maanantai 25. helmikuuta 2019

Ommellaan taas kääntöpaljettipaitoja

Tämä on tarina siitä miten ompelin yhden paidan sijaan kaksi paitaa ja miten onnistuin venyttämään paitaan viisi senttimetriä lisää pituutta kankaan loppuessa kesken. Kääntöpaljettien ompelua tässä postauksessa sivutaan muutaman lauseen verran: se on helppoa.

kääntöpaljettikuvion ompelu


3-vuotiaan kanssa kangaskaupassa


Tarina alkaa siitä kun suuntasimme kangaskauppaan. Kaikista niistä kankaista, jotka olivat hyllyssä kutsuvasti esillä, lapsen sormi osoittaa pontevasti harmaata trikookangasta. 

Minä ompelen mielelläni värikkäistä kankaista. Harmaa ei ole minun mielestäni väri. Jos ompelen alusta asti itse niin panostan mielelläni väreihin, niitä on kertakaikkisen mukavampi ommella. Päädyin kysymään haluaisiko lapsi jostain muusta kankaasta paidan. 

Lapsi osoittaa hetkeäkään miettimättä turkoosia, sitäpä siis 40 cm. Kangaskauppias toteaa, että onpa tämä kangas leikattu vinoon, leikkaan vähän ekstraa, että saatte tästä varmasti paidan.


kääntöpaljetti paitaan


Mitä tehdä 10 cm levyisestä kangassuikaleesta?


Mittaan että kangasta on 50 cm esipesun jälkeen. Siitä saisi melkein 140 cm koon paidan isommalle lapselle. Mutta vain melkein, tarvittaisiin 5 cm enemmän kangasta. Jos teen 104 cm kokoisen paidan niin kankaasta jää 10 cm levyinen soiro yli.

Onko sinulla vinkkejä miten hyödyntää näitä kangaskauppiaiden hyvää hyvyyttään kaupan päälle leikkaamia lisäsenttejä?

Kangaskaappi: Tutki minut, tutki minut!

 

Kangaskaapista löytyy tähtikangasta, joka sopii sävyltään yhteen ostetun kankaan kanssa. Niinpä leikkaan tähtikankaasta tähden etukappaleelle. Samasta kankaasta leikkaan paidan helmaan 5 cm jatkopalan. Ompelen trikoosuikaleen paidan helmaan kaksinkertaisena niin kuin resorin hieman vain varovaisemmin venyttäen.

kankaan jatkaminen paidassa

3-vuotias on vielä ilman paitaa

 

Isoveljen vaatekaapista löytyy yksivärinen turkoosi paita 116 kokoa. Leikkaan saumat pois, asettelen kaavat kankaan palasille ja totean tehdasvalmisteisten vaatteiden olevan kieroja kuin korkkiruuvi. Jatkopaloja tähänkin on keksittävä, en halua leikata valmiiksi kieroja hihoja. Kangaskaappi pelastaa jälleen pulasta, vaaleanpunaista pallotrikoota riittää hihoihin ja helmaan jatkoksi.

kääntöpaljettipaita ompelu


Kääntöpaljettien ompelu on helppoa

 

Tilasin kääntöpaljettikuviot Aliexpressiltä. Käytin hakusanoja reversible sequin (patch). Tilaus tuli 1,5 kuukaudessa postilaatikkoon. Samassa paketissa oli 7 eri aiheista kääntöpaljettikuviota. Nämä olivat sopivan pieniä, noin 7 cm leveydeltään.  Näistä pienistä kääntöpaljettikuvioista riittää ommeltavaa pipoon, paitaan, laukkuun ja taskuun. Yleensä kääntöpaljettikuviot ovat n. 20 cm leveitä, eivätkä oikein mahdu pikkulapsen paitaan.

Kääntöpaljeteissa on paksu musta huopatausta. Huovan takana on silittämällä kiinnittyvä liima. Kun kääntöpaljettikuvio on liimattu kankaalle, sen ompelu reunoja myöten siksakilla on tosi nopeaa ja helppoa, kun nuppineulausta ei tarvita. Huopatausta on purkautumaton, joten siksakin ei tarvitse olla kovin tiheä. Paljetit eivät yllä reunaan asti, joten reunaan jää hyvin tilaa paininjalalle ja ompeleelle.

kääntöpaljettien ompelu

kääntöpaljettien ompeluohje


Ja näin meillä on kaksi uniikkia paitaa, joissa molemmissa on oma jujunsa ja tarinansa. Erityisesti pidän tähdestä ja sydämestä paljettikuvion alla, pelkkä paljettikuvio etukappaleella olisi ollut tylsempi.

Lue tämä tarina jos kääntöpaljettien ompelu tuottaa enemmän päänvaivaa. Ohjeiden jälkeen olet taitava kääntöpaljettien ompelija.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

 1. Hienoja olet taas värkännyt! :) Olipa pitkä toimitusaika kääntöpaljettikuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset, värkkäämiseksi meni ihan kuin itsestään, vaikka yksiväristä ja tavallista lähdin yrittämään :D Nyt lähti toinen kääntöpaljettilaus, luvattiin 50 päivän toimitusaikaa, saapa nähdä koska tulevat.

   Poista
 2. Hienoja molemmat! Minulla tarttui juuri kaupasta mukaan kääntöpaljettipaita odottamaan pojan ylihuomisia synttäreitä, kun kuvio oli yksi pojan lempparihahmoista.. Joskus täytyy kokeilla tuollaista kuviota itse ommeltuun vaatteeseen.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Raisa :) Kääntöpaljettipaita on varmasti tykätty, oli se sitten kaupasta tai itse tehty. Meillä ovat lapset aivan ihastuksissaa paljeteista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.