maanantai 5. elokuuta 2019

Rimpsuhame ja kestävän poimutuslangan ompelu

Ensivilkaisulla retrolakana näytti olevan liian reikäinen ja hapertunut ommeltavaksi. Lakanan reunoilta sai kuitenkin hyvää kangassuikaletta lapsen rimpsuhameeseen. Rimpsuhameen pitkien poimutuslankojen ompelu onnistuu kätevästi siksakilla ja puuvillaisella virkkauslangalla. Tällä tekniikalla saat kestävät poimutuslangat. Lakanakankaan jämistä kasasin vielä kauppakassin.

rimpsuhameen ompelu


Muistan hyvin lapsuudestani tummanruskean puusängyn ja oranssikukallisen lakanan. En kyllä muista tuota lakanan reikää, olenko tosiaan nukkunut näin reikäisellä lakanalla?! Sänky on jo siirtynyt lasteni unisijaksi. Lakanan ajattelin kierrättää nyt käyttöön.

Tein lakanakankaalle repimistestin, jotta sain selville, mitkä kohdat voi kierrättää uusiin ompeluksiin ja mitkä osat kankaasta ovat hapertuneet käyttökelvottomiksi. Yritin repiä kankaan ehjään kohtaan reiän. Toisiin kohtiin sen sai ihan helposti. Ne kohdat jotka pysyivät ehjinä, pääsivät uusiokäyttöön.

ompele lakanasta


Aluksi suunnittelin lakanasta klassista rimpsuhametta kahdella kerroksella. Prinsessa kuitenkin esitti toiveen, että eteen tulisi halkio, jonka alta näkyisi valkoinen alushame. Tiedäthän sellaisen muhkean hameen, jota hovineidot käyttivät. Kovin muhkeaa ja rimpsuista tästä hameesta ei saanutkaan, koska käyttökelpoista kangasta oli leveimmillään vain 42 cm lakanan reunoilla.

Kokeilin ensin voisiko halkion toteuttaa barokkityyliin pitsiliinojen avulla. Erisävyiset valkoiset tuntuivat kuitenkin riitelevän keskenään ja valitsin empiretyylisen brodeeratun puuvillakankaan ja piparkakkureunan. Tyyliä täydentää poimutussauman päälle ommeltu oranssi silkkinauha.

pitsiliinoja hameeseen

Tässä on kuva hameen nurjalta puolelta. Tikkasin valkoisen kankaan reunoistaan kiinni kukalliseen kankaaseen.

hameen halkio


Poimutuslangan ompelu 


Kestävän poimutuslangan saa ohuesta puuvillalangasta. Elikkäs puuvillalangan yli ommellaan leveä siksakommel. Tarkoitus on ettei siksak osu puuvillalankaan, mutta jos siksak osuu puuvillalangan päälle, niin tikit voi purkaa ja ommella uuden siksakin puuvillalangan päälle. Kannattaa säätää siksak niin leveäksi, että puuvillalanka sopii hyvin sen alle. Poimutus syntyy puuvillalankaa vetämällä. Tiukkakierteinen puuvillalanka luistaa hyvin siksakompeleiden alla ja rypyt on helppo asetella paikoilleen.

Uusi päivitetty ohje poimutuslangan ompelusta

poimutuslangan ompelu


Samalla poimutustekniikalla olen ommellut myös mekkotehtaan Orelma-mekon pääntien poimutukset.

Lakanan jämistä kokosin kankaisen kauppakassin. Vuoritin kauppakassin oranssilla puuvillakankaalla, jotta kassista tuli kestävämpi. Ompelin kauppakassin muovikassin kaavalla. Tässä on ohje ompeluun.

kauppakassin ompelu

 
Juhlamekon ompeluun löydät vinkkejä täältä: miten ommella piilovetoketju tavallisella paininjalalla ja miten vuori ommellaan mekkoon.

Menisiköhän tämä käsityö mukaan Kässähamstereiden käsityöhaasteeseen. Olen ainakin kaikella rakkaudella säilyttänyt tämän kankaan monta vuosikymmentä.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.14 kommenttia:

 1. Ihana kangas ja söpö hame! Vanhat lakanat repeää hetkessä keskeltä pienestäkin vetäisystä 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Ihan totta puhut, testaan vanhat puuvillakankaat yrittämällä repiä niitä. Jos ehjään kohtaan saan kiskomalla reiän, niin siitä ei kannata enää ommella, ei kestä käytössä. Ja onpa kiva kun käyt täällä säännöllisesti vierailulla, on kuin vanhan tutun kanssa juttelisi :)

   Poista
 2. Oo, jopa minä hiffasin mikä on poimutuslanka! Kiitos selkeästä selvityksestä :) Ja ihana hame, oikein retro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävistä sanoistasi Marjo-Riitta :) On mukava kuulla että onnistuin kirjoittamaan poimutuslangan ompelusta selkeästi.

   Poista
 3. Tämä on todellakin sopiva kässähamsterihaasteeseen. Kiva, että osallistuit! Kangas on kyllä ihanan retroa ja hame ja kauppakassi tosi kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Kati :) Paljon ompelen kaappien materiaaleista, mutta välillä tuo hamsterointi- terminä tihkaisee, niin tulee epäröityä haasteeseen osallistumistakin. Nyt pitäs ommella reppu, mutta kaapissa ei ole sopivaa vuorikangasta. Pitäisi penkoa nettikaupat tai lähteä 100 km päähän. Olisi helpompaa vaan ottaa kaapista valmis kangas ja ommella. Joten näen välttävän kokoisen kangasvaraston edellytyksenä harrastamiselle. Ja nyt jos tilaan vuorikangasta niin tilaan kyllä monta metriä, enkä välitä hamsterointi- sanasta pätkääkään :D

   Poista
  2. Juuri näin pitääkin toimia. Järjen käyttö on sallittua. Ja onhan se nyt ekologisempaakin ostaa kerralla enemmän sellaista kangasta, jota tarvitsee jatkossakin.

   Poista
  3. Hupsista, tuli tilattua 3 metriä vuorikangasta yhteen reppuun. Postikulut ovat niin suuret, että senkin takia yritän tilata kerralla vähän enemmän.

   Poista
 4. Ihana prinsessahame! Hyvin sait myös kaiken käytettävissä olevan kankaan jatkokäytettyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannet kiitoket Maarit :) Tällä prinsessahameella mennään vielä monta kesää, kun vaan pidennetään kuminauhaa vyötäröllä. Ja salaa oon itsekin tyytyväinen ja taputan itseäni olalle aina kun saan käytettyä jonkun kangaspalan kokonaan. Siitä tulee jotenkin hyvä olo, kun kangassoiroja ei jää tilkkulaatikkoon pyörimään.

   Poista
 5. Prinsessalla on hyvä maku! Ihanan rimpsuhameen olit ommellut. Ja kiitos poimutustekniikkavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hovineidot ja prinsessat ovat muodin edelläkävijöitä :D Kiitos kehuista ja poimuttelemisiin!

   Poista
 6. Ihana hame ja kiitos tuosta repimis-vinkistä.. monesti oon ommellut vanhoista kankaista ja liian monesti harmitellut kun valmiissa vaatteessa on heti reikä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ilo on minun puolellani. Mää opin kantapään kautta myös tarkistamaan vanhan kankaan kestävyyden repimällä. Ensimmäisellä kerralla ompelus repesi, kun en tarkistanut.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.