sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Miten otat persoonallisia käsityökuvia Instagramiin?

Nyt on taas se aika vuodesta kun Instagramin kautta alkavat tulppaanitkin kukkia meidän huushollissa. Samankaltaisena toistuva kuvavirta Instagramissa alkaa puuduttamaan. Minä haluan erottua ompeluksillani, haluan käsitöideni olevan persoonallisia. Miten saan kuvillani viestitettyä tuota sanomaa. Nyt on aika ryhdistäytyä käsityökuvien stailauksien kanssa.

käsitöiden valokuvaus


Ensin kuitenkin kirjoitan pari sanaa kuvissa näkyvistä housuista. Ompelin joustofroteesta kahdet housut (104 cm). Halusin hassutella ja leikkasin toiset lahkeet väärään langansuuntaan. Raidat tulivat toisiin housuihin pystyyn ja toisiin vaakaan. Näinkin voi tehdä, eikä väärä langansuunta haittaa mitään.

Jos haluat tietää soveltuuko sinun kankaasi käännettäväksi 90 astetta, niin kokeile venyttää sitä. Jos kankaan venyvyys on suurin piirtein samanlainen pystyyn kuin vaakaan, niin voit kääntää kankaan poikittain vaatteeseen.

käsitöiden asettelu kuvaan


Miksi stailasin nämä kuvat makaroneilla? Silloin kun sain nämä housut valmiiksi niin uunifetapasta oli somehitti. Sitä tarjoiltiin jokaisessa feedissä. Ruokalaji sai jopa lempinimen somepasta. Minä olin jo kurkkuani myöten täynnä fetapastaa, vaikka en ollut sitä edes maistanutkaan.  Kaivoin makaronit kaapista ja näpertelin oman somepastani sydämeksi housujen kylkeen.


Viime viikolla Social Sisterhood antoi aihetta rumpujen pärinään julkaisemalla oppaan nimeltä Näin löydät Instagram-tyylisi. Oppaaseen oli päässyt mukaan Instagramin tyylikkäimpiä tilejä. Sellaisia tilejä, joilla on oma yhtenäinen linja. Ihmettelin hieman miksi minun tilini ei ollut päässyt mukaan. Instagram-tilinihän on kaunis kuin sika pienenä ja persoonallinen kuin Peppi Pitkätossun vaatekaappi.

Kateudesta vihreänä näpytän nyt oman käsitöiden kuvausoppaan Kangaskorjaamon tapaan. Näitä vinkkejä et Social Sistereiden oppaasta löydä. Opasta täydentämään poimin ensiluokkaiset esimerkkikuvat omalta Ig-tililtäni.

(Tosikoille tiedotettakoon, että tämän tekstin tyylilaji on itseironia. Voit naurahtaa siinä kohdassa kuin minäkin.)


Näin otat persoonalliset kuvat Instagramiin


1. Yksivärinen tausta kuville

Tämä kohta on helppo toteuttaa. Käytän meidän parisängyn päiväpeitettä kuvien taustana. Levitän peiton olohuoneen lattialle ja kuvattavat käsityöt siihen päälle. Päiväpeittoa voi säilyttää rullalla vaatehuoneen hyllyllä, niin siihen ei tule taitoksia, eikä sitä tarvitse välillä silittää. Erivärisille päiväpeitoille voi pyhittää vaatehuoneesta oman hyllyn heti tapettirullien alle, ne ovat myös käteviä taustoja Instagram-kuvaukseen.

Matto tai pelkkä lattia eivät käy käsitöiden kuvausalustaksi, koska silloin kuva ei näytä tarpeeksi asetellulta. Samasta syystä kannattaa myös kartella nurmikkoa ja muita luonnollisia taustoja.

Ekstravinkki: Lattialla kuvaaminen kannattaa suorittaa, kun muut perheenjäsenet ovat ruokailemassa uunifetapastapadan ympärillä. Näin ylimääräiset käpälät eivät ole tallaamassa taustaa ja kuvattavia käsitöitä rutuille.

Casestudy 1
Rakensin päiväpeiton päälle ristinolla pelin kengännauhoista, värikynistä ja boxereista. Kuvatekstiksi kirjoitin: "Onko sopivan alusvaatekuminauhan valinta tuuripeliä niin kuin bingossa vai pelataanko kuminauhan valinnassa taidolla ja kokemuksella niin kuin ristinollassa. Tässä on vertailu alusvaatekuminauhoista."
Voit lukea alusvaatekuminauhojen vertailun tästä.

Ompele boxerit


2. Kuvien stailaus

Ota kuvaan mukaan käsitöiden kanssa jotain yllättävää ja omaperäistä, esimerkiksi kaatunut teekuppi tai kuihtunut tulppaani. Muistatko Mamban laulun Mitä tekee tennissukat kirjahyllyssä? Pyri tähän fiilikseen.

Älä kuitenkaan tunge kuvaa täyteen kuihtuneita tulppaaneja, vaan jätä tilaa kuvien ympärille. Kirjastonhoitajakin sanoi, että nykytrendien mukaan lainattavien kirjojen ympärille jätetään tilaa. Kirjahyllyä ei enää ahdeta seinästä seinään täyteen. Silmä kuulemma sokeutuu, eikä löydä ahtaudesta mitään.

Casestudy 2
Tässä esimerkkikuvassa on kaksi Instagramissa toistuvaa asiaa, farkut ja kengänkärjet. Minä ompelin farkkuihin polvipaikat ja stailasin kuvan myös kengillä, harmi vaan ettei suutarin lapsilla ole kenkiä.
Tästä postauksesta löydät vinkit housujen polvien paikkaamiseen.

polvipaikan ompelu

 

3. Yhtenäinen teema

Instagramissa enenevässä määrin pilkahtelee tilejä, joiden kaikki kuvat ovat yhtenäistä värimaailma. Mää aattelin seuraavaksi ottaa vihreän värin, ihan vaan kokeeksi montako kuvaa saan stailattua vihreäksi ja miltä se näyttää kuvatulvassa. Pahoittelen perheenjäsenet, saatte siis seuraavaksi pieniä vihreitä vaatteita.

Ajattelin myös perustaa stailauslaatikon vaatehuoneen hyllylle päiväpeittojen viereen. Kerään laatikkoon vihreitä tavaroita sommiteltavaksi kaverikuvaan käsityöni kanssa.

Värimaailman lisäksi kuviin voisi vaihtoehtoisesti ujuttaa liikettä, tuntennetta, huumoria, suuntaa, geometrisia muotoja. Miltä se näyttäisi jos jokainen kuva olisi kallellaan tai jokin osa kuvasta osoittaisi yläviistoon. Instagramin neliön muotoinen kuva antaa mahdollisuuden leikkiä neliöillä, ympyröillä ja diagonaalisuunnalla. Mikä olisi sinun kuviesi tavaramerkki?

Ekstravinkki: Mittanauha on hyvä apu neliömäisten kuvausasetelmien rakentamisessa. Mittanauhaa voi myös käyttää harpin tavoin ja asetella kaikki teekupit ympyrän kehälle yhtä kauaksi keskipisteestä.

Casestudy 3
Keräsin ruskan kellastuttamia lehtiä, jotka sointuivat yhteen ompelemieni keltaisten ulkoiluhousujen kanssa. Asettelin mittanauhan kanssa lehdet neliöksi päiväpeiton päälle ja housut neliön keskelle.
Tästä voit lukea alkuperäisen postauksen vinkit ulkoiluhousujen vuorin valintaan.

ompele ulkoiluhousutNyt paljastan mitkä kuvat omalla Ig-tillläni ovat saaneet eniten tykkäyksiä

Tarkastelujaksoon otin mukaan viime vuoden kuvat. Kuvat ovat luettelon alla. Linkit vievät postaukseen. Tästä pääset itse tutkimaan kaikkia kuvia Ig-tililläni.

1. sija: lähikuva toiminnallisesta automatosta (95 tykkäystä)
Myös kaksi muuta kuvaa automatosta kipuavat Hall of Fame -seinälle.

2. sija: Haishortsien taskun koristeompeleet (81 tykkäystä)

3. sija: Leikkiruokaa, karjalanpiirakoiden työvaihekuvat (78 tykkäystä)
Toinen kuva itse ommelluista karjalanpiirakoista on myös sijoittunut kärjen tuntumaan.

4. sija lähikuva tulppaanin muotoisesta taskusta (61 tykkäystä)


Mitä opimme tästä?


Asioita kyseenalaistamalla ja pohtimalla löytyy oma tyyli ja tarkoitus tekemiselle. Yllättäen käsityöblogin Instagram-tililtä haetaan vinkkejä ja inspiraatiota käsitöiden tekemiseen. Nuo neljä kuvaa yllä osuvat juuri inspiraation ytimeen. Joten ehkä minun kannattaa luopua vihreästä ja panostaa vinkkikuviin.
Johtopäätös: Ota kamera mukaan ompelupöydälle ja ota kuvia työvaiheista.

Kuvaushaaste #stailausonmunsupervoima

Lähde mukaan kuvaushaasteeseen. Mittaa huolettomasti mittanauhalla tai sommittele tarkasti käsivaralla oma ainutlaatuinen kuvasi. Mikä on sun tyylisi kuvata? Lataa ottamasi kuva Instagramiin hastagilla stailausonmunsupervoima. Tämän hastagin taakse mahtuvat sekä kieli keskellä suuta että kieli poskessa tehdyt stailaukset. Aikarajaa osallistumiseen ei ole. Jään jännityksellä odottamaan kuvasaalista.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon idearikkaita stailauksia, 
joissa on poikkeuksellisesti sekä pää että häntä.


10 kommenttia:

 1. Olen tuore (mutta iältäni hyvin vanha) instagramin käyttäjä. Koska en mistään mitään ymmärrä, olen ihmetellyt, mihin perustuu se ajatus, että tilillä "pitäisi" olla yhtenäinen värimaailma ja linja. Katsovatko muut käyttäjät niitä tilejä kokonaisuuksina? Siis niin että kaivavat aina esille koko tilin ja ihailevat, kun kaikki kuvat sointuvat toisiinsa? Minä pöhköpöllö seuraan vain sitä uutta kuvavirtaa, johon putkahtavat kaikki seuraamieni tilien julkaisemat kuvat. Ja koska seuraan erittäin erilaisia tilejä, kuvavirtakin on kaukana harmonisesta. Juuri ikinä en käy katsomassa kenenkään koko tiliä. Mitä hyötyä silloin on siitä, että kaikki kuvat on käsitelty jonkun saman presetin kautta tai jo alkuaan valittu vain samoja värejä kuviin? Tämä on oikeasti mulle mysteeri. Itse olen sitä paitsi lakannut seuraamasta tilejä, jotka esimerkiksi kuvaavat omaa huusholliaan. Ei siitä samasta parvekkeesta/pihainteriööristä millään konstilla voi saada vaihtelevaa. Minun näkemykseni mukaan voisi julkaista saman kuvan joka päivä, jos muutosta edelliseen on vaikkapa vain eri kuvakulma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sukulaissieluni. Juuri tänään nimesin itseni pöhköpöllöksi, kun en naapuria tunnistanut. Onpa hassu sattuma, että juuri tänään joku toinenkin käyttää samaa harvinaista sanaa.

   Mitä tulee tähän kuvavirran ihmettelyyn ja harmonian "vaatimukseen", niin luulen että tämä on yritysmaailmasta on jalkautunut trendi. Harmoniset tilit houkuttelevat yksittäisiä Instagram käyttäjiä pyrkimään samaan. Yritykselle on hyötyä, heillä on oma tunnistettava ja persoonallinen kuvauslinja. Yhtenäinen linja ja tili ehkä saattaa houkuttaa paremmin painamaan seuraa nappia yrityksen kohdalla. Näin yritykset saavat asiakkaita. Tavallinen Maija Meikäläinen innostuu jonkun yrityksen värimaailmasta ja somessa kaikki trendit leviävät tosi nopeasti, joten pian kaikilla Maija Meikäläisillä on samanlainen tili. Mutta Maija Meikäläiselle ei vain ole hyötyä uusista seuraajista. Näin sen täytyy olla, toteaisi Rölli Peikkokin. Tiivistetysti sanoisin, että tili on uusia "asiakkaita" varten ja feedi seuraajia varten, mutta oikeasti minäkän en tiedä.

   Joka tapauksessa kiitän hyvistä pohdinnoista, näistä saisi uuden blogitekstin aikaan jo. Tervetuloa vastakin pohtimaan asioita yhdessä :)

   Poista
 2. Ihana postaus, Johanna! Loistavia vinkkejä käsitöiden kuvaamiseen👌 Sait hymyn huulille😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati, onpa mukava jos tekstini on tuonut iloa päivääsi :) Seuraavaksi on luvassa vinkit Ig-stoorin kuvaamisen. Sekin tehdään taatulla Kangaskorjaamon ammattitaidolla :D

   Poista
 3. Just näin, Johanna! Ottaa vähän päähän katsoa toinen toistaan samanlaisempia kuvia. Oma värimaailmakin pitäisi skaalata mahdollisimman skandinaavisen vaaleaksi ja harmaaksi, että sopisi joukkoon - kaipa olen siksikin lähes lopettanut Instagram-kuvaamisen, kun omat kuvat ovat jotain muuta kuitenkin. Eiköhän jatketa tällä omalla tyylillä vaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Craft Candidate. Haluan kuitenkin kannustaa kuvaamiseen. Älä lopeta kuvaamista siksi, että et sopisi muottiin. Trendit muuttuvat, ehkä seuraavaksi onkin muotia luonnolliset kuvat vastapainona liialliselle siloittelulle ja stailaukselle.

   Poista
 4. :D Minua jostain syystä naurattaa näin aamutuimaan tämä postaus. Olen miettinyt, että tuosta stailauksesta on tullut melkein tärkeämpää kuin kyseisen blogijutun/instakuvan sisältö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska kuulla, että tämä juttu osui naurusuoneen. Taidat olla ihan oikeassa, että toisinaan huoliteltu kuvasisältö on tärkeämpää kuin tekstin sisältö. Eivätkö ihmiset ehdi/ jaksa lukea enään? Toisaalta olen miettinyt, että onko stailaus uusi harrastus. Ennen harrastettiin valokuvausta ja piirtämistä, nyt harrastetaan tavaroiden asettelua kuvaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.