sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Olkalaukku Aku Ankan taskukirjasta

Valitse kirjahyllystäsi mikä tahansa pehmeäkantinen kirja ja tuunaa siitä olkalaukku. Aku Ankan taskukirja oli juuri sopiva huumoriltaan ja kooltaan minun käsilaukkukankaakseni. Urki auki, eli kaasu pohjaan, näillä ohjeilla sinäkin onnistut luomaan persoonallisen kirjalaukun.

 

Aku Ankan taskukirjasta laukku


Yleensä ideat kierrätyskäsitöihin syntyvät siitä lähtökohdasta, että haluan pelastaa jonkun tavaran roskistuomiolta ja keksin sille uuden käyttötarkoituksen. Nyt minulla ei ollut malttia odotella kirjan sivujen irtoamista vanhuuttaan, vaan halusin toteuttaa heti idean Aku Ankka -olkalaukusta. Revin varta vasten  yhden Aku Ankan taskukirjan, mutta en jää sitä harmittelemaan. Sillä nyt minulla on universumin upein olkalaukku työpuhelimelle ja avaimille.

 

Laukku Aku Ankan taskukirjasta

 

 Aku Ankan taskukirjan selän leveys oli 2,8 cm. Virkkasin kirjan kansien väliin kiinteitä silmukoita niin monta kerrosta, että laukun leveydeksi tuli 4 cm. Näin laukkua on helpompi käyttää.

Laukun kestävyyttä lisäsin kolmella eri tavalla:

Päällystin kirjan kontaktimuovilla, sivelin liimaa kirjan selkään irti revittyjen sivujen kohdalle ja vuoritin laukun sisäpuolen. 


Kirjan sivujen hyötykäyttö:

Ompelun aikana mietin jo jatkokäyttöä sarjakuvasivuille, eihän niitä voi roskiinkaan heittää :D 
 • Sivujen liimaus kontaktimuovin avulla kankaaksi, josta ommellaan kassi
 • Origamien taittelu
 • Jääkaappimagneetteja/ taulumagneetteja
 • Kirjekuori
 • Lahjapaperi
 • Kortteja
 • Tarroja

Mitä sinä ehdottaisit irti revityille sivuille?

 

Tuunaa kirjan kansista laukku:

Ohjetta voi soveltaa mihin tahansa pehmeäkantiseen kirjaan.


1. Revi kirjan sivut irti. Voit myös leikata sivut irti katkoteräveitsellä.

2. Hio kirjaan selkään jäävä rosoinen paperisilppu pois.

3. Vahvista kirjan selkä sivelemällä Erikeeperiä irti revittyjen sivujen kohdalle.
Huom. kansien kannattaa antaa kuivua kiinni-asennossa, etteivät kannet kuivuessaan jää liian aukinaiseen asentoon.

4. Päällystä kannet kontaktimuovilla. Minun suosikkini on Pelloplast, se on vahvaa ja kestävää.

5. Ompele kirjan kannet ympäri ompelukoneella. Käytä pistonpituutta 5. Vaihda ompelukoneeseen neula nro 110, sillä saat isoimmat reiät. Ompelukoneessa ei siis ole lankoja. Tarkoitus on ommella reiät, joihin ommellaan käsin pykäpistot. Kirjan selän kohdalle ei pysty ommella, se on liian paksu. (Katso kuva alla.)

Kirjan kansien uusiökäyttö6. Leikkaa vuorikankaasta kansien kokoinen pala + 1 cm saumanvarat. Silitä saumanvarat kankaan nurjalle. Ompele halutessasi vuoriin tasku avaimille, niin avaimia ei tarvitse kaivaa laukun pohjalta. Minä sijoitin taskun aivan laukun yläreunaan. (Katso kuva alla.)7. Liimaa vuorikangas kirjan selkään. Vuori saa jäädä irtonaiseksi kirjan kansien kohdalta. 


Ompele Aku Ankka olkalaukku

 

8. Ompele pykäpistoilla reunat ympäri. Vuori ja kannet kiinnittyvät toisiinsa. Ompelua helpottaa, kun kiinnität kirjan kannet ja vuorin yhteen teipinpaloilla ompelun ajaksi. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että kannet ja vuori ovat samankokoiset. 

Nurkissa ommellaan kolme pykäpistoa samaan reikään. Minä käytin ompeluun helmilankaa. Tämä pykäpistoreuna toimii seuraavassa vaiheessa virkkauksen aloituskerroksena. (Katso kuva alla.)

 

Ompele kirjan kansista laukku

 

9. Virkkaa pykäpistoihin kiinteitä silmukoita 3 kerroksen verran. Minulla oli käytössä melko ohutta virkkauslankaa, johon sopi 2,5 kokoinen virkkuukoukku. Virkkaa molemmat kannet erikseen.


Ompele Aku Ankka laukku

 

10. Ompele olkahihna, joka on kirjan selän levyinen. Minä ratkoin vanhoista farkuista vyötärökaitaleen olkahihnaksi.

11. Liimaa hihna kirjan selkään. Olkahihnan toinen pää jää irtonaiseksi vielä tässä vaiheessa. (Katso kuva alla.)

Laukku kirjan kansista

 

12. Ompele vetoketju käsin virkattuun reunaan. Tähän taskukirjaan 15 cm:n pituinen vetoketju oli sopiva. Vetoketju yltää 4 cm kirjan pystysivulle, jolloin käsilaukku avautuu paremmin. 

 

Aku Ankka Laukku

 

13. Virkkaa lisää kerroksia laukun sivuun ja pohjaan. Vetoketju leventää laukun yläreunaa, joten tarvitaan sama levennys laukun sivuun ja pohjaan. Minä virkkasin kolme lisäkerrosta kiinteitä silmukoita, se vastasi vetoketjun leveyttä. Nyt laukussani on siis 9 kerrosta kiinteitä silmukoita reunoilla.


laukku Aku Ankan taskukirjasta

 

14. Yhdistä virkatut reunat toisiinsa piilosilmukoin. Vaihtoehtoisesti voit myös ommella käsin reunat yhteen.

15. Ompele olkahihnan toinen pää vetoketjun alareunan kohdalle. Minä ompelin olkahihnan päähän pykäpistot ja virkkasin pari kerrosta kiinteitä silmukoita. Virkatusta reunasta olkahihnan kiinnitys onnistui näppärästi.

16. Viimeistelyt: Laukun pohjaan, kirjan selän ja virkatun reunan väliin jää rako. Virkkasin kirjan pohjaa vähän pidemmäksi, liimasin kuumaliimalla tämän ulokkeen kirjan sisäpuolelle selkää vasten.
 

Samanlainen pieni rako jää kirjan selän viereen yläreunaan. Yläreunassa on olkahihna, joten rakoa ei näe. Vetoketju lähtee kuitenkin avautumaan paremmin, kun ompelee raon umpeen ja vetoketjun olkahihnaan kiinni.Kirjan kansista laukku


Tämä Aku Ankka -laukku lähtee heti huomenna käyttöön. Tuli justiinsa hyvä, mitään työvaihetta en muuttaisi. Ja irti revityistä sivuista ajattelin ommella isomman kassin. Liimaan taskukirjan sivut kontaktimuovilla yhteen sekä ulko- että sisäpuolelta. Näin syntyneen kankaan ompelen isoksi kauppakassiksi. Teen kokeellista tutkimusta miten kontaktimuovikassi kestää käytössä ja palaan raportoimaan myöhemmin.


Laukkuinnostukseen lääkettä


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

6 kommenttia:

 1. Kääk! Vautsi miten taitavaa, kätevää ja sympaattista 💚
  En osaa käsitöitä, mutta ihastuin tulokseen koska olen Ankkafani. 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos <3 Jos sattuu, ettei joku ole vielä ankkafani, niin eiköhän tämä laukku muuta tilanteen :D :D

   Mietin myös seuraavaksi käsityökassia mihin saisi neuletyön mukaan. Olen säästänyt Aku Ankan joulumantelin muovikääreet ja niissä on hauskoja kuvia. Niin sellaisesta saisi passelin käsityökassin. Pari ompelinkin jo joululahjakassiksi, käyn lisäämässä linkin tuonne tekstiinkin.

   Poista
 2. Irti revityt sivut junk journaliin tottakai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta. Liitänkin tähän heti yhden esimerkin Villa Nannan blogista, miten Junk Journalin voi tehdä.

   Poista
 3. Aivan ihana Aku-laukku😍 Olet todella taitava käsitöissä. Siksi uskaltaudun kysymään neuvoa. Mulla on vuoriton mekko, joka on muualta hyvä, mutta kiristää rintojen kohdalta.☹️ Melkoiset hinkit kun olen saanut vaivoikseni. Joten olisiko sulla ideaa, miten mekon saisi suurennettua helpoimmin? Laittaisinko sivusaumoihin kiilat? Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Aku-laukku on osoittautunut käytännölliseksi ja herättää kyllä huomiota.

   Mekon suurentamiseen sopisi kyllä kiilat. Lumisiivet blogissa oli paita levennetty kiilojen avulla, ehkä saat tästä ohjeesta jotain suuntaa.

   Toinen vaihtoehto olisi lisätä selkään keskelle kangasta/ nyöritys. Toisaalta ylimääräistä väljyyttää kaivattaisiin eteen. Voiko eteen lisätä koko matkalle kaitaleen/ pitsiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.