sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Neulotaan siililapaset

Voiko siililapaset neuloa pinkistä langasta vai onko ruskeanharmaa parempi väri? Entä pitäisikö siilin piikit neuloa hapsulangasta erikseen vai pitäisikö hapsulanka neuloa yhdessä tavallisen langan kanssa?
 

Siililapanen

Olen innostunut nyt neulomisesta, koska sain aikaisemmin neulottua valmiiksi sormikkaat. Ihmeellistä, että minä sain jotain valmiiksi neulomalla, sitä ei kovin usein tapahdu. Tämä johti siihen että, innostuin kaivamaan lankalaatikosta lisää lankakeriä neulottavaksi. 

Yksi lankakerä halusi muuttua lapasiksi, toinen pipoksi ja kolmas sormikkaiksi. Loin silmukat heti kaikkiin kolmeen ideaan. Ja ensimmäisenä tästä "neulekilpailusta" ehtivät maaliin nämä siililapaset.

 

Siililapaset hapsulangasta

 

Lankalaatikossa löytyi siis pinkkiä hapsulankaa. Siitä tulisi mainiot siililapaset. Viisi sekuntia mietin pitäisikö siilin piikit neuloa kuitenkin ruskeasta langasta. No ei tarvitse, siili voi olla juuri sen värinen kuin haluaa, kyllä sen siiliksi tunnistaa. Eikä minulla olisi ollutkaan ruskeaa hapsulankaa. Siilin kasvot voi sitten kirjailla ruskealla langalla. Lankalaatikkoon jäi vielä vaaleansinistä ja vaaleanvihreää hapsulankaa, ehkä pian näemme värikkään siililapasperheen.


Hapsulangan käyttäminen siililapasiin

Toinen pulma oli pitäisikö hapsulanka neuloa yhtä aikaa tavallisen langan kanssa, jolloin lapaset pitäisi neuloa varmaankin tasona. Vai pitäisikö hapsulangasta neuloa erillinen tilkku, jonka ompelisi lopuksi lapasen kämmenosan päälle. 

Muistelin joskus neuloneeni hapsulankaa yhtä aikaa tavallisen villalangan kanssa. Silloin hapsut hukkuivat neuleen sisään. Ehkä siilin piikkihaarniskasta tulisi tiheämpi, jos neuloisin pelkästään hapsulankaa. Vahvistuksen erillisen piikkiosan neulomiseen hapsulangasta sain Pia Tuonosen neuleblogista. Joten minäkin suosittelen ehdottomasti neulomaan erillisen tilkun hapsulangasta.

 

Siililapaset


Neuloin lapasten rannekkeen yksinkertaisella langalla
ja ohuemmilla puikoilla. Kämmenosan neuloin kaksinkertaisella langalla ja paksummilla puikoilla. Näin sain lapasen tiiviimmäksi ja lämpimämmäksi.

Siilin piikkien neulomista varten poimin 22 silmukkaa kämmenosan päältä. Jätin 6 cm tyhjää lapasten kärkeen kasvojen kirjomista varten. Neuloin edestakaisneuletta, kunnes tilkku oli niin pitkä, että se ylsi rannekkeen joustinneuleeseen asti. Lopuksi ompelin hapsulangasta neulotun tilkun kolmesta reunasta kiinni lapaseen. Ompeluun käytin Nalle-lankaa, joka arvelin luistavan paremmin kuin hapsulanka.

Neulo siililapanen

Valmiit lapaset olivat lapsen käteen pari milliä liian lyhyet. Kuulemma sormet olivat ihan kärjessä kiinni. Olin ollut liian innokas kärkikavennusten aloittamisessa. Yksi kerros pidemmästi olisi ollut tarpeen. Ratkaisin asian niin, että kastelin ja venytin lapaset sopiviksi. Helppoa ja vaivatonta!

 

Siililapaset hapsulangasta

Lapasen koko 10 - 12 v.
Valmiin lapasen ympärys 20 cm

Ranneke joustinneuletta:
Novita Nalle yksinkerroin
Puikot nro 3
silmukoita 48

Kämmenosa pyöröneuletta oikeilla silmukoilla:
Novita Nalle kaksinkertaisena
Puikot nro 4
Silmukoita 44
Neuletiheys: 22 s. =10 cm.

Siilin piikit edestakaisneuletta:
Hapsulanka (joku vanha alelaarilöytö, joka vihdoin pääsi käyttöön)
Puikot nro 4
Silmukoita 22


Lisää eläinaiheisia neuleprojekteja

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

2 kommenttia:

 1. Näitä siililapasia tuli silloin neulottua, kun lapset olivat pieniä. Neuloin näitä monessa värissä. Minä neuloin silloiset siililapaset tasoneuleena. Siililapaset on kyllä hauskat. Liukasta laskiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista ja liukasta laskiaista myös. Täällä on pullat juuri paistumassa :) Minä olen vähän myöhässä hypännyt mukaan tähän siililapasinnostukseen. Näitä näkyy ja kuuluu tehdyn jo paljon. Langat ovat kyllä olleet odottamassa pitkään, vai ostinkohan ne jotain nallea varten...
   Vaikka hapsulangan neuloisi lapasiin mukaan tasona tai erillisenä tilkkuna, niin käsinompelua on luvassa. Siitä työvaiheesta kun pääsisi eroon, niin olisin onnellinen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.