maanantai 4. helmikuuta 2019

Alusvaatekuminauhat vertailussa

Mikä olisi paras ja sopivin kuminauha käyttötarkoitukseensa. Onko sopivan alusvaatekuminauhan valinta tuuripeliä niin kuin bingossa vai pelataanko  kuminauhan valinnassa taidolla ja kokemuksella niin kuin ristinollassa. Tässä on vertailu alusvaatekuminauhoista. Vertailuun keräsin kahden vuoden aikaiset käyttökokemukset sekä ennen ja jälkeen kuvat.

Ompele boxeritKuminauhasta ja kolmiaskelsiksakista ovat alusvaatteet tehdyt. Kuminauhojen osuus alusvaatteiden käyttömukavuudessa on ratkaiseva, joten sopivan kuminauhan löytämiseen kannattaa panostaa. Ompelin sarjatyönä lasten alushousuja. Samalla  tarjoutui mahdollisuus tehdä tutkimusta, mitkä alusvaatekuminauhat toimivat käytössä.

ompele pikkuhousut


Alkuun sanottakoon, että vanhat alusvaatteet olisivat kuminauhojensa puolesta käyttökelpoisia vieläkin, kuminauhat joustavat ja palautuvat kahdenkin vuoden jälkeen erinomaisesti. Suurin ero uusiin kuminauhoihin verrattuna on se, että valkoiset kuminauhat ovat harmaantuneet.


Alusvaatekuminauhojen vertailu

Kaikki kuminauhat joustavat ja palautuvat hyvin, joten sitä en erikseen mainitse jokaisen kuminauhan kohdalla.
Vinkiksi: Jos sinulla on mahdollisuus venytellä kuminauhaa ostohetkellä, niin kiinnitä huomiota kuminauhan palautuvuuteen.

Tekokuituinen alusvaatekuminauha pitsireunuksella

+ ohut ja litteä, on kuin kuminauhaa ei olisikaan
+  runsas valikoima eri leveyksiä, värejä ja pitsejä
+ kuminauhan alku ei purkaudu niin kuin kudotussa kuminauhassa
+ saatavuus hyvä
- valkoinen väri harmaantuu pesussa
- pitsit menettävät kauneutensa ja myttääntyvät epämääräisiksi toistuvissa pesuissa

tekokuituinen kuminauha

Kudottu puuvillainen kuminauha

+ valkoinen väri pysyy valkoisena toistuvissa pesuissa. Kuvasta ei huomaa vanhan ja uuden kuminauhan eroa, joten piti ihan kirjoittaa kumpi on kumpi.
- kuminauhan kudottu rakenne saattaa purkautua, jos kuminauhan päitä ei huolella ommella. Myös kuminauhan keskeltä voi vetäytyä esille lenkkejä ja lankoja. Kuvaan merkitsin nuolella kohdat, joissa kuminauha on tullut esiin.

kudottu puuvillainen kuminauha


Boxerikuminauha

+ pehmeä, leveä, tukeva
+ boxereihin voi jättää vähän kasvunvaraakin ilman että alushousut alkavat valua, koska leveää kuminauhaa ei tarvitse kiristää niin tiukalle kuin ohutta kuminauhaa
- väri kuluu
- ompelussa on oltava tarkkana, jotta kangas asettuu juuri kuminauhan reunaan. Kuminauha on niin paksua että sormillakaan ei pysty tunnustella missä kankaan reuna kulkee kuminauhan alla.
Saatavissa esim. Tikkaus ja Tarvikkeesta

boxerikuminauha

Reunan yli taitettava tekokuituinen kuminauha

Tämä on minun suosikkini. Minulla oli tätä valkoisena ja nyt otin testiin pinkin värisenä.
+ siisti ja helppo reunahuolittelu, koska kangas jää kuminauhan sisään
- valkoinen väri harmaantuu pesussa
- kirkkaat värit haalistuvat pesussa. Katso neljä kuvaa alaspäin, niin näet miten pinkki väri on haalistunut.
- hieman kalliimpi verrattuna muihin samanlevyisiin kuminauhoihin n, 1,2 €/m
Saatavissa esim. Kangaskapinasta

alusvaatekuminauhan ompelu

taitettava kuminauha

 

Päällystämätön kuminauha, elastaaniton kuminauha

Tämä tuntuukin samalta kuin polkupyörän sisäkumi, koska se on valmistettu pelkästään kumista.
+ huomaamaton, koska se ommellaan kankaan taitteen alle piiloon.
+ taipuisa, joustava, ohut, erittäin pehmeä
+ ohut ja joustava kuminauhavalinta myös kestovaippoihin.
+ sopii lahkeensuun taitteiden sisään ihan yhtä hyvin kuin vyötärölle
- kahden vuoden säilytyksen jälkeen kuminauha on hapertunut ja käyttökelvoton. Ensimmäiset alusvaatteet, joihin käytin tätä kuminauhaa olivat erinomaiset.


Alla olevassa kuvassa valkoinen nippu on päällystämätöntä kuminauhaa, jota on ommeltu pikkuhousujen vyötärölle kolmiaskelsiksakilla. Vertailun vuoksi otin kuvaan mukaan pinkin taitettavan kuminauhan, jota on pikkuhousujen lahkeissa. 

päällystämätön kuminauha


Tässä kuvassa näkyy miten päällystämätön kuminauha hapertui sentin palasiksi. Olin ehtinyt jo ommella kaikki pikkuhousut valmiiksi tämän kuminauhan kanssa.


Kuminauha hapertuu


Pelastin pikkuhousut leikkaamalla hapertuneen kuminauhan pois. Ompelin tilalle kaksinkertaisen trikookankaan, jonka sisälle pujotin tavallista leveää kuminauhaa. Tämän kokemuksen myötä voin  sanoa, että tavallinenkin kuminauha toimii alusvaatteissa.

Uusi kuminauha vyötärölle


Näistä kuminauhoista tällä hetkellä omia suosikkejani ovat leveä boxerikuminauha ja reunan yli taitettava kuminauha. Parasta olisi kun muistaisi ensin tilata pienen pätkän kuminauhaa kokeeksi jonkin kangastilauksen mukana. Mutta viimeksikin ajattelin säästää postikuluissa ja tilasin koko komppanian tarpeisiin kuminauhat.


Kaavat: Ms Girly Ottobre 6/2016 140 cm (92-170 cm)
Mr. Leopard Ottobre 6/2016 128 cm (92-170 cm)
Kuminauhan kulutus: boxereissa vyötärökuminauha 48 cm koossa 128 cm
Pikkuhousuissa vyötärökuminauha 55 cm ja lahkeensuihin 2 x 45  cm koossa 128 cm


boxereiden kaava mr leopard

pikkuhousujen kaava ms girly

Oletko sinä jo kokeillut alusvaatteiden ompelua? Oletko löytänyt parhaat alusvaatekuminauhat?

Esittelen vielä muutkin ompelemani alusvaatteet


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

14 kommenttia:

 1. Olipas perusteellinen ja hyvä selvitys. Ompeleminen ei kyllä taida koskaan olla varsinaisesti kannattavaa, kuten totesit linkkiblogissasi. Mutta kivaahan se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentistasi HennaMar :) Mulla on nyt menossa polvienpaikkausompelut ja nyt voi sanoa että ompelu kannattaa. Housut saavat ihan ilmaiseksi uuden elämän, vaikka eivät enää uusilta näytäkään.

   Poista
 2. Juuri muutama päivä sitten tilasin kaavat koko perheen alusvaatteisiin ja tämä postaus tuli juuri oikeaan paikkaan:).Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa ilahduttavaa kuulla että tästä kirjoituksestani oli sinulle hyötyä :) Toivon sinulle suotuisia ompeluhetkiä uuden kaavapaketin parissa.

   Poista
 3. Minä ompelen kaikki alusvaatteet lapsilleni. Tyttö ei edes hyväksy ostoisia, kun oma malli on paljon istuvampi. Itse tykkään pikkareissa käyttää tuota reunan yli taitettavaa ja boksereissa leveää bokserinauhaa, paitsi nuorimman boksereihin pujotan kujaan ihan normikumpparin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, tässähän olikin mukavasti täydennystä mitä vaihtoehtoja on alusvaatekuminauhojen ompeluun. Näköjään normikuminauhakujakin sopii.

   Poista
 4. Todella hyvä selvitys ja aivan ihania kuoseja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Satu, mukava kun kävit lukemassa :)

   Poista
 5. Aina täällä tulee sellainen olo, että pitäisi itsekin kaivaa ompelukone esiin! :D
  Iloisia kauniita kevätpäiviä sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta palautteesta :) On aina mukavaa levittää inspiraatiota muillekin. Iloisia kevätpäiviä myös Sinulle!

   Poista
 6. Kiitos tästä tietopläjäyksestä. Täällä on ensimmäinen alushousuprojekti suunnitteilla ja on tietenkin kiva jos kerralla onnistuisi löytämään hyvät materiaalit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä, toivottavasti tästä tietopaketista oli hyötyä. Muistan kyllä hyvin oman ensimmäisen alusvaateprojektini. Tiedon tarve oli silloin valtava, nettikaupoissa oli paljon erilaisia kuminauhamateriaaleja, mutta niitä oli hankala vertailla keskenään.

   Poista
 7. Itse aloitin pikkuhousuprojektin viikonloppuna. Vyötäröllä käytän bokserikuminauhaa ja jalka-aukkoihin meni parilla ekalla kertaa ihan tavallista kuminauhaa, jonka ompelin ensin nurjalle ja taitoin sen jälkeen sisälle niin että kuminauha jäi kankaan sisään piiloon. Erittäin mukavat jalassa.

  Suurin ongelma oli miettiä oikeat pituudet kuminauhoille. Kukaan ei halunnut missään ohjeissa tai ohjevideoilla sanoa minkä pituisia kuminauhoja käyttää. =P En ole vieläkään ihan vakuuttunut oikeasta pituudesta, mutta ainakaan ne eivät ole liian kireät käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että siellä on pikkareiden ompelu täydessä vauhdissa. Minunkin pitäisi varmaan tilata tuota pehmeää boxerikuminauhaa lisää seuraaviin.

   Toisaalta ymmärrän, ettei kukaan voi sanoa yeispätevää ohjetta jalantien kuminauhan pituuteen. Kuminauhat venyvät ja palautuvat eritavoin. Jalantien ympärysmitta vaihtelee kaavan mukaan. Meillä on jalantien kohtaa avarrettukin runsaasti etukappaleen puolelta. Itse olen ratkaissut asian laittamalla kuminauhan jalan ympäri eli sovittanut pelkkää kuminauhaa. Olen kokenut myös hyväksi venyttää kuminauhaa pakaran kohdalla eniten (10 cm matkalla on noin 7 cm pituinen kuminauha) ja etukappaleella olen venyttänyt vähemmän (10 cm matkalla on noin 8,5 cm pituinen kuminauha. Haluan siis pakaran kohdalle tiukemman kuminauhan, jotta pikkarin reuna pysyy paikoillaan. Toivottavasti löydät sopivan pituuden omalle kuminauhallesi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.