lauantai 11. toukokuuta 2019

Huivit pyöräilykypärän alle ja ohje nirkkoreunan ompeluun

Suunnittelemme innolla jo kesän pyöräilyretkiä leikkikentälle ja merenrantaan. Retket mielessä ryhdyin ompelemaan huiveja. Tämä huivimalli sopiikin erityisen hyvin pyöräilykypärän alle, koska se on muotoiltu kaarevaksi, jotta kypärän alle ei tulisi turhia kangasmöykkyjä. Huivia koristelin nirkko-ompeleella ja kirjoitin siihen ohjeet.

huivi kypärän alleLapset käyttävät kesällä ulkoillessaan huivia, koska se suojaa päätä ja niskaa auringolta. Ompelin ensin kaksi simppeliä perushuivia, sen jälkeen mieleni teki kovasti ommella jokin nätti ruusuke- tai frillahuivi, mutta kun on se pyöräilykypärä. Ruusukkeet ja kypärä eivät mahdu samaan päähän. Nyt testaan tylliä ruusukemateriaalina, jospa se ei painaisi pyöräilykypärän alla. Ruusukkeen kaveriksi ompelin kullanvärisen nirkko-ompeleen huiviin.

huivin ompelu

Ruusukkeeseen käytin kullanväristä verkkotylliä. Ompelin sen putkiloksi. Poimutin putkilon poimutuslangoilla. Lopuksi ompelin poimutetun putkilon spiraalimaisesti huivin päälle. Tämä olikin ensimmäinen kerta kun taiteilin ompelukoneella ruusukkeen.Simppelin kesähuivin ompelu

Huivin koko on sopiva 3-vuotiaasta ylöspäin.

Huivin leikkaaminen:
Pantaosan korkeus on 12 cm sis. saumanvarat. Pannan pituus on käyttäjän päänympärys - 2-3 cm. Voit sovittaa ompelun aikana pantaosan sopivan pituiseksi.
Huivia varten leikataan kolmio, jonka etureuna on muotoiltu kaarevaksi. Näin päälaelle tulee enemmän tilaa ja korvien päälle tulee vähemmän kangasta laskoksille. Kuvassa olevat mitat sisältävät saumanvarat.

huivin ompeluohje

Huivin ompelu:

 1. Huolittele huivin kaksi suoraa sivureunaa. Voit esimerkiksi ommella käänteen tai pitsireunuksen. 
 2. Ompele pannan lyhyet reunat yhteen. Sovita. 
 3. Taita panta kaksinkerroin. Ompele huivin kaareva reuna kiinni pannan avoimeen reunaan. Huolittele samalla niskaan jäävä avoin kohta. Niskan avoin kohta peittyy huivin alle, joten olen todennut saumuriompeleen riittävän hyväksi ja kauniiksi huolitteluksi.

Ompeluvinkki: Huivista tulee vielä istuvampi, jos pantaa venyttää ommellessa ja huivia jättää syötöksille keskellä otsalla. Näin huivi jää vähän poimuille/ syötteelle keskellä päätä. Tässä kuvassa näkyykin juuri sinisen huivin keskellä päälakea olevat poimut.

nirkkoreunan ompelu


Huivi pyöräilykypärän alle


Siirrytäänpä seuraavaksi nirkkoreunan ompeluun. Tällä jipolla voi koristella yhtä hyvin vaatteita ja asusteita persoonallisemmaksi. Koristeompeleen voi tehdä esim. pääntielle tai taskunreunaan. Nirkkoreunan ompelu onnistuu jokaisella ompelukoneella, jossa on piilo-ommel. Kaveriksi tarvitaan vain virkkauslankaa. Nirkkoreunan voi ommella myös ilman virkkauslankaa, silloin koristeommelta kutsutaan simpukkaompeleeksi. You Tubesta löydät lisää ohjeita hakusanalla shell tuck.

Ohje nirkkoreunan ompeluun


Tarvikkeet: virkkauslankaa, joka on koukulle 3-5 sopivaa. Ohuemmallakin langalla koristeommel onnistuu, mutta lopputulos ei ole niin näyttävä.
 1. Valitse ompelukoneestasi piilo-ommel. Piston pituus 1,5 ja piston leveys 4.5.
 2. Jos mahdollista niin käännä piilo-ommel peilikuvaksi. Jos peilikuvaksi kääntäminen ei onnistu, niin sitten ompelu täytyy tehdä "vasenkätisesti" eli kangas on oikealla puolella ja kiinnitettävä lanka vasemmalla puolella.
 3. Ohjaa virkkauslanka tarkasti kankaan reunaan. Piilo-ompeleessa neula kulkee neljä pistoa eteenpäin ja viidennellä pistolla neula koukkaa reunan ja virkkauslangan yli, kiinnittäen virkkauslangan samalla. 
Vinkki: Jos kankaan reuna meinaa aaltoilla, niin käänteen sisään voi silittää tukikankaan. Nirkko-ommelta kannattaa testata tilkulle ennen oikeaan työhön ryhtymistä.

Tässä on ohjevideo nirkkoreunan ompelusta Kangaskorjaamon fb-sivuilla


Kuvasta näet millainen on piilo-ommel. Neljä suoraa tikkiä ja sitten v-kirjaimen muotoinen tikki ----v----v  Ompelussa käytin avointa applikaatiopaininjalkaa, jotta näin asetella virkkauslangan tarkasti kankaan reunaan. Minä käänsin huivin reunan samalla kertaa nirkko-ompeleen kanssa. Yhtä hyvin voi käänteen tai kanttauksen tehdä ensin ja lisätä reunaan nirkko-ompeleen vain koristeeksi.

nirkkoreunan ompeluohje

Tässä on kuva aikaisemmin ompelemastani huivista, jossa on nirkkoreunus. Ommel on pysynyt hyvänä käytössä ja pesuissa, vaikka alkuun pelkäsin lankojen takertuvan ja venyvän pitkiksi lenkeiksi. Kannattaa muuten tutustua huivipostaukseen, siellä on nimittäin lisää jippoja: pipon ompelu kuminauhapoimutuksella ja tuubihuivista kurkistavat kieronlaiset silmät.  

keväthuivi koristereunalla

Kaikenlaisten pienten jujujen ja jippojen keksiminen vaatteisiin on ominta alaani. Olenkin kerännyt yhdelle yläreunan välilehdelle parhaimpia jujuja esille.

Innostuitko nirkkoreunasta, täältä löydät ompeluohjeet hiusdonitsiin nirkkoreunalla. Tässä ei käännellä kapeaa kangastuppiloa oikein päin, vaan nirkkoreunan ansiosta hiusdonitsin voi ommella suoraan oikealta puolelta.

Onko tarvetta kesäpäähineille? Tästä voit tulostaa kaavat lippalakkiin, joka suojaa myös korvanlehdet auringolta.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos <3. Näitä kivoja ompelujuttuja on niin kiva tehdäkin.

   Poista
 2. Tuollaista yksinkertaista ohjetta olenkin kaivannut, ehtii mukavasti valmistua ennen kesää. Kivaa sitruunakangasta ei löydy omasta varastosta, laitetaan jostain muusta. Aurinkoista äitien päivää. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että ohje tulee tarpeeseen :) Ihanaa kesän alkua teille päin.

   Poista
 3. Nirkkoreunus näyttää kivalta, olen joskus aiemminkin törmännyt sellaisen ohjeeseen ja aikonut kokeilla ja niin aijon yhäkin.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nirkkoreunus kuuluu ikisuosikkeihin, se on aina muodissa! Kuulostat hyvin päättäväiseltä, kenties saamme pian jo ihailla sinunkin nirkkoreunusompeluita?

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.