perjantai 3. toukokuuta 2019

Kierrätysompelua - Vauvan paidasta body ja jatkopala bodyyn

Vauvan vaatekaapissa on monta paitaa, mutta tuskin koskaan niitä puetaan vauvalle. Toisaalla vaatekaapissa oli monta pieneksi jäänyttä bodya. Siitä se ajatus sitten lähti yhdistää nämä kaksi epäkäytännöllistä vaatekappaletta yhdeksi toimivaksi. Paita muuttui bodyksi hyvin pienellä vaivalla. Sivutuotteena syntyi myös bodyn jatkopala.

Ompele paidasta body


Erityisesti haluaisin käyttää vauvalla minun vanhaa paitaani, se on niin rakas ja niin pehmoinen. Paita kuitenkin nousee rullalle vauvan kainaloihin ja napa jää paljaaksi, kun vauvaa kantelee ja pitää sylissä. Tämä nopea kierrätysompeluidea sai minut hyppimään ilosta. Ihmettelen miksi en ole keksinyt aikaisemmin jo ommella paitaan jatkoksi bodyn alaosaa.

Tässä on lähtötilanne: kolme paitaa ja kolme bodya. Vaaleanpunainen paita on se minun lapsuusmuistoni.

paidasta body


Ompele vauvan paidasta body


Leikkasin bodysta alaosan. Bodyyn kannattaa jättää saumanvara ja ehkä hieman kasvunvaraakin. Seuraavaksi ompelin bodyn alaosan paidan helmaan.

Paidassa, jossa oli helmakäänne, asettelin bodyn käänteen alle. Ompelin oikealta puolelta kaksoisneulalla valmiina olevaa ommeluraa pitkin. Paidassa, jossa oli helmassa resori, ompelin bodyn kiinni resorin saumaan.

Kokeilin myös ommella bodyn kiinni paidan kädenteihin, jolloin paidan helman voi jättää housujen päälle. Tämäkin ratkaisu oli toimiva. Vaikka paita rullautuisi vauvan kainaloihin, niin napa ei jää kuitenkaan paljaaksi. (Kuva alla)

paitabody ompele


Innostuin niin kovasti, että ompelin vielä yhden paidan bodyksi. Tällä kertaa leikkasin paidan mitoilla uuden bodyn vartalokappaleen. Ompelin bodyn kiinni paitaan vain kädenteille. Bodyn pääntien leikkasin isommaksi kuin paidan pääntien, niin se pilkistele alta ja on helppo pukea. Valmiista bodysta leikattava haaraosa on helpompi tapa muuttaa paita bodyksi, koska nepparitkin tulevat valmiina. Nyt nepparit sai taiteilla itse paikoilleen pihdeillä.

Saumuriniksi: Otin saumurista leikkausterän pois käytöstä ommellessani valmiiden saumojen päältä, esim. kädenteillä ja helmaresorissa. Näin saumurin terä ei leikannut vahingossa paidan ompeleita. 


paitabody ompeluohje

paitabody ompeluohjeBodyn jatkopala


Jatkopalan bodyyn voi leikata pieneksi jääneestä bodysta, niin nepparit tulevat mukana, eikä niitä tarvitse itse kiinnittää. Jatkopalan ansiosta samat bodyt ovat käytössä kauemmin, joten säästyy rahaa, materiaalia, luontoa ja kaappitilaa. Meillä käytetään kestovaippoja, joten jatkopalan ansiosta body yltää paremmin runsaiden fyllinkien ympäri. Yleensä on käynyt niin, että kun body on hihoista sopiva, niin se on haarasta jo liian lyhyt. Bodyn jatkopala on todella kätevä.

Leikkasin bodysta nepparit ja niiden mukana n. 5 cm kangasta. Ompelin kankaat yhteen siten, että nepparit jäivät vastakkaisiin reunoihin. Kanttasin jatkopalan sivureunat. Reunat voi aivan yhtä hyvin huolitella käänteellä.

Huom. Varmista että jatkopalaksi tulevan bodyn nepparit ovat standardikokoa. Jotkut nepparit saattavat olla pienempiä, eivätkä näin ollen sovi yhteen kaikkien bodyjen kanssa.

bodyn jatkopala ohje

ompele jatkopala bodyyn


Nämä olivatkin ensimmäiset ompelut meidän uudelle vauvalle.

Hyödynnän bodyista yli jääneen kangassilpun kestovanulappuihin. Tutustupa tähän helppoon saumuriniksiin, miten kestovanulapuista tulee symmetriset ja pyöreät.

Pienet vauvan vaatteet voi hyödyntää myös muistorikkaiksi säilytyspussukoiksi. Tässä postauksessa pussukoita on ommeltu niin bodysta, fleecetakista kuin potkuhousuistakin.

Jos suunnittelet bodyjen ompelua, niin tässä on vinkkejä bodyn kanttaukseen. Postauksessa neuvotaan miten ommella ja taittaa resorikantin alkupää esim. pääntiellä, että nepparin alle ei jää paksua saumanvaraa.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

9 kommenttia:

 1. Vau! Mahtavaa! Hienoa! Tuhannet kiitokset ideasta! Viluisena olen ollut huolissani, että pian lapselle ei löydy enää riittävän isoja tehdastekoisia bodyja (ja itse en viitsi ommella), että miten sitten vyötärönseutu pidetään lämpöisenä. Nyt ei siis ole enää sitä huolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannesti kiitoksia takaisin :) Itsekään en viitsi lapselle ommella bodyja, kun kirpparilta saa parhaimmillaan 50 snt:llä. Nepparien laittaminen yksistään on jo aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa.

   Poista
 2. Olen saman huomannut että ne paidat tuppaa jäämään kaappiin pölyttymään.. Mutta tässäpä huippu idea! :) Ja hei, oikein lämpöiset onnittelut uudesta vauvasta! 😍

  VastaaPoista
 3. Siis teillä on vauva - hirmuisesti ONNEA! <3
  J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä oli vauvan ensiesiintyminen nyt täällä blogissa. Iso pino jo pieneksi jääneitä bodyja kertynyt, vauvat kasvavat niin nopeaan. Paljon kiitoksia onnitteluista :)

   Poista
 4. Näistäpä tulikin nätit. Kierrätys on mahtava asia, pitäisi paneutua taas enemmän siihen tai tuunaukseen jota harrastan enemmän tavaroiden ja esineiden kuin vaatteiden kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämelliset kiitokset. Tavaroiden tuunaus on mahtavaa, ja hienoa, että sinulla on siihen taitoa.

   Poista
 5. Onnea uudesta vauvasta.
  Olen satunnainen lukija, itsekin ompelija. Olen kanssa tehny jatkopaloja vanhoista bodeista. Kestojen kanssa varsinkin tarpeen.
  Sukkadonitseja just tein taaperolle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.