tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kangaskorjaamon käsityönäyttely

Kangaskorjaamon idearikkaimmat ja persoonallisimmat käsityöt on nyt kerätty näyttelyyn. Näyttelyyn voi tutustua Pyhäjoen kirjastossa heinä- ja elokuun ajan. Tähän postaukseen kokosin mietteitä näyttelyn pystyttämisestä ja kuvia itse näyttelystä. Tästä voit lukea ja katsoa yksityiskohtaisemman katsauksen näyttelyssä olevista käsitöistä.

käsityönäyttely


Näyttelyn epävirallinen esittely voisi kuulua näin: Tule kokemaan näyttely, jollaista et ole ennen kokenut etkä tämän jälkeenkään koe. Esillä ovat mm. puhki kuluneet sukat, reikäiset housunpolvet ja rispaantuneet rintsikat. Varaa reilusti aikaa näyttelyn tutustumiseen, sillä vuorovaikutteisessa näyttelyssä voit säveltää oman musikaalin marakasseilla, etsiä pellen housuista salataskut tai joutua Sepe Suden kanssa betonimyllyyn.

Sepe Susi t-paidat samisteluun


Idea käsityönäyttelyn järjestämisestä syntyi reilu vuosi sitten. Oikeastaan minun on kiittäminen innostuksestani erästä Mikkoa, jonka näyttely oli aiemmin kirjastossamme esillä. Mikko oli ulkomaanmatkallaan käynyt museossa, jossa oli taiteilijan äidin vanha ruostunut polkupyörä esillä. Miksipä ei hänenkin äitinsä polkupyörä kelpaisi esiteltäväksi. Samaisesta näyttelystä muistan myös tuuletusikkunan, jonka sisälle sai kurkistaa. Taidenäyttelyn voi siis järjestää hyvinkin erilaisista asioista. Tavallisena pidetty asia saattaakin olla mielenkiintoinen.

käsityönäyttelyssä


Puntaroin asiaa vielä muutaman kuukauden ennen kuin uskaltauduin varaamaan näyttelytilan. Mietin olisiko minulla tarpeeksi omaperäisiä käsitöitä näyttelyyn. Kuka haluaisi tulla katsomaan arkikäyttöön tehtyjä vaatteita tai sisustustuotteita. Kelpaisivatko käytetyt vaatteet, ei kai minun tarvitsisi erikseen näyttelyä varten alkaa ompelemaan.

Sain näyttelytilan varatuksi kahdeksan kuukauden päähän, joten unohdin koko asian hetkeksi. Kesäkuun alussa eli kuukausi ennen näyttelyä ryhdyin konkreettisesti valmistautumaan. Tutkin vaatteita pyykkikorissa ja kuivausnarulla, pengoin lasten leluhyllyt ja sängynaluset, katselin kodin tavaroita sillä silmällä. Viimeiset näyttelyyn mukaan päässeet käsityöt löysin täältä blogistani. Olen nimittäin tallentanut ihan jokaisen syntyneen käsityön tänne blogiin.

käsityönäyttelyn pystytys
Viikonloppulaukku vanhoista farkuista.


Käsitöissäni yhdistyvät kierrätys ja persoonallisuus. Tykkään lisätä käsitöihini jonkun pienen jujun, jolloin valmis tuote tuottaa iloa käyttäjälleen tai ympäristölleen. Usein yritän myös keksiä käyttöä tarpeettomalle tavaralle tai pienille tilkuille. Näillä kriteereillä (persoonallisuus ja kierrätys) karsin näyttelyyn tulevien käsitöiden määrän 41 tuotteeseen.


Näyttelyn nimeksi tuli: Idearikkaat käsityöt - käsitöitä puettavaksi, leikittäväksi, käytettäväksi ja koristeeksi. Kirjoitin pienet infotekstit käsitöiden viereen. Infoteksteissä kerroin parilla lauseella käsityön ideasta, valmistamisesta, käyttötarkoituksesta, materiaalin kierrättämisestä tai yksityiskohdista. Esim. kangaslabyrintin sisältä löytyvä marmorikuula ja pujottelutehtävä aukeavat paremmin pienellä selityksellä.

hatttupompulat maitopurkin korkista
Hattupompulat maitopurkin korkista.


Käsityönäyttely rakentui ihan itsestään vuorovaikutteiseksi. Joitakin käsitöitä voi nimittäin tutkia tai kokeilla. Kangaslabyrintin voi pujotella läpi, marakasseilla voi soittaa, kurkistusnukeilla voi esittää nukketeatteria, paitojen labyrintin ratkaista, pellen housuista voi etsiä 12 taskua (osa on aika hyvin piilotettu). Pari tyynyäkin tuli mukaan näyttelyyn, mutta valitettavasti niillä ei voi nukkua.

leipäkorit vanhoista liinoista
Leipäkorit vanhoista liinoista.

Seuraavasta postauksesta löydät koosteen näyttelyyn valitsemistani käsitöistä. Joten pääsette myös virtuaalisesti nauttimaan ja inspiroitumaan Kangaskorjaamon parhaimmistosta.

Kangaskorjaamon persoonalliset ja idearikkaat käsityöt löytyvät myös

26 kommenttia:

 1. Samaa suunnitellut, että pitäisin omista töistäni näyttelyn kirjastossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannustan kyllä pitämään näyttelyä. Sinulla on iloisia käsitöitä, joissa on huomioitu tekstiilinkierrätys hyvin.

   Poista
 2. Onnittelut upeasta näyttelystä! Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Todella kauniita, kekseliäitä töitä :)

  VastaaPoista
 4. Ihan huikean hienoa, oma näyttely! Sinun työsi todellakin ansaitsee sellaisen, niin kekseliäitä ja hienoja ne ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti kehuista ja kannustuksesta Hanna :)

   Poista
 5. Hienoa! Jään odottamaan koostetta. Paikanpäälle kun en töitä pääse ihastelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :) Kooste näytteillä olevista käsitöistä onkin jo kirjoitettu, kuvat vielä laitan paikalleen. Reissaamme tässä perheen kanssa heinäkuussa, joten pikkuhiljaa tulee valmista.

   Poista
 6. Voi, olispa kulkua sillä suunnalla, niin varmasti poikkeaisin katsomaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me sinulle keksitään jotain muuta nähtävääkin täältä rannikolta, esim. Kalajoen hiekkasärkät ja seikkailupuisto Pakka. Joten tervetuloa vaan :)

   Poista
 7. Ihana juttu! Kässäbloginäyttelyitä olisi kiva päästä kokemaan myös täällä Itä-Suomessa. Olisi kiva nähdä blogin projektit livenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan Minttu :) Tuo on varmasti totta, että käsityöt tulisivat paremmin esille livenä. Pitää laittaa korvan taakse, jos vaikka lähtisi näyttelykiertueelle ;) Ja varmasti joka puolelta Suomea löytyy taitavia kässäblogisteja, jotka voisivat innostua näyttelyn pitämisestä.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Maria :) Tässä vaiheessa itsekin voi jo nauttia näyttelystä, kun suunnittelu on ohitse.

   Poista
 9. Hieno juttu, onnittelut! Hauskat nuo maitopurkkihattupompulat. ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta Sanna :) Minulla olikin yksi maitopurkkipampula saparossa kun kasasin näyttelyä kirjastossa. Ja reissukassiani ehdin jo kaivata, kun pakkasin viikolla kesälomareissuun kampetta.

   Poista
 10. Onnittelut! Hyvältä näyttää jo näin ruudun kautta, mutta ajatuksissa on käydä ihan paikan päälläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia. Lämpimästi tervetuloa myös paikan päälle ja ota yhteyttä, niin tarjoan kahvitkin :)

   Poista
 11. Aivan mahtava juttu, onnea! Ihania juttuja olet laittanut esille. Oot kyllä taitava käsistäsi ja teet niin monipuolisia juttuja että varmaan oli vaikea valita ne parhaimmat:) Meidän paikkakunnalla on aika usein kirjaston/kulttuurikeskuksen yhteydessä käsityönäyttelyitä(esim.seutuopiston kurssien tuotoksia) ja tykkään käydä niissä lasten kanssa. Viimeksi taisin olla nukkekotinäyttely. Niistä saa kyllä tosi paljon inspistä:)
  Ei muuta kuin kiertue pystyyn;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varataan vaan peräkkäiset kuukaudet näyttelyn pitoon teidän kirjaston ;) sullakin varmasti löytyy näytteille laitettavaksi kaikkea ihanaa.

   Ensin valitsin ne mitä ilman en tule toimeen, esim. parkatakin jätin kotiin naulakkoon sateisen kesän varalle, lopuista sitten valitsin näyttelyyn tulevat käsityöt. :D

   Olihan tämä mielenkiintoinen projekti, itsekin näkee mitä on tullut tehtyä, vaikka arjessa tuntuu, että ei ehdi mitään käsitöitä. Kiitos kauniista kommentistasi Villa Pipo :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.