torstai 22. kesäkuuta 2023

Kierrätysompelua vanhoista vaatteista - säästin 6 metriä kangasta

Voisiko ompelua harrastaa ekologisemmin. Miten ommellun tuotteen käyttöikää voi venyttää? Millaisia muita mahdollisuuksia tuotteella on elinkaarensa päässä kuin roskapönttö? Tämän postauksen tarkoitus on ravistella ajattelua ja innostaa ompelemaan ekologisemmin.

kierrätysompelu


Mieleni mustenee, kun joudun heittämään tavaraa roskiin. Tällä viikolla heitin haikein mielin roskiin sadetakin. Sadetakista olisi voinut ommella esimerkiksi uimapuvulle pussin tai pyörälle satulasuojan. Sadetakin laminointi kuitenkin halkeili, eikä ompeluaikaa enää kannattanut tuhlata kierrätysompeluun. 

Onnistumisen tunteen saan puolestaan siitä, että mahdollisimman vähän tavaraa tai kangasta päätyy roskiin. Yritän keksi keinoja, miten voin omalla käsityöharrastuksellani pienentää jätekuormaa.

Olen myös taipuvainen pennin venytykseen. Tunnen itseni Roope Ankan sukulaissieluksi, kun säästän pennejä ompelemalla. Tällä kertaa säästin kangasta 6 metriä. 

Minun olisi pitänyt ostaa siis 6 metriä kangasta, jotta olisin saanut kaikki nämä postauksessa esitellyt vaatteet ommeltua. Mutta nyt nämä vaatteet tulivat ihan ilmaiseksi.


Laadukas materiaali kestää äidiltä tyttärelle...

Leggingsini kuluivat polvesta puhki. Käytin polven yläpuolisen kankaan uudestaan ja ompelin lapselle caprit koossa 110 cm. Kuvan toiset leggingsit koossa 86 cm ompelin tilkkulaatikon jämäpalasta.

kierrätysompelu

Hei, tässä on sovitusvinkki miten löydät sopivan väljyyden leggingsien lahkeiden leikkaamiseen

 
 
Näiden kaksien housujen kangas oli hiutunut saumojen vierestä reikäiseksi. Joten ompelin housujen saumat uudestaan, yhden polvipaikankin lisäsin, ja taas mennään.

Katsopa täältä vinkkejä miten ommella pupupöksyt eli huomaamaton jatkopala lahkeeseen.

kierrätysompelu

Ja isältä pojalle

Kun kohdalle osuu laadukas materiaali, niin se kestää sukupolvelta toiselle. Tämä jalkapalloneulos on uskomattoman kestävää laatua. Isän huppari kului puhki hihansuista ja vetoketjun vierestä. Leikkasin vanhasta hupparista uudet kappaleet lapsen huppariin.


Lapsen huppariin ompelin ylipitkät hihat kasvunvaraksi, näin huppari kasvaa lapsen mukana. Ylimääräisen hihan pituuden taitoin laskokseksi juuri hiharesorin yläpuolelle. Kun laskoksen ratkoo auki, niin hihoihin saa lisäpituutta 5 cm.

Tähän tuulitakin hihaan olen ommellut samanlaisen laskoksen kasvunvaraksi. Näin olen saanut pidennettyä lasten takkien käyttöikää parilla vuodella, kun aluksi hankkii takin riittävän reilua kokoa.

kierrätysompeluTilkut ja jämäpalat käyttöön

Vanhan hupparin hihoista ompelin pipot. Hupparikangasta löytyi vielä tilkkulaatikostakin, joten ompelin niistä tuubihuivit.

kierrätysompelu


Jos sinunkin tilkkulaatikkosi pursuilee, niin tässä on 31 ideaa tilkkujen hyötykäytöön. (Teinpä kerran blogiini tilkkukalenterin joulukalenterin tyyliin.)

 

Lisää vaatteisiin kasvunvaraa

 

1. Paidan pidentäminen tunikaksi

Paidan pidentäminen rimpsuhelmalla onkin helppo tapa saada lisää kasvunvaraa. Tähän rimpsuhelmaan lisäsin myös pitsi- ja pampulanauhaa koristeeksi.

kierrätysompelu

Parasta tässä ompeluprojektissa oli se, että sain hyödynnettyä pieneksi jääneen collegepaidan helmarimpsuun. Etukappaleen kukallinen painokuvakin pääsi vielä hyötykäyttöön.

 Lähtötilanne ennen neulepaidan pidennystä.

kierrätysompelu

 

2. Pipon suurentaminen

Aikuisten vaatteista on helppo ommella pieniä lasten vaatteita. Mutta miten pieniä vaatteita voi muuttaa suuremmaksi? Rohkeasti, ompelemalla jatkopalan tai kiilan.

Saimme tämän pipon kierrätettynä serkuilta ja pipon kangas oli lapselle mieluisa. Pipo oli kuitenkin liian tiukka. Ehdotin, että suurennetaan mustalla kankaalla. Lopputuloksesta tuli tosi hyvä ja pipo on ahkerassa käytössä. Joku ehkä saattaisi vierastaa eriväristä jatkopalaa, meillä on jo totuttu kaikenlaisiin korjailuihin.


Toki helpommalla pääsisi kun ostaisi uuden kankaan ja pikaompelisi pipon. Minä ratkoin pipon saumat auki, jotta sain hyödynnettyä saumanvaratkin.

kierrätysompelu

 

 3. Paidan hihoihin leikkaan automaattisesti 5 cm käännevarat

Paidan hihoihin minulla on tapana leikata 5 cm käännevarat. Ompelen käänteen kaksoisneulalla, koska se on suhteellisen helppo purkaa pois ja vapauttaa käännevara ylimääräiseksi pituudeksi. Pidennetyn hihan huolittelen resorikanttauksella.

Ompele kasvunvaraa hihaanKun vaate joutaisi MELKEIN roskiin, mutta ei aivan vielä

 

Pienet vauvan vaatteet pussukoiksi

Vauvavuosien muistot on helppo kerätä talteen, kun muuttaa vaatteen pussukaksi. Vauvan vaatteista ommelluilla pussukoilla on ratkaistu monta säilytyspulmaa. Esimerkiksi reissukassiin on helppo pakata perheenjäsenten sukat ja pikkarit omiin pussukoihinsa lajiteltuna.

Täältä löydät lisää hauskoja pussukoita, jotka on ommeltu vauvan vaatteista.


kierrätysompelu


Ajattomat kuosit pysyvät muodissa ja kiertävät käyttäjältä toiselle

Unisex- värit ja kuviot

Pyrin ompelemaan mahdollimman paljon sellaisista väreistä ja kuvioista, jotka on helppo kierrättää sisarukselta toiselle. Vaatteen jatkokierrätys serkuille on myös helpompaa, kun värit ja kuviot ovat kaikille mieleen.  

Myös toppavaatteet ovat meillä sellaiset, jotka kiertävät koko sisarussarjan läpi; oranssia, tummansinistä, kirkkkaan vihreää.


Kukkamekko 40 vuoden takaa

Löysin vintiltä mummin vanhan kukkamekon. Vyötärönauhassa oli tuotemerkkilappu, jossa kerrottiin valmistajaksi kotimainen vaatetehdas ja vaatetehtaan puhelinnumerokin Turun suuntaan oli valmiina. Harmi kun en tullut säästäneeksi tuotemerkkilappua, enkä enää muista mikä vaatetehdas oli kyseessä.

Hameen vuori oli ratkennut, joten ompelin tilalle kokonaan uuden vuorin. Vuorin materiaalina käytin satiinista aamutakkia, joka on tullut tilaajalahjana. (Lehtien tai muiden tuotteiden tilaajalahjana saatetaan tyrkyttää mitä ihmeellisempiä ja tarpeettomampia asioita.) Tämäkin satiiniaamutakki oli jäänyt käyttämättä ja sain sen lahjoituksena sukulaiselta.
 

Hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että satiiniaamutakissa oli taskut. En ratkonut taskuja irti, joten vuorin helmassa on nyt taskut. Ehkä hieman hankalassa paikassa käyttöä ajatellen, mutta mistä sitä tietää, jos joskus tarvitsee salataskuja. 

Yhteenveto: paljonko säästin kangasta

Lasten kesäcaprit ja -leggingsit 0,4 m
Jalkapallohuppari, pipot ja tuubihuivit 1,4 m
Neuletunika 1,2 m
Pipo ja pussukka 0,2 m
Housut 2 kpl 1,2 m
Vuoritettu hame 1,6 m

Yhteensä 6 m

 

Miten sinä olet säästänyt ompelemalla? Jaa meille kaikille vinkkejä ekologisempaan ompeluun kommenteissa.

Linkkivinkkejä ekologiseen ompeluun


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.