keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Farkkujen vyötärön pienentäminen

Tänään korjataan muutama vaate käyttökelpoiseksi. Korjaukseen mukaan pääsevät farkut, joissa on liian suuri vyötärö, ja neulepaita, joka on pesussa venynyt liikaa leveyttä. Korjaamiseen tarvitaan vyötärönympäryksen verran leveää kuminauhaa.


Farkkkujen vyötärön kaventaminen


Jalasta tippuvat farkut, kyllä niiden kanssa pärjää, mutta ärsyttää nykiä vähän väliä ylöspäin. Vyötä en pysty käyttämään nikkeliallergian takia, jotain muuta ratkaisua haetaan nyt. Leveä kuminauha sopii farkkujen vyötärölle siinä missä collegehousuihinkin. Onhan kuminauhavyötärö mukavampikin kuin vyö. Kuminauhan voi pujottaa koko vyötärön ympäri tai vain takakappaleelle riippuen siitä paljonko pienemmäksi vyötärön haluaa.  

Miehen neulepaita oli venynyt pesuissa liian leveäksi ja varsinkin helma tuntui miehen mielestä liian hulmuavalta. Hän ei halunnut enää käyttää koko paitaa. Neule ei ollut edes nyppyyntynyt, joten harmihan se olisi ollut laittaa pois. Kavensin paitaa sivusaumoista 6 cm ja pujotin helmaan käänteen sisään leveän kuminauhan. Nyt neule on mieluinen.

Neulepaidan pienentäminen


Farkkujen vyötärön pienentäminen kuminauhalla


Ratko housujen vyötärökaitaleeseen kaksi aukkoa kuminauhan pujotusta varten esim. etutaskujen etureunan kohdalle. Ratko nurjalta vyötärökaitaleen alareunan ommelta, näin oikean puolen ommel säilyy ehjänä. Pujota hakaneulalla kuminauha toisesta aukosta sisään ja toisesta ulos.

Ompele kuminauhan päät kiinni suoralla pystysuuntaisella ompeleella. Voit tehdä pystysuuntaiset tukiompeleet kuminauhan päälle esim. molempiin sivusaumoihin ja keskelle taakse. Tukiommel estää kuminauhaa menemästä kierteelle.  

Farkkujen vyötärön pienentäminenNeuleen pienentäminen


Ompelin suoralla ompeleella uuden sauman 1,5 cm päähän sivusaumasta. Kainalossa kaarsin ompeleen loivasti vanhan ompeleen päälle. Sitten paidan sovitus ja tarkastelu, onko 6 cm kavennus riittävä. Lopuksi huolitellaan saumanvarat siksakilla tai saumuriompeleella. Liiat saumanvarat leikataan pois.

Sivusauma oli ommeltu helmakäänteen päälle, joten minun oli pakko leikata helmakäänteeseen aukko kuminauhan pujotusta varten. Huolittelin aukon reunat pienillä käsinpistoilla.

Toisessa reunassa olin viisaampi ja tajusin pujottaa kuminauhan ennen kuin kavensin sivusaumaa, näin kuminauha jäi kätevästi sauman alle. Kuminauhan kireys on juuri sellainen, että se napakoittaa helman, mutta ei vielä aiheuta rypytystä helmaan.

Neuleen pienentäminen


Korjausmaraton


Kimmokkeen kirjoittaa vaatteiden korjaamisesta sain Korjausmaratonista. Tapahtuman organisoi Verstas 247 ja siihen voi jokainen osallistua Facebookin tai Instagramin kautta. Korjaa pe 4. - la 5.10.2019 niin monta vaatetta/ tavaraa kuin vaan ehdit.

Omat korjatut vaatteet/ tavarat saa mukaan kokonaissaldoon laittamalla postaukseen mukaan tagit #korjausmaraton ja #mendingmarathon. Myös etukäteen voi korjata vaatteita. Tällaisista haasteista saa itselle hyvän syyn ryhtyä korjaushommiin ja muiden kuvista löytää lisää inspiraatiota vaatteiden korjaamiseen.


Blogiin luvassa lisää korjausompelua


Korjaan useinkin vaatteita, mutta blogiin niistä en ole juurikaan kirjoittanut. Nämä pienet kuminauhan pujotukset tuntuvat aika mitättömiltä vaatteiden korjauksilta. Tämänhän nyt osaa jokainen. Tarvitseeko näitä laittaa esille blogiin.

Nykypäivänä netistä kuitenkin etsitään paljon tuunausvinkkejä ja korjausideoita. Mielikuvitusta vaatteen korjaamiseen käytetään enemmän, eikä vain tyydytä parsimiseen. Toisaalta helpot ja nopeat korjausideat ovat tervetulleita, kun käsityötaidot ovat päässeet ruostumaan ja into korjaamisen olisi kova. Siksipä minäkin ajattelin kantaa korteni kekoon ja levittää korjausinspiraatiota.


Lisää helppoja korjauksia:Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

 1. Minäkin korjaan paljon vaatteita. Se on hyvä tapa pidentää niiden käyttöikää. Ostan myös euron alelaarista kirppiksiltä vaatteita, jotka ovat minulle liian isoja ja pienennän niitä tai käytän kankaan. Tuo oli tosi hyvä vinkki laittaa kuminauha farkkuihin! Lisäksi tuo pystysuuntainen tukiommel oli sellainen, etten ollut ennen kuullut. Kuminauhan kiertyminen on ollut riesa. Ei muuta kuin kokeilemaan itsekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Teresa :) Kuminauhan kiertyminen on tosiaan ärsyttävää, eikä kapeaa kuminauhaa aina voi joka paikkaan laittaa. Kirppikseltä kun katselee vaatteita tuunattavaksi onkin hyvä katsella valmiiksi isoja kokoja, ne ovat helpommin tuunattavissa itselle sopiviksi, koska niissä on kangasta käytettäväksi enemmän.

   Poista
 2. Itselläkin on tuossa jotkut liian isot farkut ja tuota kikkaa voisikin kokeilla niihin. Saisi niistä vielä käyttökelpoiset. Kyllä vanhoja vaatteita kannattaa korjata ja uudistaa! Kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla, että vinkki pääsee käyttöön. Kun saa pidennettyä vaatteen elinkaarta niin lompakko ja luonto kiittävät :D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.