keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Ompele kangasruusu - tai kokonainen kukkakimppu

Tässäpä pikakäsityö, kangasruusun taittelet kymmenessä minuutissa. Kangasruusu sopii moneen menoon; rintapieleen, kampaukseen ja sisustukseen. Nyt kannattaa tarkistaa tilkkulaatikko, löytyisikö sieltä sopiva suikale kangasruusuun.

 

Ompele kangasruusu


Ihan ensimmäisen kerran ompelin kangasruusun hääpukuni helmaan. Organzahameessa oli sivussa poimutus, jonka päälle ompelin ruusurivistön koristeeksi. Sen jälkeen olen ommellut kangasruusuja kokonaisen kukkakimpun verran. Kangasruusuista saa muun muassa kauniita hiuspampuloita kaverisynttäreille lahjoiksi.

Kun ompelee juhlavaatteen, niin ylijääneet kangassuikaleet voi ommella ruusuiksi. Näin saa juuri samanvärisen hiuskoristeen juhlavaatteen kanssa. 

 

Näiden ruusujen materiaalina on vihreää sifonkia, violettia organzaa ja vaaleanpunaista pitsikangasta.

Ompele kangasruusu


Kangasruusuja voi tehdä isoina, pieniä ja ihan minikokoisinakin. Materiaalin valinnalla ja kangassuikaleen leveydellä voi säädellä ruusun kokoa.


Materiaalina kangasruusun voit käyttää

 • Valmista satiininauhaa. Ohuesta satiininauhasta onnistuu parhaiten pienet ruusut.
 • Kankaasta leikattua risareunaista suikaletta.
 • Huovasta leikattua suikaletta. (Näitä kolmea ensimmäistä materiaalia ei tarvitse ommella ensin kaksinkertaiseksi tuppiloksi.)
 • Kankaasta ommeltua tuppiloa. Kaikki ohuehkot kankaat sopivat hyvin kangastuppilon ompeluun.
   

Ommeltu ruusu

 

Ompele kangasruusu näin:

Video-ohje on katsottavaissa Instagramissa, klik.

Leikkaa kankaasta suikale, joka kapenee tasaisesti. Suikaleen pituus määrittää terälehtien runsauden ja suikaleen leveys määrittää ruusun halkaisijan.

Minä leikkasin noin 65 cm pituisen suikaleen. Kapeamman pään leveys on 8 cm ja leveämpi pää on 12cm.

1. Ompele kaitale tuppiloksi oikeat puolet vastakkain.

 

Ompelu ruusu hiuspampula

 

2. Käännä tuppilo hakaneulan avulla oikein päin.
Voit valita haluatko silittää kangastuppilon litteäksi, jolloin ruusun terälehdet ovat terävämpiä. Itse jätän silityksen välistä, jolloin ruusun terälehdet ovat pyöreämpiä. Ruusun taittelussa en pidä silmällä mihin kohtaan kangastuppilon sauma osuu, sauma saa lähteä kiertämäänkin. Sauma saattaa olla välillä sisäreunassa, välillä ulkoreunassa ja joskus puolivälissä terälehteä.
 

3. Ruusun pyörittäminen aloitetaan keskustasta. Taita kangastuppilon pää kolmiomaiseksi. Kiinnitä aloitus parilla käsinpistolla. Jätä neula ja lanka roikkumaan työhön, käsin ompelua jatketaan ruusun pyörittelyn lomassa.


Ompele ruusupampula

 

Pyöritä kolmiomainen osuus kierteelle, näin syntyy ruusun keskustan nuppumainen osuus. Kiinnitä käsinpistoilla. Tämä nupun kanta toimii jatkossa ruusun keskipisteenä, johon seuraavat terälehdet ommellaan kiinni.

Ompele kukkakoriste


 

4. Taita kangastuppilo taaksepäin 45 asteen kulmaan eli kolmiomaiseksi. Pyöritä ruusua kierteelle. Kiinnitä parilla käsin pistolla.  Toista näitä vaiheita: taita taaksepäin, pyöritä ruusua ja käsinpistot.

Alussa voit pyörittää ruusua tiukemmalle. Lopussa terälehdet saavat avautua ja ruusua tarvitsee pyörittää vähemmän. Oikeastaan ruusu jää itsestään lopussa löysemmälle, kun terälehtiä alkaa olla runsaasti.

 

Taita kangastuppilo taaksepäin näin:

Näin teet ruusun nauhasta

 

 Pyöritä kangastuppilo terälehdeksi näin:

taittele ruusu nauhasta

 

Kiinnitä käsinpistoilla terälehti ruusun alle keskikohtaan.

Tee itse hiuksiin kukkakoriste


VINKKI: Voit harjoitella ja katsoa miltä ruusu alkaa näyttämään, kun vain taitat ja pyörität ruusua ilman käsinpistoja. Sormilla pystyy pitämään muutaman terälehtikerroksen paikoillaan. Valitettavasti ruusu on päästettävä aukeamaan ja ommeltava terälehdet yksitellen kiinni. Minä en ainakaan ole saanut tasaista jälkeä, jos yritän ommella monta terälehteä yhtä aikaa, ne pääsevät aina jotenkin liikkumaan. 


5.  Päättele kangastuppilon pää ruusun alle. Ompele halutessasi ruusu kiinni hakaneulaan, pinniin, pampulaan tai pantaan. 

 

Huomaatko eron?  Ruusun terälehdet voi taitella tylpiksi/ pyöreämmiksi tai teräväksi/ kolmiomaisiksi. Kokeile mikä näyttää sinun mielestäsi parhaalta. Ruusun taitteluun ei ole siis yhtä oikeaa tapaa.

 

Vasemmalla terälehden pyöreämpi taite ja oikealla terävämpi taite.

Ompele hiuksiin kukkakoriste


Käyttökohteita kangasruusuille

 • Pinni
 • Hiuspanta
 • Rintakoru
 • Laukkukoru
 • Ruusutyyny
 • Vaatteen koristeeksi esim. pääntielle, poimutuksen jatkeeksi
 • Ruusutaulu, monta ruusua vierekkäin kimpuksi tai yksittäiset esim. sydämen muotoon.
 • Ruusuista kehykset taululle
 • Kirjan kannen koristelu
 • Nuken vaatteet

 

Olen miettinyt voisiko ruusun terälehdet liimata kuumaliimalla käsinpistojen sijaan. Jos kokeilet niin kerropa kuinka käy.  

Ompele kangasruusu


Tämän ruusun ompelin pitsimekon pääntielle peittämään liian avaraa pääntietä.
Postauksesta löydät ohjeet mekon vuorittamiseen ja piilovetoketjun ompeluun tavallisella paininjalalla.

Ompeluohje kangasruusu

 

Ompele lisää kivoja hiusjuttuja, samalla tilkut pääsevät hyötykäyttöön

 
 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.