lauantai 18. kesäkuuta 2022

Voiko paidan hihan leikata poikittaiseen langansuuntaan?

Kun kangas ei muuten riitä tai haluat minimoida kankaan kulutuksen, niin osan vaatteesta voi leikata poikkeavaan langansuuntaan. Varsinkin t-paitojen hihat ovat muodoltaan pitkulaisia ja kääntämällä kaavan poikittain voi säästää kangasta. Postauksen lopusta löydät lisää vinkkejä kangaspihiin leikkuusuunnitelmaan.


hihan leikkaaminen langansuuntaan


Lapsi halusi paitaansa ketun kuvan. Hän ehdottomasti EI halunnut puuhun piirrettyä rouvaa. Joten päädyin leikkaamaan kankaan reunaan jäävästä hukkapalasta paidan hihan poikittaiseen langansuuntaan. 

 

Kuvassa on etukappale leikattuna ja vieressä hihan kaava odottaa leikkaamista. Toisen hihan leikkasin ylösalaisin Kangaskorjaamolla -tekstin kohdasta.

paidan hihan leikkaaminen

 

Mitä kankaita voi leikata poikittaiseen langansuuntaan?

Trikookankaat joustavat yhtä hyvin molempiin suuntiin, joten käytössä vaatteessa ei huomaa eroa onko hiha leikattu pystyyn vai vaakaan. Venyttelen kangasta ennen leikkaamista testatakseni soveltuuko se leikattavaksi poikittaiseen langansuuntaan.

Myös farkuissa, puuvillakankaissa ja collegekankaissa unohdan toisinaan langansuunnat ja leikkaan kankaan siten, ettei jämätilkkuja jää jäljelle.

Kiiltäviä tai nukkapintaisia kankaita en leikkaisi poikkevaan langansuuntaan, koska kankaan kiilto tai nukan suunnan aiheuttamat tummuusasteet vaihtelisivat vaatteen eri kappaleissa.

Muista: Kankaan pitä olla esipesty ennen leikkaamista. Kankaat kutistuvat ensimmäisessä pesussa, joten erisuuntaan leikatut kappaleet voivat kutistua eri määrän, mikä aiheuttaa saumojen kupruilua. Itse pesen kankaat 60 asteessa ennen leikkaamista. Samalla poistuvat mahdolliset kankaann sidoksessa olevat jännitykset, jotka osaltaan voivat aiheuttaa saumojen vinoon kiertämistä.

 

kankaan leikkaaminen vinoon langansuuntaan

 

Huomaako vaatteesta, että se on leikattu väärään langansuuntaan?

Tämä paita on ehtinyt olla jo hetken testikäytössä, eikä poikittaiseen suuntaan leikattu hiha erotu toisesta hihasta. Olen käyttänyt tätä ompeluniksiä menestyksekkäästi jo vuosien ajan erityisesti t-paidoissa.


Kankaan leikkaaminen säästeliäästi


Tässä postauksessa kuvien teemana on sateenvarjotanssi. Toivon meille kaikille sopivan kuivaa ja sateista kesää. Toivon viljapelloille sopivasti sadetta, puutarhoille sopivasti aurinkoa ja samoin toisinpäin.

 

Ohjeet resorikanttauksen ompeluun pääntielle näppituntumalla.

hihan langansuunta

 

Sadepäivien varalle ompelin myös yhden pitkähihaisen trikoopaidan. Tähänkin käytin jämäkankaita.


paidan ompelu

 

Pidennä paidan käyttöikää

Leikkaa hihaan 5 cm käännevara. Ompele käänne sellaisella ompeleella, joka on helppo purkaa. Minä käytän kaksoisneulaa. Puran ompeleen kiskaisemalla alalangan pätkissä pois. Kun hihat jäävät ajan myötä lyhyeksi, niin ylimääräisen käännevaran voi vapauttaa  ja ommella hihan reunaan resorikanttauksen.


Aikaisemmin epäilin, että käytössä vanhaan taitekohtaan jää haalistumaa ja kulumaa, eikä hihan pidentäminen onnistu. Epäilyni ovat kuitenkin osoittauneet vääriksi, todellisuudessa vanhaan taitekohtaan jää vain pieni haalistuma. Se on pieni hinta siitä, että paita saa lisää käyttöikää toisenkin vuoden.


Ompele kasvunvaraa

 

Satuaiheiset kankaat ovat todella mielenkiintoisia ja omia lemppareitani. Tässä kankaassa on aiheena jäniksen ja kilpikonnan kilpajuoksu. Ompelin samasta kankaasta lapselle ja miehelle t-paidat. Koko kangas eli 1,2 metriä kului kerralla. Jotenkin se nostattaa hymyn huulille, kun saa käytettyä koko kankaan kerralla, eikä tilkkulaatikkoon tule enempää täytettä.


ompele paidat

 
Napsin sovituskuvia paidoista samalla, kun uusien t-paitojen omistajat pelailivat.

Voiko hihan leikata vinoon

 

 

Minimoi kankaan kulutus, kokeile näitä tapoja leikata kangas säästeliäästi


 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.