torstai 18. heinäkuuta 2024

Ompele jämäkkä unimaski kovikehuovan avulla

Unimaski on hyvä varuste Suomen valoisassa kesässä. Minulle tärkeintä unimaskissa on se, että unimaski ei paina silmäluomia. Unimaskin sisällä on kovikehuopaa, jonka ansiosta maski on sopivan jämäkkä. Unimaskin ulkopuoli on puolestaan pehmeää samettimaista velourkangasta.

 

Ompele unimaski



Lähdimme kesälomalle Savonlinnaan. Koska emme tienneet onko Airbnb-huoneistossamme pimennysverhot, niin ompelin mukaan unimaskit. Meillä oli kuitenkin niin aktiivisia ja täysiä turistipäiviä, että illalla nukkumatti saapui riippumatta siitä oliko pimeää vai ei.

Jos olet matkalla Varkauden suunnalla, niin suosittelen piipahtamista Mekaanisen musiikin museoon. Lapset saivat oppaan johdolla pyörittää posetiivia. Museon upein soitin on Goljat, orkestrioni. Se on samalla maailman ainut lajissaan. Jättimäinen kone korvaa 75 sinfoniaorkesterin soittajaa ja toimii rei'itetyn nauhan avulla. Museossa kierretään oppaan johdolla ja koneista saa kuulla ääninäytteen.

Mekaanisen musiikin museo
Varkauden Mekaanisen musiikin museon orkestrioni, Goljat nimeltään.


Kesälomareissullamme panostimme myös kirpputorien kiertelyyn. Perheemme vaatekaapit ovat täydentyneet monilla täsmäostoksilla, löysimme sadevaatteita ja juhlamekkoja tarpeeseen. Minun juhlamekkoni oli hieman pientä kokoa, mutta suurensin liian pienen mekon lisäämällä selkään nyörityksen. Lue lisää suurentamisesta, klik.

Mekaanisen musiikin museo
Posetiivin veivausta Varkauden Mekaanisen musiikin museossa


Aiemmin olen kokeillut unimaskin tukemista paksulla farkkukankaalla + tukikankaalla. Siitä kangasyhdistelmästä ei tullut kuitenkaan tarpeeksi jämäkkää.

Minua jäi harmittamaan etten ehtinyt ommella unimaskiin koristeita. Esimerkiksi silmäripset tai kukkasilmät olisivat olleet hauska lisä.

Jos sinä haluat koristella unimaskin, niin huomioi että kovikekangas tulee silmiä vasten, joten kuvio ommellaan sille puolelle mille tulee tavallinen tukikangas.

 

Unimaskin ompelu:


Leikkaa pehmeästä päällyskankaasta kaksi suorakaiteen muotoista palaa, jotka ovat hieman kaavaa suurempia. Kangas leikataan myöhemmin oikeaan muotoonsa.
Leikkaa kovikehuovasta kaavan avulla unimaskin muotoinen pala. 


Silitä kovikehuopa toisen päällyskankaan nurjalle puolelle.
Silitä tavallinen tukikangas toiseen päällyskankaaseen.

1. Nuppineulaa ja ompele kankaat yhteen oikeat puolet vastakkain kovikekankaan reunoja seuraillen. Kiinnitä samalla kuminauhat sivuihin oikeille kohdilleen. Jätä kääntöaukko ompelematta.

Ompeluvinkki: Kannattaa jättää tyhjää tilaa 2 mm kovikekankaan ja ompeleen väliin, näin saumanvaralle jää tilaa, eikä maski mene kupruille.

2. Leikkaa nyt vasta ylimääräinen kangas pois ja ohenna saumanvarat. Leikkaa aukileikkauksia nenän kaarteeseen saumanvaroihin. 

3. Käännä unimaski oikein päin. Ompele kääntöaukko käsin kiinni.




Ompele unimaski
Valkoinen kangas unimaskissa on kovikekangasta, joka silitetään nurjalle puolelle.

 

Tuunaa unimaskista omanlaisesi

  • Applikoi koristeita
  • Päällystä kuminauha pehmeällä kankaalla
  • Lisää kuminauhaan säätösolki, voit kierrättää esim. rintaliivien olkaimen
  • Valitse silmiä vasten silkkikangasta
  • Tumma kangas tuntuu myös pimeämmmältä

 

Kovikehuovan ostin Ullakalta. Se on noin 3 mm paksua, jämäkkää huopaa, jossa toisella puolella on silittämällä kiinnittyvä liima.

Kovikehuopaa voi käyttää myös 


Unimaskin kaava löytyy Ottobren sivuilta. Minä ompelin oman unimaskini jollain sattumanvaraisella Pinterest-kaavalla.

Kesälomareissulle mukaan kannattaa ommella myös kylmälaukku, meillä on tämä aina mukana eväitä varten.

 

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.