tiistai 3. joulukuuta 2019

Mistä vaan voi ommella lahjapussin - Aku Ankan Joulumantelin kääreestäkin

Luvassa on persoonallista ja hauskaa paketointia, kun ompelet jouluisista muovikääreistä lahjapussukat. Kaunis lahjapussi on samalla itsekin lahja. Minä käytin lahjapussien ompeluun Akun Ankan Joulumantelin muovikääreen. Tämä on parasta kierrätysompelua ja pusseihin voi paketoida lahjat joka joulu uudestaan. Tätä ohjetta voi soveltaa ihan mihin tahansa muovikääreeseen ja ommella omat persoonalliset lahjakassit.

KestojoulupussiJoulumanteli on siis Aku Ankan joulunumeron liite, jossa on erikoishienoja ja harvinaisia sarjakuvia. Se postitetaan muovisessa kääreessä tilaajille. Vanhat Joulumantelit ovat kuumaa keräilykamaa sarjakuvaharrastajien keskuudessa. Minun keräilyinnostukseni kohteena ovat nyt nuo kääreet. Katsopa muovikääreiden kuvia tarkasti, niistä löytyy monta hauskaa yksityiskohtaa.

Aku Ankan Joulumanteli pussi


Kolmena jouluna olen tallettanut laatikkoon Aku Ankan Joulumantelin muovikääreen ja nyt keksin mitä varten olen sen säästänyt! Sain idean ommella Joulumantelin kääreen lahjapussiksi siitä että säilytin muovikääreitä samassa paikassa kuin karkkipapereita. Karkkipapereiden kääreistä olenkin ommellut jo monta pussukkaa. 


Mikä tahansa muovikääre sopii lahjapussin ompeluun


Katsele kaupan pakastealtaita, karkkihyllyä, kodin roskalaatikkoa sillä silmällä. Suklaalevyn kääre, pipari- tai voitaikinan kääre tulevat minulle seuraavaksi mieleen, joista voisin ommella jouluisen lahjapussukan. Mistä sinä ompelisit omasi?

Jos lahjakassille ei ole tarvetta niin voi ommella kosmetiikkalaukun, säilytyspussukan neuleprojekteille tai pikkulegoille. 

Lahjapussi ompelu


Helppoa paketointia


Näihin lahjapusseihin pakataan joululahjat ja suljetaan vetoketju. Lahjansaajan nimen voi kirjoittaa lapulle ja solmia narulla vetoketjun vetimeen. Seuraavaksi jouluksi nämä kestolahjapussit palautetaan tonttujen avulla Korvatunturille, että Joulupukki voi täyttää ne uudestaan.


Tästä tulee meidän perheen uusi perinne. Aion ommella Joulumantelin kääreestä joka joulu uuden lahjapussin. Olen jo monta kertaa tiedottanut perhettäni, että käärettä ei saa missään tapauksessa repiä auki.


Jouluinen lahjakassiLahjapussin päällinen on kristallimuovia, se lisää pussin kestävyyttä ja estää repeytymästä. Kristallimuovilla saa myös viimeistellyn ilmeen pussille. Kristallimuovia voi hankkia vahakangasosastolta esim. Jyskistä. Omani olen ostanut Ullakalta. Sen metrihinta on noin 5 €. Karkkipaperipussukoiden ompeluun voi hyödyntää samaa kristallimuovia.

Lahjapussien taustapuoli on ommeltu karkkipapereista.

Joulupussukka diy


Näin ompelen muovikääreestä lahjapussin


Ompelukoneen neula nro 70.
Piston pituus 4, jotta muoviin tulee mahdollisimman vähän reikiä.


1. Leikkasin Joulumantelin kääreen saumasta auki. Jätin kääreen kaksinkertaiseksi, jotta siitä tulee kestävämpi. 
2. Ompelin lahjapussin toisen puolen suklaakonvehtien kääreistä. Ompelin karkkipaperit yhteen 2 mm saumanvaralla. Ensin riveiksi ja rivit päällekkäin yhteen.
3. Leikkasin kristallimuovista päällisen ja lakanakankaasta vuorin. Päällinen ja vuori ovat 1 cm suurempia kuin Joulumanteli ja karkkipaperit. Päälliseen ja vuoriin tulee taite pohjaan.
Karkkipapereista tuli suurempi pinta kuin Joulumantelin kääreestä. En halunnut kuitenkaan leikata karkkipapereita puoliksi, vaan jätin valkoisen vuorikankaan näkyviin Joulumantelin reunoille.  Se pysyy kyllä paikoillaan, kun sen ompelee ylä- ja alareunasta kiinni.

Ompele lahjakassi


4. Ompelin apuompeleella karkkipaperit ja Joulumantelin kiinni vuoriin pohjasta. Eli asetan karkkipaperikankaan ja muovikääreen oikeat puolet vastakkain. Asetan nämä yhdessä vuorin toiselle puolelle. Ompelen pohjasauman. Kun avaan kääreet, niin sauma jää kokonaan piiloon.
5. Asettelin kristallimuovin päällimmäiseksi. Ompelin vetoketjun pussin yläreunaan oikeat puolet vastakkain. Ensin toinen vetoketjun reuna ja sitten toinen vetoketjun reuna. Vetoketjun voi lyhentää sopivan pituiseksi vinonauhalla. Katso kuva alla.
6. Ompelin pussin sivusaumat. Tähtäsin ompeleen niin että karkkipapereihin tuli 2 mm saumanvara ja kankaaseen reilu 1 cm saumanvara.

Kestolahjakassi


Tässä ohjeessa ommellaan karkkipapereista pussukka. Ohjeessa on enemmän kuvia työvaiheista.

 
Jos olet innokas Ankka-fani, niin tässä on Sinulle ompeluohje miten ommella Aku Ankan taskukirjasta olkalaukku.
 

Vinkkejä

Kristallimuovin sijasta voi käyttää kontaktimuovia. Erityisesti Pelloplast-merkki on paksua ja hyvää tähän käyttötarkoitukseen.

Jos löydät jonkun kivan paperin, niin siitäkin voi ommella lahjapussukan. Päällystä paperi ennen ompelua kontaktimuovilla. Kontaktimuovilla päällystetty paperi kestää kyllä lahjakassikäytössä. Minä haaveilen jo koko Aku Ankan käyttämistä lahjapusseihin.

Olen helposti innostuvaa sorttia ja ompelinkin pinon erilaisia kestolahjakasseja kierrätysmateriaaleista. Haaroista ratkennet housut, 80-luvun jouluverhot ja mummin joululiinat tulivat käyttöön. Tänäkään jouluna meillä ei käytetä lahjoihin käärepaperia.

Kun mietimme mihin laitamme kaikki ne kestolahjapusseihin sujautetut lahjat, niin ideoin vanhoista pöytäliinoista joulupukille lahjasäkit.


Tämä on Käsityöblogien yhteinen joulukalenteri ja kolmas luukku. Joka päivä löydät erilaisen käsityövinkin uudessa blogissa.

Instagramissa on käytössä hastag #kässäjoulukalenteri19.

Päivitän tähän listaan kaikki jouluiset käsityöideat sitä mukaan kun ne ilmestyvät.

1.12 Neulottu palmikkopusssi pullolle/ rosannaofmay
2.12 Tee pipareita huopakankaasta/ Hääräämö
3.12 Kangaskorjaamolla
4.12 Virkattuja palloja joulukorttiin/ Ihan oikea blogi?
5.12 Riikinkukko kangaskassiin/ Kotikutoista
6.12 Korkea kauluri edestakaisneuleella/ Craft Candidate
7.12 Mökkisukat/ Käsintehtyä ja kaunista
8.12 Juhlavat laukut nahkapaperista/ Mehukekkerit
9.12 Viirinauha tonttulakeista/ Pikku Akan tilkkuvakka
10.12 Tuiverrus-lapaset, ohje kirjoneulelapasiin/ Rakkaudella Henna
11.12 Patalappuja, ohje tilkkutekniikkaan/ Tilkkureppu
12.12 Kauluspaidasta henkselihame/ VillaNanna
13.12 Kirjo kalenteri vuodelle 2020/ Sormustin
14.12 Kässäpiparit/ Mie ite!
15.12 Printattavat käsityölahjakortit/ Madam B.C.
16.12 Jouluaskartelua/ Punatukka ja kaksi karhua
17.12 Nonnu Neulojan podcast (oli sattunut unohdus, ja tämän päivän luukku on tavallinen podcast)
18.12 Klipsiheijastin/ Sweet things
19.12 Hamahelmistä jouluiset korvakorut/ Hupsistarallaa
20.12 Joulukalenteri kuusen muodossa/ Ketjutikki
21.12 Tonttu-taulu/ Värkkäystä
22.12 Neulahuovutettu kuusenkoriste/ Tavaroiden taikamaailma
23.12 Seimiasetelma/ Lumisiivet
24.12 Appelsiinimakramee/ Kototeko

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.14 kommenttia:

 1. Onpa tosi kiva idea tehdä tuollainen vetoketjullinen lahjapussi. Kiitos ohjeista - on hyvä löytää kootusti kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämelliset kiitokset Teresa. En meinaa malttaa odottaa jouluaattoon asti, että saamme nämä joulupussukat näyttää lapsillekin. Ehkä jätän yhden itselleni neuletöille, enkä palautakaan Korvatunturille.

   Olen itsekini tykännyt, että on kootusti samassa paikassa kaikki joulukalenteriluukut, nyt tänä vuonna päätin kantaa korteni kekoon ja tehdä myös koonnin. Ja samoin fb:ssa jaan kaikki joulukalenteripostaukset.

   Poista
 2. Jouluisista liinoista olen pussukoita ommellut, mutta sulla on kyllä astetta enemmän mielikuvitusta materiaalien suhteen.. 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos Raisa <3 Joululiinat otinkin seuraavaksi käsittelyyn. Piti käydä mutka jo kirpparillakin :D Jouluinen materiaali inspiroi ompelemaan ihan ennätystahtia.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, kylläpä mieltä lämmittää tämä kommentti :) Kolme vuotta tämä idea antoi odottaa itseään, ja laitoin vain Joulumantelin kääreet odottamaan jotain, enkä itsekään tiennyt mitä. Mutta sitten kun etsin karkkipapereita samasta laatikosta, niin keksin yhdistää nämä kaksi materiaalia.

   Poista
 4. Siis todellakin kyllä kannattaa pitää silmät auki. Tuo on hyvä, kun keksii käyttää mitä erilaisimpia juttuja noihin pussukoihin. Mielikuvitus rajana. Noi on tosi hienoja!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peikkovilla :) Joulumantelin kääreet ovat tosiaan niin hienoja, että kyllä niitä kannattaa hyödyntää ompelussa.

   Poista
 5. Kyllä olet kekseliäs! Nuo sun tekemät lahjapussit ovat tosi kauniita. Minä olen tehnyt ihan kankaasta kestolahjapusseja. Parina jouluna olen havahtunut siihen, että ei ole mitään aavistusta, missä pussit ovat. Sitten vaan ompelemaan uusia pusseja. No, pusseja on löytynyt eri käyttötarkoituksista, kuten neuletyön säilytyspussi. No, ei huono sekään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso ja lämmin kiitos kommentistasi Laura :) Minä myös vakavasti harkitsin, että otan yhden Joulumantelipussin neuleen säilytykseen.

   Poista
 6. Hyvä ohje! Kauniita lahjapussia.Tätä pitää kokeilla, kunhan kerkiän.
  Minulla on säilössä kaikenlaisia karkkipapereita ja olen niistä suunnitellut tekeväni pussukoita joskus, ideat odottavat vielä toteutumista, mutta voi niitä näinkin käyttää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluntuoksuiset kiitokset Tilkkureppu :) Se on hyvä laittaa kaikkea talteen, joskus tulee se käsityöpäivä että niille löytyy käyttöä, ja ei sitä inspiraation iskiessä saakaan yhtäkkiä tarpeeksi karkkipaperia kokoon.

   Sinun joulukalenterin luukkusi patalappujen ohjeineen oli myös ihana, minua alkoi heti ompeluttaa!

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.