipussit Fairyllä ennen ompelua. Jos työnnän nenän kiinni kahvipusseihin, niin voin aistia vienon kahvin tuoksun, mutta 5 cm:n päästä ei ole enää jäljellä hajua.

Kahvipussien ompelussa huomioitavaa

 • Erimerkkiset kahvipussit kiiltävät eri lailla, valitse samaan tuotteeseen samaa kahvimerkkiä.
 • Ompelussa käytin pitkää piston pituutta 4 mm, jotta valmis tuote ei repeä katkoviivaa pitkin kuin vessapaperi.
 • Kahvipussit kannattaa kiinnittää ompelun ajaksi teipillä tai klipseillä, nuppineuloista jää reikä näkyviin. 

Mietin mitä muuta voisin tehdä kahvipusseista kuin laukkuja tai koreja. Minulla on nimittäin kahvipusseja melkoisen hyvät varastot. Merenneidon pyrstö olisi ainakin kiiltävä ja kahvipusseista tehdyt suomut eivät tarvitse huolittelua. Onnistuisikohan kävely kahvipusseista tehdyssä hameessa vai tarvitseeko merenneidon kävelläkään?

Tässä on malliksi kahvipusseista ommeltu kylmälaukku jogurttipurkin tai eväsleivän kuljetukseen.

Lisää vinkkejä naamiaisasujen ompeluun:


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä


12 kommenttia:

 1. Meillä on koululla tuunattu vanhoja, huonoksi menneitä jääkiekkokypäröitä vaikka miksi päähineiksi. Löytäisitkö sinäkin vanhan kypärän, johon ompelisit uuden päällisen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, keksin heti mistä ainakin voisin kypärää etsiä... katsotaanpa löytyykö.

   Poista
 2. Upea setti! Kyllä kahvipussi taipuu näköjään monenksi - kun osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta paljon :) Tämä haarniska ja kilpi olivat helppo ommella, kun ovat ihan tasaista pintaa.

   Poista
 3. Ai että, hienot! Tällainen täytyy kyllä jossain kohtaa tehdä.. Vapuksi en enää ennätä mutta onpa nuo roolivaatteet ahkerassa käytössä ympäri vuoden..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa :) Totta, että roolivaatteilla voi leikitellä ihan joka päivä. Nyt on kesä tulossa, niin pihalle voi rakentaa kaikenlaisia ritarileikkejä uuden haarniskan siivittämänä.

   Poista
 4. No nyt on mageet varusteet! Hieno idea ja toteutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju :) Kiva kun jätit kommentin, tämä palaute lämmittä mieltä.

   Poista
 5. Hienot! Ihanan luovasti käytetty kahvipusseja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilahduttavassta vierailustasi ja kommentistasi :)

   Poista
 6. Vautsi! On kyllä hienon näköiset varusteet! En ois kyllä heti arvannu, että nämä on kahvipusseista ommeltu:D Hienosti keksitty ja toteutettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset kiitokset. Tänäänkin kaapista otettiin kilpi ja keihäs leikkeihin mukaan. Lapsikin on tykännyt kovasti.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.