Tämän neuvon minä antaisin sinulle, kun aloitat uimapuvun ompelua. Uimapuvun ompeleminen on yksinkertaista pallokärkineulalla ja kotiompelukoneella. Lycrakangas ei rispaannu reunoista, joten huolittelujakaan ei tarvita. Tavallinen kuminauha kestää jalanteillä hyvin käytössä. Nauti uimisesta itseommellussa uimapuvussa, tästä löydät helpot ompeluohjeet uimapukuun.
Uimapuvun mallin suunnittelu
Itsetehty uimapuku on parasta mitä tiedän, sen voi ommella juuri niin peittäväksi tai paljastavaksi kuin haluaa. Itse tehden uimapuvusta saa täsmälleen sopivan kokoisen.
Tämän uimapuvun pääntie on toppimainen. Eli uimapuvun pääntie yltää melko lähelle kaulaa ja kädentiet yltävät kainaloihin. Uimapuvun selkäkappaleen yläreuna on suora ja loppuu lapaluiden alle. Uimapukuun tulee kapeat naruolkaimet. Uimapuvun eteen pääntielle ommellaan frilla, joka lisää sekä koristeellisuutta että peittävyyttä.
Uimapuvun tarvikkeet
- 0,6 m lycraa 29,90 €/m Nuppu Print Company (kankaan uv-suuoja on UPF 50+)
- Pala coolmaxia haarakappaleen vuorittamiseen
- Inkan tehtaan kuminauhaa leveys 1 cm. Tämä kuminauha on meillä testattu kestäväksi kloorivedessä ja merivedessä.
Uimapuvun kaava: Hyvä Sauma tekstiilityön oppikirja
Uimapuvun koko: 152 cm
Uimapukukankaan leikkaaminen
Uimapuvun kädenteiden ja jalanteiden käännevaroihin leikkasin väljyyttä
reilusti, jopa 3 cm. Sovituksessa ylimääräisiä käännevaroja on helppo leikata pois, mutta lisää kangasta esimerkiksi jalanteille on mahdoton saada. Loppujen lopuksi reiluista käännevaroista oli hyötyä, ne kaikki tulivat käyttöön. Vain etukappaleen puolelta jalanteiltä leikkasin 1,5 cm suikaleen pois.
Kangas riitti hyvin, joten en leikannut erillistä haarakappaletta. Etu- ja takakappale ovat riittävän pitkiä ja ompelin vain yhden sauman haaraan.
Uimapukukankaan leikkaaminen, jätin reilut käännevarat kädenteille ja jalanteille.
Uimapuvun väljyysvara
Leikkasin uimapuvun samoilla mitoilla kuin vartalon ympärysmitat eli väljyysvara oli nolla. Sovituksen jälkeen kavensin uimapukua 2 cm sivusaumoista eli uimapuvun väljyysvaraksi jäi -4 cm.
Sovitimme uimapukua märkänä, jotta varmistuimme oikeasta väljyydestä. Jokainen kangas joustaa eri tavoin, joten väljyysvarat kannattaa tarkistaa omaan kankaaseen sopivaksi.
Notkoselkämuokkaus
Notkoselän takia uimapuvun selkään jää kangasta rytylle. Siksi lyhensin takakappaleen kaavaa 4 cm taittamalla kaavaan kaksi poikittaista laskosta selän notkokohtaan. Näin etukappaleelle jää ylimääräistä väljyyttä 4 senttiä.
Alun perin suunnittelin takakappaleen vain 2 cm lyhyemmäksi, mutta sovituksessa selkään jäi vielä niin paljon ryttyjä, että leikkasin takakappaleen uudelleen. Siksi ylemmässä kuvassa on yksi laskos takakappaleessa ja alla olevassa kuvassa on kaksi laskosta.
Notkoselkämuokkauksen takia takakappaleen kaava on laskostettu on 4 cm lyhyemmäksi.
Uimapuvun ompelujärjestys
- Sivusaumat
- Olkainten ompelu
- Haarasauman ompelu ja vuoritus
- Frillan ompelu ja etukappaleen pääntien huolittelu
- Kädenteiden kuminauhojen ja selän käännevarojen ompelu
- Olkainten kiinnitys
- Jalanteiden kuminauhojen ompelu
Ompeluvideot löydät Kangaskorjaamon Instagramista etusivun kohokohdista.
Ompelin uimapuvun saumat saumurilla 4-lankaisella simultaanitikillä, jonka piston pituus on 2. Ajattelin että
lyhyempi piston pituus kestää käytössä paremmin. Saumuriompeleen voi korvata ompelukoneen kapealla ja tiheällä siksakilla. Uimapuvun ompeleiden joustavuus on käytössä tärkeää. Erityisesti uimapukua pukiessa saumat kestävät paremmin, kun ne joustavat kankaan mukana.
Kädenteiden ja jalanteiden kuminauhojen ompelussa käytin siksak-ommelta. Piston leveys 5 mm ja piston pituus 3 mm. Tämä joustaa hyvin kuminauhan mukana. Tavallinen siksak olisi helpompi purkaa kuin kolmiaskelsiksak, jos tulee ommeltua huti. Ommellessa käytin numero 70 pallokärkineulaa.
Uimapuvun sivusaumat
Ommellessa venytin takakappaleen etukappaleen pituiseksi, näin sain syötetyksi ylimääräisen väljyyden sivusaumoihin. Tasona etukappale näyttää ryttyiseltä, mutta rytyt oikenevat kun uimapuvun pukee päälle.
Uimapuvun sivusaumojen ompelu
Uimapuvun olkainten ompelu
Leikkasin 4,5 cm leveät kaitaleet lycrasta. Ompelin saumurilla kaitaleet yhteen oikeat puolet vastakkain tuppiloksi. Hakaneulan avulla käänsin tuppilot oikein päin.
Olkainten sisään pujotin 1 cm levyisen tavallisen kuminauhan. Kuminauha antaa tukea ja joustavuutta olkaimille. Jokaiseen sovitukseen neulasin olkaimet paikoilleen, joten ne oli hyvä ommella tässä vaiheessa valmiiksi.
Uimapuvun olkainten ompelu
Haarasauman ompelu ja vuoritus
Uimapuvun haarasauman ompelin ensin saumurilla ja sitten litistin saumanvarat ompelemalla siksakkia niiden päälle.
Leikkasin haaran vuorin coolmax-kankaasta. Sitä oli jäänyt yli kestovaippojen ompelusta. Coolmaxin etuna on se, että kangas tuntuu miellyttävältä isoa vasten kosteanakin.
Ompelin kapeat käänteet vuorikappaleen etu- ja takareunaan. Kiinnitin vuorin apuompelein jalanteiden reunoille. Vuori kiinnittyy uimapukuun vain jalanteiden kohdalta. Vuori on irtonainen edestä ja takaa. Näin menetellen vuorin sisään ei kerry hiekkaa. Aikaisemmin ompelin uimapuvun, jossa haaran vuori oli umpinainen ja ongelmaksi muodostui hiekan kerääntyminen kankaiden väliin.
Uimapuvun haaraosan vuori on aukinainen, jottei kankaiden väliin kerry hiekkaa.
Frillan ompelu ja etukappaleen pääntien huolittelu
Leikkasin kaksi kertaa etukappaleen levyisen frillan. Frillan korkeus on 14 cm. Poimutin frillan pääntien pituiseksi ja ompelin sen paikoilleen.
Frillan päälle ompelin kaksinkertaisen lycrasta leikatun kaitaleen, samoin kuin ompelisi paidan pääntielle resorin. Frillan alareunaa ei tarvitse huolitella, lycrakangas ei purkaudu käytössä.
Frillan sivureunat pyöristin lyhyemmiksi. Saan ommeltua kädenteiden kuminauhakäänteet sujuvammin, kun frilla ei jatku kainaloon asti.
Frilla kiinnittyy pääntien "resorin" alle.
Kädenteiden kuminauhojen ja selän käännevarojen ompelu
Ompelin kädentien käänteen siksakilla, samalla kuminauha kiinnittyi käänteen väliin. Testasin etukäteen tilkulle, jotta 1,5 cm venytys kuminauhalle on 10 cm matkalla sopiva. Toisin sanoen kuminauhaa kuluu 8,5 cm, kun ompelee 10 cm käännettä.
Takakappaleen puolella käänne jatkuu 1,5 cm leveänä muodostaen kuminauhakujan. Tämän kohdan tein helpoimman kautta eli pujotin kuminauhan kujaan, enkä tikannut sitä kiinni.
Kädentien käänteen ja kuminauhan ompelu
Olkainten kiinnitys
Etukappaleella olkaimet kiinnittyivät samalla kun tikkasin kuminauhan kädentielle. Takakappaleen puolella ompelin olkaimet leveällä siksakilla kuminauhakujan päälle. Näin olkaimet voi tarvittaessa ratkoa irti ja pidentää. Olkaimiin jätin 5 cm kasvunvaraa.
Olkainten kiinnitys takakappaleeseen
Jalanteiden kuminauhojen ompelu
Alun perin olin leikannut 3 cm käännevarat. Loppujen lopuksi vain etukappaleen puolella oli liikaa käännevaraa. Leikkasin ylimääräisen väljyyden pois käyttäen pikkuhousujen kaavaa apuna. Olin nimittäin juuri ommellut uusia pikkareita, niin kaava oli testattu sopivaksi.
Käänsin jalanteille kuminauhan levyisen käänteen ja ompelin kuminauhan käänteen väliin. Kuminauhaa kiristin noin 1,5 cm 10 cm matkalla, samoin kuin kädenteilläkin. Toisin sanoen kuminauhaa kuluu 8,5 cm, kun ompelee 10 cm käännettä.
Istumalihaksen kohdalla kiristin kuminauhaa hieman tiukemmalle, koska käänne saa nousta pystyyn ja oikeasti kiristää kangasta. Muualla jalantiellä riittää, että kuminauha tukee ja jämäköittää reunan.
Jalanteiden kuminauhojen ompelu siksakilla
Mitä opin uimapuvun ompelusta?
Tämä oli toinen ompelemani uimapuku. Ensimmäisessä uimapuvussa tein sen virheen, että ompelin haaran vuorin pussiin eli umpinaiseksi. Vuorin alle kertyi hiekkaa, joka ei meinannut irrota pesussakaan. Minun oli pakko purkaa toinen sauma auki. Tähän uuteen uimapukuun jätin haarapalan vuorin auki sekä edestä että takaa.
Uimapuvun kaavat ovat paljastavia; kädentiet, jalantiet ja pääntie ovat avaria. Uimapukuun kannattaa leikata reilut käännevarat edellä mainittuihin kohtiin, jos uimapuvusta tavoittelee peittävämpää. Sovituksen jälkeen voi ylimääräisiä käännevaroja leikata pois. Nämä reilut käännevarat pelastivat meidän uimapuvun.
Testaa tilkulle ompeleita. Venyttele tilkkua ja tutki kestävätkö ompeleet venytystä. Kokeile tilkulle miten paljon kuminauhaa kannattaa venyttää kädenteiden ja jalanteiden ompelussa. Kuminauhan laatu ja kankaan paksuus vaikuttavat siihen, miten kuminauha palautuu venytyksestä.
Sovituksia, sovituksia ja sovituksia. Me sovitimme uimapukua jokaisen työvaiheen jälkeen. Jokainen ommel vaikuttaa uimapuvun sopivuuteen.
Innostuin entistä enemmän tästä uimapuvun ompeluprojektista ja tilasin jo itsellenikin uimapukukankaan. Suunnittelen ompelevani itselleni 2-osaisen uimapuvun, eli toppi ja alaosa olisivat erikseen.
Uimapuvun ompelusta voit lukea lisää
- Uimapuvun ompelun ABC
- Uimahousujen ompelu ja miten ommella vuori siististi
- 2- osainen uimapuku: uimatoppi ja -housut, miten ommella toppaukset rinnan kohdalle?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.