sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Nokkossaippua hiuksille

Tässä on tarjolla superfoodia hiuksille nokkossaippuan muodossa. Luonnon väriaineista saa hauskan lisän saippuaan. Valitsin saippuaan hiuspohjaa helliviä ja ravitseviä öljyjä. Näillä ohjeilla valmistuu myös tavallinen hiussaippua hamppu- ja avokadoöljyillä höystettynä.
 
Nokkossaippuan valmistus



Nokkossaippuan valmistus oli kuin Milla Magian taikapadan sekoittamista, höyryä nousee ja liemen väri yllättää sekoittajankin. Aluksi nokkosista haudutettu vesi oli tummanruskeaa. Kun veteen lisäsi lipeää, niin tuli kirkasta oranssia. Rasvojen lisäämisen jälkeen saippuamassa oli vaaleanvihreää kuin hernekeitto. Lopuksi saippua oli sen väristä kuin nokkossaippuan voi kuvitella olevankin, eli tummahkon vihreää. Kannatti sekoitella taikasaippua loppuun asti.
 
Tässäpä siis ohjeet miten valmistat itse nokkossaippuaa hiuksille. Yritän perustella ja kertoa työvaiheiden taustoista, jotta tiedät miksi mitäkin tehdään ja miksi mitäkin öljyä käytin. Jaan myös ohjeita miten soveltaa saippuareseptiä.


Ehdottomasti kannattaa lukea myös tämä teksti miten saippua valmistuu lipeästä turvallisesti

Nokkossaippua hiuksille


Nokkonen sopii hiussaippuaan

Ravintorikas nokkonen on superfoodia hiuksillekin. Nokkosen sanotaan pistävän vauhtia hiustenkasvuun. Ihmerohto lupaa tuuheuttaa ja lisätä hiusten luonnollista kiiltoa. Nokkonen myös tasapainottaa talin eritystä ja elvyttää hiuspohjan verenkiertoa. Nokkonen sopii kuivalle, kutisevalle ja hilseilevälle hiuspohjalle. 

Nokkosta suositellaan käytettäväksi tummille ja keskivaaleille hiuksille. Nokkonen syventää hiusten väriä, joten vaaleahiuksiset saattavat saada tummempia sävyjä hiuksiinsa. Voit kuitenkin soveltaa saippuareseptiä, ja jättää nokkoset kokonaan käyttämättä, jolloin saat hamppu-avokadosaippuaa.
Lähteet: Yle, Askel terveyteen, Catteco

Uutin nokkosta oliiviöljyyn ja haudutin nokkosta veteen. Siivilöin nokkoset uutoksesta ja haudukkeesta pois. En uskaltanut lisätä nokkosmassaa saippuaan, ettei eloperäinen bioaines vain homehtuisi saippuassa. Kuivattujen kasvinosien lisääminen saippuamassaan olisi turvallisempaa. Itse olin vain vähän laiskalla tuulella, joten tällä kertaa nämä haudutetut nokkoset saivat luvan riittää.
 
Eli jos haluaisit lisätä tähän tai johonkin muuhun saippuareseptiin nokkosta kuivatettuna, niin jauha kuivattu nokkonen hienoksi. Jauhaminen onnistuu vaikka sormien välissä, jos et omista morttelia. Hienonnettu nokkonen lisätään saippuamassaan aivan viimeisenä, juuri ennen massan muottiin kaatamista. Näin saat saippuaan vielä lisää vitamiineja ja vihreitä väripilkkuja koristeeksi.


Nokkossaippua ohje



Mitä öljyjä valitsin hiussaippuaan?

Suluissa on öljyn englanninkielinen nimi. Saippualaskurissa (Soapcalc) tarvitaan englanninkieliset nimet, jos aiot muuttaa reseptin ainesosien suhteita.

Oliiviöljy (Olive oil)

Oliiviöljy on saippuoiden perusöljy hoitavuutensa ansiosta. Oliiviöljy antaa hyvän kermaisen vaahdon samalla hoitaen ja kosteuttaen. Oliiviöljyllä ei ole ylärajaa paljonko sitä voi käyttää saippuassa, mutta mitä enemmän saippuassa on oliiviöljyä, sitä pidempi on saippuan kuivumisaika.

 

Kookosöljy (Coconut oil 76 deg.)

Kookosöljyllä on erinomainen puhdistavuus, millään muulla rasvalla ei onnistu korvaamaan kookosöljyn puhdistavuutta. Kookosöljy lisää myös saippuan kovuutta, jolloin saippua kestää pidempään ja on riittoisampi. Kookosöljyä voi käyttää 30 % rasvojen määrästä. Kookosöljy on jopa niin puhdistavaa, että se saattaa kuivattaa ihoa. Jos iho on kuiva ja herkkä, niin kookosöljyn määrää kannattaa alentaa esimerkiksi 15 % rasvojen määrästä.

Lisätietoa: Kookosöljy ja kookosrasva käyttäytyvät saippuan valmistuksessa samalla tavalla. Voit korvata toisen rasvan toisella, koska niillä on sama saippuoitumiskerroin. Kookosrasva on saippualaskurissa nimellä coconut oil 92 deg. Numerot viittaavat rasvan sulamispisteeseen.


Sheavoi (Shea butter)

Sheavoi lisää kookosöljyn kanssa saippuan kovuutta. Sheavoi on kosteuttava ja sen A, E, F ja K-vitamiinit hellivät päänahkaa. Sheavoita suositellaan hilseilevälle hiuspohjalle. Sheavoita suositellaan käytettäväksi 15 %  rasvojen määrästä.


Avokadoöljy (Avocado oil)

Avokadoöljy kosteuttaa kuivaa ja kutisevaa ihoa. Avokadoöljyssä on runsaasti A, B, D ja E - vitamiineja. Avokadoöljyä suositellaan käytettäväksi 15-20 % rasvojen määrästä. Avokadoöljy voidaan korvata esim. chiasiemenöljyllä tai manteliöljyllä.

 

Tässä kuvasa kaadetaan öljykattilaan avokadoöljyä. Sen vihertävä väri sopii hyvin nokkosen pariksi. 

Palasaippua hiuksille


Hamppuöljy (Hemp oil)

Hamppuöljy on ravitseva ja hoitava. Se rauhoittaa, vahvistaa ja kosteuttaa hiuspohjaa. Hamppuöljyn sisältämä gammalinoleenihappo korjaa vaurioitunutta ihoa. Sopii erityisen hyvin atooppiselle iholle. Hamppuöljyllä on myös hyvät vaahtoamisominaisuudet. Hamppuöljyä suositellaan käytettäväksi noin 15 % rasvojen määrästä. 

Lisätietoa: Hamppuöljy ja avokadoöljy ovat väriltään vihertäviä,  joten ne sopivat erinomaisesti vihreään nokkossaippuaan.


Risiiniöljy (Castor oil)

Risiiniöljyä on useissa hiussaippuoissa. Risiiniöljyn paras ominaisuus on vaahtoavuus. Risiiniöljy antaa hiuksille myös joustavuutta ja kiiltoa. Risiiniöljyä riittää käyttää 2 -5% rasvojen määrästä.


Auringonkukkaöljy (Sunflower oil)

Suunnittelin ensin reseptin, jossa olisi myös auringonkukkaöljyä, mutta jätinkin tämän öljyn kokonaan pois. Opin, että auringonkukkaöljyn säilyvyys on heikko ja se härskiintyy herkästi, jolloin saippuaan tulee oransseja pilkkuja. Pilkut ovat onneksi vain kosmeettinen haitta. Jos tietää, että saippuaa kuluu paljon käytössä, niin auringonkukkaöljyä voi huoletta käyttää. Tai auringonkukkaöljyä sisältävää saippuaa voi tehdä pienen määrän.

Auringonkukkaöljyllä on hyviä hoitavia ominaisuuksia. Auringonkukkaöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia, joka on hyväksi hiuksille. Lisäksi auringonkukkaöljyssä on A ja D -vitamiineja. Auringonkukkaöljyä suositellaan käytettäväksi 20% rasvojen määrästä.


Öljyjen saatavuus: Risiiniöljyn ja sheavoin tilasin luonnonkosmetiikkaan erikoistuneesta Limepop verkkokaupasta. Muut öljyt löytyivät tavallisesta ruokakaupasta.

Lähteet:
Soap Queen, Aloittelijan opas öljyjen valintaan
Limepop
Kotikemistin pajassa on myös vinkkejä öljyjen valintaan



Nokkosen hauduttaminen veteen

Nokkosista kerätään latvat eli kaksi - kolme ylintä lehtiriviä varsineen. Nokkosen siemenet voi kerätä mukaan, jos nokkonen on ehtinyt jo "kukkia".

Mittasin jo tässä vaiheessa valmiiksi paljonko vettä tarvitaan saippuareseptiin. Pyöristin vesimäärän reilusti ylöspäin, jos vettä haihtuu haudutettaessa tai jos vettä sitoutuu nokkosiin. Kiehautin veden ja annoin sen  jäähtyä hieman. Laitoin kattilaan nokkosia niin paljon kuin suinkin sain mahtumaan. En halunnut keittää nokkosia, jotta saisin kaikki hyvät vitamiinit talteen. Nokkosten hautumisajan kanssa ei ole niin tarkkaa, minulla nokkoset olivat vesihauteessa noin 6 tuntia.

Siivilöin nokkoshaudukkeen harson läpi. Harson avulla nokkosista oli helppoa puristaa aivan viimeisetkin pisarat hyviä ainesosia talteen. Nokkosvesi oli tässä vaiheessa ruskeaa. Laitoin veden Minigrip-pussiin ja pakastimeen.

 

Palasaippua nokkosista


Nokkosen uuttaminen oliiviöljyyn

Pilkoin isolla keittiöveitsellä leikkuulaudan päällä nokkoset silpuksi, jotta niistä irtoaisi mahdollisimman paljon hyviä hippusia öljyyn. Mittasin kattilaan valmiiksi oikean määrän oliiviöljyä, jonne sekaan ripottelin nokkossilpun. Oliiviöljyäkin kannattaa mitata yläkanttiin, sillä nokkoset imevät itseensä yllättävän paljon öljyä.

Kuumensin öljyä ja nokkossilppua hieman, tarkoitus ei ole keittää vitamiineja höyryksi eli hyvin hellävarainen lämmitys riittää. Lämmitys nopeuttaa nokkosten ainesosien uuttumista öljyyn. Ihan yhtä hyvin voit uuttaa nokkosta viikon huoneenlämmössä oliiviöljyssä. Jätin nokkossilpun hautumaan oliiviöljyyn 16 tunniksi. Siivilöin nokkossilpun oliiviöljystä pois harson läpi. Harson avulla sain puristeltua viimeisetkin öljytipat talteen.

 

Nokkoset voi säilöä ja valmistaa saippuaa myöhemminkin

Nokkosveden voi hauduttaa valmiiksi ja pakastaa Minigrip -pussissa. Nokkosilla höystettyä oliiviöljyä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa odottamassa sopivaa hetkeä saippuakokkailuihin.


Nokkossaippua resepti


 

Saippuanvalmistuksen tarvikkeet

  • Digitaalinen keittiövaaka
  • Sauvasekoitin (ei voi palauttaa elintarvikekäyttöön)
  • Teräskattila rasvojen sulatukseen
  • Muovirasia lipeän punnitsemineen
  • Teräskattila tai muoviastia lipeäveden sekoitukseen
  • Lusikoita, kauha, taikinalasta
  • Suojalasit, kumihanskat
  • Huonot vaatteet, joissa lipeäroiskeet eivät haittaa
  • Sanomalehteä työpöydän suojaksi, jos et työskentele teräksisen tiskipöydän päällä
  • Muotteja esim. maitopurkkeja
  • Pyyhe, johon saippuamuotti kääritään
  • Veitsi tai siimaa saippuan paloitteluun

Saippuan valmistuksen jälkeen olen pessyt tarvikkeet ensin käsin ja sitten astianpesukoneessa.


Tästä voit lukea tarkemmin millaiset astiat ovat sopivia lipeän käsittelyyn.


Silputtu nokkonen on menossa oliiviöljykattilaan uuttumaan.

saippuan valmistus

 

 

Nokkossaippuan ylirasvoitus

Tämän nokkossaippuan ylirasvoitus on 4 prosenttia. Se tarkoittaa, että valmiiseen saippuaan jää ylimääräistä rasvaa, joka ei reagoidu lipeän kanssa. Jokaisessa saippuassa on hyvä olla ylimääräistä rasvaa, jotta se on hellävaraista. Jos saippuassa ei ole ylimääräistä rasvaa, niin se kuivattaa ihoa tai tässä tapauksessa hiuksia. 

Käsienpesusaippuassa ylirasvoitusprosentti on yleensä noin 5-10%.  Hiussaippuan ylirasvoitus on noin 2-7 % väliltä. Eli käsisaippuan ja hiussaippuan ero on vain ylirasvoitusprosentissa. Voit muuttaa tämän reseptin ylirasvoitusta itsellesi sopivaksi laskemalla soapcalcilla uudet rasvamäärät. Syötä super fat ruutuun haluamasi ylirasvoitusprosentti.

Meillä jokaisella on erilainen ihotyyppi ja hiuslaatu, joten suoraan kaikille sopivaa ylirasvoitusta on vaikea sanoa. Kannattaa kokeilla ensin suuremmalla ylirasvoituksella ja pienentää tarvittaessa. Minun mielestä se on pienempi paha, jos saippua on liian hellävarainen kuin liian kuivattava. 

Vinkki: Jos hiussaippuasta tulee liian "rasvainen" niin sen voi käyttää käsisaippuana. Liian kuivattavan saippuan voi käyttää siivoussaippuana.


Tässä on Soapcalcin antamat laskelmat rasvoille, lipeälle ja vedelle. Tälle ensimmäiselle sivulle syötetään tiedot. Ja toiselle sivulle laskuri antaa automaattisesti grammamäärät.
Ohjeet Soapcalc lipeälaskurin käyttöön löydät Kotikemistin pieni paja -blogista.

Nokkossaippua ohje


Nokkossaippua ohje


Nokkossaippuaresepti hiuksille

Ylirasvoitus 4 %
Rasvojen määrä laskettu Soapcalcilla
Tästä reseptistä tulee kaksi maitopurkillista saippuaa. Voit puolittaa ainesten määrät ja tehdä pienemmän annoksen.
Jos muutat rasvojen suhteita tai korvaat rasvan toisella, niin oikea lipeämäärä on laskettava uudestaan Soapcalcilla. Eri rasvat tarvitsevat eri määrän lipeää reagoituakseen ja muuttuakseen saippuaksi.
 

400 g Oliiviöljy (30% rasvojen määrästä)
270 g Kookosöljy (20 % rasvojen määrästä)
200 g Sheavoi (15 %)
200 g Avokadoöljy (15 %)
200 g Hamppuöljy (15 %)
50 g Risiiniöljy (3,79%)


Vesi 440 g
Lipeä 182 g

Nokkossaippuan valmistus

 

1. Rasvojen sulatus

Mittaa rasvat kattilaan ja sulata ne. Kuumenna rasvoja mahdollisimman vähän. Hyödynnä jälkilämpö ja anna loppujen kovien rasvojen sulaa itsekseen. Rasvat saavat jäähtyä huoneenlämpöisiksi tai alle 50 asteen.

Minulla nokkosista haudutettu oliiviöljy loppui kesken ja jouduin lisäämään suoraan pullosta tavallista oliiviöljyä jatkoksi saippuakattilaan.

Työskentelyvinkki: Laita tyhjä kattila digitaalisen vaa'an päälle ja nollaa vaaka. Mittaa tarvittava grammamäärä rasvaa kattilaan, jonka jälkeen voit taas nollata vaa'an. Näin saat mitattua kaikki rasvat peräkkäin kattilaan, eikä tarvitse sotkea muita astioita rasvoihin.


2. Lipeän sekoitus nokkosveteen

Ota jäädytetty nokkosvesi pari tuntia aikaisemmin sulamaan. Vettä ei tarvitse sulattaa kokonaan, vaan se saa olla suurimmaksi osaksi jäässä. Mittaa vesi/ jääkimpaleet teräskattilaan tai muuhun kuumuutta kestävään astiaan. Jos nokkosvettä ei ole tarpeeksi, niin voit käyttää vesihanasta kylmää vettä jatkoksi. Jäinen vesi hillitsee lipeän lämpöreaktiota, eikä haitallista höyryäkään muodostu niin paljon hengitettäväksi.

Mittaa lipeärakeet muovirasiaan. Sekoita lipeärakeet jäisen nokkosveden sekaan pienissä erissä. Lipeä sulattaa jään ennätysvauhtia, seos muuttuu jopa tulikuumaksi. Sekoita kunnes lipeärakeet ovat sulaneet kokonaan. Ruskea nokkosvesi muuttuu lipeän vaikutuksesta oranssiksi. Anna lipeänesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai alle 50 asteen. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla lipeäastian kylmään vesihauteeseen.

Vähensin reseptissä veden määrää, jotta saippuamassa saavuttaisi kiisselivaiheen nopeampaa. Joten sauvasekoittimella vatkausta ei tarvitsisi tehdä niin kauaa. Vähemmän vettä sisältävä saippua kuivuu käyttövalmiiksi nopeampaa. Veden vähentäminen auttaa myös siihen, ettei saippua ylikuumentuisi geeliytymisvaiheessa.
Lähde: Auntie Clara's -blogi

Tässä saippuareseptissä pitäisi olla 502 g vettä Soapcalcin mukaan. Saara Kuhan Saippuakirjan mukaan vettä riittää 2 kertaa lipeän määrä eli 364 g. Sain sopivasti jääkimpaleesta irrotetuksi 440 gramman jääpaakun, joten sillä mentiin. Eli veden määrä saippuareseptissä ei ole niin grammalleen tarkka kuin öljyn ja lipeän.

Huomioi turvallisuus: Älä kaada vettä lipeärakeiden päälle, lopputuloksena voi olla "tulivuorenpurkaus", vaan kaatamisjärjestys on aina lipeä veden sekaan. Huolehdi työtilan tehokkaasta tuuletuksesta tai työskentele ulkona. Älä hengitä lipeähöyryjä, vaan käännä pää eri suuntaan. Käytä kumihanskoja ja suojalaseja mahdollisten roiskeiden varalta. 

 

Hiussaippua nokkosista

3. Yhdistä lipeäneste rasvojen sekaan

Kun rasvat ja lipeäneste ovat jäähtyneet suurin piirtein alle 50 asteen, niin kaada lipeäneste rasvojen sekaan

Huomioi turvallisuus: Kaatamisjärjestys on tässäkin tärkeä, eli lipeäneste rasvojen sekaan. Päinvastoin kaadettaessa seos voi reagoida voimakkaasti roiskuen.

Työskentelyvinkki: Voit kaataa lipeänesteen siivilän läpi rasvoihin. Näin varmistat, ettei lipeänesteen sekaan ole jäänyt sulamattomia lipeärakeita.

 

Hiussaippuan valmistus


4. Kiisselin valmistaminen sauvasekoittimella

Surruuta rasvat ja lipeäneste sekaisin sauvasekoittimella. Käytä sauvasekoitinta lyhyissä jaksoissa, jottei se kuumene liikaa. Tämä kiisselöitymisvaihe voi kestää puolikin tuntia riippuen seosten lämpötilasta ja veden määrästä. Taukojen aikana sauvasekoittimella voi hämmentää kattilan pohjaa pitkin. 

Kiisselivaihe on valmis, kun saippuamassan pintaan jää hentoja kuvioita. Voit testata tiputtamalla saippuamassan pinnalle tipan sauvasekoittimesta, jos saippuamassa kannattelee tippaa, niin kiisselivaihe on valmis. Toinen merkki kiisselivaiheen saavuttamisesta on se, ettei saippuamassa väri enää muutu. Tähän asti saippuamassan väri on vaalentunut jokaisella sauvasekoittimen käyttökerralla.

 

Tässä vaiheessa saippuamassa näytti ihanan vaaleanvihreältä hernekeitolta. Sauvasekoittimella tarvitsi surruuttaa vain 3 minuuttia, kun kiisselivaihe oli valmis. Kiisselöitymiseen vaikuttavat saippuamassan lämpötila, veden määrä ja lisukkeet. Massan kuumuus kiihdyttää reagointia. Runsas veden määrä puolestaan hidastaa kiisselöitymistä. Joten kiisselöitymisajoissa voi olla eroja. Kiisselöitymisen nopeus yllätti ja saippuamassa ehti jo jäsähtää hieman liikaa ja se piti kaapia maitopurkkimuotiin.

 

Huomioi turvallisuus: Pidä sauvasekoitinta kattilan pohjaa vasten, jottei saippuamassaan pääse ilmakuplia, eikä saippuamassa roisku. Älä nostele sauvasekoitinta ylös ja alas niin kuin ruoan hienontamisessa tekisit. Käytä kumihanskoja ja suojalaseja mahdollisten roiskeiden varalta.

Hiussaippua



5. Kaada saippuamassa muotteihin

Kaada saippuamassa saippuamuotteihin. Käytin muotteina maitopurkkeja, joihin olin leikannut yhden sivun kanneksi. En kuitenkaan leikannut kantta reunojen mukaan, vaan 0,5 cm päästä reunasta, jotta maitopurkki säilyttää paremmin muotonsa, eikä pääse leviämään. Teippaa maitopurkin kansi kiinni, näin muotti ei leviä, vaan saippuahalko pysyy neliskanttisena.

Nostele ja kolauttele muottia pöytään vasten, näin ilmakuplat poistuvat. Minä tietysti unohdin tämän vaiheen ja sain saippuaan ilmakuplia. Näet ilmakuplat parhaiten tämän postauksen viimeisessä kuvassa.

Koristeluvinkki: Piirsin saippuamassan pintaan koukeroita ja ympyröitä tulitikulla. Minulla oli käytössä 1,5 litran maitopurkki, niin saippuan päälle jäi ilmaa, eivätkä kuviot litistyneet kun kannen teippasi kiinni. 

Nokkossaippua valmistus

 

 

6. Geeliytymisvaihe

Kääri maitopurkkimuotti pyyhkeen sisään ja anna sen hautua. Saippuaa kannattaa seurailla ja tunnustella pyyhkeen läpi, ettei se ylikuumene. Jos saippua ylikuumenee, niin siihen voi tulla railoja tai rasvat ja vesi erottua, tai saippuamassa purkautuu purkista ulos. Saippuamassa saa kuitenkin olla aika kuumaa, eikä se siltikään ole vielä liian kuumaa. Omat saippuani eivät ole vielä koskaan ylikuumentuneet. Ylikuumenemista voi välttää vähentämällä pyyhkeitä, laittamalla saippuan jääkaappiin, pakastimeen tai talvella ulos.

Nokkossaippua oli saavuttanut kuumimman huippunsa noin neljän tunnin kuluessa. Ja kahdeksan tunnin kuluttua saippua oli jäähtynyt itsestään huoneenlämpöiseksi. Jätin saippuan kovettumaan muottiin vielä yön yli. Sen jälkeen pakastin saippuan vielä 2 tunniksi, jotta se oli helpompi irrottaa muotista.

Vaihtoehto 2. Hyppää geeliytymisvaihe yli ja laita saippuamuotti jääkaappiin tai pakastimeen. Anna saippuan olla kylmässä noin 10 tuntia.  Geeliytymisvaihe ei ole välttämätön, jos haluat välttää ylikuumentumisen riskin. Geeliytymisvaiheen edut puolestaan ovat, että saippua kypsyy nopeammin käyttövalmiiksi. Jos geelivaiheen jättää pois, niin saippuaa pitää kypsyttää eli kovettaa pidempään. Geelivaihe myös syventää saippuan värejä.

 

7. Saippuan leikkaaminen

Kun saippua on kovettunut, niin se leikataan paloiksi. Suosin leikkaamisessa siimaa. Veitsi meinaa lohkaista palat halki. Kovettuminen vie aikaa noin 12-24 tuntia.  Älä anna saippuan kovettua liikaa, silloin siitä on hankala saada paloja. 

Työskentelyvinkki: Saippua oli melko tahmaista joten laitoin sen vielä pariksi tunniksi pakastimeen. Sen jälkeen saippua oli helppo irrottaa maitopurkista.

Nokkosista saippuaa

 

8. Kovettuminen

Saippuan kovettumien kestää noin 1-6 kk. Kovettumisaikaan vaikuttavat käytetyt öljyt, vesimäärä ja onko saippua käynyt läpi geeliaiheen. Tämä saippua kovettui mielestäni melko nopeaa, ja otin saippuan käyttöön jo yhden kuukauden kuluttua.


9. Kielitesti ja käyttöön

Olin tosi malttamaton, tein kielitestin saippualle jo 24 tunnin kuluttua. Kieli siis tökätään saippuaan. Jos saippuassa olisi lipeää jäljellä, niin kieli saisi pienet sähkärit, niin kuin 9 voltin paristoa nuolaisisi. Jos saippuassa ei ole lipeää jäljellä niin se maistuu vain saippualta. En saanut sähkäreitä, vaikka lipaisin useamman kerran, joten saippuan lipeä oli jo reagoitunut 24 tunnissa.



Kokemuksia nokkossaippuasta

Käytin saippuaa ensin käsien pesuun. Koska käsien iho oli tyytyväinen saippuan hellävaraisuuteen, niin uskalsin ottaa saippuan käyttöön sitten hiuksellekin.

Hieron saippuapalaa märkiin hiuksiin ja vaahdotan hiukset kaksi kertaa. Ensimmäisellä vaahdotuskerralla vaahto jää vielä lättänäksi, mutta toisella kerralla vaahto on ihanan kuohkeaa. Nokkossaippuaa käyttäessäni hiustenpesuväli on pysynyt viikossa, niin kuin muilla shampoilla tähänkin asti. 

Hiusten tuntu vaikuttaa aivan samalta kuin ennen nokkossaippuan käyttöä. Päänahkani luokittelisin tavalliseksi, jos pitäisi valita niin se olisi enemmän kuiva kuin rasvainen. Päänahkani on ollut ihan ok kunnossa aikaisemminkin. Joten en osaa sanoa korjaako hamppuöljy vaurioitunutta ihoa tai auttaako nokkonen hilseilyyn. Pääasia on kuitenkin, ettei tämä saippua käräytä päänahkaani huonompaan suuntaan, tämä tilanne on hyvä.


Seuraavaan kertaan

Kun etsin hiussaippuaan niitä kaikkein hoitavimpia öljyä, niin osa oli pakko jättää rannallekin seuraavaan kokeiluun. Tässä on siis hoitavia ja runsasvitamiinisia öljyä, joita kannattaa kokeilla myös hiussaippuaan; jojobaöljy, arganöljy ja manteliöljy (jojoba oil, argan oil, almond oil sweet)


Tämä saippuahalko on nyt valmis leikattavaksi. Pinnalla näet tulitikulla piirretyt koristekuviot. Sivulla näet ilmakuplat, jotka jäivät paksuun saippuamassaan. Myös vaaleat raidat eli glyseriinivirtaukset erottuvat saippuan kyljessä.

Nokkossaippua


Saippuan glyseriinivirtaus

Eli nuo vaaleanvihreät kuviot saippuassa tulivat ihan sattumalta. Glyseriinivirtaukseen vaikuttaa iso vesimäärä. Vaikka pienensin vesimäärää, niin se oli silti liian iso. Toinen asia mikä vaikuttaa glyseriinivirtausten syntymiseen on pitkä geeliytymisaika. Kun saippuamassa kuumenee ja jäähtyy hitaasti, niin silloin glyseriinivirtauksilla on aikaa muodostua. Erityisesti glyseriinivirtausten aiheuttamia raitoja tulee, kun saippuassa on mukana väriainetta eli tässä tapauksessa nokkosen lehtivihreää. 

Raidoittumista voi välttää vähentämällä vesimärää. Varma keino estää raidoitus on estää geelivaihe jäähdyttämällä saippuahalkoa jääkaapissa. Minusta nuo virtauskuviot olivat oikein tervetullut koristelu saippuaani.

Lähde: Auntie Clara's blogi

 

Jos jokin asia jäi saippuan valmistuksessa mietityttämään, niin kysy pois :)

Testaa myös näitä saippuareseptejä


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

4 kommenttia:

  1. Enpä tiennyt että saippuaa voisi tehdä hiusten pesuunkin.. voisi joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa jos sielläkin lähtee saippuaharrastus nextille levelille. Hiussaippuan ja käsisaippuan ero on tosiaan ylirasvoitusprosentissa. Ja liian rasvaisen hiussaippuan voi siirtää käsienpesuun.

      Poista
  2. Hei. Pöydällä on viemäri rae. Käytätkö lipeäksi siitä? Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Joo käytän Termotukun viemäriraetta saippuan valmistuksessa. Se on puhdasta natriumhydroksidia eli lipeää.

      Tässä postauksessa olen kirjoitellut enemmän tuosta viemärirakeesta.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.