sunnuntai 12. elokuuta 2018

Pellavacaprit koristeompeleilla

Ompelin loppukesän helteillä pellavasta caprit pojalle. Tarkoitukseni oli kuluttaa näihin pellavacapreihin niin paljon tikkauslankaa kuin mahdollista. Lisäksi suunnittelin caprit niin että ne mahtuvat vielä vuoden, jos ei kahdenkin kuluttua.

ompele pellavacaprit


Testailin tilkulle erilaisia koristeompeleita. Jos ompelukoneessasi ei ole koristeompeleita, niin suosittelen kokeilemaan suoraa ja siksakkia. Näillä kahdella ompeleella saa jo kaunista jälkeä. Esim. siksakin molemmille puolille ommeltu suoraommel näyttää kivalta kokonaisuudelta. Kun näitä siksak-raitoja ompelee kaksi vierekkäin niin saa vielä koristeellisempaa jälkeä.

siksak koristeommel


Valitsin koristeompeleen, joka muistuttaa hammasrivistöä. Koristeompeleen molemmin puolin ompelin suorat ompeleet kehyksiksi. Tein koristetikkaukset takataskuihin, etutaskujen reunaan ja vetoketjun viereen. Meinasin ommella vielä reisitaskut ja lahkeen käänteen koristeompelein, mutta totesin, että tähän "joulukuuseen" ei kannata laittaa enempää koristeita.

koristeompeleet

takataskujen koristetikkaus


Kasvunvaraa capreihin sain tekemällä vyötärölle sekä kuminauhakujan, että sepaluksen avattavalla vetoketjulla. Nyt caprit voi pukea ilman vetoketjun avaamista. Myöhemmin kuminauhaa voi löysyttää ja caprit mahtuu pukemaan päälle vetoketjun avulla. 

Kaavana käytin Rumble & Roll farkkucaprien kaavaa Ottobre-lehden numerosta 3/2017. Valitsin lapsen käyttämän vaatekoon 116 cm, ja siinä oli jo valmiiksi 10 cm väljyyttä lantiolla. Meidän lapselle saakin yleensä kaventaa kaavoja, mutta nyt käytin väljyyden hyödyksi.

pellavacaprit


Lahkeisiin ompelin uppslakit. Joten lahkeisiin on mahdollista lisätä pituutta ainakin 8 cm avaamalla ylimääräiset taitokset. Uppslakit toteutin niin, että ensin käänsin 6 cm levyisen taitteen lahkeeseen ja ompelin sen. Sitten käänsin 4 cm levyisen taitteen ja ompelin sen. Lahkeen käänteisiin tuli kangas siis nelinkerroin, mutta ohuessa pellavassa se ei ole ollenkaan liian paksusti.

Uppslaakien takia en myöskään ommellut lahkeisiin koristeompeleita, pelkkä suora ommel on helpompi purkaa, kun tulee tarve pidentää housuja.

ompele uppslakitTässä kirjoituksessa jaan tusinan verran lisää vinkkejä, miten koristeompeleita syntyy suoralla ja siksakilla

Aikaisemmin ompelin lapselle kansallispukukankaasta liivin, johon sain sisällytettyä kasvunvaraa sen verran, että liivi on sopinut käyttäjälleen jo neljä vuotta.


Katso myös muut ompelemani shortsit ja poimi ideat taskujen ompeluun sekä kasvunvaran lisäämiseen


Hyppää mukaan idearikkaalle käsityömatkalle.

8 kommenttia:

 1. Kivat housut ja tuo liivi oli aivan ihana. Koristeluompeluitasi olen ihaillut ennenkin, mutta enpä ole saanut tehtyä. Jospa syksyllä innostun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos kehuista HennaMar :) Joskus se ottaa pidemmmän ajan, että saa aikaiseksi. Mutta suunnittelu ja tuumaaminenkin on tarpeelista.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Auringon kanssa kilpaa säteilevät kiitokset sinulle Raisa!

   Poista
 3. Komeat housut, hyvät helteessä, pellava vain paranee käytössä. Ompelukoneen yksinkertaisistakin koristeompeleista saa kivaa jälkeä. Lisäkoristetta, itsellä nahkapussukoihin, saa pujottamalla siksakin tikkeihin värikästä lankaa. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi ja hyvästä koristeluvinkistä Irmeli.

   Poista
 4. Kivat koristeompeleet. Pellavahousut ovat kivat ja pehmeät käyttää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkkureppu :) Voin kyllä kuvitella, että pellavahousut ovat ovat nyt helteille sopiva valinta. Aikaisempaa pellavavaatetta ei meiltä taida löytyäkään.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.