maanantai 22. heinäkuuta 2019

Ompelin pikkarit - sensaatiomaiset sovituskuvat

Tämän vuoden hulvattomimmat blogikuvat tulevat tässä: Alusvaatekuvat aamukasteisella nurmikolla kumppareissa. Sensaatiomaisten kuvien lisäksi täällä on vinkkejä vaatekappaleen ompeluun, joissa parasta on istuvuus.

Pikkuhousujen ompelu

Nähtyäni romanttisen kuvan hääparista vesisateessa sain pakkomielteen kuvata vesipisaroita. Samaan kuvaan vesipisaroiden kanssa asettelin juuri valmistuneet alushousuni. Yllätin itsenikin näillä sovituskuvilla. Kuvien ottamisesta on jo tovi ja nyt kun lisäsin kuvat tähän postaukseen, niin saatoin naurahtaa itsekin. Näissä kuvissa on enemmän huumoria kuin romantiikkaa.

Toisessa alusvaatekuvassa taustalla oli ajatus, että alusvaatteet kuvataan langanlaihojen mallien päällä, XL-kokoisia kankkuja ei alusvaatekuvissa näy. Näillä ajatuksilla syntyivät tämän jutun kuvat, ja nyt itse asiaan.

Pikkuhousujen ompelu


Miksi ompelen itse pikkuhousut?



Siihen on kaksi syytä: istuvuus ja ompeluhulluus. Itse ommellut pikkarit ovat juuri sopivat, kuminauhat eivät hankaa, aluspöksyt eivät valu, reisistä ei kiristä, kankaan kuviointi ei rajoitu mustaan, valkoiseen ja nudeen. Päivänkakkara on muuten lempikukkani, kielon lisäksi.

Ompeluhulluudella tarkoitan sitä että tulisin hulluksi, jos en saisi ommella. Jos vaatekaapissa on jo kaikkea muuta, niin ommellaan sitten täytettä pikkuhousukoriin. Ihan samahan se on mitä ompelee. Itsensä haastaminen on palkitsevaa, näin opin uutta, aivot saavat treeniä, samoin kärsivällisyys.



Pikkareiden ompelu on ollut ompelulistallani jo useamman vuoden. Olen leikannut vanhat sloggit kaavoiksi. Olen piirtänyt kaavat Suuren käsityölehden kaava-arkilta. Olen ommellut muutaman koeversionkin sovitettavaksi. Mutta mikään näistä alushousujen kaavoista ei ole ollut tarpeeksi istuva kankuilleni. Bongasin Facebookin ompeluryhmästä nettikaavan, jonka sain sähköpostiini liityttyäni ensin postituslistalle. Siellä se kaava näkyy edelleen olevan tarjolla: Megan Nielsen acacia underwear.


Alushousujen kaava

Istuvien pikkuhousujen salaisuus


Ompele monta koeversiota. Ompelin ensin yhdet käyttöön, muokkasin kaavaa ja koitin uudestaan. Alushousujen ompelussa sinnikkyys ja kärsivällisyys palkitaan. Sarjatuotannon voi aloittaa vasta myöhemmin. Ompelin kolmet pikkarit ennen kuin sain kaavan hiottua kohdilleen. Sen jälkeen ompelin sarjana viidet pikkarit lisää. Nyt minulla riittää pikkareita viikon joka päivälle ja maanantaille kahdet :D  

Muokkasin alushousujen kaavaa seuraavasti: takakappaleen piirsin XL-koossa ja etukappaleen M-koossa. Lyhensin takakappaleen sivusaumaa vastaamaan etukappaleen pituutta. Haarapalaa siirsin 2 cm eteenpäin. Nyt malli on tarpeeksi avara reisistä ja tarpeeksi peittävä kankuille.

Kuminauhan oikeat pituudet ovat tärkeät. Mittaa kuminauhalla reiden ja lantion ympärys. Älä käytä mittanauhaa, älä laske prosentteja. Jokainen kuminauha on yksilöllinen ja joustaa eri tavoin, yleispätevää prosenttilukua tai senttimetrimäärää kuminauhan venyttämiseen on sen takia hankala antaa. Parempi on mitata kuminauha sopivaksi omaan vartaloon. Kuminauha kannattaa mitata aavistuksen verran kireämmäksi kuin tarpeen. Kokemukseni mukaan kuminauha lörpsähtää vähän ompelussa ja ekoissa pesuissa.

Pikkuhousujen kuminauhan ompelu

Käytin punottua puuvillapäällysteistä kuminauhaa, se on mielestäni pehmeää, kestää hyvin 60 asteen pesun, eikä harmaudu pesuissa. Punotun kuminauhan varjopuoli on purkautuvuus. Melko tiiviisti saa siksakata kuminauhan päät, ettei se lähde purkautumaan ja silti ensimmäisen pesun jälkeen saa paikkailla. Kudotusta kuminauhasta saattaa vetäytyä myös lenkkejä esiin, mutta olen leikannut ne pois sitä mukaan kun ilmaantuvat. Tekokuituiset valkoiset kuminauhat ovat harmaantuneet pikkuhousuissa, siksi vaihdoin puuvillaiseen kuminauhaan.

Tästä voit lukea lisää alusvaatekuminauhojen vertailusta.

 
 
Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

17 kommenttia:

  1. Tuo on hyvä kaava. Itsekin olen tuolla paljon tehnyt pikkareita itselleni. :)
    Hauskat sovituskuvat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia roimasti Pikku Akka :) Muistan lukeneeni blogistasi, (tai ompeluryhmästä) että olet tuota Acacia -kaavaa kokeillut, ja moni muukin on sitä suositellut.

      Poista
  2. Nätit kesäpikkarit ja aivan hulvaton tuo ensimmäinen kuva, tuli päivän ensimmäinen nauru, niin hauska oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoiset kiitokset ja päivä on hyvä aloittaa hymy suupielessä. Joskus sitä onnistuu saamaan huumoria kuviin mukaan.

      Poista
  3. Hauskat kuvat! :D Lapsille oon vasta uskaltautunut pikkareita ompelemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa, näistä kuvista on tullut kyllä valtavasti positiivista palautetta kanssaompelijoilta somessa. Ilmeisesti pitäisi panostaa vähän enemmän käsityökuviin jatkossa. Vaikka toisaalta hyvä ja sopiva käsityötuote on pääasia. Mitä tulee pikkareiden ompeluun, niin itsekin olen aloittanut pikkareiden ompelu-uran lapsista.

      Poista
  4. Kiitos vinkistä! Saapaskuva on hauska. Siinä on kirjaimellisesti housut kintuissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huiput kiitokset sinulle Marle kauniista sanoistasi. Taitaa tuo saapaskuva olla ompelijan omakuva, niin kuin taidepiireissä on tapana sanoa :D

      Poista
  5. Ihana kuva :) oot tuottelias. Mullakin iskenyt ompelu vimma hoitovapaalla. Tarttis joskus nukkuakin :) harkkahousui ny väsäilly.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompelu on hyvä harrastus hoitovapaalle. Sitä voi harrastaa sopivan pienissä pätkissä, toivottavasti sinulla on hyvä paikka mihin voi jättää tavarat ja kankaat sopivasti hollille, niin niiden kimppuun on hyvä rynnätä kun on 5 minsaa "vapaata". Itse oon huomannut runsaana rehottavan ompelupöydän olohuoneen nurkassa hyvin käytännölliseksi.

      Ja paljon kiitoksia kauniista sanoistasi, tervetuloa vastakin hakemaan inspiraatiota :)

      Poista
  6. mulla on onneksi oma huone käsitöille :) on kyllä ehdoton ei tulis mitään jos tarttis siivoilla ees taas. Usein tulee ommeltua ilta myöhällä :) löysin blogiisi jokin aika sitten etsiessä ideoita leikkiruokiin.
    T.Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kans toinen iltavirkkuompelija, tai bloggaaja tilanteesta riippuen. Keväämmällä mulla olikin tosiaan täällä blogissa leikkiruoka-maraton. Mukava, että niistä ohjeista oli sinullekin hyötyä :)

      Poista
  7. Oon ommellut aina ,askarrellut ym. Mut nyt innostunut enemmän ja etupäässä just lapselle.

    VastaaPoista
  8. Kiitos vinkistä, tilasin kaavan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kaavavinkki tuli tarpeeseen. Olen yrittänyt pitää silmällä, että linkki on tosiaan edelleen toimiva.

      Poista
  9. Hei, kuinka voin tuon kaavan jäljentää/tulostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Saat pikkareiden kaavan Megan Nielsenin blogista. Kun liityt postituslistalle, niin saat kaavan ilmaiseksi sähköpostilla. Tässä on linkki, joka vie sinut oikealle sivulle ilmoittautumaan:
      https://blog.megannielsen.com/2017/12/acacia-underwear/

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.