Rikkinäisestä toppatakista on moneksi. Keräsin tähän vinkkejä mihin vanhan toppatakin osia ja vettähylkivää kangasta voi käyttää. Kokeilin toppahanskojen ompelua, ja yllätyin miten helposti hanskat valmistuivat.
Toppatakki ei ollut enää käyttökunnossa, mutta siitä sai yllättävän paljon materiaalia hyödynnettäväksi muihin käsitöihin. Tässä lista mitä pelastin uusiokäyttöön ja mihin ajattelin niitä hyödyntää.
Toppatakin uusiokäyttö
- Stopparit nyöreistä: kuminauhoihin, narupussukoihin
- Pyöreät kuminauhat olivat jo katkenneet helman kuminauhakujassa, muuten olisin ommellut niistä hiusdonitseja.
- Heijastimet ratkoin irti säästän johonkin toiseen vaatteeseen.
- Vetoketjut: rikkinäiset koruiksi, ehjät uusiokäyttöön
- Hupun talletin kokonaisena, jos vaikka tarvitaan varahuppua toiseen toppatakkiin. Hupun voi kiinnittää tavallisillakin napeilla, jos painonapit eivät sovikaan yhteen.
- Vettähylkivä kangas: paikkamateriaalia, rukkaset, uimapussukka, istuinalusta, vauvan töppöset, kurasäärystimet (lenkille housun lahkeita suojaamaan), luistinten teräsuojat...
- Vanuvuori ja fleecevuori: pehmolelun tai tyynyn täytteeksi, hanskojen vuoriksi
Tuleeko sinulle mieleen mihin kierrätysompeluun voisi käyttää toppatakin kangasta tai muita osia?
Vinkkejä ratkomiseen
Takin ratkominen saattaa kuulostaa kovalta urakalta, mutta ei siihen loppujen lopuksi kauaa mene. Erityisesti suosittelen riuhtaisuratkontaa, se on nopeaa ja tehokasta. Eli puran ratkojalla pienen alun ompeleeseen ja lopun sauman riuhtaisen voimalla auki. Tämä tekniikka sopii hyvin ulkoiluvaateisiin, koska kangas on kestävää. Jos kangas sattuisi repeämään, niin mitäpä tuo haittaisi, koska takki oli menossa joka tapauksessa roskikseen. Ratkoin vain vetoketjut ja heijastimet irti. Muut saumat leikkasin auki.
Tässä on lisää vinkkejä ompeleiden ratkomiseen.
Mitä ompelin toppatakin vettähylkivästä kankaasta
Kylmälaukku
Leikkasin toppatakin selästä ison palasen kylmälaukun pohjaan. Vettähylkivä kangas suojaa kylmälaukkua, eikä se sotkeudu auton jalkatilassa niin paljon. Mietin myös koko kylmälaukun ompelua toppatakista, mutta kangas ei olisi riittänyt. Toppatakin koko oli siis noin 122 cm. Vanu- ja fleecevuori olisivat saattaneet jopa toimia kylmalaukun eristeena.
Polvipaikat toppahousuihin
Lapsi meni pyörällä nurin ja housujen polvet halkesivat pahasti. Ulkoilukangasta ei olekaan tilkkulaatikossani, joten säästän kaikki toppatakin riekaleet seuraaviin paikkauskertoihin. Samaan paikkaan talletin myös kuluneet toppahanskat, niistäkin saa vedenkestäviä paikkoja.Ompelin polvipaikat piilopistoin. Piilopistot ommellaan työn oikealta puolelta paikan ja vaatteen väliin. Lopputulos on aivan huomaamaton.
Hanskojen ompelu
Toppatakki oli hyvää harjoitusmateriaalia hanskojen ompeluun. Jos urakka olisi ylitsepääsemätön, ei haittaisi vaikka luovuttaisin ja heittäisin hanskat roskiin. Hanskojen ompelu olikin yksinkertaista ohjeiden mukaan, mutta monet pienet palaset saivat tuntumaan, ettei työ edisty. Yhteen hanskaan tarvitaan viisi palaa ja vuoriin toiset viisi palaa.
Toppahanskojen kaavat Suuri Käsityölehti 1/2007 koot 3 v. ja 5-6 v.
Toppahanskojen kaavat Suuri Käsityölehti 1/2007 koot 3 v. ja 5-6 v.
Toppahanskojen ompelussa opin, että...
Paksu vuorikangas kannattaa leikata puoli senttiä pienemmäksi kuin
päällinen. Näin vuori mahtuu päällikankaan alle. Kavensin saumanvarat
ohuemmiksi harkkosaksilla.
Peukalon ulkoreunan kaava kannattaa kaartaa kämmenen keskelle päin, jotta sen saa ommeltua seuraavassa vaiheessa helposti yhteen kämmenen selkäkappaleen kanssa. Eli peukalon juuressa sauma on ensin vaakasuoraan, josta se kaartaa ylöspäin peukaloon. Tässä kuvassa sauma on liian pystyssä ja kämmenen selkäkappaleen ompelu on hankalaa. Eli kuvan oik. laidalla oleva peukalon ulkoreunan ommel.
Tamppien ja tarrojen väkertäminen tuntui turhalta Joten päätin oikaista ja tikata kuminauhat ranteeseen kolmiaskelsiksakilla. Sarjatyönä kuminauhan venyttäminen on kätevintä, kun saa kunnon otteen kuminauhan päästä.
Nämä toppahanskat olivat opettavaisin käsityö pitkään aikaan, kannatti tehdä. Olen ehkä etukäteen vähän pelännytkin toppahanskojen ompelua, mutta ihan turhaan. Ehdottomasti aion tehdä hanskoja vielä lisää. Tämä on sellainen käsityönlaji, jossa itse tehden säästää.
Lämpimätkin näistä tulivat, käsi
hikoaa heti kun laittaa hanskan käteen. Näissä on siis vanu ja
fleecevuori, juuri samat materiaalit kuin toppatakissa. Seuraaviin hanskoihin uskaltaudun ehkä laittamaan saumateipinkin, vaikka ei näissäkään ole sormet kastuneet kertaakaan.
Kierrätysinto jatkuu
Tämän jälkeen olen katsellut muitakin materiaaleja vielä tarkemmin kierrätyssilmin. Vanhat sisäkengät murtuivat liimauksista, vaikka en ollut niitä juuri käyttänyt. Talletin kenkien hyväkuntoisen nahan hyödynnettäväksi esimerkiksi avaimenperissä, ompelumerkkeinä tai koruissa. Myös kenkien metallisoljet laitoin Minigrip-pussiin talteen.
p.s. Viimeksi kirjoitin oman saumurini huoltotoimista. Tervetuloa katsomaan vinkit ompelukaverin huoltoon.
Aiettä. Ilahduin kyllä tästä tekstistä! Kierrätystä parhaimmillaan! Haalareita ja takkeja menee lasten käytössä helposti puhki (ja isossa perheessä paljon muutenkin takkeja ja haalareita), ja kun polvet/saumat on riittävän paikatut, menee roskiin. En ole ajatellutkaan että niitä voisi kierrättää noin upeasti! Olisipa vielä sinnikkyyttä opetella esim hanskojen ompelu. Olen joskus kyllä kokeillut.
VastaaPoistaHieno blogi sinulla! Täältä saa paljon ajateltavaa ja ideoita.
Mukavaa, että olet löytänyt polun tänne ja tervetuloa vastakin. Superpaljon kiitoksia kannustuksesta :)
PoistaKierrätysmateriaalista uskaltaa kokeilla kaikenlaista ja harjoitella ompelua, koska materiaali olisi joka tapauksessa päätynyt roskiin. Se tuo rentoutta ompeluun ja uskallusta haastaa itsensä vaikeidenkin ompeluprojektien pariin.
Eikö noita kengänpohjiakin voisi vielä jotenkin hyödyntää? :D Otapa haaste ja tuunaa ne.
VastaaPoistaIhailen kyllä sinun luovuuttasi. :)
Kengän pohjista ei kuvassa erotukaan, mutta ne ovat täysin murtuneet. Kun leikkasin nuo nahkaosat irti, niin kengien pohjista varisi koko ajan pientä mustaa muovihilettä pöydälle. Joten pohjat eivät kelpaa edes paperopainoksi :D kauniit kiitokset kehuista. Ja mukavia ompeluprojekteja sinnekin päin.
PoistaHienoa ideointia ja kierrätystä! Olen joskus ommellut lapsille toppahanskat, mutta siitä on tosi kauan. Yritän myös ratkoa tai leikata vetoketjut yms. kasseista ja kaikista pois heitettävästä talteen uusiokäyttöä varten.
VastaaPoistaKiitos, kiitos! Ihailen kyllä toppahanskojen ompelijoita. Sisulla yritän hiihtää itsekin perässä.
PoistaNäin kerran tilkkutyönäyttelyssä seinävaatteen nimeltään "Neljän ruuhka". Siinä oli vetoketjun puolikkaita vetimineen tilkkujen päällä. Vetimet siis olivat ikään kuin autoja. Tässä olisi hyvä vinkki käyttää noita ratkottuja vetoketjuja :D
Täälläkin on jäänyt hanskat ompelematta vaikka kerran jo kaavatkin piirtänyt 😆 Lasten vanhoja toppahousuja on hyödynnetty kyllä paikkamateriaaleina, useinhan vaan tietyt kohdat kuluu. Se on kiva tunne kun saa pidennettyä toppavaatteiden käyttöikää eikä tarviikaan hommata uusia loppukaudelle.
VastaaPoistaKeskeneräisyyskin kuuluu ompeluun. Aina aloittaessaan ei tiedä valmistuuko koskaan, mutta pääasia on että yrittää. Ja joskus vaan muut työt kiilaavat ohi, sitä sattuu minulle kans paljon. Hieno, että sielläkin toppavaatteet saavat uuden mahdollisuuden. Onhan se tosi palkitseva tunne, kun saa korjattua vaatteen.
Poista