keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Farkkujen vyötärön korotus ja muita vaatteiden korjauksia

Olemme kiertäneet kesäloman aikana urakalla kirpputoreja ja tehneet melko hyviä vaatelöytöjä. Kirpputori ei ole kuitenkaan kuin vaatekauppa, jossa tarjolla olisi erilaisia malleja ja kokovaihtoehtoja. Niinpä olen ahkerasti tuunannut kirppisvaatteita saavuttaakseni täydellisen sopivuuden. Tässäpä neljä täsmävinkkiä vaatteen tuunaamiseen sopivaksi.


Farkkujen vyötärön korotus


Näin sain farkkujen vyötäröä korotettua 5 cm 

(Kuva yllä)

Farkuissa oli liian matala vyötärö. Ratkoin vanhoista farkuista vyötärökaitaleen irti. Ompelin vyötärökaitaleen uusien farkkujen vyötärölle. Se oli tismalleen oikean kokoinen, joten nappi ja napinläpi tulivat täsmälleen oikealle kohdalle.

Kun olin ratkonut vyötärökaitaleen irti, niin saumuroin alareunat yhteen. Eli en taitellut saumanvaroja mitenkään, vaan jätin vyötärökaitaleen alle piiloon. 

Tämä vyötärön korjausvinkki on alunperin Villa Nanna -Blogista.


Jos vyötärö tuntuu väljältä, niin vyötärökaitaleen sisään voi pujottaa leveän kuminauhan. Kuminauha ei kierry, kun ompelet pystyompeleen keskelle taakse ja sivusaumojen kohtaan.

Jos et löydä sopivan värisiä vanhoja farkkuja, joista voisit ratkoa vyötärökaiteleen irti, niin voit leikata mistä tahansa kankaasta suorakaiteen muotoisen kangassuikaleen ja ommella siitä uuden vyötärökaitaleen. Kankaaseen voi silittää tukikankaan, jolloin vyötärökaitale on jämäkämpi eikä rypisty kasaan. Olen käyttänyt myös resorikangasta lasten housuihin vyötärön korottamiseen.



Miten farkkujen saumoja voi ratkoa nopeasti hyödyntäen ratkojan punaista pallopäätä.


Näin sain farkkujen vyötärölle 5 cm lisätilaa (Kuva alla)


Ratkoin farkkujen sivusauman auki taskun kaareen asti. Leikkasin farkkukankaasta kiilamaisen jatkopalan, jonka ompelin sivusaumaan. Leikkasin ja ompelin myös vyötärökaitaleeseen jatkopalan. 

Farkkua ommellessa on hyvä käyttää paksumpaa nro 100 neulaa. Ohut neula katkeaa helposti.

Sivusauman voi ratkoa lantiolle asti auki, jolloin saa lisätilaa myös lantiolle. Katso tästä esimerkki.

Jos on laiskalla tuulella, niin sivusauman voi leikata irti. Levennyspalan voi ommella syntyneen raon alle tiheällä siksakilla. Paidan alta levennys ei kuitenkaan näy, on se ommeltu huolella tai huolettomasti.


 

farkkujen vyötärön levennys


farkkujen vyötärön suurentaminen


Näin lyhensin takin hihaa 10 cm

Taitoin hihaan laskoksen nurjalle puolelle ja ompelin hihan ympäri. Takin alkuperäinen hihansuuhuolittelu säilyi koskemattomana.

Takin hihan voi pidentää takaisin alkuperäiseen pituuteensa sitten kun käyttäjä kasvaa. Riittää ratkoa vain lyhennysommel pois. Käytin pidempää piston pituutta (4 mm), jotta lyhennysommel on helpompi ratkoa.


Takin hihan lyhennys

Kuvassa näkyvä musta hiha on jo lyhennetty ja siinä näkyy poikittainen ommel. Harmaa puoli on takin sisäpuoli ja siellä näkyy taiteltu laskos. 


Näin levensin hupparin helmaresoria 16 cm


Ratkoin hupparin alkuperäisen helmaresorin irti muualta, paitsi vetoketjun vierestä. Oikeastaan lapsi hoiti ratkomisen, koska hänellä oli niin kova halua saada huppari nopeasti käyttöön. Leikkasin resorin poikki sivusauman kohdasta ja ompelin valkoisesta resorikankaasta jatkopalat. Lopuksi ompelin helmaresorin huppariin takaisin kiinni.

Samanväristä vihreää resoria ei tietenkään ollut saatavilla, joten siksi jatkopalaan valikoitui toisekse paras värivaihtoehto eli valkoinen.

hupparin helman leventäminen



liian tiukka hupparin helma

Uimapuvun pienentäminen Baby Bornille sopivaksi

Meidän omista varastoista löytyi vauvan uimapuku (koko 56 cm), jonka pienensin Baby Bornille sopivaksi.  Ompelin sivusaumoista 2 cm kavennuksen. Leikkasin yläosan vinoon, jolloin jäi jäljelle vain yksi olkain. Ompelin uuden olkaimen ja sen päälle frillan sivusaumasta ylijääneestä kangassuikaleesta. Lahkeiden hapertuneet kuminauhat leikkasin irti ja ompelin uudet käänteet.


Baby Born uimapuku


Muita näppäriä vaatteiden tuunauksia


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.